Policajci poliglote

Jezik i pismo

Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo.

Član 79.

Pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo: na izražavanje, čuvanje, negovanje, razvijanje i javno izražavanje nacionalne, etničke, kulturne i verske posebnosti; na upotrebu svojih simbola na javnim mestima; na korišćenje svog jezika i pisma; da u sredinama gde čine značajnu populaciju, državni organi, organizacije kojima su poverena javna ovlašćenja, organi autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave vode postupak i na njihovom jeziku; na školovanje na svom jeziku u državnim ustanovama i ustanovama autonomnih pokrajina; na osnivanje privatnih obrazovnih ustanova; da na svome jeziku koriste svoje ime i prezime; da u sredinama gde čine značajnu populaciju, tradicionalni lokalni nazivi, imena ulica, naselja i topografske oznake budu ispisane i na njihovom jeziku; na potpuno, blagovremeno i nepristrasno obaveštavanje na svom jeziku, uključujući i pravo na izražavanje, primanje, slanje i razmenu obaveštenja i ideja; na osnivanje sopstvenih sredstava javnog obaveštavanja, u skladu sa zakonom.
U skladu sa Ustavom, na osnovu zakona, pokrajinskim propisima mogu se ustanoviti dodatna prava pripadnika nacionalnih manjina.

E tada ta dva clana nisu u korelaciji u Ustavu, posto jedan ISKLJUCUJE drugog.

To treba HITNO da se regulise.

ta prosveta ne vredi pisljiva boba , jer znanje koje ti steknes un asim skolama ne mozes skoro nigde ni da iskoristis.

drugo u srbiji vise nista nije besplatno - sve se placa posebno, zdravstvo , studiranje, stomatoloske usluge , sve placas iz svog dzepa a povrh toga placas i neki porez za budzet koji pokradu lopovi

placas najvece akcize na benzin u evropi a istovremeno se vozis putevima kakvi vise ne postoje ni u Africkim zemljama - i oni imaju bolje.

policija je totalno nepotrebna institucija, vojska nam je bespotrebna, sobzirom da je Tadic rekao da mi vise nikada necemo ni sa kim ratovati - tako da kad ti pogledas mi imamo gomilu bespotrebnih institucija od kojih gradjani nemaju bukvalno nista.

Privreda je na samrti zbog neverovatnih poreza i otimacina, i ovakva drzava kakva - nikom ne treba.

Bolje da nas neko okupira i da ovde zavede neki red nego da ostane ovako kako je sad.

Nema me par meseci i ti uspeš da iz patriota (ili patriJota šta li beše :think:) pređeš u kvislinge.

Što se tiče komentara - šta da kažem, pametan si znaš i sam - da je sve što si napisao teška nebuloza i inaćenje.

Тај закон је очигледно у супротности са Уставом, а Устав, као врхунски законски акт неке државе има предност над законима и подзаконским актима.

Ово питање би требало покренути пред Уставним судом и целу ствар окончати на законит и принципијелан начин,
како би се једном за свагда рашчистиле сличне ситуације.

У свакој држави постоји нешто што се зове службени језик. У држави Србији, службени језик је српски, писмо
ћирилица и тој чињеници би требало да се прилагоде сва националне мањине, које имају држављанство Србије.

Дакле, онај ко не зна српски језик и ћирилично писмо не би смео да добије посао, а посебно не би смео да добије
посао у државној администрацији.
Крај приче.

U svakoj državi, postebno onoj s brojnim manjinama postoji i nešto što se zove - TOLERANCIJA I RAZUMEVANJE.
Kraj priče.

Sad, problem je jedino što ti nikada nisi imala pojma šta te reči znače.

Zebrice, ja sam ziveo u Senti, imao sam i radnju tamo i ZNAM da najmanje 25% mladih NE ZNA SRPSKI!

Uce osnovnu i srednju na madjarskom, a zatim studiraju u Madjarskoj.

I posle se vrate i ne znaju ni da beknu srpski.

Licno poznajem takve ljude.

Ja opet tvrdim da je to nemoguće, doduše možda ga ne znaju oni što su veći deo života proveli u inostranstvu, ali čak i oni znaju ponešto ili čak dodovljno. I dalje tvrdim da je to čisti inat. Često se krećem na relaciji >>SU>>SO<< imam dosta rođaka tamo i uverena sam u ono što tvrdim

Lažu te veruj mi, garantujem ti to, ja se krećem u takvim sredinama i kobajagi nepoznavanje srspskog jezika je samo inat, a ta devojka je slobodno mogla da ode da prijavi tu prodavačicu zato što ona mora da zna srpski jezik na tom mestu na kojem radi, to joj je uslov za posao
pa ne bih rekla da madjar koji je isao u srpski razred sa ciljem da nauci jezik laze al ajde kako ti kazes :neutral:

Pozdravljam ovaj napor.

Naglasio bih samo da nema potrebe da se podižu tenzije oko ovoga. Ne radi se o tome da neko neće moći da bude u policiji ako ne zna jezik, već policija organizuje kurseve mađarskog i romskog jezika da bi, pre svega, policajcima bilo lakše da obavljaju svoj posao.

Lakše je uraditi tako nego napinjati ne znam koliko hiljada ljudi da uče srpski da bi policija mogla da obavlja svoj posao... :think:

Jomini, napisao si prvu rečenicu (onu linkovanu) pomalo tendenciozno... Nije akcenat na tome da oni nešto MORAJU da urade, već da će se to raditi da bi se olakšao posao... Znači, ništa se ne mora, ali poželjno je.

Apsolutno se slažem.

To je član Ustava bre:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Да, у питању су ПРАВА МАЊИНА која као таква не постоје за нас Србе било где... и немам ништа против... али има једна мала ситница коју заборављаш ПРАВА МАЊИНА НЕ МОГУ ДА УГРОЖАВАЈУ ПРАВА ВЕЋИНЕ НИТИ СМЕЈУ ДА У ОСТВАРИВАЊУ СВОЈИХ ПРАВА КРШЕ ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ УСТАВА... значи прописивање обавезе полицији је и противуставно и злонамерно. Свако ко живи у вишенационалној средини има неке основе познавања другог језика (у овом случају мађарског)

Policajci u Kikindi će morati da znaju još neki jezik osim srpskog.

Jedan od razloga je da bi se lakše sporazumevali sa stanovništvom koje ne govori srpski...:confused:

Lepo je sve to, ali zar ne bi trebala da postoji i neka obaveza poznavanja jezika zemlje čiji si građanin? Pa kad to ispuniš, onda sva prava da dobiješ.

Znali smo i pre za ovaj problem s jezikom na severu Vojvodine, ali ako ovaj potez ne doprinese i naporima druge strane, onda džaba sve.

Ти настави да гласаш за дс и сличне еуропеЈце, па ће на крају бити да се не сме причати српски.

Да, у питању су ПРАВА МАЊИНА која као таква не постоје за нас Србе било где... и немам ништа против... али има једна мала ситница коју заборављаш ПРАВА МАЊИНА НЕ МОГУ ДА УГРОЖАВАЈУ ПРАВА ВЕЋИНЕ НИТИ СМЕЈУ ДА У ОСТВАРИВАЊУ СВОЈИХ ПРАВА КРШЕ ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ УСТАВА... значи прописивање обавезе полицији је и противуставно и злонамерно. Свако ко живи у вишенационалној средини има неке основе познавања другог језика (у овом случају мађарског)

Članak 15.

U Republici Hrvatskoj jamči se ravnopravnost pripadnicima svih nacionalnih manjina.

Ravnopravnost i zaštita prava nacionalnih manjina uređuje se ustavnim zakonom koji se donosi po postupku za donošenje organskih zakona.

Zakonom se može, pored općega biračkog prava, pripadnicima nacionalnih manjina osigurati posebno pravo da biraju svoje zastupnike u Hrvatski sabor.

Pripadnicima svih nacionalnih manjina jamči se sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti, slobodno služenje svojim jezikom i pismom i kulturna autonomija.

Evo člana 15 iz hrvatskog ustava

Od viška znanja glava ne bi trebalo da boli ... Sever Vojvodine je takav da stanovništvo bez mnogo muke može znati dva ili više jezika - ne profesionalno ali dovoljno da se razumeju međusobno bez problema. To nije nikakva obaveza ali je, prosto ljudski, s dobrom voljom svih moguće ostvariti. Takvo okruženje je dar okolnosti da svi ljudi tamo budu malo bogatiji za malo veća znanja ali politizacijom pitanja dvojezičnosti svi samo gube ...

Članak 15.

U Republici Hrvatskoj jamči se ravnopravnost pripadnicima svih nacionalnih manjina.

Ravnopravnost i zaštita prava nacionalnih manjina uređuje se ustavnim zakonom koji se donosi po postupku za donošenje organskih zakona.

Zakonom se može, pored općega biračkog prava, pripadnicima nacionalnih manjina osigurati posebno pravo da biraju svoje zastupnike u Hrvatski sabor.

Pripadnicima svih nacionalnih manjina jamči se sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti, slobodno služenje svojim jezikom i pismom i kulturna autonomija.

Evo člana 15 iz hrvatskog ustava

Никакве везе нема што то пише у њихов устав, пише да је усташтво забрањено, па ипак отворено већина хрвата га слави без кажњавања.

Poslednja izmena:

Lepo je neko već rekao da to nije obaveza već znak dobre volje. Vrlo lep i pošten gest koji treba poštovati.
S druge strane, takođe i smatram da pripadnici manjina, u svakom slučaju, moraju da govore zvanični jezik države u kojoj žive. Prosto, to je odraz kulture i uvažavanje države pod čijim skutima obitavaš, Kome se to ne sviđa treba da ode.

Prosto kao pasulj...svako mora da zna zvanicni jezik u drzavi ciji je drzavljanin,naravno ne mora to da bude za peticu ali za jednu solidnu trojku da,a ko ne zna ni toliko,treba mu oduzeti drzavljanstvo zbog nepostovanja sopstvene drzave i vecinskog naroda u njoj i tacka,nema tu sta puno da se prica i raspravlja!Naravno nema nista lose ni u tome da mi znamo sto vise drugih jezika,ali ako ja kao Srbin postujem bilo koju manjinu i ustavom joj garantujem sva moguca prava (naravno i neprikosnoveno pravo na upotrebu maternjeg jezika na javnim mestima i u javnim ustanovama),moraju i ti isti pripadnici manjina da mi uzvrate postovanjem Srbije i srpskog naroda ako nicim drugim a ono bar znanjem srpskog jezika !!!

Pa odavno je jeres u Srbiji kazati da si Srbin, nije to ništa novo. To meni lično strašno smeta iako nisam sklona desnici.

Усташе владају Србијом и слични њима гласају за њих. Ја као истински србин увек сам добро испљувао смрадове који говоре против српства.

Усташе владају Србијом и слични њима гласају за њих. Ја као истински србин увек сам добро испљувао смрадове који говоре против српства.

Možeš li ti, da kao i Aleksandar u ambasadi, pre neki dan, daš tačno upustvo (doduše on je pričao o nečem sasvim drugom) o tome kako da mi zabludeli postanemo pravi Srbi i Srpkinje?

Inače, pišeš teške koještarije obojene predrasudama, a za koje je sramno da ih se, davnih dana nismo kurtalisali.

Od viška znanja glava ne bi trebalo da boli ... Sever Vojvodine je takav da stanovništvo bez mnogo muke može znati dva ili više jezika - ne profesionalno ali dovoljno da se razumeju međusobno bez problema. To nije nikakva obaveza ali je, prosto ljudski, s dobrom voljom svih moguće ostvariti. Takvo okruženje je dar okolnosti da svi ljudi tamo budu malo bogatiji za malo veća znanja ali politizacijom pitanja dvojezičnosti svi samo gube ...

U tome je poenta, sad još samo da to shvatimo.

Prosto kao pasulj...svako mora da zna zvanicni jezik u drzavi ciji je drzavljanin,naravno ne mora to da bude za peticu ali za jednu solidnu trojku da,a ko ne zna ni toliko,treba mu oduzeti drzavljanstvo zbog nepostovanja sopstvene drzave i vecinskog naroda u njoj i tacka,nema tu sta puno da se prica i raspravlja!Naravno nema nista lose ni u tome da mi znamo sto vise drugih jezika,ali ako ja kao Srbin postujem bilo koju manjinu i ustavom joj garantujem sva moguca prava (naravno i neprikosnoveno pravo na upotrebu maternjeg jezika na javnim mestima i u javnim ustanovama),moraju i ti isti pripadnici manjina da mi uzvrate postovanjem Srbije i srpskog naroda ako nicim drugim a ono bar znanjem srpskog jezika !!!

A šta ćemo sa manje inteligentnim pripadnicima manjina kojima je teško da nauče srpski? Znači li to da policajci, umesto da odu na tromesečni kurs i olakšaju sebi posao (gde li sam to već čuo :cool:), raspale pendrecima po onima koji ih ne razumeju... ili ih vode u stanicu kod prevodioca...

Jasno je da ova obaveza ne važi samo za policajce Srbe, već i za Mađare i za Rome. Dakle, nije niko nikog naterao da uči Mađarski i Romski zato što je Srbin, već zato što je policajac. :rtfm:

Neće valjda policija da čeka da svi nauče srpski jezik da bi mogla da radi normalno :?:

Možeš li ti, da kao i Aleksandar u ambasadi, pre neki dan, daš tačno upustvo (doduše on je pričao o nečem sasvim drugom) o tome kako da mi zabludeli postanemo pravi Srbi i Srpkinje?

Inače, pišeš teške koještarije obojene predrasudama, a za koje je sramno da ih se, davnih dana nismo kurtalisali.

Naše forumske patri()ote mogu da ti daju samo uputstvo za kvalitetnu mržnju, efikasnu kletvu i efektivno dodeljivanje "titula" srpskim izdajnicima (teragigamegakiloustaškoplaćeničkitadićevskodinkićevski veleizdajnici, npr. :cool:)

Dobro, skoro si došla ovde, pa ne znaš. :mrgreen::)

Primer...kako bi to izgledalo u praksi...Ja policajac,bilo gde u Srbiji zaustavljam vozilo zbog rutinske kontrole a vozac me ne razume(ili se pravi da me ne razume),privodim ga do prve stanice milicije gde ce biti zadrzan sve dok ne dodje ovlasceni sudski tumac za njegov maternji jezik pa uz njegovu pomoc izvrsim rutinsku kontrolu,a troskove privodjenja do stanice i dovodjenja i rad sudskog tumaca ima da plati privedeni i posle toga se isti upucuje na kurs srpskog jezika (isto o njegovom trosku jer mu je drzava vec jednom kroz skolovanje platila ucenje srpskog jezika) koji ce morati da nauci i znanje pokaze pred komisijom ako misli da i dalje bude drzavljanin republike Srbije...zavrsena prica!

Back