Pokretanje Zemlje

Mozes sam da nadjes odgovor na to pitanje a ne da lupas gluposti....

Ko je rekao da gravitazija pada? Gravitazija privlaci....
Pa ti si rekao da je vatra, sta hoces sada da kazes?

Navodno? To sto je dokazano je tebi navodno?
Ako je navodno onda mi objasni kako je moguce da stvari ( komete ) udaraju u Jupiter? Ti si rekao da je Jupiter mini Sunce a da Sunce odbija stvari, logicki Jupiter odbija stvari, samim tim mora da odbije SVE sto ide ka njemu a to nije slucaj...

netacno!!! Zaboravio si na ubrzanje.... Ako nema sile koja utice na neko telo ubrzanje ce biti konstantno a brzina ce se samo povecavati!!!!

Ono boldovano je upravo dokaz da Sunce ne odbija vec privlaci!!!

Nema ti sta da ponavljas, teorija koju zastupas po kojoj Sunce odbija stvari, da je portal, Jupiter mini Sunce da zemlja privlaci druge planete ( a leba ti mesec se udaljava od nje ) susamo nebuloze i nista drugo...

Mogu ja tebi da dajem odgovore , ali tek kada dobijem makar odgovor na pitanje o gravitaciji Sunca i termonuklearnoj fuziji.
KAKO JE SILA KOJU DAJE TERMONUKLEARNA FUZIJA USPELA DA SE RAZVIJE DO JACINE SILE GRAVITACIJE, KADA JE GRAVITACIJA SUNCA (da postoji) DELOVALA OD SAMOG POCETKA NJEGOVOG POSTOJANJA, A SILA TERM.NUK. FUZIJE SE TEK KASNIJE RAZVILA?
kAKO JE SLABIJA SILA USPELA DA "NADJACAVA" JACU SILU SVE DOK SE NIJE SA NJOM IZJEDNACILA, AONDA STALA?
GDE IMA TAKAV PRIMER ZA DVE SILE U CELOM OVOM UNIVERZUMU.
(raspitaj se, mozda ce neko znati odgovor na ovo).

Mogu ja tebi da dajem odgovore , ali tek kada dobijem makar odgovor na pitanje o gravitaciji Sunca i termonuklearnoj fuziji.
KAKO JE SILA KOJU DAJE TERMONUKLEARNA FUZIJA USPELA DA SE RAZVIJE DO JACINE SILE GRAVITACIJE, KADA JE GRAVITACIJA SUNCA (da postoji) DELOVALA OD SAMOG POCETKA NJEGOVOG POSTOJANJA, A SILA TERM.NUK. FUZIJE SE TEK KASNIJE RAZVILA?
kAKO JE SLABIJA SILA USPELA DA "NADJACAVA" JACU SILU SVE DOK SE NIJE SA NJOM IZJEDNACILA, AONDA STALA?

O pa ko to nema adekvatne odgovore pa mora da "vice", decko, smesan si :)

Ko se razvio do koje jacine? Jesi li ti sposoban da napises recenicu koja ima smisla ili ne? Sunce je nastalo onog momenta kada je gravitacije bila dovoljno jaka da izazove fuzionu rekaciju. Znaci decace, Sunce nije postojalo od samog pocetka, vec je postojala velika kolicina materije koja se sabijala sve vise, zato sedi JEDAN KO KUCA!!!

Gde je slabija sila? Znas li ti da gravitacija Zemlje nije svugde jednaka, i znas li da to koriste prilikom lansiranja u svemir?Kakva slabija sila? I nije stala, raspitaj se malo pa ces znati odogovor a ne samo da pises nebuloze koje procitas na sajtovima po kojima pisu naduvane kreteni...
A primer?
( ili ti magnetic levitation ).

Одакле су тебе пустили матере ти?!?
Или си се одвезао?
Код великих маса облака водоника(довољно великих за бар једну звезду, а често и за хиљаде њих) гравитационо сажимање доводи до загревања гаса, слично као када се пумпа ваздушном пумпом ваздух у пнеуматик, па се доњи део пумпе са највећим притиском загреје.
Када у центру масе температура и притисак досегну довољне вредности савладава се одбојна сила електронског омотача водоника и долази до фузије водоника у хелијум при чему се ослобађа велика енергија.
Код мањих звезда као нпр Сунца гравитационо сажимање је заустављено баш овим загрејаним и зато експандираним гасом, док се код масивнијих звезда равнотежно стање постиже притиском зрачења.
У сазвежђу Орион има на милионе нових или протозвезда у разним стадијумима настајања на описан начин, као и мноштву других сазвежђа, само је Орион близу и лак за осматрање.

@ Black_star

Ako je post upucen meni (jer je odmah iza mog), onda si postovao na pogresnu temu, ali svejedno.
Sto se tice mojih postova na istorijske teme, sve sto sam napisao je sadrzano u drevnim spisima, pre svega price o Bogovima.
Ti spisi i jesu, u postotku od 90 % price o Bogovima.
Kao i u Svetom Pismu.
A i logicno je, kada se cak i danas, politicko-drustveni odnosi vrte oko njih - sledbenici jednog Boga protiv sledbenika drugog Boga.

druze...
tragi.com...
die.gest.;)

Poslednja izmena:
Одакле су тебе пустили матере ти?!?
Или си се одвезао?
Код великих маса облака водоника(довољно великих за бар једну звезду, а често и за хиљаде њих) гравитационо сажимање доводи до загревања гаса, слично као када се пумпа ваздушном пумпом ваздух у пнеуматик, па се доњи део пумпе са највећим притиском загреје.
Када у центру масе температура и притисак досегну довољне вредности савладава се одбојна сила електронског омотача водоника и долази до фузије водоника у хелијум при чему се ослобађа велика енергија.
Код мањих звезда као нпр Сунца гравитационо сажимање је заустављено баш овим загрејаним и зато експандираним гасом, док се код масивнијих звезда равнотежно стање постиже притиском зрачења.
У сазвежђу Орион има на милионе нових или протозвезда у разним стадијумима настајања на описан начин, као и мноштву других сазвежђа, само је Орион близу и лак за осматрање.

Ovo obojeno je ono sto ja pitam:
Kako se sila koja je konstantna i u tom trenutku jaca, moze zaustaviti ekspandirajucom silom koja je krenula od nule i kako je moguce da se ta sila (inace, lancana reakcija) zaustavi kada se izjednaci sa gravitacijom?
Gde postoji jasan paralelan primer takvim vasim tvrdnjama?
Gde je to neka konstantna sila zaustavila lancanu reakciju - progresivno narastajucu silu?
Mozes li da necim stegnes bombu i da ona zapocne eksploziju, a da onda stane sa njom?

Kako se sila koja je konstantna i u tom trenutku jaca, moze zaustaviti ekspandirajucom silom koja je krenula od nule i kako je moguce da se ta sila (inace, lancana reakcija) zaustavi kada se izjednaci sa gravitacijom?
Gde je to neka konstantna sila zaustavila lancanu reakciju - progresivno narastajucu silu?
Mozes li da necim stegnes bombu i da ona zapocne eksploziju, a da onda stane sa njom?

Opet ti ne poznajes zakone fizike.....

Kakve veze ima nukerana reakcija ( fuzija ) sa fisijom ( znas li uopste sta je jedno a sta drugo )? fuzija = dva atoma vodonika se spajaju u veci atom dok fisija = cepanje atoma uz oslobadjanje energije "upakovane" u tom atomu....

Poslednja izmena:
Ланчана реакција је цепање атома тешких метала, уранијума, плутонијума, и за то је потребна само критична маса или више од ње.
У звездама је фузија и врло сам пластично објаснио како се одвија (температура, притисак).
Јел ти патиш од агнозије?
А и није ме мрзело да потражим и накнадно поставим зашто ослобађање топлоте приликом ФУЗИЈЕ делује као супротна сила гравитацији и зауставља даље сажимање протозвезде, која од момента почетка фузије постаје стандардна звезда главног низа Херцшпрунг-Раселовог дијаграма.
http://sr.wikipedia.org/sr/Основни_гасни_закони
Узгред навео сам гасне законе зато што се унутрашњост звезде углавном може сматрати идеалним гасом који је дефинисан овим законима.
Ако ниси способан да разумеш овако једноставно објашњење на линку, напросто се испали са теме.
Троловање је кажњиво.

Poslednja izmena:
Opet ti ne poznajes zakone fizike.....

Kakve veze ima nukerana reakcija ( fuzija ) sa fisijom ( znas li uopste sta je jedno a sta drugo )? fuzija = dva atoma vodonika se spajaju u veci atom dok fisija = cepanje atoma uz oslobadjanje energije "upakovane" u tom atomu....

Ko je pominjao fisiju?
Ako mislis da fuzija NIJE lancana reakcija, onda nemas pojma o elementarnoj fizici.
Raspitaj se, nemoj odmah sto na um - to na drum.

Ланчана реакција је цепање атома тешких метала, уранијума, плутонијума, и за то је потребна само критична маса или више од ње.
У звездама је фузија и врло сам пластично објаснио како се одвија (температура, притисак).
Јел ти патиш од агнозије?

Isto vazi za tebe.
I jedna napomena :
moze li malo da se prestane sa komentarisanjem pitanja i da pustite nekog ko je iz vase branse, a misli da je u stanju da odgovori - da da odgovore na njih.
Dosadilo mi je vec da ih ponavljam sto puta.

Ko je pominjao fisiju?
Ako mislis da fuzija NIJE lancana reakcija, onda nemas pojma o elementarnoj fizici.
Raspitaj se, nemoj odmah sto na um - to na drum.

A gde sam ja napisao da nije lancana?

Ti si spominjao bombu a ne ja. U Zvezdama se odvija fuzija a to se drasticno razlikuje od fisije i neke tamo bombe... Cepanje atoma i fuzija ( spajanje ) atoma nije isto....

Isto vazi za tebe.
I jedna napomena :
moze li malo da se prestane sa komentarisanjem pitanja i da pustite nekog ko je iz vase branse, a misli da je u stanju da odgovori - da da odgovore na njih.
Dosadilo mi je vec da ih ponavljam sto puta.

A ti si mi strucnjak. Ipak je Sunce staro 56000god, postral, odbija planete, Jupiter je mini Sunce.... Ma da, pravi mini strucnjak...

Kada pumpas gumu, konstanta(zapremina gume) nadjacava konstantno povecanje pritiska, do trenutka kada se te dve sile izjednace...

Fuzija nije lančana reakcija kao fisija, u smislu lavine, tj da mali poremećaj poput bačene grudve pokrene, oslobađanje velikih količina energije. Inače ispravan naziv za rakcije tog tipa bio bi regenerativna a ne lančana.
Odgovor na tvoje pitanje:

glasi:
U svakom fisionom nuklearnom reaktoru do sad napravljenom sa nečasnim izuzecima u Černobilju i Fukušimi.

Kod fuzije naprotiv, preduslov je veliki pritisak. Prvi pokušaji sa fuzijom, tj hidrogenskom bombom su propadali jer je reakcija tek krenula, oslobodivši dosta toplote, pod kojom se sve razletelo, i pritisak koji je preduslov za reakciju je opao. Sve je stalo uz jedno malo puf. Kod bombe na kraju i treba sve da se razleti, ali taj pritisak treba da se održi dovoljno dugo da se obezbedi, da reakcija poodmakne, da bi se oslobodile dovoljne količine energije. Do sad se ispostavljalo da je fuziju teško kontrolisati zbog veoma oštrog praga nastupanja reakcije, (pojam iz teorije upravljanja sistemima), a ne zato što je ona lančana iliti regenerativna jer ona to po svojoj suštini nije. To je bitna razlika
Oštri pragovi reakcije se umiruju integracijom u stepenu negativne povratne sprege, laički rečeno uvođenjem velike inercije kao protivteže praskavosti, kao kad jako promenjivu temperaturu logorske vatre na vetru umiriš tako da na nju staviš veliki lonac sa vodom da se greje. Temperatura u loncu raste polako i mirno kako na malom i tako na malo većem plamenu, koji se i ne može fino kontrolisati zbog vetra. U zvezdama se upravo to dešava. Praskava i nestabilna ali ne i lančana reakcija se, umiruje velikom masom koja, bez obzira na tok reakcije, daje jedan stabilan pritisak. Izbliza gledano reakcija jeste haotična i daleko od bilo kakve stabilnosti, ali sa dovoljne udaljenosti posledice te reakcije su dosta ujednačene. Kada bi na zemlji bilo moguće obezbediti toliko stabilan megapritisak kao u unutrašnjosti Sunca, imali bismo fuzioni reaktor koji može da se kontroliše na dugme.
Mislim da bi ovo trebalo da bude jasno.
Ima pokušaja da se fuzija kao i druge reakcije i pojave, objasne na načine potpuno različite od ovih klasičnih što je uvek veoma zanimljivo, ali svaki od tih načina zasniva se na suštinski drugačijoj predstvi i razumevanju osnovnih realnih događaja. Ako pak želiš da u okviru standardnih postavki, samo preformuliđeš njihova tumačenja, kako bi dao suštinu tvojoj novoj postavci, to onda ostavlja utisak lakoumnog jurišanja na vetrenjače, metafora je iz Servantesovog dela "Don Kihot" i obara se lako isto koliko i nervira, a sve i da je bazirano na konzistentnom modelu bitno drugačijem od klasičnog. To je zato što se u istupima te vrste ne naglašava dovoljno odstojanje novih postavki u odnosu na klasične okvire i odavno potvrđene pretpostavke.
Insistiraš na nepreciznom pitanju puštajuči druge da neposredno generišu konflikt. Posle bude, nisam ja ništa, ja sam samo pitao. Stari fazon ali još uvek pali na Balkanu i sličnim mestima.
Pomirenje modela je proces koji, da bi dao pozitivan rezultat, treba da polazi od njihovih sličnosti ili neretko podudarnosti gradeći hibrid. Ako pak želiš negativan rezultat, ne treba uopšte da se trudiš oko izazivanja konflikta podvlačeći suprotnosti, jednostavno udri golom silom, što bude sirovija i jaća efekat uništenja če biti izraženiji.

Poslednja izmena:
Fuzija nije lančana reakcija kao fisija, u smislu lavine, tj da mali poremećaj poput bačene grudve pokrene, oslobađanje velikih količina energije. Inače ispravan naziv za rakcije tog tipa bio bi regenerativna a ne lančana.
Odgovor na tvoje pitanje:

glasi:
U svakom fisionom nuklearnom reaktoru do sad napravljenom sa nečasnim izuzecima u Černobilju i Fukušimi.

Kod fuzije naprotiv, preduslov je veliki pritisak. Prvi pokušaji sa fuzijom, tj hidrogenskom bombom su propadali jer je reakcija tek krenula, oslobodivši dosta toplote, pod kojom se sve razletelo, i pritisak koji je preduslov za reakciju je opao. Sve je stalo uz jedno malo puf. Kod bombe na kraju i treba sve da se razleti, ali taj pritisak treba da se održi dovoljno dugo da se obezbedi, da reakcija poodmakne, da bi se oslobodile dovoljne količine energije. Do sad se ispostavljalo da je fuziju teško kontrolisati zbog veoma oštrog praga nastupanja reakcije, (pojam iz teorije upravljanja sistemima), a ne zato što je ona lančana iliti regenerativna jer ona to po svojoj suštini nije. To je bitna razlika
Oštri pragovi reakcije se umiruju integracijom u stepenu negativne povratne sprege, laički rečeno uvođenjem velike inercije kao protivteže praskavosti, kao kad jako promenjivu temperaturu logorske vatre na vetru umiriš tako da na nju staviš veliki lonac sa vodom da se greje. Temperatura u loncu raste polako i mirno kako na malom i tako na malo većem plamenu, koji se i ne može fino kontrolisati zbog vetra. U zvezdama se upravo to dešava. Praskava i nestabilna ali ne i lančana reakcija se, umiruje velikom masom koja, bez obzira na tok reakcije, daje jedan stabilan pritisak. Izbliza gledano reakcija jeste haotična i daleko od bilo kakve stabilnosti, ali sa dovoljne udaljenosti posledice te reakcije su dosta ujednačene. Kada bi na zemlji bilo moguće obezbediti toliko stabilan megapritisak kao u unutrašnjosti Sunca, imali bismo fuzioni reaktor koji može da se kontroliše na dugme.
Mislim da bi ovo trebalo da bude jasno.
Ima pokušaja da se fuzija kao i druge reakcije i pojave, objasne na načine potpuno različite od ovih klasičnih što je uvek veoma zanimljivo, ali svaki od tih načina zasniva se na suštinski drugačijoj predstvi i razumevanju osnovnih realnih događaja. Ako pak želiš da u okviru standardnih postavki, samo preformuliđeš njihova tumačenja, kako bi dao suštinu tvojoj novoj postavci, to onda ostavlja utisak lakoumnog jurišanja na vetrenjače, metafora je iz Servantesovog dela "Don Kihot" i obara se lako isto koliko i nervira, a sve i da je bazirano na konzistentnom modelu bitno drugačijem od klasičnog. To je zato što se u istupima te vrste ne naglašava dovoljno odstojanje novih postavki u odnosu na klasične okvire i odavno potvrđene pretpostavke.
Insistiraš na nepreciznom pitanju puštajuči druge da neposredno generišu konflikt. Posle bude, nisam ja ništa, ja sam samo pitao. Stari fazon ali još uvek pali na Balkanu i sličnim mestima.
Pomirenje modela je proces koji, da bi dao pozitivan rezultat, treba da polazi od njihovih sličnosti ili neretko podudarnosti gradeći hibrid. Ako pak želiš negativan rezultat, ne treba uopšte da se trudiš oko izazivanja konflikta podvlačeći suprotnosti, jednostavno udri golom silom, što bude sirovija i jaća efekat uništenja če biti izraženiji.

Da li je fuzija lancana reakcija?
Da li si cuo za Gregori Brajta?

U nuklearnim reaktorima se eksplozija sprecava sipkama od kadmijuma koje apsorbuju neutrone.
Ne emituju one nikakvu silu. (dakle, corak-primer)

Moja postavka je da u Suncu nema nikakve fuzije, jer je tamo cista, neiskondenzovana energija, dok se samo na povrsini nalaze vodonik (i helijum) i koji eksplodira kada se nakupi dovoljna kolicina i steknu odgovarajuci uslovi, i to su erupcije na Suncu.
Sunce emituje energiju-prostor te tamo nema nikakve gravitacije, niti pritiska mase.

Za zapocinjanje fuzije potrebna je visoka temperatura.
Zato se kao upaljac kod H-bombi koristi fisiona bomba.

Voleo bih da navedes neko moje "neprecizno" pitanje?

Pricas gluposti.
Gumu mozes da naduvavas dok ne pukne.

Ne ako je guma samo metafora.Pricam samo o izjednacavanju sila....ali, zaboravio sam pritom na prvi aksiom rasprave: ne raspravljaj se sa budalom, neko sa strane moze da pomisli da ste isti.....

Lepo ti rekli ljudi da fuziona reakcija nije isto sto i lancana reakcija i da se radi o spajanju atoma, a ne o cepanju.
Hajde i ja da pokusam:

Spajanje atoma je nastalo POD UTICAJEM GRAVITACIONOG SAZIMANJA.
Kada se predje odredjena granica, medjuatomski prostor i sile koje drze atome na rastojanju, slabe, urusava se elektronski omotac i dolazi do procesa fuzije. Ako bi nestalo sile koja "pritiska "atome, i fuzionisanje (spajanje) bi prestalo.
Znaci, da ti jos uprostim:

Zamisli kutiju u kojoj imas mnogo misolovki.
Ako bacis lopticu u kutiju i odapnes jednu misolovku, ona ce odskocivsi, da odapne jos po koju, a ove dalje i to ti je lancana reakcija...ne bas potpuna analogija za cepanje atoma ili FISIJU, ali dovoljno blizu.

A Fuzija ili spajanje atoma, najpribliznije se moze objasniti slikovito porastom temperature vazduha u cilindru koji se sabija. Dok god sabijanje postoji, postoji i porast temperature. To bi bila FUZIJA.(ne bas potpuno, ali priblizno, dovoljno da razume i moja cerkica kojoj sam pokusao da objasnim-skapirala iz prve)

Ako treba, nacicu i za to neki film...

Poslednja izmena:
Da li je fuzija lancana reakcija?
Da li si cuo za Gregori Brajta?

U nuklearnim reaktorima se eksplozija sprecava sipkama od kadmijuma koje apsorbuju neutrone.
Ne emituju one nikakvu silu. (dakle, corak-primer)

Moja postavka je da u Suncu nema nikakve fuzije, jer je tamo cista, neiskondenzovana energija,
:rotf:
dok se samo na povrsini nalaze vodonik (i helijum) i koji eksplodira kada se nakupi dovoljna kolicina i steknu odgovarajuci uslovi, i to su erupcije na Suncu.
Sunce emituje energiju-prostor
Ово надилази сва претходна лоопетања!!!:hahaha:
te tamo nema nikakve gravitacije, niti pritiska mase.

Za zapocinjanje fuzije potrebna je visoka temperatura.
Zato se kao upaljac kod H-bombi koristi fisiona bomba.
Пријатељу погледај дизајн фузионих бомбишки, има то на интернету, па ћеш видети да се фузиони експлозив(углавном деутеријум+трицијим) налази између две фисионе групе које чине примарну и секундарну фисиону бомбу која потом детонира фузиони експлозив и температуром, али и притиском(ударни талас) јер се наведени деутеријум и трицијум налази у средини!!!
И немој се више тако неуко и дечији испаљивати.
Voleo bih da navedes neko moje "neprecizno" pitanje?

Back