Policajci poliglote

Pa nece da ga uce jer im u vecini slucajeva ni ne treba, zato i kazem da bi drzava to morala da kontrolise ,ako neko ne moze da nauci u skoli ,ima i takvih ,drzava treba da organizuje i kurseve ,mislim ako Nemacka organizuje besplatno ucenje jezika za Srbe ,Kurde ,Somalijce i ostale Turke ,onda moze i Srbija za autohtone manjine .
Mada je tu opet problem volje jer veliki broj njih ni nece da uci ,niti im treba ,kada je moja keva rodjena i odrastala u toj Senti pre 50 godina i tada je bilo slucajeva da neko ne zna srpski ali dosta retko , vise su se druzili izmedju sebe,nije se toliko gledalo ko je ko ,pa je tako i ona nauila madjarski i to samo na ulici ,iako se u kuci i u skoli iskljucivo pricao srpski . A danas nasi vrsnjaci ,moji drugovi iz Sente koji su 95% Srbi se samo druze izmedju sebe ,pa je naravno to isto slucaj i sa Madjarima ,dakle totalna tiha segregacija i getoiziranje dva naroda .Pa onda kada neko ide iskljucivo u madjarske skole , druze se samo sa madjarima ,masta da upise faks u Segedinu ili Pesti,ili ako ne moze onda radi neki bedan posao sa srednjom u toj Senti ,gde je 90 % Madjara onda nije ni cudo sto sve vise mladih nema pojma srpski .
Takodje problem je i sire prirode jer su Madjari mnogo vise nacionalno osvesteni od Srba oduvek i mnogo vise cuvaju svoju kulturu,jezik,veru i obicaje ,a postoji i problem aktuelnog politickog i ekonomskog trenutka jer su Madjari imali puno razloga da smatraju SFRJ za svoju drzavu pa su u njoj i videli buducnost ,sto je podrazumevao i ucenje jezika ,dok je u to vreme Madjarska bila sovjetska nerazvijena vukojebina.A u poslednjih 20 godina se to okrenulo za 180 ,pa cak i veliki deo Srba gleda da zbrise odavde ,a kamoli Madjari cija je matica sada ono sto je nekad bila SFRJ za nju.,dakle ne postoji kohezivni faktor koji bi okupljao gradjane Srbije ,pogotovo drugih nacija.
Tako da dok Srbija ne postane iole normalna i prosperitetna drzava nazalost necemo moci da ocekujemo da je gradjani i nacionalne manjine cene i postuju u dovoljnoj meri , mada su Madjari i sada lojalni ,pogotovo ako pogledamo neka juzna plemena i sl .
Mada bez obzira na sve to ,pitanje ucenja jezika ,bar onih osnova se sve jedno moze urediti i sada ,samo je potrebno pameti i volje ,kao sto rekoh na pocetku .

Tako je, a pamet i volja podrazumevaju pružanje sopstvenog primera...

Nadam se da posle ovog odgovora i sama shvataš zašto sam te pitala, da li ti je ime - predrasuda.

Shvatam ja to. Samo mislim da nisi u pravu. :roll:
Prvo, Senta je u Srbiji. Ako živiš u Srbiji, treba da znaš srpski i nema razloga da neko u Srbiji uči drugi jezik da bi se sporazumevao sa tobom.
Ovo nema veze sa Srbijom, već je tako u celom svetu.
Ako ti smeta naš problem, pošto se neki kod nas gnušaju ljudskih prava naših ljudi, već im je samo okretanje guze u glavi (radi viza :buahaha), zamisli da si u Engleskoj ili Nemačkoj i FRANCUSKOJ. Da li bi tamo mogla da živiš i ne govoriš njihov jezik i očekuješ da oni znaju srpski kako biste se razumeli? Čak i da živiš u sredini gde smo većina, ali je policajac "njihov"? Naravno da ne bi, već bi naučila jezik zemlje u kojoj si i pričala srpski u kući i sa zemljacima, a napolju koristila jezik države u kojoj si. To je normalno ponašanje svuda i sasvim je stvar dobre volje pojedinca da zna strani jezik (tvoj u ovom slučaju), a ne obaveza. Engleski je sa druge strane jezik koji je u najvećem broju slučajeva ljudima drugi. Dakle, zanemarujemo koliko ljudi piča koji jezik (maternji), već koliko naroda govori i koristi engleski u komuikaciji sa ostalima. Engleski je zato nešto što je ranije bio francuski. Svako bi trebalo da ga zna, ako komunicira sa ljudima i radi nešto u životu. Ja sam za ono koliko jezika znaš, toliko vrediš. Ali sam protiv toga da neko nekoga tera u njegovoj zemlji da uči jezik nekoga ko je lenj da nauči jezik naroda u čijoj zemlji živi. Nije to nikakva predrasuda ili inat, već je normalno. Ako živiš u npr. Italiji, nauči italijanski. Ne očekuj da ti se policajac obraća na srpskom ili engleskom, ako si Englez. Jasno?

Poslednja izmena:
Policajci u Kikindi će morati da znaju još neki jezik osim srpskog.

Jedan od razloga je da bi se lakše sporazumevali sa stanovništvom koje ne govori srpski...:confused:

Lepo je sve to, ali zar ne bi trebala da postoji i neka obaveza poznavanja jezika zemlje čiji si građanin? Pa kad to ispuniš, onda sva prava da dobiješ.

Znali smo i pre za ovaj problem s jezikom na severu Vojvodine, ali ako ovaj potez ne doprinese i naporima druge strane, onda džaba sve.

Mene samo interesuje da li policajci u drugim zemljama uče jezik manjina(ako im već ne pripadaju).
U stvari, ovde je očigledno ko će u budućnosti imati prednost pri zaposlenju. Za sada policajci idu na nekakve kurseve ali u buduće, poznavanje jezika neke od manjina biće verovatno uslov za zaposlenje kao što je u Vojvodini slučaj već duže vreme prilikom konkursa za neke poslove....( U Bečeju sigurno).
Kad sam svojevremeno ovde o tome pisala, našlo se par mudrosera da me prozivaju...Zato se ne čudim ovim komentarima koji opet upućuju na ono tvoje o "dve Srbije"( ili u ovom slučaju Vojvodine).
Bilo kako bilo, ljudi će se, želeći da zadrže posao po svaku cenu, prilagođavati novim propisima i nema tu mesta za neko k.určenje.
A kome se ne sviđa nek ide u npr. Francusku gde svi moraju da govore i razumeju francuski;)

Mene samo interesuje da li policajci u drugim zemljama uče jezik manjina(ako im već ne pripadaju).
U stvari, ovde je očigledno ko će u budućnosti imati prednost pri zaposlenju. Za sada policajci idu na nekakve kurseve ali u buduće, poznavanje jezika neke od manjina biće verovatno uslov za zaposlenje kao što je u Vojvodini slučaj već duže vreme prilikom konkursa za neke poslove....( U Bečeju sigurno).
Kad sam svojevremeno ovde o tome pisala, našlo se par mudrosera da me prozivaju...Zato se ne čudim ovim komentarima koji opet upućuju na ono tvoje o "dve Srbije"( ili u ovom slučaju Vojvodine).
Bilo kako bilo, ljudi će se, želeći da zadrže posao po svaku cenu, prilagođavati novim propisima i nema tu mesta za neko k.určenje.
A kome se ne sviđa nek ide u npr. Francusku gde svi moraju da govore i razumeju francuski
;)

Pa onda ce zvanican jezik u Srbiji biti jedan od jezika manjina ionak je Srba u dijaspori preko 4 miliona.

Pa onda ce zvanican jezik u Srbiji biti jedan od jezika manjina ionak je Srba u dijaspori preko 4 miliona.

Pa ne vidim šta tu nije jasno. Kome se ne sviđa neka ide....na žalost:(
Srbi i ovako i onako imaju manja prava od manjina u sopstvenoj državi. Niko manjinama ne treba da osporava pravo na njihov jezik, štampu, medije, izdavaštvo...ali da li je ovo već preterano dodvoravanje ili jedna sasvim obična demokratska inicijativa ili....
Meni je ipak najbolji primer kako se to rešava u zemljama "vrhunske" demokratije i poštovanja ljudskih prava ono što je na ovoj temi napisao Mittern...Tako to funkcioniše u stvari i tako će to, hteli mi ili ne, funkcionisati i ovde.

Shvatam ja to. Samo mislim da nisi u pravu. :roll:
Prvo, Senta je u Srbiji. Ako živiš u Srbiji, treba da znaš srpski i nema razloga da neko u Srbiji uči drugi jezik da bi se sporazumevao sa tobom.
Ovo nema veze sa Srbijom, već je tako u celom svetu.
Ako ti smeta naš problem, pošto se neki kod nas gnušaju ljudskih prava naših ljudi, već im je samo okretanje guze u glavi (radi viza :buahaha), zamisli da si u Engleskoj ili Nemačkoj i FRANCUSKOJ. Da li bi tamo mogla da živiš i ne govoriš njihov jezik i očekuješ da oni znaju srpski kako biste se razumeli? Čak i da živiš u sredini gde smo većina, ali je policajac "njihov"? Naravno da ne bi, već bi naučila jezik zemlje u kojoj si i pričala srpski u kući i sa zemljacima, a napolju koristila jezik države u kojoj si. To je normalno ponašanje svuda i sasvim je stvar dobre volje pojedinca da zna strani jezik (tvoj u ovom slučaju), a ne obaveza. Engleski je sa druge strane jezik koji je u najvećem broju slučajeva ljudima drugi. Dakle, zanemarujemo koliko ljudi piča koji jezik (maternji), već koliko naroda govori i koristi engleski u komuikaciji sa ostalima. Engleski je zato nešto što je ranije bio francuski. Svako bi trebalo da ga zna, ako komunicira sa ljudima i radi nešto u životu. Ja sam za ono koliko jezika znaš, toliko vrediš. Ali sam protiv toga da neko nekoga tera u njegovoj zemlji da uči jezik nekoga ko je lenj da nauči jezik naroda u čijoj zemlji živi. Nije to nikakva predrasuda ili inat, već je normalno. Ako živiš u npr. Italiji, nauči italijanski. Ne očekuj da ti se policajac obraća na srpskom ili engleskom, ako si Englez. Jasno?

Ja sam više puta na ovoj temi ponovila da bi pripadnici manjila u Srbiji morali da znaju srpski jezik.
Takođe, više puta su i drugi, a i ja ponovili da je ovo samo znak dobre volje srpske policije. Dobra volja je volja, ako razmeš o čemu govorim.

Treće, živim u Italiji u kojoj 95% stanovnika goviri isključivo dijalekte italijanskog. Ne 'ebu engleski ni dva posto. Jeste da se stranci zblažnjavaju, ali njih boli uvo.

Inače u Italiji, ako ne govoriš italijanski - a važno je da se sporazumeš sa policijom, na kraju krajeva dovešće ti prevodioca.

Isto je i u Srbiji. Ova odluka je pametna, jer čitavu stvar olakšava, bar policiji.

Poslednja izmena:
Takođe, policija uvažava činjenično stanje, dakle da u nekim sredinama srpski policajci ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništvom, a pripadnicima manjina.
Svojim znakom dobre volje treblo bi da izazovu i pozitivnu reakciju istih.

Šta bi inače trebalo da rade? Da šalju eksperte za srpski po npr. mađarskim kućama i hapse one koji ga ne govore?

Ja sam više puta na ovoj temi ponovila da bi pripadnici manjila u Srbiji morali da znaju srpski jezik.
Takođe, više puta su i drugi, a i ja ponovili da je ovo samo znak dobre volje srpske policije. Dobra volja je volja, ako razmeš o čemu govorim.

Treće, živim u Italiji u kojoj 95% stanovnika goviri isključivo dijalekte italijanskog. Ne 'ebu engleski ni dva posto. Jeste da se stranci zblažnjavaju, ali njih boli uvo.

Inače u Italiji, ako ne govoriš italijanski - a važno je da se sporazumeš sa policijom, na kraju krajeva dovešće ti prevodioca.

Isto je i u Srbiji. Ova odluka je pametna, jer čitavu stvar olakšava, bar policiji.

Takođe, policija uvažava činjenično stanje, dakle da u nekim sredinama srpski policajci ne mogu da se sporazumeju sa lokalnim stanovništvom, a pripadnicima manjina.
Svojim znakom dobre volje treblo bi da izazovu i pozitivnu reakciju istih.

Šta bi inače trebalo da rade? Da šalju eksperte za srpski po npr. mađarskim kućama i hapse one koji ga ne govore?

Vest kaže da će policajci morati. Dakle, ne vidim tu dbru volju. Meni kada kažeš da nešto moram, ne znači da mi se ostavlja mogućnost da dobrovoljišem, ako razumeš o čemu govorim. :lol: :roll:
Sumnjam da ćeš nekoga podstaknuti da nauči srpski, ako mi pokažemo dobru volju pa naučimo, npr. mađarski. :lol: Daj, u kojoj bajci živiš. Ako nije hteo da nauči srpski, a živi ovde... To je bezobrazluk, a ne za hapšenje. Čemu priča o hapšenju?
Čudno je to kako vi koji se plašite da kažete da ste Srbi uvek ubacujete nama koji se ne plašimo ovakve represivne mere. U čemu je vaš problem?
Navela si primer Italije i kazala da je isto kao u Srbiji. I u čemu je onda problem?
Šta kažeš za Francuze koji toliko insistiraju na francuskom jeziku da nemaš šta da tražiš sa njima ako ne govoriš francuski?
Čemu to bežanje od sebe, kada ti to niko ne traži? Misliš da će te neko ceniti zbog tog natrćivanja? Hajde malo osmotri neke narode kao što su Englezi, Nemci, Francuzi, Jevreji, Španci, ma bilo ko uostalom, pa kaži da li su kao mi tako "popustljivi" ili su tolerantni, ali drže do sebe. Neki čak nisu ni tolerantni.
Mi treba da budemo tolerantni i jesmo, na tvoje zaprepašćenje, samo što bi vi hteli da se pogubimo, a to ne bi valjalo.
Dakle, konkretno u vezi sa temom. Ako policajci moraju da nauče mađarski ili bilo koji drugi jezik manjina, ja sam protiv. Ovo je zemlja u kojoj je jezik srpski. Ako nisi u stanju da ga naučiš, onda nemaš prava da zahtevaš da ti se neko obraća na tvom jeziku, već je to dobra volja policajca da ga zna ili koristi.

Усташе владају Србијом и слични њима гласају за њих. Ја као истински србин увек сам добро испљувао смрадове који говоре против српства.

E vidiš razlika između mene i tebe jeste u tome što oni za mene nisu nikakvi smradovi već ljudi, a snaga u argumentima trerba da ih nabedi da treba da poštuju ime svoje nacije.

Vest kaže da će policajci morati. Dakle, ne vidim tu dbru volju. Meni kada kažeš da nešto moram, ne znači da mi se ostavlja mogućnost da dobrovoljišem, ako razumeš o čemu govorim. :lol: :roll:
Sumnjam da ćeš nekoga podstaknuti da nauči srpski, ako mi pokažemo dobru volju pa naučimo, npr. mađarski. :lol: Daj, u kojoj bajci živiš. Ako nije hteo da nauči srpski, a živi ovde... To je bezobrazluk, a ne za hapšenje. Čemu priča o hapšenju?
Čudno je to kako vi koji se plašite da kažete da ste Srbi uvek ubacujete nama koji se ne plašimo ovakve represivne mere. U čemu je vaš problem?
Navela si primer Italije i kazala da je isto kao u Srbiji. I u čemu je onda problem?
Šta kažeš za Francuze koji toliko insistiraju na francuskom jeziku da nemaš šta da tražiš sa njima ako ne govoriš francuski?
Čemu to bežanje od sebe, kada ti to niko ne traži? Misliš da će te neko ceniti zbog tog natrćivanja? Hajde malo osmotri neke narode kao što su Englezi, Nemci, Francuzi, Jevreji, Španci, ma bilo ko uostalom, pa kaži da li su kao mi tako "popustljivi" ili su tolerantni, ali drže do sebe. Neki čak nisu ni tolerantni.
Mi treba da budemo tolerantni i jesmo, na tvoje zaprepašćenje, samo što bi vi hteli da se pogubimo, a to ne bi valjalo.
Dakle, konkretno u vezi sa temom. Ako policajci moraju da nauče mađarski ili bilo koji drugi jezik manjina, ja sam protiv. Ovo je zemlja u kojoj je jezik srpski. Ako nisi u stanju da ga naučiš, onda nemaš prava da zahtevaš da ti se neko obraća na tvom jeziku, već je to dobra volja policajca da ga zna ili koristi.

Pa sada je pretpostavljam da među tim policajcima ima i pripadnika nacionalnih manjina za kojih se podrazumeva da znaju jezik zemlje iz koje potiču, ukoliko to nije tako onda to "moranje" ima duplu konotaciju!
Govori o nesrazm,eru i netoleranciji!

Jedan od razloga je da bi se lakše sporazumevali sa stanovništvom koje ne govori srpski...:confused:

Lepo je sve to, ali zar ne bi trebala da postoji i neka obaveza poznavanja jezika zemlje čiji si građanin? Pa kad to ispuniš, onda sva prava da dobiješ.

Znali smo i pre za ovaj problem s jezikom na severu Vojvodine, ali ako ovaj potez ne doprinese i naporima druge strane, onda džaba sve.

U shoku sam... :think::think:
... dobro, lazhem, nishta nas ne sme iznenaditi, mislim ne mozhe iznenaditi... :dash::dash::dash:

Iz čega si ti izvukla zaključak da se mi plašimo? Ko smo to mi? Ja nisam mi, većina - već - ja jednina. Još jednom - predrasuda. I odakle izvuče zaključak da sam ja zaprepašćena da smo MI kao pripadnici srpskog naroda u Srbiji tolerantni?
U svakom slučaju, sebe teško možeš da ubrojiš u tu kategoriju tolerantnih...

Posebno - da li si pročitala vest ili samo reč morati koju je Jomini stavio u link?

"Zamenik komandira policijske ispostave Kikinda kaže da će policajci koji budu naučili mađarski ili romski ostvariti bolju komunikaciju sa pripadnicima tih manjinskih zajednica.

Svrha učenja ovih jezika jeste da pripadnici manjinskih zajednica brže i lakše ostvare svoja građanska prava, a i da policiji bude lakše da komunicira sa njima. "

NIGDE U VESTI NA SAJTU B92 SE ne kaže da će policajci morati da nauče srpski. Već samo da će im to olakšati rad u sredinama u kojima manjine NEĆE u policiju, policajaca je malo i muku muče sa kako da se sporazumeju sa Romima i Mađarima.

Željko Ćoškov je starešina u delu Kikinde u kom je 95 odsto Mađara. On kaže da mu je znanje mađarskog jezika neophodno i da mu neće predstavljati problem da ga nauči
.

“Stanovništvo malo zna srpski. Kad shvate da mi učimo mađarski, nadamo se da će onda i stanovništvo početi da govori srpski”, kaže on.

Komandir policijske ispostave Kanjiža kaže da je problem to što se mladi Mađari ne prijavljuju u policiju, a razlog je nepoznavanje srpskog jezika.

“Mi ih učimo da se srpski može savladati i ohrabrujemo da ih bude što više, i što više da ih krene na kurseve na Akademiji. Ja znam, iz ličnog iskustva, da može da se nauči i nama u policiji trebaju pripadnici manjina”, kaže komandir policijske ispostave Kanjiža Tituc Rekecki.
Građani Kikinde pozdravljaju ovaj napor policije.

Policajac iz Kanjiže Dragan Ljubović kaže da govori perfektno i mađarski i srpski.

Što se tiče pomoći kolegama koji budu pohađali kurs mađarskog, kaže da im već sada pomaže u komunikaciji sa mađarskim življem i navodi da će ovo znanje srušiti jezičke barijere između građana i policije.

Prvo pročitaj vest pa onda srbuj :roll:

Zavidi kako gledaš na to. U Americi policajci koji rade po kineskim, latino i ostalin etnički baziranim četvrtima moraju da znaju jezik kojim govore ti što tamo žive. OK, to ima logike. Ima logike da nemački policajci znaju turski ako žele da dobro obavljaju posao u iiturskim kvartovima. Ili francuski policajci da znaju arapski da bi mogli da rade u predgradjima Pariza gde žive Arapi. U svim tim kvartovima nisam siguran da svi znaju engleski, nemački ili francuski? Šta više, pouzdano znam da ima Turaka koji završe osnovnu i srednju školu na turskom i zapravo nikad i ne nauče nemački. Izbor je na njima. Kinez koji u Americi živi u svojoj kineskoj četvrti i ne zna engleski ima veoma ograničen prostor za dobar život. Može da nešto radi u kvartu, ali ima jako male šanse da ne bude sirotinja. Neko može da bude Madjar iz Malog Idjoša, proizvoljan primer, koji neće da zna srpski. ;Može da radi zemlju ili da se zaposli u svom okruženju kao trgovac ili nešto slično u madjarskoj sredini. Dodje u Novi Sad bilo kojim poslom, jednostavno zakucaće se u apsurdu jer ne zna jezik, Da ne govorim ako ima neku veću administrativnu potrebu. Dakle to je stvar njihovog izbora kakav kvalitet života oni žele. Neće da zna jezik, ok to je pravo koje neko ima. Ali korištenjem tog prava sam sebe limitira i sebi pravi štetu. Tudji hendikepi meni ne smetaju, ali smetaju drastično onima koji ih imaju. BTW, razmislite malo kako je Austrijancima u Beču gde živi 100000 Srba od kojih mnogi nikad nisu naučili nemački, već se kreću u veoma ograničenom krugu srpskih kafana i prodavnica gde im se samo srpski i potreban.

A kome se ne sviđa nek ide u npr. Francusku gde svi moraju da govore i razumeju francuski;)

Наравно да не. У Америци, полицајци, ако имају посла са Латиносима, увек међу колегама имају неког ко је
латино порекла и ко зна шпански, али ниједан амерички полицајац, коме је енглески матерњи језик не мора да
учи шпански, или неке друге језике, да би добио посао.
Зна се у свакој држави који је службени језик и једино је тај језик, обавезан за све..

Ja i jesam srpkinja to sam rekla svom direktoru još dok sam radila u Hrvatskoj kada mi je rekao da moram da odem sa posla ili da menjam svoje ime i prezime.
Ako me tamo nije bilo strah da kažem da sam srpkinja, ne znam zašto bi se ovde trebala ustručavati oko toga.

Српкиња се пише великим почетним словом. :manikir:

fo Vesti Društvo
Manjinski jezici u policiji
2. jun 2009. | 08:49 | Izvor: B92
Kikinda -- Policajci u Kikindi na tromesečnom, ubrzanom i besplatnom kursu uče i mađarski ili romski jezik, zavisno od rejona koji pokrivaju.

Policajci u Kikindi uskoro će na poslu govoriti više jezika. Oni će, pored srpskog, biti osposobljeni da govore na mađarskom ili romskom jeziku, u zavisnosti od rejona koji pokrivaju. Kikindski policajci su već prošli kurs engleskog, a mađarski i romski naučiće do kraja godine.

Zamenik komandira policijske ispostave Kikinda kaže da će policajci koji budu naučili mađarski ili romski ostvariti bolju komunikaciju sa pripadnicima tih manjinskih zajednica.

Svrha učenja ovih jezika jeste da pripadnici manjinskih zajednica brže i lakše ostvare svoja građanska prava, a i da policiji bude lakše da komunicira sa njima.

“Problem u policijskoj upravi Kikinda je da se i malo Srba prijavljuje u policiju, a vidimo da i manjine ne žele u policiju. Najveći problem je kod Roma koji nemaju ni školu, ali ih edukujemo i radimo sa njima. Stereotip postoji, ali on mora da se razbije radom i bitno je da manjine shvate da smo mi tu zbog njih”, kaže zamenik komandira policijske ispostave Kikinda Pavle Rajkov.

OVO JE IZVORNI TEKST I NIGDE NE PIŠE DA POLICAJCI NEŠTO MORAJU. JOMINI JE NAŽALOST FALSIFICIRAO TEKST, ŠTO SE NARAVNO KAŽNJAVA?!

Nije tu stvar u dobroj volji, nego u funkcionalnosti. Policajci su profesionalci koji sprovode istragu kad je to potrebno. Da bi mogli da sprovode istragu na što bolj inačin potrebno je da znaju jezik.Ako se Kinezi nastave naseljavati u Beogradu i nastanu velike kineske četvrti, normalno je da će postojati potreba i za policajcima koji znaju kineski. Ta formulacija "da bi se lakše sporazumevali" u stvari znači da bi mogli da znaju šta pričaju i pišu neki kriminogeni elementi iz tog nacionalnog okruženja. Policija kad pravi istragu i kod nekog Srbina il iHrvata nadje beležnicu lako može da zna šđta tu piše i da onda joj to pomogne u istrazi i daljim akcijama. Ali ako policajac koj inadje beležnicu na madjarskom ,a pri tome pojma nema madjarski, odna ima problem u istrazi. Zato je meni tako logičnoi da policajci znaju jezik kojim govori deo stanovništva u reonu njihove nadležnosti.

Back