Podrska za dijetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Да с' јавнем, подразумевано!:hahaha:
Пресно свакако, али воће такође, ово посебно за ову Бокицу.
Воће се мора јести јер наш организам не синтетизује Ц витамин(за разлику од мачака, паса и других месождера) за којим ми имамо баш повелике потребе, а слабо је присутан у поврћу.
Воће је такође пуно богатије антоцијанима(оно што би ми рекли биљне боје)од поврћа!
Осим тога погледајте наше руке и шаке, просто идеални инструменти за убирање воћа.
Није то случајно, а и укус нам је фино избрушен на воћне ароме!
Imam ja pitanje u vezi tog C vitamina. Pucaju mi kapilari po licu (ko da sam neki teški alkos, a u stvari sam samo umereni :zper:) i idem kod proverene kozmetičarke na tretmane i ona mi reče da se to javlja zbog nedostatka vitamina C. I sad kako ga uzimati, šta sa čime, znači samo prirodno, kroz hranu jer sam veliki protivnik vitaminskih tableta.

Imam ja pitanje u vezi tog C vitamina. Pucaju mi kapilari po licu (ko da sam neki teški alkos, a u stvari sam samo umereni :zper:) i idem kod proverene kozmetičarke na tretmane i ona mi reče da se to javlja zbog nedostatka vitamina C. I sad kako ga uzimati, šta sa čime, znači samo prirodno, kroz hranu jer sam veliki protivnik vitaminskih tableta.
kivi jedi, za njega znam da je prepun vitamina c
jedan-dva ujutru i bice ok
pij limunadice i to je super

mico, setam ja svaki dan
ali i pijem utogestan i receno mi je da sve radim umereno, pa ne smem bas ni da preteram, plus na ovim vrucinama oticem, veruj mi jedno je teorija
drugo je praksa.....
i te vezbice u trudnocu su sve samo ne intenzivne vezbe kojima trosis ne znam ni ja kakve kalorije :)
a jedanm od boljih dr za trudnice je rekao da se ne sme preterati s vocem u trudnoci, po jedna vockica za uzinu i dosta
ne samo zbog gojenja nego u trudnoci moras da pazis na nivo secera u krvi, zbog trudnickog dijabetesa....
a to mi ne treba trenutno :))))
Ма ок сада, буди на режиму који доца препоручи, па да имамо зудравог малог форумашчића: )
Него сам ја погрешно нешто ишчитала да иначе не једеш воће јер ти не треба, невезано за тренутно стање
ја сам мало пролупитис последњих дана: )

pa baš mi nešto bez veze da jedem sad kivi koji je uglavnom star i polusasušen ako uopšte ima da se kupi, pored toliko domaćeg sezonskog voća na pijaci. Limunada jeste prava stvar. Baš juče ispred mene na kasi čovek kupio punu kesu, sigurno 2-3 kg samo limun, ništa drugo. I pomislih koliko će ovaj limunade da napravi. A ja samo brinem hoću li imati kolut-dva za martini. ;)

Ма ок сада, буди на режиму који доца препоручи, па да имамо зудравог малог форумашчића: )
Него сам ја погрешно нешто ишчитала да иначе не једеш воће јер ти не треба, невезано за тренутно стање
ја сам мало пролупитис последњих дана: )
ma jok :) jedem ga :)
nego moj dfragi misli da ako ne pojedem 2 kile voca na dan, da to nije to :D

Persun se uvek stavlja n'a kraju kuvanja
ali i dalje to nije to, ako zelis c vitamin sacuvati moras cekati da se jelo smlaci....
i ja stavim pred kraj kao i biber, retka su jela gde se persun stavlja odma....
isto kao sto limun ne cedis u vruc caj nego cekas da se smlaci
dzabe ti taj vitamin ako ubacis na kraju kuvanja u vrelo
sve preko 60 stepeni 'ubija' vitamin c

Паприка је мајка Јања за Ц витамин.
Зелена боља него зрела, љута боља него нељута.
Па вишње, трешње, кајсије, сво свеже воће све тамо до јесени и шљива.
Исто ако можеш да набереш шипак, добро га опереш, самељеш, или ситно насечеш и измешаш са медом!
:zaljubljena:

Паприка је мајка Јања за Ц витамин.
Зелена боља него зрела, љута боља него нељута.
Па вишње, трешње, кајсије, сво свеже воће све тамо до јесени и шљива.
Исто ако можеш да набереш шипак, добро га опереш, самељеш, или ситно насечеш и измешаш са медом!
:zaljubljena:
Да се допуним, КУПУС!
Кад га има свеж, кад је хладнија половина године кисели купус, поготово рибанац, јер се за њега користи мање соли, па је здравији, а и не сипа се вода па је концентрација Ц витамина већа и у купусу и у расолу!

Kupiš domaće kisele jabuke na pijaci i svako jutro "naštinu" (na prazan stomak) popiješ isceđen sok od jedne kisele jabuke+narandže+šargarepe.

Kada ti dosadi ubaciš frape banana+kivi+ceđena narandža.

Kupiš domaće kisele jabuke na pijaci i svako jutro "naštinu" (na prazan stomak) popiješ isceđen sok od jedne kisele jabuke+narandže+šargarepe.

Kada ti dosadi ubaciš frape banana+kivi+ceđena narandža.

Kada bih vam rekla šta sam (sve) njupala juče, momentalno bi me prognale sa teme:sad2:

hvala na savetu... kupujem ja te jabuke, ali ih pojedem onako u izvornom obliku....
i nećemo te prognati sa teme... i ja sam danas pojela svega i svačega... ali neću da nabrajam.
Od sutra okrećem novi list. Haha, više ni sama sebi ne verujem!

...evo da se i ja upisem na temu...
...sto se tice vitamina c koliko god jeli sveze povrce i voce ne verujem da se istog moze uneti onoliko
koliko je dovoljno organizmu...bas zbog toga ja recimo svaki drugi mesec pijem po jedan c vitamin dnevno,
i smatram da je to ok, uostalom ja virus gripa ili neku prehladu jacu nisam imala ne secam se, i ono ako
me malo stisne prodje za maximalno dva dana...
...paprika kazu ima najvise c vitamina vise od kivija i limuna...od kad se pojavi na pijaci ova domaca sveza,
ne racunam one "plasticne" jedem je redovno svezu jer bas volim kao i paradajiz i krastavac....neke od
povrca koja ste nabrajali da se mogu jesti svezi ja ni da zamislim ne mogu da tako jedem....
...inace samo da kazem, koliko god kukala da mi se kg vracaju, i iako i dalje to mislim, treba mi nova
rupa na kaisu...pantalone koje sam proslog proleca kupila su mi ogromne kao tudje..e sad me to malo
zbunjuje.....mozda bih samo trebala da radim vezbe za stomak gde najvise primecujem promene koje
me nerviraju....

...sto se tice vitamina c koliko god jeli sveze povrce i voce ne verujem da se istog moze uneti onoliko
koliko je dovoljno organizmu
...bas zbog toga ja recimo svaki drugi mesec pijem po jedan c vitamin dnevno,
i smatram da je to ok, uostalom ja virus gripa ili neku prehladu jacu nisam imala ne secam se, i ono ako
...paprika kazu ima najvise c vitamina vise od kivija i limuna...od kad se pojavi na pijaci ova domaca sveza,
ne racunam one "plasticne" jedem je redovno svezu jer bas volim kao i paradajiz i krastavac....neke od
povrca koja ste nabrajali da se mogu jesti svezi ja ni da zamislim ne mogu da tako jedem....
...inace samo da kazem, koliko god kukala da mi se kg vracaju, i iako i dalje to mislim, treba mi nova
rupa na kaisu...pantalone koje sam proslog proleca kupila su mi ogromne kao tudje..e sad me to malo
zbunjuje.....mozda bih samo trebala da radim vezbe za stomak gde najvise primecujem promene koje
me nerviraju....

zasto onda verujes da unosis dovoljnu kolicinu A i E koji su sa C osnova antioksidanasa?
zasto mislis da ti je dovoljan unos B kompleksa?
a sta sa K vitaminim?
a D da li telo dovoljno sintetise kad nema suncanih dana?
a proteini?
a minerali?

ma daaaj ne preterujte :(
farmaceutska industrija vam je napunila glavu

mislim ako cemo tako samo za odrzavanje ovog mog organizma mi je potrebna cela jedna frizider soba da stavim sve proizvode,sto za unutrasnju sto za spoljasnju upotrebu
vitamini,dodaci,sagorevaci masti,pomagaci potamnjivanja tena,q10,kompleks za kozu notke i kosu,za zube,za digestivni trakt...

ma daaaj ne preterujte :(
farmaceutska industrija vam je napunila glavu

mislim ako cemo tako samo za odrzavanje ovog mog organizma mi je potrebna cela jedna frizider soba da stavim sve proizvode,sto za unutrasnju sto za spoljasnju upotrebu
vitamini,dodaci,sagorevaci masti,pomagaci potamnjivanja tena,q10,kompleks za kozu notke i kosu,za zube,za digestivni trakt...

o tome i ja pricam..
nepismeni novinari objave placene tendenciozne tekstove na temu zdravlja, a onda onaj ko cita pocinje da sumnja..
jabuka dnevno ili narandza, ili limun, ili cinijica svezeg voca i cinija sezonske salate i eto dnevne doze..

nego gledala sam onaj afroditin video fit2fat2fit
kapiram ja da je on taj projekat smislio radi zarade i medijske paznje ,ali ipak
mislim se kako sam razmazena
jaaaooo tesko,jao ne mogu da se odreknem :roll: a covek se od svinje napravio na frajera :sad2:

a ja uopste ne volim 'hemiju'
i protivnik sam iste ako se moze bez nje
i smatram da se i te kako vitamini mogu lepo iskoristiti iz namirnica koje jedemo....

evo npr, sto se gvozdja tice, sad u trudnoci pola trudnica s kojima kuckam po forumima piju neka cuda, toteme i sta ja znam
ja sad vadila krv gvozdje mi je 30.3 (a ref. vrednosti mog laba su od 9 do 30.4.... na pocetku trudnoce Fe mi je bilo 33.3)
i jako sam zadovoljna
ocigledno se moze ishranom drzati neki super nivo.....
gvozdje sam spomenula jer zbog njegove apsorbcije moram da unosim dovoljno vitamina c, pa njopam voce, ali ne puno, 2-3 vocke dnevno,
sveze povrce, 2-3 kivija ujutru na prazan stomak....

p.s. i da, nisam bila dve godine bolesna :)
ni sada nisam imala taj 'pad imuniteta' koje mnoge trudnice osete....

zasto onda verujes da unosis dovoljnu kolicinu A i E koji su sa C osnova antioksidanasa?
zasto mislis da ti je dovoljan unos B kompleksa?
a sta sa K vitaminim?
a D da li telo dovoljno sintetise kad nema suncanih dana?
a proteini?
a minerali?

...evo je sad:lol:
...znala sam:mrgreen:
...pa znas kako, dok sam bila mladja pila sam B komplex obavezno 2x godisnje, ali on otvara apetit pa sam ga se odrekla:P
...sve razumem i sve znam, ali meni je nekako ok da pijem taj c vitamin, ostalo koliko sam unela unela sam, nisam ja frik u
tom smislu da razmisljam kolik sam cega unela i da li je to ok ili nije, ni taj B ne bih tada pila da nisam dobila preporuku
od lekara...bila sam uzasno mrsava, i to je tad imalo svoju svrhu...kao i Oligovit koji sam pila iz istih razloga..bez obzira sto
sam jela svaki dan kuvanu hranu, voce, salate....a o mlecnim proizvodima da ne pricam....lekari rekli mora tako...
...svi smo mi slucajevi za sebe, mene nece da mrzi da berem koprivu da bih sa njom ispirala kosu, ali da je pijem ne padne
mi na pamet....maslinovo ulje cu uvek sipati u salatu jer mi je zao da ga "gorim" u tiganju...i mislim da sam relativno zdrava,
da nije ove stitne koja mi "zivot kvari" sve bi u globalu bilo sasvim ok....

koliko je dovoljno organizmu...bas zbog toga ja recimo svaki drugi mesec pijem po jedan c vitamin dnevno,
me nerviraju....
Kad ne bi mogli ishranom da unesemo dovoljno hranljivih materija svake vrste(energetskih, mineralnih, vitamina, encima...) ne bi ni postojali.
Ni mi ni druge živuljke.
Neuki novinari lupaju i idu na ruku farmaceutima, ali je to često teško dokazati, međutim...kad počnu da lupaju o egzaktnim naukama treba im dati zlatno go*no(pronalazak jedne devojčice sa šahovske sekcije koju vodimo jedan moj kolega šahista i ja) ili streljati?:think:

Kad ne bi mogli ishranom da unesemo dovoljno hranljivih materija svake vrste(energetskih, mineralnih, vitamina, encima...) ne bi ni postojali.
Ni mi ni druge živuljke.
Neuki novinari lupaju i idu na ruku farmaceutima, ali je to često teško dokazati, međutim...kad počnu da lupaju o egzaktnim naukama treba im dati zlatno go*no(pronalazak jedne devojčice sa šahovske sekcije koju vodimo jedan moj kolega šahista i ja) ili streljati?:think:

....ma sve je to ok, rekoh vec to sto sam pila, pila sam po preporuci lekara, jer sam bila uzasno mrsava i izgledala ne uhranjemo, sto nije bio slucaj, samo sto sam
imala jako ubrzan metabolizam, pa je sve sagorevao brze nego sto sam ja mogla da unesem potrebne kolicine hrane...bilo pa proslo...
...da mi je sad takav bilo bi savrseno:mrgreen:
...sem tog c vitamina ne pijem nista, meni je to sasvim ok, koliko god ga unela prirodnim putem nece da skodi jer se viskovi izbacuju tako da nemoze biti problema...
...svaki dan jedem jabuku, retko bas retko se desi da preskocim....ostalog voca ako ima, ako nema nije ni vazno, papriku od kad je ima na pijacama do kasne jeseni
u raznim oblicima..i ostale povrcke naravno....
...nisam nigde rekla da treba ili moraju da se piju svi moguci vitamini iz apoteke....samo rekoh sta ja od toga svega pijem....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back