MAĐAR: Mi smo na 70 kilometara od vas, prošlo je vrijeme kada smo bili nijemi posmatrači
Zamjenik ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Levant Mađar obratio se na konferenciji za medije nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
– Danas smo ovdje u Banja Luci da pokažemo i dokažemo podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku protiv koga se vodi politička hajka, kao i i da pokažemo solidarnost prema svim građanima RS, ali i cijele BiH, jer BiH Zapad i do dan danas tretira kao svoju pokrajinu gdje može da radi što hoće – rekao je Mađar.
Mađar je poručio da je “potrebno pročitati povijesne knjige i podsjetiti se kako je BiH prošla kada su vanjske politike pokušale ispuniti svoje interese”.
Mađar je napomenuo da je “politika službene Budimpešte politika razumijevanja jer način na koji se zapad odnosi prema BiH ne može se prihvatiti”.
– Budimpešta želi sudjelovati u procesu dijaloga i traženja rješenja i to kao blizak susjed, za razliku od onih koji žele da se miješaju, a udaljeni su tisućama kilometara od Balkana.
Mi smo uz vas. Što god da se dogodi, mi smo uz vas i narod Republike Srpske. Mađarska je tu u susjedstvu, na samo 70 kilometara. Prošlo je vrijeme kada je Mađarska bila samo posmatrač događaja. Mi smo se odlučili za politiku razumijevanja i protiv namjera Zapada – naveo je Mađar.
Mađar je istakao da je “BiH zemlja koja je mnogo propatila u prošlosti”.
– Svjedoci smo da Zapad podržava svirepi sukob u Ukrajini, kao i da na Zapadnom Balkanu podržavaju i podstiču određene pravce koji bi mogli opet dovesti do nekih ratnih zbivanja. Ovo je suverena zemlja, a ne pokrajina – rekao je Mađar.
Mađar je još jednom prenio podršku Mađarske predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.
https://hms.ba/madar-mi-smo-na-70-k...o-je-vrijeme-kada-smo-bili-nijemi-posmatraci/
Jedinice Mađarske policije i vojske će ući na teritoriju BiH u slučaju oružanog napada na srpske lidere.
Bujrum komšije.