Podrska za dijetu 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jao žene i njihove farmeroce iz OŠ :roll:

inače definitvno su 2 jaja i meso bolji izbor od 90% druge hrane sve i da ih jedeš svaki dan

- - - - - - - - - -

generalno voće je valjda neka užina koju pojedeš ili ne pojedeš
nije obrok i nije hrana
šećere i minerale iz voća možeš kad ti zafali da iscrpiš iz bilo koje druge hrane
mada poenta je kako se apsurbuje mislim isti kalijum imaš i u banani i u krompiru

Тако се храним деценијама и јетра ми је сасвим добро. ;)
У вези јаја, то су предрасуде.
Као што су некад неправедно избацили маст из исхране заменивши је оним ужасним уљен које буквално прави слојеве у унутрашњости крвног суда, тако су и јаја доживела неправде.
У јајима има много више доброг холестерола који штити крвне судове, него обрнуто.

Такође, што се меса тиче, нисам поборник ''једном-двапут недељно''. Ослушкујем свој организам и ако знам да ми од раног детињства организам тражи месо и да сам увек остајала гладна након оброка без те врсте протеина, нема мене ко да убеђује да ће ме од њега стрефити срчка или не знам ти ни ја шта.

Надаље, ако ћемо и у генетику, научници данас, истражујући хапло групе, полако долазе и до формула најздравије исхране према генетици коју носимо. За динарског човека, тј. нас, месо је неизоставна намирница и све оно што може лако да се дохвати. Чак се саветује минималан унос воћа.

A šta su haplo grupe?--to su krvne grupe,pretpostavljam? :think:

inače definitvno su 2 jaja i meso bolji izbor od 90% druge hrane sve i da ih jedeš svaki dan

Farmerke ne iz osnovne,nego iz srednje škole..:kafa:

Тога се и не придржавам.
Посебно ми се дигне коса на глави кад прочитам по којекаквим магазинима како се воће саветује за доручак.
Диван савет за чир на желуцу и дијабетес за десетак година таквог режима.:roll:

meni neopisivo prijaju ovsene pahuljice, borovnice i jogurt za dorucak
i kad god imam takav dorucak, sta god da jedem ili ne jedem kasnije u toku dana ja ne mogu da skidam kilazu
kad te slozene uh zamenim jajima, kilogrami sami padaju
nisam sitne gradje, imam puno misica na telu i dnevno sa jakim treningom mogu da skidam i po 2 kg

i kad god imam takav dorucak, sta god da jedem ili ne jedem kasnije u toku dana ja ne mogu da skidam kilazu
nisam sitne gradje, imam puno misica na telu i dnevno sa jakim treningom mogu da skidam i po 2 kg

One misice ispod ledja nemoj da skidas...ni slucajno!!! :zag:

Овако се ја храним од кад знам за себе: http://www.mooshema.com/2012/09/30/promeni-zivot-za-30-dana-nulti-dan/

И никакв проблем са вишком немам, деценијама.
Ето, да сам била паметна па да напишем и објавим, сад би се можда тај начин исхране звао по мени. :lol:

Ja piletinu, curetinu i tako tu zivinu vec godinama ne jedem , a znam da je to slucaj i sa barem 80% ljudi iz mog kruga prijatelja i poznanika
( i Srbija i Nemacka) To belo meso nikada nisam ni jela niti cu ga jesti, radije cu prestati da jedem bilo kakvo meso.
Svinjsko meso volim, ali ga jedem samo u Srbiji kod ljudi koji su nabavili od selaka neko svinjce. Znaci da ostaje samo govedina i
teletina, a to je to crveno meso koje kao nije zdravo?

Imam nesto i iz osnovne :) Jedne farmerice iz tog perioda su mi mera. Ako ne mogu u njih komotno da udjem- alarm!
Moja suknja je prilicno prilagodljiva. :rumenko:
Sva je vunena, luda srednje cvrsto pletivo, nego je vise cuvam iz sentimentalnih pobuda...(luda nijansa zelene... :))
A za "alarm" imam jedne farmerke...

I meni pahuljice+voce i koji badem...ali bas zbog skidanja kg, 2, 3 dana jedem jaje za dorucak, pa onda pahuljice i tako u krug...ovo mi vise dodje neki desert.
A sto toliko usporavaju skidanje kg, kad nisu kalorijska bomba, plus rano ih pojedes...i potrosis?

• Podržavam
Reactions: Em.
Као што су некад неправедно избацили маст из исхране заменивши је оним ужасним уљен које буквално прави слојеве у унутрашњости крвног суда, тако су и јаја доживела неправде.
У јајима има много више доброг холестерола који штити крвне судове, него обрнуто.

Такође, што се меса тиче, нисам поборник ''једном-двапут недељно''. Ослушкујем свој организам и ако знам да ми од раног детињства организам тражи месо и да сам увек остајала гладна након оброка без те врсте протеина, нема мене ко да убеђује да ће ме од њега стрефити срчка или не знам ти ни ја шта.

Надаље, ако ћемо и у генетику, научници данас, истражујући хапло групе, полако долазе и до формула најздравије исхране према генетици коју носимо. За динарског човека, тј. нас, месо је неизоставна намирница и све оно што може лако да се дохвати. Чак се саветује минималан унос воћа.
i da sve bude gore godinama preporucivali kako zdravu hranu, nemoj jaja nemoj masno, umreces! za holesterol treba jesti samo bezmasno! mhm, a meni krvna slika sve gora :confused: za mene jaja sa plavim sirom ili fetom na puteru + avokado, i jos te drzi lepo nekoliko sati ili cak do rucka :mrgreen:
i ja isto mrsavim (i to bez ikakvog cilja da mrsavim) kad jedem vise proteina i masti (tu mislim i na meso sireve jaja ribu avokado orasasto voce itd..)....em manje mogu da pojedem em me duze drzi. osim toga od kako se hranim kako odgovara mom organizmu bolje se i osecam, bolje spavam i rastu mi misici hoho :)))) ja vise ne slusam nikakve "strucne" savete tog tipa, vec sam naucila da slusam sta mi telo trazi kad se oseca dobro kad se oseca lose, iscrpljeno itd. ako mi je vreme da umrem, cao drugari,al nema vise da mi svi redom daju glupe savete koje treba sistemom pokusaja da isprobavam da znam sta mi je ciniti ( i zakljucim da su pogresni):confused:

Imam nesto i iz osnovne :) Jedne farmerice iz tog perioda su mi mera. Ako ne mogu u njih komotno da udjem- alarm!
brate mili ja sam u osnovnoj bila patuljak, tek sam dobila kompletnu visinu u srednjoj a telo mi se razvijalo i duze (posebno grudi, do 20 i neke). ako je iz osnovne moze samo da bude po sistemu sta mi bilo do kolena sad mi do butina (suknja itd) ili siroka majica mi sad tesna i kratka pa da glumim ludu babu po diskotekama :mrgreen:

A šta su haplo grupe?--to su krvne grupe,pretpostavljam? :think:

Farmerke ne iz osnovne,nego iz srednje škole..:kafa:

Не, то са крвим групама је превише упрошћено.
Хаплогрупе су у молекуларној еволуцији групе сличних молекуларних ДНК секвенци на суседним локацијама хромозома које се преносе заједно.
Ускоспецијализовано, хаплотип је ген који се не рекомбинује и нема свој пар на другом хромозому.

Озбиљна наука. :)
Људи стално заборављају да је молекуларна биологија тј. генетика отишла толико далеко, да ето, данас можемо да причамо и о врсти хране која прија одређеним , еволутивно различитим, скупинама.

Овсене пахуљице су по хемијском саставу сложени шећер и тај твој оброк је сасвим ок и здрав за организам.

Знаш да у бањама постоји чувени слатки и слани доручак.
Е, тај слатки је хлеб, путер и џем- дакле, комбинација простог, сложеног шећера и масти.

А слани доручак је кувано јаје, нека салама и хлеб. Опет комбинација протеина и сложеног шећера.

Смрт за желудац и панкреас су прости шећери, увек, а посебно за доручак.
А прости шећери су сви слаткиши и наравно воће тј. фруктоза.

Ја волим исто овсене пахуљице за доручак са млеком и мало меда. Баш сам то данас доручковала. ;)

i da sve bude gore godinama preporucivali kako zdravu hranu, nemoj jaja nemoj masno, umreces! za holesterol treba jesti samo bezmasno! mhm, a meni krvna slika sve gora :confused: za mene jaja sa plavim sirom ili fetom na puteru + avokado, i jos te drzi lepo nekoliko sati ili cak do rucka :mrgreen:

i ja isto mrsavim (i to bez ikakvog cilja da mrsavim) kad jedem vise proteina i masti (tu mislim i na meso sireve jaja ribu avokado orasasto voce itd..)....em manje mogu da pojedem em me duze drzi. osim toga od kako se hranim kako odgovara mom organizmu bolje se i osecam, bolje spavam i rastu mi misici hoho :)))) ja vise ne slusam nikakve "strucne" savete tog tipa, vec sam naucila da slusam sta mi telo trazi kad se oseca dobro kad se oseca lose, iscrpljeno itd. ako mi je vreme da umrem, cao drugari,al nema vise da mi svi redom daju glupe savete koje treba sistemom pokusaja da isprobavam da znam sta mi je ciniti ( i zakljucim da su pogresni):confused:

Kako jedeš avokado? Probala sam da ga uvedem u ishranu,ali niko nije oduševljen.Samog ne mogu da ga jedem,"mastan" mi je.
Vidim,po temama,da se slično hranimo,volimo slična jela,možda ću uz tvoj savet naučiti da jedem avokado.:D

Poslednja izmena:
pa zavisi kakav vam stize tamo i koje je vrste. ima vrsta koje su tvrdje i koje ne omeksaju mnogo, te ni ja ne koristim, vec sve one koji su meksi - meni je omiljeni hass, jer je odnos kremastosti i gustine po za mene idealan. to ti je ovaj.
avocado-21.jpg
one koji su manje gusti (ne znam kako ih gde zovu, ali uglavnom imaju glatku koru, a mogu da budu i jako veliki), koristim kada hocu da napravim sejk ili nesto kremastije. ali generalno hass mi je uvek prvi izbor. uz omlet ga jedem kao prilog, tipa izgnjecim cetvrtinu avokada i stavim preko malo soli i truncicu maslinovog ulja, za uz hleb volim da napravim kao guacamole (samo sto umesto crnog luka stavim beli jer mi je tako daleko ukusnije), kao namaz za sendvice (decko posebno voli kad mu jednu stranu hleba namazem avokadom pa redjam dalje sta vec hoce), i moja omiljena kombinacija namaz od izmesanog kozijeg krem sira, timijan, sitno seckani beli luk imalo maslinovog ulja, preko debeo sloj izgnjecenog avokada,malo soli i izmrvljena kozija feta. obavezo ga stavljam kao povrce u salatu (za to bolje da bude tvrdji da se ne bi izgnjecio...). kad sam operisala krajnike pravila sam nesto ko sladoled od avokada....itd, imas razne recepte na netu, kod njega je dobro sto je relativno neutralnog ukusa, ni slan ni sladak, pa mozes da ga koristis uz bilo sta u zavisnosti kakve ukuse volis trpi razne zacine, od cimeta, meda do belog luka, soli, incuna,sireva cayenne pepper itd...

pa zavisi kakav vam stize tamo i koje je vrste. ima vrsta koje su tvrdje i koje ne omeksaju mnogo, te ni ja ne koristim, vec sve one koji su meksi - meni je omiljeni hass, jer je odnos kremastosti i gustine po za mene idealan. to ti je ovaj.
avocado-21.jpg
one koji su manje gusti (ne znam kako ih gde zovu, ali uglavnom imaju glatku koru, a mogu da budu i jako veliki), koristim kada hocu da napravim sejk ili nesto kremastije. ali generalno hass mi je uvek prvi izbor. uz omlet ga jedem kao prilog, tipa izgnjecim cetvrtinu avokada i stavim preko malo soli i truncicu maslinovog ulja, za uz hleb volim da napravim kao guacamole (samo sto umesto crnog luka stavim beli jer mi je tako daleko ukusnije), kao namaz za sendvice (decko posebno voli kad mu jednu stranu hleba namazem avokadom pa redjam dalje sta vec hoce), i moja omiljena kombinacija namaz od izmesanog kozijeg krem sira, timijan, sitno seckani beli luk imalo maslinovog ulja, preko debeo sloj izgnjecenog avokada,malo soli i izmrvljena kozija feta. obavezo ga stavljam kao povrce u salatu (za to bolje da bude tvrdji da se ne bi izgnjecio...). kad sam operisala krajnike pravila sam nesto ko sladoled od avokada....itd, imas razne recepte na netu, kod njega je dobro sto je relativno neutralnog ukusa, ni slan ni sladak, pa mozes da ga koristis uz bilo sta u zavisnosti kakve ukuse volis trpi razne zacine, od cimeta, meda do belog luka, soli, incuna,sireva cayenne pepper itd...

To će biti za mene,već osećam ukus.:D

Ovde ima samo onaj glatki,zeleni,može se kupiti tvrđi i mekši.
Možda je bio problem što sam pokušala da ga jedem samog,kao i ostalo voće i povrće..A on ipak nije za to.

ako volis beli luk obavezno probaj i guacamole sa njim, na malo tostiranog hleba zna da bude bas lep dorucak a i taj avokado kako je masan dugo te drzi nego ostalo voce/povrce. da, nije da se jede sam ali je odlicna i hranljiva baza za kombinovanje sa svim i svacim :)

Kako jedeš avokado? Probala sam da ga uvedem u ishranu,ali niko nije oduševljen.Samog ne mogu da ga jedem,"mastan" mi je.
Vidim,po temama,da se slično hranimo,volimo slična jela,možda ću uz tvoj savet naučiti da jedem avokado.:D

Umetnost je ili bolje receno , potrebno je iskustvo da kupis avokado koji bas tog dana mozes i da jedes.
Ja nekada kupim 4-5 tvrdih, uvijem u novinsku hartiju i ostavim 4-5 dana da malo smeksaju. ne sme da bude ni suvise mekan, ali
ni tvrd.I ja najvise volim tu pastu od avokada, izgnjecim ga, pospem limunom malo da ne uizgubi boju, stavim sitno iseckan crni i beli luk,
mozes i sitno iseckana kuvana jaja ( j1 jaje= 1 avokado), so , biber, savrseno je i sa racicima, bilo kakvim morskim plodovima.
Nekada stavim malo i onaj balzamico, ulje ne stavljam nikakvo jer je on vec sam po sebi pun ulja.

- - - - - - - - - -

To će biti za mene,već osećam ukus.:D

Ovde ima samo onaj glatki,zeleni,može se kupiti tvrđi i mekši.
Možda je bio problem što sam pokušala da ga jedem samog,kao i ostalo voće i povrće..A on ipak nije za to.
Onaj sa hrapavom korom je mnogo ukusniji, kremastiji, a kod tog zelenog vodi samo racuna da nema neke smedje fleke po njemu,
ako je tvrd ostavi ga nekoliko dana u novinskoj hartiji ( ne u frizideru).

• Podržavam
Reactions: Em.

Ma niko od nas nije sklopio pakt sa bogom pa da zna sta ce iza coska da ga saceka i valjda bi trebalo svako da iskljuci trend iz jelovnika.
Meni meso uopste ne prija, jaja jedem par puta nedeljno zato sto retko jedem meso.

Oble sam gradje, zovem je "hlebasta gradja", tako da je logicno sto nisam gurman i iskreno ti kazem, pala bih na ledja kada bih pojela slaninu i przena jaja za dorucak.
Dugo sam se pitala kako nemam probleme sa tezinom a jedem puno...onda sam shvatila, pa ja sve jedem lagano...tanjir pasulja, tanjir sociva, brokoli i ribu, brokoli i pastu, sipala sam dva puta krem corbu uuuuuu mnogo sam jela:lol:...a hleb volim, obozavam i obilato koristim...sve zitarice i sve varijante pravljenja istih...

Mislim da se previse gledaju neka istrazivanja koja se u vremenu nisu pokazala ni kao dobra ni kao losa. Zapravo, idu na smenu, cas su dobra a cas losa...zato sam ti rekla, salame, sunke i te stvari ti stvarno ne trebaju, prosto, nista pametno od njih nema, kao sto meni ne trebaju peciva sa margarinom...to ti je negde analogija...ako se ja, hlebni tip, drzim zobi, spelte, ako je to dinkel, kukuruza onda tebi savetujem cistije forme mesa a ne preradjevine, posebno industrijske...

Masna jetra ,,ide" od industrijskih prerađenih namirnica, trans masti, aditiva...
Ja doduše jaja uglavnom uzimam presna(razbijem u čašu i iskapim), ali moj ćale i keva skoro uvek doručkuju na masti pečena jaja + hleb + nešto mlečno(mleko, jogurt, kiselo mleko...) i tako decenijama.
Nemaju masnu jetru, ali imaju 81 i 78 godina.

Moj rodjak je dobio pre cetrdesetog rodjendana a trenira svakodnevno. Ima naviku da jede przena jaja, vise komada, za dorucak, doduse organska, americka:lol:

Mislim da ne treba preterivati, sta se postize tolikim jajima...pa ima i druge hrane...sada ako nije ovsena kasa onda su jaja...ja bas volim da pojedem heljdine stapice, sendvic sa humusom i sirom, puter i jogurt, recimo...nekako, sve bre neki trend...ko sada nema svinju od koje vadi mast totalno je out:lol:...sve mi je to previse nazubljeno i trendom obojeno...narocito u varijanti jaja koje ljudi pazare po marketima i mesu koje se nabavlja po mesarama kome se ni poreklo ni hrana ne znaju...nekako mi je logicno imati dozu opreza prema jajima, mesu i mleku odakle su i kakvi su...Sofija pomenu jabuke, meni je covek iz branse kazao da su jabuke u Srbiji najzagadjenije...uz krompir, spanac i zaboravih, nesto zvucno je bilo...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back