Podrska za dijetu 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sa zatvorom nemam problem,tu ovas, mekinje i vlakna iz voca i povrca rade svoje :mrgreen:
sto se krajnika tice hocu pod noz jer mi se raspadaju i muku mucim sa njima vec godinama, pokusavala da lecima al nista nije pomoglo... analizama mi je ustanovljeno da imam hronicnu upalu krajnika i redovno sa promenom vremena ili cim krene klimatizacija da se pali ja pokupim gnojavu anginu, nije mi vise jasno ni kako...za zalfiju sumnjam da je ima ovde gde zivim :confused: znaci da udarim po cvekli i limunu...i onako to volim da jedem, tako da moze :)
У принципу жалфија је медитеранска биљка и требало би да је има у биљним апотекама, у ринфузи јер је тако далеко боље него у врећицама.
http://prirodnilek.com/zalfija-kadulja

bas...kao nemojte da jedete cvarke, puter, sir, jaja, mesiste itditd....a vamo ispada da se ljudi razboljevaju i umiru od nekih suludih bolestina daleko vise nego pre....a kao hranimo se "zdravo"...hau jes nou, sve to sto jedemo je hiljadu puta preradjivano, a posebno su gadni ti "dijetetski" proizvodi, u vidu obranih mleka koja se recikliraju do besvesti, proizvoda prepunih aditiva i vestackih zasladjivaca i nezdravih masti :confused: popizdim ko kreten kad neko krene da me ubedjuje u "zdravlje" ovog ili onog proizvoda, jer eto tako kaze reklama :neutral: mafija prehrambene industrije :neutral:

E vala baš.

zato je dobra hrono ishrana
to nije dijeta,to je nacin ishrane

Znam da si ti bila ili si i dalje na toj hrono ishrani, ali meni to nikako nije baš sasvim jasno. Mada sam i skinula čudo jedno strana s nekog sajta o tome. Ispade da možeš da jedeš šta oćeš ali u odredjeno doba dana!?
Nelogično. Ne može da se jede šta hoćeš, niti kolko hoćeš ako hoćeš da oslabiš. Mora da se jede manje i da se izbegavaju neke stavri.

e da ja vas pitam nesto
dajte neki savet, sta da radim, cime da se mucim
da povecam nivo gvozdja u krvi...
konjetinu

I pitanje za Dive ili ko zna.
Treba li izbegavati musle ili mogu da prodju?
Znam da su oni industrijski prepuni šećera i ko zna čega još i da su prlično kalorični. Sad mm smišlja šta će za doručak umesto pekare, pa vidi da neki kolega to jede, pa bi on to da gricka tako suvo.
Ja sam to izbegavala. Umesto toga i ovsene kaše i ovsenih pahuljica kuvala sam celo zrno ovsa i seckala sveže voće u to i malo suvog i malo oraha ili badema.
To ću ja da pravim za sve vikendom za doručak, a i njemu ću ako hoće da nosi u kutijici na posao.

bi,bitno je kada se sta jede,ali i sta se sa cim jede
ima stvari koje su zabranjene,proizvodi od belog brasna,med,pekmezi sa secerom,kuvana sargarepa,celer,jogurt je zamenjen kis mlekom,mleko je skroz izbaceno.
kolicine zaista nisu ogranicene,ali podrazumeva se da ako za dorucak moze pita sa sirom,to znaci dva paceta,a ne pola pleha :)

E vala baš.

Znam da si ti bila ili si i dalje na toj hrono ishrani, ali meni to nikako nije baš sasvim jasno. Mada sam i skinula čudo jedno strana s nekog sajta o tome. Ispade da možeš da jedeš šta oćeš ali u odredjeno doba dana!?
Nelogično. Ne može da se jede šta hoćeš, niti kolko hoćeš ako hoćeš da oslabiš. Mora da se jede manje i da se izbegavaju neke stavri.

konjetinu

Znam da su oni industrijski prepuni šećera i ko zna čega još i da su prlično kalorični. Sad mm smišlja šta će za doručak umesto pekare, pa vidi da neki kolega to jede, pa bi on to da gricka tako suvo.
Ja sam to izbegavala. Umesto toga i ovsene kaše i ovsenih pahuljica kuvala sam celo zrno ovsa i seckala sveže voće u to i malo suvog i malo oraha ili badema.
To ću ja da pravim za sve vikendom za doručak, a i njemu ću ako hoće da nosi u kutijici na posao.
Болдовано уместо муслија који су, барем ови који се могу код нас наћи, потпуно вештачки.
Може јести и веће количине ораха, или бадема јер они имају ,,добре" масти.

E vala baš.

konjetinu

poznavalac lepop kaze orasasti plodovi su zdravi, ali moraju kontrolisano da se uzimaju.tvoj muz ne bi smeo vise desetak oraha ili badema.orah je masniji od badema.
zaci - sirov badem..

ovsene pahuljice ili ovas smanjuju nivo masnoca u telu.
zdravo je! sa tim unosi citav kompleks b vitamina + biljna vlakna..njemu kombinuj sa svezim vocem, jer suvo ima preveliku koncentraciju secera u sebi..
znaci - musli moze, ali ne neumerene kolicine..
teba razlikovati zdravo od nezdravog, ali i zdravo goji ako se unosi neumereno..

Hvala! Dobio je on i neki letak na kome piše šta se preporučuje, a šta je za izbegavanje, pa piše 6-8 oraha ili badema dnevno.
Što se tiče kombinacija ovsa sa svežim voćem, kad sam pravila za sebe, to je bilo 5-6 zrna suvog groždja ili 2-3 suve šljive ili kajsije, uz npr. jednu srednju svežu jabuku i bez ikakvog zasladjivača, ali obavezno sa cimetom. Dobro je to meni bilo. Sad ću i ja opet da mu pravim društvo.

Hvala! Dobio je on i neki letak na kome piše šta se preporučuje, a šta je za izbegavanje, pa piše 6-8 oraha ili badema dnevno.
Što se tiče kombinacija ovsa sa svežim voćem, kad sam pravila za sebe, to je bilo 5-6 zrna suvog groždja ili 2-3 suve šljive ili kajsije, uz npr. jednu srednju svežu jabuku i bez ikakvog zasladjivača, ali obavezno sa cimetom. Dobro je to meni bilo. Sad ću i ja opet da mu pravim društvo.
Мени је дража варијанта без воћа... овсене пахуљице, пшеничне мекиње, лан, сусам, сјеме бундеве и сунцокрета... углавном, све шта ми се чинило јестиво сам убацила. љешнике нисам јер ме мрзило да их сјецкам... десетак минута одстоји у јогурту и мени је то сјајно.
Првог дана ми је мало правило проблем са кисјелином ал никад после.

Pored testa intolerancije,treba i sami da istrazite sta vam odgovara,to jest-od cega stagnirate u mrsavljenju,a od cega se gojite ;),jer sve je individualno i zavisi od puno cinilaca-godine,vrsta posla,zdravstveno stanje,fizicka aktivnost..
I sve potice IZ GLAVE :ok: ,mora se naci motivacija i za opstanak dijete i resenost dici dupe i oznojiti se :zper:.

Poslednja izmena:
Pored testa intolerancije,treba i sami da istrazite sta vam odgovara,to jest-od cega stagnirate u mrsavljenju,a od cega se gojite ;),jer sve je individualno i zavisi od puno cinilaca-godine,vrsta posla,zdravstveno stanje,fizicka aktivnost..
I sve potice IZ GLAVE :ok: ,mora se naci motivacija i za opstanak dijete i resenost dici dupe i oznojiti se :zper:.

Tako nekako...
U trudnoci sam bila opsednuta zdravom ishranom i tada sam procitala bas dosta knjiga na tu temu. Od krvnih grupa, preko kombinacije namirnica do sirove hrane i jos mnogo toga.Toliko razlicitih saveta i pravila da im je cak jako tesko naci zajednicki presek...
Nisam bila razmazena trudnica (tipa jagode u februaru i sl.), ali sam bas pazila. Nisam pojela ni jedan cips, na frizideru mi je bila zalepljena tabela sa stetnim emulgatorima, jela sam i sto ne volim, a sto je zdravo, da bi se beba jos u stomaku navikavala,...
Od silne teorije, moj zakljucak je da treba osluskivati svoje telo i ne dati mu da se na nesto previse navikne, pa tako i ulenji.
Mislim da je najpametnije, kao kada se maloj deci uvode postepeno nove namirnice, isprobavati po nekoliko i pratiti kako telo reaguje. Ja volim testa, jako, ali ih izbegavam, jer znam da od njih bujam, grozno. Meso nikada nisam ni volela, jedem ga bas retko. Ribu i morske plodove obozavam, ali i to izbegavam da kupujem kod nas, zamrznuto. U njima najvise uzivam na moru.
Bas tom metodom loseg reagovanja na neke namirnice i njihovom eliminacijom sam zakljucila da mi najvise prija voce, povrce i mlecni proizvodi, pa se njih i drzim. Nisam imala problema sa kilazom, ali mi je to regulisalo probleme sa probavom.
I da, veliki faktor je (ne)zadovoljstvo. Neki se tada goje, neki suse. Ja sa nerviranjem dobijam na kilazi. Treba naci nacin da se losim stvarima odupremo, i duhom i telom:)

Poslednja izmena:
...da probamo i mi, m?
...mozda bi nam se i dopalo:)

...ja nisam nikad cimet stavljala ni u sta sem u sutlijas i pitu s' jabukama....

Za kilazu ti je najbolje da pomesas med i cimet sa toplom vodom i progutas k'o lek. Ljudi tvrde da se od toga i mrsavi.

Ja ne verujem u moc svinje koja nam je ocuvala pretke vec naprosto mislim da se zivotni vek produzio. Ranije su ljudi ziveli par decenija krace nego sto zive danas. Ko zna kolika bi smrtnost od kancera bila ranije da nisu ljudi umirali pre nego sto bi kancer uopste dobili. Meni je mnogo naivno razmisljanje da ce hrana nekog da spasi, oduvek sam verovala u moc genetike. Eskimi cepaju meso, Japanci ga gotovo ne jedu a i jedni i drugi imaju dugovecne ljude i kratkovecne ljude. Ja cinim ono sto mogu, normalna hrana, normalan pristup sa mislju da je hrana segment a ne sustina zdravog zivota.

e da ja vas pitam nesto
dajte neki savet, sta da radim, cime da se mucim
da povecam nivo gvozdja u krvi......treba da idem na operaciju krajnika i sad me zayebava doktor, jer mi od cele prekompletne krvne slike, jedino hemoglobin blago nizi, doslovno nesto malo ispod donje granice....nikad nisam bila malokrvna, sad mi se to prvi put desilo, i bojim se da je razlog neke druge prirode, ali ne znam koje :neutral:
hranim se normalno, jedem crveno meso, teletinu pre svega, par puta nedeljno, jedem i piletinu i ribu uglavnom plavu bar jednom nedeljno, zapravo sasvim izbalansiranu ishranu imam....jaja izbegavam zbog holesterola, ali cu sad krenuti da ih krkam da bih na brzinu popravila gvozdje....e da i ne jedem jetre i ostale iznutrice, tako da to otpada...krenula sam za dorucak da pravim cveklin sok....dobila sam i tablete :bljak: znam da treba da se uzima gvozdje u kombinaciji sa vitaminom c i da treba da se izbegava kombinacija sa kalcijumom (zato uzimam tabletu za rucak, jer mi dorucak obicno ovas sa jogurtom),,,,sta mi je jos ciniti? inace se osecam dobro nemam nikakve simptome malaksalosti, onesvescivanja....trcim, penjem se na 4000 metara, sve ok...osim hemoglobina :roll: dakle cilj mi je u sto kracem roku nabiti hemoglobin zbog operacije, za posle se ne brinem...

Feroglobin, mesec dana, drastično ćeš popraviti krvnu sliku ;)
Ishrana i namirnice bogate gvožđem nisu dobar izbor na kratke staze jer se gvožđe iz njih slabo apsorbuje, uz to treba voditi računa šta s čim kombinuješ što opet ima smisla na duge staze
Sok od cvekle, šargarepe i limuna toplo preporučujem

Za krv je odlicna kopriva. Moze da se sprema kao spinat ili blitva (varivo/corba/u proji), kao caj, kao sok kada se pomesa sa nanom (sprema se kao od zove) ili da se u blenderu nekoliko svezih listova smiksa sa dr. vocem, jos ako se u to ubaci med, cimet i djumbir- eto zdrave poslastice;)
I da, najbolje je koristiti samo vrhove listica.

...cao drugarice dijetalke....sedimo tako nas dve caskamo i uzivamo, pet para ne dajemo za dijetu....

...
03022013635.jpg
...
03022013637.jpg

....:whistling:...:rotf:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back