Politička situacija u SAD

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidi, ponavljas ono sto ti pricam od pocetka. Ne mogu da se ponavljam deset puta.

Tramp je promenio politiku SAD i to je dovelo do jaza i cak odredjenog sukoba izmedju SAD i EU.
Bajden ce verovatno imati drugaciju politiku i bice vece koordinacije izmedju SAD, EU i VB.

EU kolektivno saradjuje sa Kinom i pomalo iznenadjujuce, pocinje da diktira svetske trgovinske standarde, jer je najvece ekonomsko trziste.
Ne treba da se ponavljas.
Sustina je u tome da su Kinezi ovladali tehnologijama i unapredili ih, zavladali celokupnom proizvodnjom i niko ne moze da im parira, zaduzili su konkurenciju, a ujedno su i postali (su)vlasnici velikih zapadnih korporacija.
Bajden ne zna koliko je sati, a americki globalisticki establishment je sebi natovario mnogo vece probleme kod kuce da bi imao vremena da se zanima sa EU, izuzev ucenama (sankcijama - npr. Nord Stream).
SAD i EU su ekonomski suparnici, a sve i da hoce da deluju zajedno protiv Kine to ne mogu zbog onog sto sam naveo u drugoj recenici ove poruke.
Kina je prevazisla kriticnu granicu i postala je globalna supersila koju unutar podeljene SAD i EU nikako ne mogu da zaustave, jer zavise od iste.

Ne treba da se ponavljas.
Sustina je u tome da su Kinezi ovladali tehnologijama i unapredili ih, zavladali celokupnom proizvodnjom i niko ne moze da im parira, zaduzili su konkurenciju, a ujedno su i postali (su)vlasnici velikih zapadnih korporacija.
Bajden ne zna koliko je sati, a americki globalisticki establishment je sebi je natovario mnogo vece probleme kod kuce da bi imao vremena da se zanima sa EU, izuzev ucenama (sankcijama - npr. Nord Stream).
SAD i EU su ekonomski suparnici, a sve i da hoce da deluju zajedno protiv Kine to ne mogu zbog onog sto sam naveo u drugoj recenici ove poruke.
Kina je prevazisla kriticnu granicu i postala je globalna supersila koju unutar podeljene SAD i EU nikako ne mogu da zaustave, jer zavise od iste.
fake news.

Vijetnamski rat.

Daj definiciju izolacinisticke doktrine, jer se verovatno nece slagati sa mojom.
sta je sa vijetnamskim ratom i promenama na predsednickom mestu ?Kenedi bio demokrata (likvidiran) Lindon Dzonson koji ga je nasledio demokrata,Nikson koji ga je okoncao republikanac.Sta si hteo da nam kazeses, na koji se nacin osetila ta smena predsednika ?Nikson kao zli repubikanac je trebao da ga nastavi ? :lol:

sta je sa vijetnamskim ratom i promenama na predsednickom mestu ?Kenedi bio demokrata (likvidiran) Lindon Dzonson koji ga je nasledio demokrata,Nikson koji ga je okoncao republikanac.Sta si hteo da nam kazeses, na koji se nacin osetila ta smena predsednika ?Nikson kao zli repubikanac je trebao da ga nastavi ? :lol:
Vidi, ako ces da budes drkos, da odmah stanemo.

Vidi, ako ces da budes drkos, da odmah stanemo.
vidi ,ako ne znas da odgovoris mozemo da prestanemo.Izneo si tvrdnju da se promene na mestu predsednika SAD osete sirom globusa,kao primer naveo si rat u Vijetnamu.Naveo sam ti da su demokrate usle u taj rat ,republikanac ga je okoncao.Objasni mi sta si hteo da kazes sa primerom Vijetnama,veoma prosto pitanje koje si ti potegao

vidi ,ako ne znas da odgovoris mozemo da prestanemo.Izneo si tvrdnju da se promene na mestu predsednika SAD osete sirom globusa,kao primer naveo si rat u Vijetnamu.Naveo sam ti da su demokrate usle u taj rat ,republikanac ga je okoncao.Objasni mi sta si hteo da kazes sa primerom Vijetnama,veoma prosto pitanje koje si ti potegao
:fdlan:
Usao si u razgovor sa tvrdnjom da je SAD bila izolacionisticka od 2. sv. rata.
Dao sam ti primer.
U odgovori si zaboravio na izolacionizam, potego si argument iz druge diskusije, primenio ga na besmislen nacin i konstatovao - AHAAAAA.

Promene u vreme Kenedija su bile vezane za unutrasnje uredjenje SAD i prava manjina, zar moram da govorim koliko to utice na danasnji svet.

:fdlan:
Usao si u razgovor sa tvrdnjom da je SAD bila izolacionisticka od 2. sv. rata.
Dao sam ti primer.
U odgovori si zaboravio na izolacionizam, potego si argument iz druge diskusije, primenio ga na besmislen nacin i konstatovao - AHAAAAA.

Promene u vreme Kenedija su bile vezane za unutrasnje uredjenje SAD i prava manjina, zar moram da govorim koliko to utice na danasnji svet.
Od ? Napisao sam od 2.Sv.rata kada su SAD izasle iz izolacionisticke doktirne.Da ,SAD su se drzale izolacionisticki,zapravo monrovove doktrine, gde su smatrale sve tri Amerike svojom interesnom zonom kao i citav Karibik.Narocito do 1.Sv.rata ,izmedju dva rata nisu se previse globalno eksponirali.Primer toga ti je uzdrzavanje od ulaska u 2.Sv.rat sve do trentuka dok same nisu napadnute.
Kako je to Kenedi globalno uticao,davanjem sloboda crnoj populaciji ? Kenedi je bio proizvod pop kulture i nista vise od toga.Ostavio je traga u samoj SAD po pitanju gradjanskih sloboda,ali to nema veze sa ostatkom sveta narocito Evropom.Stavise,da je na mestu Kenedija bio neki rigidniji republikanac,ispeglao bi Kubu u roku odmah i smestio Kastra u istorijsko poglavlje "Tamo nesto je pokusao"
Tri najvaznija predsednika u drugoj polovini dvadesetog veka su Dvajt Ajzenhaur ,koji je spasio zapadnu Evropu od daljeg sirenja komunizma i zaustavo Sovjete u Koreji.Nikson koji je okoncao rat u Vijetnamu spasivsi obraz amerikancima i povezao je Kinu sa SAD.Regan koji je zakovao poslednji ekser u UdSSR Sanduk.Gle cuda,sva trojica republikanci.
Cini mi sa da forumski (euro)krem nema saznanja iz kojih partija su dolazili americki predsednici, a daje sebi slobodu da pljuje po republikancima :lol:

Poslednja izmena:
Pokusavam i nikako ne mogu da se zamislim da navijacki komentarisem izbore u npr. Svedskoj ili Rusiji iako tamo nikad nisam bio.
Do kada planirate da se lozite :lol:
Dok god se SAD meša u naše stvari, mi ćemo da navijamo za onog ko nam se čini bolji za saradnju sa nama, a protiv onog ko će da se konfrontira sa nama.

Navijamo i u Rusiji, a Švedska, Finska, Moldavija, Lesoto itd. retko koga dotiče i skoro niko ni ne prati izbore ili političare tamo.

Dok god se SAD meša u naše stvari, mi ćemo da navijamo za onog ko nam se čini bolji za saradnju sa nama, a protiv onog ko će da se konfrontira sa nama.

Navijamo i u Rusiji, a Švedska, Finska, Moldavija, Lesoto itd. retko koga dotiče i skoro niko ni ne prati izbore ili političare tamo.
Bolje onda da naucite da lobirate a ne da navijate, od navijanja nema vajde.
Pitanje je bilo upuceno srbima, koji se nesto kao natezu oko DT i JB a ne znaju ni sebi da izaberu kod kuce.
Pogotovu zato sto su izbori zavrseni i poznat je sledeci predsednik za kojeg se ne zna ni koliko ce biti Americi naklonjen a kamoli Srbiji.

Bolje onda da naucite da lobirate a ne da navijate, od navijanja nema vajde.
Pitanje je bilo upuceno srbima, koji se nesto kao natezu oko DT i JB a ne znaju ni sebi da izaberu kod kuce.
Pogotovu zato sto su izbori zavrseni i poznat je sledeci predsednik za kojeg se ne zna ni koliko ce biti Americi naklonjen a kamoli Srbiji.
kako mislis da lobiramo,
da damo pare cnn-u da trampu ne iskljucuje mikrofonz:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back