Podrijetlo Hrvata?

Ne znam šta bi ti reka na ovo...
treba da nadjes srbina starinom iz dalmacije koji nema brata na drugoj strani. eto to.
Al zanimljivo je kako mi nismo sačuvali identitet s Karpata iako se odma po dolasku naši vladari nazivaju knezovima Hrvata, a vi ste ga očuvali iako se do 12.st. među vašim vladarima nigdi ne pronalazi spomen Srba ili Srbije već se oslovljavaju ka vladari Raške.
ako je Horbat naziv za bana/župana/feudalca i ti bi ga zadržao. zar ne.)

nemoj da oftopičariš. pričamo o hrvatskom mamurluku.
srbi imaju svoju crkvu i njihov identitet od tog zajedništva potiče.

Poslednja izmena:
ako ništa ne znaš onda trebaš učiti.

Hrvatski je narod, dakle, nastao stapanjem »protohrvatskih« — bolje reći
protobugarskih »krovatovskih« konjaničkih četa (koje su sredinom sedmog stoljeća
pobijedile Avare Prvoga avarskog kaganata) sa slavenskim stočarima i
poljoprivrednicima.
Nedvojbeno je da tome treba pridodati i značajan faktor
starosjedilaca, tj. ilirsko-rimsku komponentu. No, to više nije predmet ovog
istraživanja, jer se u ovome radu ne ispituje etnogeneza Hrvata, nego samo jedan
njezin element — »Protohrvati«.

Lujo Margetić: Dolazak Hrvata
Gluposti, za Slavene nemaš ništa konkretno do 6.st., za pojedine slavenske narode ili skupine do 8.-9.st., za većinu tek nakon 13.st., poput Srba.
Kakvi protohrvati, protobugari, protoavari, fale samo protoneptunčani pa da se ima kompletna fantazi priča.

Da turkijskih genetike nema kod Hrvata, ne prije 1000 godine i ne danas.
Naravno da napaljeni hercegovci i kroatizirani slovenci nemaju tursku genetiku.

Margetic lepo kaze da se radi o ratnickoj eliti pod Horvatovom komandom i slovenskom puku. Niko ne zna genetski profil te vojske i tog puka pa ne mozes tvrditi jesu li to tvoji preci ili ne.

Postoji sijaset grobalja iz perioda rane hrvatske drzave. Otvarana su i bilo je jednostavno utvrditi genetiku barem hrvatskog plemstva. Ali ili to nije uradjeno ili se mudro cuti.

Koji se to srpski vladari oslovljavaju kao vladari Raške do 12. stoljeća?
Sve i da nisu nije mi poznato da su se vaši vladari izjašnjavali ka srpski knezovi do pojave Nemanjića.

Vidim i dalje se broje krvna zrnca pa da priupitam kakvo je stanje kod vas šta se tiče saznanja o podrijetlu Srba? Pretpostavljam da o svojim precima znate sve po tom pitanju kad vam je pažnja usmjerena samo na Hrvate :np:

Margetic lepo kaze da se radi o ratnickoj eliti pod Horvatovom komandom i slovenskom puku. Niko ne zna genetski profil te vojske i tog puka pa ne mozes tvrditi jesu li to tvoji preci ili ne.

Postoji sijaset grobalja iz perioda rane hrvatske drzave. Otvarana su i bilo je jednostavno utvrditi genetiku barem hrvatskog plemstva. Ali ili to nije uradjeno ili se mudro cuti.
Narod na koji mnogi Slavisti gledaju da je odigra ključnu ulogu u etnogenezi svih današnjih slavenskih naroda je zapravo sastavljen od kroatiziranih Slovenaca i pokatoličenih Srba. Genijalno :D

Napravljeno je to odavno, nema turkijske genetike kod Hrvata prije 1000-1200 godina na ovim prostorima. Čitao sam rad na temu skeleta dostojanstvenika iz jedne crkve iz 9.st.
Već i poznata imena hrvatskih knezova, župana i drugih dostojanstvenika iz dokumenata i zapisa u zadužbinama ne spominju druga imena osim tipičnih slavenskih.

Poslednja izmena:
Napravljeno je to odavno, nema turkijske genetike kod Hrvata prije 1000-1200 godina na ovim prostorima. Čitao sam rad na temu skeleta dostojanstvenika iz jedne crkve iz 9.st.
koji ti IQ imaš? lepo je rečeno da se ne zna genetika klana Dulo. šta ako je ona R1a ili R1b ili I2a?

što se tiče hrvatskog plemstva nije ništa napravljeno. da bi se nešto uradilo trebalo bi izabrati neki minimum grobalja i temeljno uradti DNK muških posmrtnih ostataka.

Mislim da su Madjari tako što uradili sistematično, Ispostavilo se da je ugarski faktor (marker N ) kod njih danas reduciran nekih deset puta u odnosu na 11 vek.
Već i poznata imena hrvatskih knezova, župana i drugih dostojanstvenika iz dokumenata i zapisa u zadužbinama ne spominju druga imena osim tipičnih slavenskih.
Misliš na Hansa Frankapana?)
Reč je o tome da su se bugari i drugi nesloveni slovenizirali u slovenskoj masi pa ime ništa ne znači.

Poslednja izmena:
Sve i da nisu nije mi poznato da su se vaši vladari izjašnjavali ka srpski knezovi do pojave Nemanjića.
Pa jesu li ili nisu? Ili tebi samo nije poznato?

Pa nije ni srpski slavenskog podrijetla već također najvjerovatnije iranskog(možda i turkijskog) pa ne vidim da vas to nešto puno dira.
Koje su to onda najvjerovatnije teze za srpsko ime?

Pa nije ni srpski slavenskog podrijetla već također najvjerovatnije iranskog(možda i turkijskog) pa ne vidim da vas to nešto puno dira.
što bi nas diralo. mi nismo opterećeni. ej hrvati pamte da su došli iz bele hrvatske u 7 veku...)

uzgred ona mapa ti ne valja. gde si to pokupio?

nema dve oblasti dulooba. Samo vlada dulebom sve dok nije izgubo bitku od Franaka i prebegao svom sinovcu BatBajanu (Horvatovom sinu) u Kijev. Evo nekih drugih mapa:

1761387794240.png

Дулоба — государство бека Шамбата, существовавшее на территории Чехии, Словакии, Польши, Венгрии, Литвы, Румынии и Закарпатской Украины (с 623 до 658 года). Шамбата в Западной Европе называли «Само», почему его государство именуют также «державой Само». Славяне называли государство Шамбата «Дулебы».

Duloba — država bega Šambata, koja je postojala na teritoriji Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Litvanije, Rumunije i Zakarpatske Ukrajine (od 623. do 658. godine). Šambata su u Zapadnoj Evropi nazivali „Samo“, zbog čega se njegova država naziva i „država Samo“ (ili „Samovo carstvo“). Sloveni su Šambatovu državu nazivali „Dulebi“ (ili "Duleba").

https://bulgarizdat.ru/articles/dzhagfar-tarikhy/slovar-bulgarskikh-terminov/#d
ovaj istoričar je ucrtao bele hrvate ispod duleba.dalje na istok od današnje slovačke.

Pages from Шамбат.jpg

Poslednja izmena:
Pa jesu li ili nisu? Ili tebi samo nije poznato?
Nije mi poznato da su vaši do 12.st. izjašnjavali ka vladari Srba ili Srbije.

Koje su to onda najvjerovatnije teze za srpsko ime?
Mogu samo nagađat, al slavensko nije ako je virovat stručnjacima u tom polju. A dosad nisam primjetia da se bavite time ili porijeklom Srba već samo porijeklom Hrvata(i njihova imena) šta je meni čudno obzirom da ste Srbi. Valjda :np:

Nije mi poznato da su vaši do 12.st. izjašnjavali ka vladari Srba ili Srbije.
Pa ako nisi uopšte upoznat sa tim zašto si tvrdio da uopšte ne pominju Srbe ili Srbiju, već samo Rašku do 12. stoljeća?

Mogu samo nagađat, al slavensko nije ako je virovat stručnjacima u tom polju. A dosad nisam primjetia da se bavite time ili porijeklom Srba već samo porijeklom Hrvata(i njihova imena) šta je meni čudno obzirom da ste Srbi. Valjda :np:
Nagađaš ili to kažu stručnjaci?

Back