Appel
Iskusan
- Poruka
- 5.689
Pa nece da ga uce jer im u vecini slucajeva ni ne treba, zato i kazem da bi drzava to morala da kontrolise ,ako neko ne moze da nauci u skoli ,ima i takvih ,drzava treba da organizuje i kurseve ,mislim ako Nemacka organizuje besplatno ucenje jezika za Srbe ,Kurde ,Somalijce i ostale Turke ,onda moze i Srbija za autohtone manjine .
Mada je tu opet problem volje jer veliki broj njih ni nece da uci ,niti im treba ,kada je moja keva rodjena i odrastala u toj Senti pre 50 godina i tada je bilo slucajeva da neko ne zna srpski ali dosta retko , vise su se druzili izmedju sebe,nije se toliko gledalo ko je ko ,pa je tako i ona nauila madjarski i to samo na ulici ,iako se u kuci i u skoli iskljucivo pricao srpski . A danas nasi vrsnjaci ,moji drugovi iz Sente koji su 95% Srbi se samo druze izmedju sebe ,pa je naravno to isto slucaj i sa Madjarima ,dakle totalna tiha segregacija i getoiziranje dva naroda .Pa onda kada neko ide iskljucivo u madjarske skole , druze se samo sa madjarima ,masta da upise faks u Segedinu ili Pesti,ili ako ne moze onda radi neki bedan posao sa srednjom u toj Senti ,gde je 90 % Madjara onda nije ni cudo sto sve vise mladih nema pojma srpski .
Takodje problem je i sire prirode jer su Madjari mnogo vise nacionalno osvesteni od Srba oduvek i mnogo vise cuvaju svoju kulturu,jezik,veru i obicaje ,a postoji i problem aktuelnog politickog i ekonomskog trenutka jer su Madjari imali puno razloga da smatraju SFRJ za svoju drzavu pa su u njoj i videli buducnost ,sto je podrazumevao i ucenje jezika ,dok je u to vreme Madjarska bila sovjetska nerazvijena vukojebina.A u poslednjih 20 godina se to okrenulo za 180 ,pa cak i veliki deo Srba gleda da zbrise odavde ,a kamoli Madjari cija je matica sada ono sto je nekad bila SFRJ za nju.,dakle ne postoji kohezivni faktor koji bi okupljao gradjane Srbije ,pogotovo drugih nacija.
Tako da dok Srbija ne postane iole normalna i prosperitetna drzava nazalost necemo moci da ocekujemo da je gradjani i nacionalne manjine cene i postuju u dovoljnoj meri , mada su Madjari i sada lojalni ,pogotovo ako pogledamo neka juzna plemena i sl .
Mada bez obzira na sve to ,pitanje ucenja jezika ,bar onih osnova se sve jedno moze urediti i sada ,samo je potrebno pameti i volje ,kao sto rekoh na pocetku .
Tako je, a pamet i volja podrazumevaju pružanje sopstvenog primera...