Politička siročad velike Srbije

Sklonost hedonizmu i samozadovoljavanju nacionalnog ega ima katastrofalne posledice kod Srba. Tome u prilog govori činjenica da je stanovnika na planeti sve više a Srba sve manje.

Nikada se ne bih usudio da posumnjam u tvoju ekspertizu kada se govori o samozadovoljavanju, ali bih te ipak zamolio da ne pises nista, ne trudis se da razmisljas, ne pokusavas da repliciras.

Tako si nekako najpametniji. U mudrom cutanju.

Ako mislis da su Jevreji povratili Jerusalim "dobrom voljom" ljuto se varas.

Primera ima bezbroj. Francuzi su povratili Alzas (gde se uglavnom govorio Nemacki), Italijani uzeli Alto Adidje (isto), Nemci Slezvig Holstajn, itd. Ne radi se o istorijskim primerima, radi se o tome sto ti Kosmet u sustini ne zelis i smatras ga iskljucivo preprekom na nasem putu u vrli novi svet.

Prema tome, svaka politika namenjena povratku Kosmeta, ma kakva bila, je za tebe pogresna. Zar ne?

ma ja ne vidim kako bih živela sa kosovskim albancima u istoj državi, to nitijednoj srpskoj vlasti nije uspelo od 1912.

ne vidim kapacitet u srpskom društvu da asimiluje albance niti vidim volju da se tako nešto pokuša. objasni mi kako bi sproveo na kosovu ono što je francuzima u alzasu, italija nima u alto adiđiju ili namcima u šlezing holštajni pošlo za rukom, da nesrbi dole počnu srbiju da doživljavaju kao svoju državu.

Varas se ako mislis da su Austrijanci ceznuli da budu, recimo, deo Italije. Bilo je tu svega, tenzija, terorizma, atentata, bombaskih napada, ali je Italija bila nepokolebljiva i izborila se za svoje interese. Austrijanci i dan-danas nisu asimilovani, i mahom se govori Nemacki.

Kako su uspeli? Ne znam. Ali uspeli su. Prema tome, u domenu je moguceg da i mi uspemo, osim ako a priori od svega dignemo ruke jer je, eto, stvar mnogo teska.

Победоносцев - Kolaps jevrejske mesijanske politike iscekivanja i okretanje agresivnom cionizmu - tu leze koreni modernog Izraela.
Naravno.
Najbolja afirmacija Tvog stava je činjenica da 1700 g. čekanja nije ničim rezultiralo, dok je 70 g. cionizma krunisano državom Izrael.

Ali u onom tvom postu cionizma nema, govoriš o molitvama, zdravicama i onda odjednom Izrael.

Ja stvarno ništa ne bih komentarisao da si odmah napisao nešto npr. ovako - kako jevrejsko iskustvo jalovog i skoro dvomilenijumskog čekanja magičnog razrešenja, prožetog svakodnevnim molitvama, nepogrešivo uči Srbe, kako je samo agresivni, cionističkim pokretom promovisan, nastup, ono što može donijeti rezultate, a ne tamo nekakva politika nečinjenja i čekanja.

ma ja ne vidim kako bih živela sa kosovskim albancima u istoj državi, to nitijednoj srpskoj vlasti nije uspelo od 1912.

ne vidim kapacitet u srpskom društvu da asimiluje albance niti vidim volju da se tako nešto pokuša. objasni mi kako bi sproveo na kosovu ono što je francuzima u alzasu, italija nima u alto adiđiju ili namcima u šlezing holštajni pošlo za rukom, da nesrbi dole počnu srbiju da doživljavaju kao svoju državu.

Hahahaha...ovo mi suprostavljeno nesto poznato.
Kapacitet srbijanskog drustva nepostoji niti ce biti izgradjen kojim bi gradjani Kosova bili inkorporirani u drustvo ostatka Srbije.

Varas se ako mislis da su Austrijanci ceznuli da budu, recimo, deo Italije. Bilo je tu svega, tenzija, terorizma, atentata, bombaskih napada, ali je Italija bila nepokolebljiva i izborila se za svoje interese. Austrijanci i dan-danas nisu asimilovani, i mahom se govori Nemacki.

Kako su uspeli? Ne znam. Ali uspeli su. Prema tome, u domenu je moguceg da i mi uspemo, osim ako a priori od svega dignemo ruke jer je, eto, stvar mnogo teska.

postoji jočš jedna mala ralika, otpirilike jedan vek dugačka, okolnosti su se za to vreme promenile, uostalom tada je terorizam postojao u drugačijem obliku, ako ćemo pravo i gavrilo princip je bio terorista.

sem toga ausrtijanci i italijani imaju više zajeničkog, prosto kulturno, nego srbi i albanci. ostaje pitanje kako ti očekuješ da srbiji uspe da ubedi albancee na kosovu da su njeni građani.

Ali u onom tvom postu cionizma nema, govoriš o molitvama, zdravicama i onda odjednom Izrael.

Ja stvarno ništa ne bih komentarisao da si odmah napisao nešto npr. ovako - kako jevrejsko iskustvo jalovog i skoro dvomilenijumskog čekanja magičnog razrešenja, prožetog svakodnevnim molitvama, nepogrešivo uči Srbe, kako je samo agresivni, cionističkim pokretom promovisan, nastup, ono što može donijeti rezultate, a ne tamo nekakva politika nečinjenja i čekanja.

Jedno pretpostavlja drugo. Jevreji su, cini mi se, istorijski imali dva izbora po ovom pitanju -

1. prihvatanje dijaspore kao trajnog stanja jevrejstva i odustajanje od svete zemlje.

2. neprihvatanje dijaspore kao resenja i insistiranje na povratku u svetu zemlju.

Prva opcija je jasna. Druga opcija je imala dve podvarijante -

2.1 eshatolosko iscekivanje, dolazak mesije, gradnja treceg hrama kao odraz bozijeg providjenja, itd. Izrael, dakle, kao duhovni a ne politicki cilj.

2.2 cionizam.

Medjutim, cionizam kao aktivna podvarijanta druge opcije sama po sebi pretpostavlja insistiranje na drugoj opciji kao takvoj. To je paralela nasem insistiranju na Kosmetu. Ako ne insistiramo na Kosmetu, nas izbor se suzava na prvu opciju, i time diskusija o aktivnim i pasivnim nacinima borbe postaje bespredmetna.

postoji jočš jedna mala ralika, otpirilike jedan vek dugačka, okolnosti su se za to vreme promenile, uostalom tada je terorizam postojao u drugačijem obliku, ako ćemo pravo i gavrilo princip je bio terorista.

sem toga ausrtijanci i italijani imaju više zajeničkog, prosto kulturno, nego srbi i albanci. ostaje pitanje kako ti očekuješ da srbiji uspe da ubedi albancee na kosovu da su njeni građani.

Sve se to razresavalo sedamdesetih godina proslog veka, a tada su jos i bombe postavljane po Rimu. Nije se promenilo nista, a ni pokojni Gavrilo sa ovim nema nista. Nismo mi izmislili cak ni ove probleme. Manjka nam na originalnosti.

Sto se Siptara tice, imamo mi i vise zajednickog sa njima nego sto mozda zelimo. U nekoj Svajcarskoj nas, neces verovati, tesko razlikuju - nas, Hrvate, Siptare i ostalu teglecu marvu. Iz njihove perspektive nema neke razlike. Smesno, jel'da?

@pobedonoscev

postoji samo mala razlika, mi nismo u dijaspori.

jeste da smo raseljen si kosova, što dobrovoljno što pod pritiskom, ali smo time naselili recimo vojvodinu.

srbi koji su se u prvim seobama doselili u vojvodinu verovali su da će se vratiti na kosovo ali su kroz nekoliko generacija izgradili tamo sebi dom. jednostavno ne možeš imati oboje. šta sad mađari treba da zahtevaju vojvodiniu?

Back