Podrska za dijetu 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malo ga koristiš.
Vjerovatno imaš i super navike kada je ishrana u pitanju
o višku kilograma govora nema.
Jbg, nisu svi takvi.

imam visak kilograma jer sam imala super izgovore prvo trudnoca, pa dojenje i ajde capni nesto malo slatko, a sad opet trudnoca pa se dodatno skuplja :rumenko:
trudim se da mi je kuvanje sto zdravije i trebalo mi je dosta vremena da se naviknem na to, a sada bezim od slatkisa da bas ne bude kuku lele kad se porodim, al opet poklekoh tokom praznika koji jos uvek nisu gotovi :rida:

Hladno ceđeno maslinovo ulje ide u salate i uopšte u hranu koja se termički ne obrađuje.
Ако нешто печете онда је хладно цеђено маслиново уље непотребно јер ће се денатурисати на високој температури тако да користите или маслиново уље из комине или неко друго, нпр уље од коштица грожђа за реш печено јер оно подноси јако високе температруре, а за ниже температуре, сунцокретово, палмино, кукурузно, репичино и већ поменуто маслиново уље од комине итд.

...na kuvan prokelj je mnogo fino da se stavi Filadelfija sir (meni je drazi Aufs brot, ima ga u Rodi)...mazem taj sirni namaz i na brokoli/karfiol varijantu dok su povrcke vreleeee...pored toga je skroz dobra sardina ili mix tune i crnog luka...mada moze i vedzi pizza:lol:

...ulje, znamo koja su super nego sam probala nase organsko, suncokretovo, hladno cedjeno u DM-u za, cini mi se, 270din...skroz je ok...

...na kuvan prokelj je mnogo fino da se stavi Filadelfija sir (meni je drazi Aufs brot, ima ga u Rodi)...mazem taj sirni namaz i na brokoli/karfiol varijantu dok su povrcke vreleeee...pored toga je skroz dobra sardina ili mix tune i crnog luka...mada moze i vedzi pizza:lol:

...ulje, znamo koja su super nego sam probala nase organsko, suncokretovo, hladno cedjeno u DM-u za, cini mi se, 270din...skroz je ok...
Није хладно цеђено... тј јесте хладно цеђено од печених семенки.

imam visak kilograma jer sam imala super izgovore prvo trudnoca, pa dojenje i ajde capni nesto malo slatko, a sad opet trudnoca pa se dodatno skuplja :rumenko:
trudim se da mi je kuvanje sto zdravije i trebalo mi je dosta vremena da se naviknem na to, a sada bezim od slatkisa da bas ne bude kuku lele kad se porodim, al opet poklekoh tokom praznika koji jos uvek nisu gotovi :rida:
Što se zdrave ishrane tiče, ne dinstam skoro nikad, ulje ne stavljam kad kuvam, koristim punomasno mlijeko. Reklama koliko hoćeš o zdravoj hrani i pripremi, samo kupi obrano i odgovarajući set šerpi: )
Koristi revolucionarne biljne proizvode koji nemaju holesterol... gle čuda što nema holesterol.
Holesterol čuveni reklamni trik za prodaju margarina.
Još kada sam čitala o veganima koji su cijeli život na toj ishrani, čovjek napisao knjiga i knjiga, između ostalog i prevenciju od raka, hrana uz koju nikada nećeš oboljeti... pa ironijom života, umre jasno je od čega.

Samo nekako da se skinem sa slatkiša. Da mogu ijedan izgovor da vam serviram, ne bih se ustezala: )

...ovoooo je u pitanju pa ga zagledaj...ja se u to ne razumem, pise hladno cedjeno, kupila ga k'o takvo...za dalje, mrka kapa od mog znanja...:lol:

http://www.suncokret.rs/products-page-2/hladno_cedena_ulja/zejtin/
Знам, и током новосадском пољопривредног сајма 2009.-2010. или можда чак и 2011. питао сам произвођаче из Падеја...
Прво га испеку, па хладно пресују.
Наравно не само у Падеју већ и у другим уљарама то иде на исти начин.

Hladno ceđeno maslinovo ulje ide u salate i uopšte u hranu koja se termički ne obrađuje.
Ако нешто печете онда је хладно цеђено маслиново уље непотребно јер ће се денатурисати на високој температури тако да користите или маслиново уље из комине или неко друго, нпр уље од коштица грожђа за реш печено јер оно подноси јако високе температруре, а за ниже температуре, сунцокретово, палмино, кукурузно, репичино и већ поменуто маслиново уље од комине итд.

Bold-Zato i traje dugo. :)
A przenje (klasicno duboko u ulju) je najbolje izbaciti. Kokosovo ulje je vec skup sport bas za tu namenu.
Ili uloziti u dobru gusanu gril tavu, pa i ne treba mnogo ulja.
Ili u rerni.
Ili dinstati.
Ili...uvek ima izbor. Bar manje zlo.

Знам, и током новосадском пољопривредног сајма 2009.-2010. или можда чак и 2011. питао сам произвођаче из Падеја...
Прво га испеку, па хладно пресују.
Наравно не само у Падеју већ и у другим уљарама то иде на исти начин.

E na to ne mogu da uticem...rizik koji prihvatam, nemam opciju...:(

Mene iskreno zanima nesto drugo. Koja je razlika izmedju suncokretovog, organskog, hladno cedjenog zejtina i ulja?
Razlika u ceni je nekih 200dinara...

Da...i jos nesto, ulje od kostica grozdja izadje 900dinara, cini mi se, za litar dok isto ulje, organske proizvodnje, dodje 600dinara za 250ml...da li je uopste vazno da bude organsko?
Kao i za jogurt...recimo Bello jogurt placam 130din za 750ml, sto je drasticno vise od 85din za 1l Kravice...ili, jos drasticniji primer, 600din za 700ml soka od borovnice (Bakina tajna), kupujem ga jer ga razblazujem sa vodom (1:3) ali mnogo je to skupo...ne znam da li nam se uopste isplati da ostavljamo tolike novce ako se organsko svodi na neku maglu?

Mene iskreno zanima nesto drugo. Koja je razlika izmedju suncokretovog, organskog, hladno cedjenog zejtina i ulja?

Da...i jos nesto, ulje od kostica grozdja izadje 900dinara, cini mi se, za litar dok isto ulje, organske proizvodnje, dodje 600dinara za 250ml...da li je uopste vazno da bude organsko?
Kao i za jogurt...recimo Bello jogurt placam 130din za 750ml, sto je drasticno vise od 85din za 1l Kravice...ili, jos drasticniji primer, 600din za 700ml soka od borovnice (Bakina tajna), kupujem ga jer ga razblazujem sa vodom (1:3) ali mnogo je to skupo...ne znam da li nam se uopste isplati da ostavljamo tolike novce ako se organsko svodi na neku maglu?
Kada je aflatoksin bio aktuelan
bello mlijeko je prošlo onaj stroži test, nije imao aflu za razliku od drugih

Ljudi naviknu nepce na neke ukuse i ne mogu da jedu bljutavu hranu.
A nakon prženih kobasica, kuvan prokelj je bljutav.
I treba vremena da se to prevaziđe i usvoji drugačija navika,
Što se maslinovog ulja tiče, mnogima on ima jak miris i ukus. Ja ga jedem tek poslednjih par godina, ranije šanse nije bilo.

Guarana je njen slatki grijeh. Ono šta je nekome koka kola, slatkiši...

Gdje vi nalazite jeftino maslinovo ulje?

U CG ima super domaće maslinovo, jeftinije je nego kod nas, jedino je problem da nađeš nekog da ti ga donese. Mislim da postoje proizvođači koji ti spakuju ulje na bus za Bg pa ga sačekaš i platiš. Pitaću koleginicu ako te zanima.

A što se cene tiče, Zuz može da kupi domaću kobasicu ili džigu i isprži je na par kašika masl. ulja. Ili još bolje da kupi palmino. Ono je za prženije.
I ako već pričamo o ceni, džank hrana je jeftinija, bila i biće. Za 100din imaš kesu čipsa. a junetina ti je oko 800din kilogram. Ali za tih 100din možeš kupiti glavicu kupusa i pola kilograma krompira i eto ti UH i povrće.

...ne znam da li nam se uopste isplati da ostavljamo tolike novce ako se organsko svodi na neku maglu?

Pricala sam sa likom koji je pored redovnog posla usao u ortakluk proizvodnje organskog povrca, prvenstveno neke sorte krompira jer se to najvise trazilo, kad su krenuli u ispitivanje trzista.
Sam proces dobijanja certifikata je jako skup i strogo kontrolisan od zemljista pa do finalnog proizvoda. Ali kad ga dobijes, nema dalje kontrole...tj. neke potvrde se dobiju za stalno, a sami uzorci kasnije podlezu inspekciji, ali ni blizu tako detaljno kao u startu.
Plus zna se kako kod nas to ide-stric inspektor, komsinica u zavodu i tako neki verovatno i preskoce po neku stepenicu. Sto ostavlja prostora za maglu.
Ne verujem nesto mnogo deklaracijama. I ovaj lik s pocetka price rece da tu ima svega. Ali da covek i sam moze skontati sto sta po reakciji sopstvenog organizma. A i ono famozno...Crvava jabuka nije prskana. I konkretno za krompir koji oni proizvode, tvrd je kao kamen i dugo se kuva.
Povrce i voce se jos i da skontati koliko je organsko. Za uljarice teze. Npr. uzimam sirovi ljusteni sunckoret, probala sam od raznih proizvodjaca, ali ne mogu da provalim razliku i ne znam ni da li je ima? (osim u ceni)

Slađana, kako je meni objasnila devojka koja je profesor na tehnologiji bilja, organsko ne znači neprskano već tretirano na način koji štiti biljku ali joj istovremeno ne ubija sve zdrave sastojke.

U NS-u postoji na pijaci tip koji drži tezgu na kojoj prodaje organsko povrće. Tako da ako je neko Novosađanin može da proba njegove proizvode.

U Bg-u u Biošpajzu na Kaleniću možeš kupiti organsko voće i povrće. Krompir je krdžav ali je ukusan. I duže mora da se kuva.

Slađana, kako je meni objasnila devojka koja je profesor na tehnologiji bilja, organsko ne znači neprskano već tretirano na način koji štiti biljku ali joj istovremeno ne ubija sve zdrave sastojke.

U NS-u postoji na pijaci tip koji drži tezgu na kojoj prodaje organsko povrće. Tako da ako je neko Novosađanin može da proba njegove proizvode.

U Bg-u u Biošpajzu na Kaleniću možeš kupiti organsko voće i povrće. Krompir je krdžav ali je ukusan. I duže mora da se kuva.

Da, tako i ovaj rece, tretira se, ali ono tipa-pepelom i vodom. Ne bukvalno, nego fali mi strucnih izraza, pa da ne lupam.
Isto kao npr. bio sredstva za ciscenje kuce, pa istim mozes da operes i prozor i fikus i oba da blistaju svako na svoj nacin. :)

Зејтин је старији, помало архаичан назив за уље, дакле само семантика, ништа више.
Уље од коштица грожђа сам споменуо само зато што добро подноси високе температуре, убило се за пржење, мада за то је добро и палмино, а јефтиније је.

E, pa mene treba tući. Ponela sam na posao jabuku i krušku, ali mi se jelo nešto konkretnije, pa sam kupila ne samo integralnu pogačicu, nego još pogačicu s čvarcima i voćni jogurt, koji ima bar tri puta više kalorija nego običan. I sad mi je teško u stomaku, počinje da me boli glava, neću pojesti to voće, džaba sam ga nosila
i grize me savest! :grudvanje3:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back