Ali u onom tvom postu cionizma nema, govoriš o molitvama, zdravicama i onda odjednom Izrael.
Ja stvarno ništa ne bih komentarisao da si odmah napisao nešto npr. ovako - kako jevrejsko iskustvo jalovog i skoro dvomilenijumskog čekanja magičnog razrešenja, prožetog svakodnevnim molitvama, nepogrešivo uči Srbe, kako je samo agresivni, cionističkim pokretom promovisan, nastup, ono što može donijeti rezultate, a ne tamo nekakva politika nečinjenja i čekanja.
Jedno pretpostavlja drugo. Jevreji su, cini mi se, istorijski imali dva izbora po ovom pitanju -
1. prihvatanje dijaspore kao
trajnog stanja jevrejstva i odustajanje od svete zemlje.
2. neprihvatanje dijaspore kao resenja i insistiranje na povratku u svetu zemlju.
Prva opcija je jasna. Druga opcija je imala dve podvarijante -
2.1 eshatolosko iscekivanje, dolazak mesije, gradnja treceg hrama kao odraz bozijeg providjenja, itd. Izrael, dakle, kao duhovni a ne politicki cilj.
2.2 cionizam.
Medjutim, cionizam kao aktivna podvarijanta druge opcije sama po sebi pretpostavlja insistiranje na drugoj opciji kao takvoj. To je paralela nasem insistiranju na Kosmetu. Ako ne insistiramo na Kosmetu, nas izbor se suzava na prvu opciju, i time diskusija o aktivnim i pasivnim nacinima borbe postaje bespredmetna.
postoji jočš jedna mala ralika, otpirilike jedan vek dugačka, okolnosti su se za to vreme promenile, uostalom tada je terorizam postojao u drugačijem obliku, ako ćemo pravo i gavrilo princip je bio terorista.
sem toga ausrtijanci i italijani imaju više zajeničkog, prosto kulturno, nego srbi i albanci. ostaje pitanje kako ti očekuješ da srbiji uspe da ubedi albancee na kosovu da su njeni građani.
Sve se to razresavalo sedamdesetih godina proslog veka, a tada su jos i bombe postavljane po Rimu. Nije se promenilo nista, a ni pokojni Gavrilo sa ovim nema nista. Nismo mi izmislili cak ni ove probleme. Manjka nam na originalnosti.
Sto se Siptara tice, imamo mi i vise zajednickog sa njima nego sto mozda zelimo. U nekoj Svajcarskoj nas, neces verovati, tesko razlikuju - nas, Hrvate, Siptare i ostalu teglecu marvu. Iz njihove perspektive nema neke razlike. Smesno, jel'da?