Podrska za dijetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Wow, vidi al je ovde guzva
Pa drage moje, sta da vam kazem - vec drugi dan jedem kao sto umem, nisam nista vodila racuna, i naravno da je jutros kilo vise.... moze me izvuci jedino lagana vecera. ako uspem da izdrzim, u sta sumnjam
Ali dobro, dva dana ne cine dijetu, a ja nastavljam gde sam stala
Ako budfem upora, eto mene na 60 vec iduecg vikenda. jer sam u petak bila na 60 i po
Bitno je da povremeno dam sebi oduska i pojedem sve ono sto mi nedostaje (sinoc sam se ubila jeduci kikiriki i cokoladu), a mnogo mi lakse ide dijeta kad sam na poslu nego kuci

A sto se tice padobrannaca, ima logike sta savetuju, ali mi se ne svidja ton kojim to rade. pa i ne citam (ignore mi nije potreban uopste....)

Sena (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia) je biljka rasprostranjena u tropskim područjima, gdje raste u obliku grma koji doseže visinu do 300 centimetara. List i mahuna sene su ljekoviti jer sadrže prirodne laksativne tvari, antrakinone, koji djeluju vrlo moćno kod kronične opstipacije (zatvora).
Antrakinoni djeluju tako da u području debelog crijeva sprječavaju ponovnu apsorpciju elektrolita i vode. Za taj učinak potrebno je otprilike 6-10 sati pa se čaj preporuča uzeti navečer. Može se primijeniti i ukoliko se želi postići mekanija stolica npr. u slučaju hemoroida ili u pacijenata koji se oporavljaju nakon kirurških zahvata.
Nakon uspostavljanja normalne funkcije crijeva prekida se s potrebom sene do sljedeće potrebne prilike.
nije je preporucljivo dugo koristiti jer ima štetno djelovanje na rad crijeva.
ako imate problem sa stolicom probajte ovsene mekinje sa jogurtom,ili mljeveni lan.pomaže provjereno i nije štetno po zdravlje.cak i suhe šljive pomažu(potope se u cašu sa vodom preko noci i ujutri popije i pojede)
bolje zdravo,nego sa senom od koje ce vaša crijeva prestati da rade.:snesko5:

Ma, zeleni čaj je zakon za to. Sena i nije baš najbolja, imaju se grčevi. provereno. :confused:

Danas vodeni dan na un dijeti. Izdržavam. Jutros sam počela sa zelenim čajem sa aromom jasmina, a pijuckam vodu ceo dan i inače, a danas još malo studioznije. Skuvala sam razno povrće u dosta vode, pa sam tu vodu ručala i ponela u flaši na posao pa pijuckam i to. Lepo miriše, na peršun i celer. A sutra ću lepo da pojedem to bareno povrće uz neko meso. Gricnula sam i malo nekog integralnog keksa. Ostavila mi koleginica, nisam to planirala, ali mi je dobro došlo, ne moram baš da padnem u nesvest. Bome napravila sam i nesicu, običnu, bez ičega.... Ih koliko sam toga spremila, neću ni stići sve da popijem :)

Pa normalno, Boki, treba imati uslove za vodeni dan. Ali ne verujem da će to što si ga preskočila nešto da ti smeta.
Ja, istina, očekujem, jedno 3 kg manje :zcepanje:
Šalim se, videću ujutru. Ipak mislim da jedan dan ne može ništa da promeni

Mici, ti si tako disciplinovana da ne može da bude drugačije nego sve u redu. :ok:
Ja preživela moj vodeni dan. Pojela, tačnije popila sam jedno litar one vode od čorbe, obične vode ne zna se, čaj, kafu i nekoliko zalogaja nekog integralnog keksa.
Dan je bio toliko u znaku vode, da se sinoć taman kad sam krenula sa posla, spustio takav pljusak da je nas nekoliko stajalo jedno 15 minuta na ulazu da malo uspori.
E prava muka i glad me uhvatila u neko doba noći. Ali ne ustajem iz kreveta da jedem. Pored svih loših navika tu nemam.
Sad sam lepo doručkovala dve breskve. Najlepše sezonsko voće koje sam pojela ove godine i nastavljam sa proteinskim danom.
I da, vaga pokazuje malo manje, ali nije još za objavljivanje dok se ne ustali.

Hajde da krenemo redom (i odmah “u glavu”)

Dakle, sta jesti:
• pilece belo
• curece belo
• biftek
• konjetina – definitivno najzdravije meso na svijetu, puno proteina, a nista masti nema
• riba (prvenstveno oslic, namanje je masan)
• tunjevina (ima je kupiti u sopstvenom soku, a ako se ne moze naci, moze ona i u ulju, ali onda u tom slucaju, iscediti ulje, i pojesti samo tunjevinu)
• pirinac
• krompir
• povrce – moze sve sto inace volis da jedes
• ovsene (zobene) pahuljice, mogu i razene
• corn flakes, ali onaj bez secera, ali ipak davati prednost ovsenim pahuljicama
• mleko i mlecni proizvodi: maksimalno smanjiti ako je moguce, najbolje je izbegavati ih jesti
• voce: zelene jabuke, narandze, grejp, kivi (izbegavati maksimalno ili bar smanjiti banane, grozdje)
• izbegavati ili bar maksimalno smanjiti konzumiranje kruha i svih testenina (spageti, makaroni, pizze ...)
• zacini: izbegavati majonezu, kecap
• sol moze, ali morska, ne kuhinjska, jer morska ne zadrzava toliko vodu u telu (sto znaci da je dobra i u borbi protiv celulita), zatim moze jos biber, ljuti zacini, vrlo malo vegete
• ulje upotrebljavati samo kao dodatak jelima, npr maslinovo ulje, ne koristiti ulje koje sluzi za przenje
• tekucine: izbegavati gazirano, voda moze u neogranicenim kolicinama (“voda vodu tera” sto je opet dobro za izbacivanje svih stetnih tvari), zatim moze zeleni caj, caj od crnih ribizli, mogu i vocni sokovi ali oni bez dodanog secera (ni sa ovim ne treba preterivati)
• secer: smanjiti ga maksimalno, uzimati zasladjivace
• kolaci i ostale slastice: smanjiti maksimalno (mogu se koristiti kolacici i keksi sa malteksom koji se mogu pronaci u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane, ako se vec ne moze bez slatkog; zapravo, to treba jesti samo kad ti “padne secer”)
• pirincane galete (takodjer u prodavnicama zdrave hrane)

Nacin spremanja jela:
• najbolje je kuvano (u goloj vodi, zacinjeno samo sa soli)
• moze i u rerni, npr namazati posudu uljem, pa na dno staviti al.foliju (ulje je ovde potrebno da se folija ne bi zalepila za posudu tokom pecenja) i onda to neko meso/ribu i npr krompirice peci kako to i inace radimo, no u ovom slucaju, nece biti na ulju, vec samo u svojim sokovima, sto je vrlo bitno
• sto se povrca tice, najbolje bi bilo da se koristi sirovo, no ako ne moze (npr u zimskim mesecima) pokusati smanjiti kolicinu ulja koja se koristi u salatama (jedino ako nije maslinovo), ili kupovati zamrznuto
• przenje u tavi, i dinstanje sa brasnom – zabranjeno!

Nekoliko vaznih napomena:

Svega ovog ne treba se odmah ove sekunde poceti pridrzavati 100%, i nikako ali nikako ne treba krenuti sa ovom ishranom naglo, pogotovo ako je osoba inace gurman kao sto si ti, i voli jesti mnogo i sve jer u tom slucaju, nakon par dana ovakve ishrane, osoba ce samo dobiti jos vecu tj ogromnuuuuu zelju za hranom, i garantujem da neces moci dugo izdrzati pre nego odes do frizidera i pojede ama bas sve sto se nalazi u i na njemu
Polako i postepeno. Kreni prvo tako da maksimalno smanjis kolicinu kruha koju jedes tokom dana, i za pocetak izbaci eurokrem iz upotrebe i virsle. Umesto toga jedi npr pileca ili cureca prsa u crevu, sa razenim hlebom. Nakon nekog vremena ponovo napravi neku promenu u ishrani, odnosno ponovo izbaci jos koji artikal koji sada jedes i zameni ga sa nekim sa liste koju sam ti napisala.
Znam da ce sa ovim “polako i postepeno” biti problem. Jer, mnogi zele skinuti visak kg i dobiti izdefinisano tijelo “jucer”, sete se toga obicno u maju jer u junu idu na godisnji odmor. Vrlo je jednostavno. Ako smo npr kilograme gomilali nekoliko godina, pa logicno je da ih onda ne mozemo skinuti za 5 minuta. Ako se ide polako i postepeno, velike su sanse da se nagomilani kilogrami nece vratiti, a to nam je takodjer cilj.
Dakle, ponavljam, treba krenuti sa izbacivanjem jednog ili dva/tri artikla iz ishrane koju sad konzumiramo a nisu navedeni na gornjoj listi, i umesto njih ubaciti nesto sa te liste. Takodje, treba smanjiti unos voca na 2,3 vocke dnevno, umesto celog kg koji smo jeli do danas. I, onda pratiti neko vreme sta se desava. Ne smemo ocekivati rezultat odmah. Moramo telu dati vremena da pocne da reaguje. Nakon nekog vremena, mozemo krenuti dalje sa procesom izmjene artikala koje jedemo.
Jos jednom napominjem i ovo: nema zaista potrebe da se gornjeg spiska pridrzavamo 101% i da apsolutno nista drugo nikad vise ne pojedemo, jedino ako se mozda ne pripremamo za neko takmicenje u fitnessu ili bodybuildingu
Svi smo zivi ljudi, i naravno da pozelimo ponekad i palacinke, i komad torte i dobru cokoladu itd itd, no bitno je da se sa ovim ne pretjeruje, da nam to nije na jelovniku svaki dan, nego povremeno. Da to bude kao neka vrsta nagrade sto smo npr prethodnih 7 dana bili jako dobri i nismo jeli “smece” poput hamburgera i koka kole.

Kako i kad jesti

Treba jesti samo onda kad smo zaista, ali zaista gladni, a ne samo zato sto nam je mama / supruga u 15:00 rekla “rucak je spreman” pa kao po komandi odemo do stola i pojedemo ono sto nam je stavljeno u tanjir Ili, zato sto nam je dosadno
Kad se pomisli na hranu, u smislu da smo kao ogladnili, sacekajmo trenutak, treba popiti casu vode, ili caja, ili ..., pa ako i nakon pola sata to opet pomislimo, a istovremeno nam maltene krenu bolovi iz stomaka (hehheh), e to je vec pravi znak da zaista jesmo gladni.

Dalje:
Prilikom jela, treba stati kad je “najsladje”. Zasto? Signal iz stomaka do mozga koji kaze “hej, mozgu, ja sam pun tj najeden” putuje skoro 20 minuta. Celih 20 minuta koje mi provedemo jeduci!! I zato se obicno desi da kad napokon skuzimo da jesmo siti, mi smo zapravo prepuni, spremni da “eksplodiramo” i ne da nam se nista drugo nego leci u krevet i spavati.
Ne treba se pridrzavati ni onog glupog pravila: ne jesti nista poslije 18:00. Nikako! Pa to onda znaci da smo telo ostavili bez icega bar 12 sati, do dorucka ujutru, sto je katastrofalna greska. Treba se redovno jesti! Ali paziti sta se jede. Zadnji obrok moze biti i u 10 uvece, ako se zna da se na spavanje nece otici pre ponoci. Znaci, 2-3 sata pre spavanja moze se jesti, ali nesto lagano ne kruh, eurokrem i solja mleka

Svih ovih pravila treba se pridrzavati koliko je god moguce bar npr dva meseca. Promene ce se neke vec uociti. Kolike promene? Pa zavisi od toga koliko cvrsto smo se pridrzavali pravila. No svakako ce doci trenutak kad cemo poceti da stagniramo.

Hajde da krenemo redom (i odmah “u glavu”)• tunjevina (ima je kupiti u sopstvenom soku, a ako se ne moze naci, moze ona i u ulju, ali onda u tom slucaju, iscediti ulje, i pojesti samo tunjevinu)
Da! Iscedim je do tančina, od onog ulja mi bude muka.

• mleko i mlecni proizvodi: maksimalno smanjiti ako je moguce, najbolje je izbegavati ih jesti
Ne slažem se! Ja, bre, živim na mleku.
I da vam kažem svima. Super je dijeta, ali vežba je zakon! Pola sata do 45 minuta svakodnevno da se dobro iznojiš, eto rezultata. Ili aerobik 3 puta nedeljno. Ili vožnja bicikla, pa plivanje... Rezultati će biti fantastični. OK je dijeta, ne mogu da kažem, ali najbolja je u kombinaciji sa vežbama. :)

Treba jesti samo onda kad smo zaista, ali zaista gladni, a ne samo zato sto nam je mama / supruga u 15:00 rekla “rucak je spreman” pa kao po komandi odemo do stola i pojedemo ono sto nam je stavljeno u tanjir

Naprotiv, kad ogladnimo, organizam se već priprema za period oskudice i usporava se metabolizam a ubrzava skladištenje svega što se pojede, treba jesti u pravilnim razmacima, što češće i po malo.

..dobar dan drage moje....:D

...nije me bilo neko vreme, i svašta nešto sam jela, ali koliko sam se kretala,
definitivno to nije ostavilo neke posledice..mada nisam primetila ni da je sišlo
bar pola kg..još uvek sam na istom...biće opet vremena za stari režim kad
ispratim omladinu, pa budem mogla da se zabavim malo više svojim jelovnikom....

...vi se vidim lepo držite i dalje, baš mi je drago, biće rezultata sigurno....:D

Pa, ima korisnih saveta u onome što je napisala Sekretarica, a ja moram sa zadovoljstvom da priznam da se vechine toga pridržavam.
Tek sad posle skoro mesec dana sam do kraja ukapirala sistem un dijete i uhvatila neki ritam. Mislim da u predstavljanjima te dijete nisu istaknute glavne stvari - a to je kombinovanje hrane. Znači, jedemo uglavnom sirovo ili bareno povrće i salate, jedan dan uz meso (sir, jaja), drugi dan uz pirinač (krompir, pasulj....), trechi dan uz testo.
Definitivno su te tri vrste hrane razdvojene po danima da se ne bi medjusobno kombinovale. Tj. da ne bismo jeli meso i krompir sa hlebom....
Sad sam uhvatila taj ritam i u većini slučajeva uspevam tako da se organizujem pa i celu porodicu hranim tako, a da oni ni ne znaju. :zper: Nemojte da im kažete, odmah će da se bune :evil:

Odvajanje namirnica po vrsti, sad sam se toga setila, je bitno jer se različite supstance vare u različitim delovima gastrintestinalnog trakta, tako da ceo taj koncept UN dijete ima smisla-proteini počinju da se vare u želucu a složeni šećeri se najintenzivnije u tankom crevu.

Eto, vama koji se malo bolje razumete u te stvari, je jasno i imate logično objašnjenje. Ja samo zameram onima koji prezentuju tu dijetu, da ne ističu dovoljno povrće, nego se uhvate za proteine/skrob/uh...
A meni je sad pravo zadovoljstvo da se tako hranim. Povrća kolko hoćeš, kakvo hoćeš....

i voće za doručak
meni je to najlepše, jer je toliko lepše pojesti voće nego "pekaru", meni strašno prija
e danas sam išla na posao u uskoj crvenoj suknji tako da se baš, baš videlo da sam smršala:)

...e, i meni prija voće za doručak...čak je počelo da me nervira, kad nema čike
s' kamionom kad stignem blizu posla, da kupim neke lepe voćkice....:(

...bravo Boko za crvenu suknjicu...:super::heart:

Eto, vama koji se malo bolje razumete u te stvari, je jasno i imate logično objašnjenje. Ja samo zameram onima koji prezentuju tu dijetu, da ne ističu dovoljno povrće, nego se uhvate za proteine/skrob/uh...
A meni je sad pravo zadovoljstvo da se tako hranim. Povrća kolko hoćeš, kakvo hoćeš....

Za sta se uhvate??
A sta je povrce?????????
Jel to nije uH,skrob,proteini????

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Ma y'ebes strucnjake pricaju da se jedu proteini Uh i skrob a povce ne daju da se jede i ne pominju ga :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

drage moje dobro jutro!hvala vam na podršci...evo juče sam završila kontrolu kod doce...bio je i on veoma zadovoljan a i ja...disciplina se isplatila...rezultati su odlični,i ako tako nastavim onda ću pre navršenih 10n meseci završiti terapiju...kada me je video rekao je,e sada zaista vidi da mi organizam više ne zadržava vodu,i da se osećam jako dobro,vidi mi se na licu,telu,a i rezultati su potvrdili isto....jako sam srećna,i idemo dalje...

Super, Micimacko :klap: Kod tebe nije ni moglo da bude drugačije

Ja upravo pijem čaj, pa će biti neke pomorandže za doručak, jes da im nije vreme, ali to imam. Za ručak ću da skuvam integralni pirinač, baš sam ga poželela, nisam odavno jela, a volim ga. Ostalo mi je onog povrća od kog sam kuvala supu za vodeni dan, pa ću lepo da ga iskombinujem. To će mi biti zgodno da ponesem i na posao u kutijici.
Imam neki veliki posao, pa ću da se zalepim za stolicu ispred kompa. A onda ću tu stolicu da zamenim firminom.... sedenje, sedenje, sedenje.... ali kad mora da se radi, ne može da se šeta....:(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back