Podrijetlo Hrvata?

Vataš se opet za krive zareze. Ako bi i napisa da su hrvatski grbovi pri tom bi mislia na hrvatski narod odnosno tamošnje Hrvate ne na našu državu.
Pa nisu ni to grbovi hrvatskog naroda. Tačno piše čiji su to grbovi. Grbove tamošnjih Hrvata nemamo sačuvane, ako su uopšte i imali grbove.

Pa taman pišem o toj našoj ulozi u etnogenezi svih Slavena pa tome dodaj i šahovnicu koju smo također utkali u neke od tih spomenutih naroda ;)
Treba mi pomoć oko traženja tih Hrvata i njihovih utkanih grbova iz 15. vijeka nazad u 13. vijek. Čitam i nikako ni da jedan Hrvat iskoči.

https://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Moravia

Vraćam se opet na meni jako zanimljivu temu vezanu za prve Slavenske gradove/naselja/utvrde ili gordove kako su ih naši stari zvali. Da ne pametujem previše evo za početak nešto iz članka autora Kamila Jainicka koji je inače baziran na njegovoj knjizi Civilizacija Slavena, a iz kojeg izvlačim neke zanimljive dijelove:

"U početku je fenomen pogađao samo odabrana područja, a postojalo je samo nekoliko utvrda. Prema Felixu Biermannu, arheologu sa Sveučilišta u Szczecinu, najstarije utvrde izgrađene su, između ostalog, na baltičkoj obali, na primjer u regiji današnjeg Mecklenburga, južnog dijela rijeke Labe i Gornje Šleske. Utvrde iz današnje Češke i Slovačke, kao i iz Malopoljske, također imaju rane zapise.

U potonjoj regiji – u širem smislu, uključujući Lublinsku regiju i Podkarpatje – navodno je izgrađeno čak trinaest slavenskih utvrda već u 8. stoljeću. Iako treba napomenuti da je samo u slučaju četiri od njih datiranje precizno i izvan svake sumnje."

"Malopoljske utvrde nisu bile samo iznimno stare, već i ogromne. Utvrda u Chodliku, možda najstarija od svih u fazi o kojoj se raspravlja, imala je ovalni interijer, promjera čak 300-350 metara. Bila je okružena ne jednim, već s tri prstena bedema. Zajedno su ti bedemi mjerili gotovo 2,5 kilometra, a u podnožju, čak i na najužim mjestima, bili su debeli najmanje 6 metara.

Dvorac u Trzcinici također je morao biti impresivan; prema analizi godova, gradnja je započela 70-ih godina 8. stoljeća Zauzimao je kružni prostor na vrhu brda, širok preko 100 metara i dug gotovo 300 metara.

Cijelo ovo područje nije bilo samo okruženo perimetrom utvrda, na mjestima debelim i do 25 metara, a možda i visokim 9 metara, već je bilo i podijeljeno na četiri različita dijela. Potencijalni osvajač bi stoga morao probiti četiri linije utvrda i četiri vrata kako bi zauzeo tvrđavu, tek na kraju stižući do majdana na istočnom rubu uzdignutog rta.

Još veći dvorci u Malopoljskoj izgrađeni su u 9. stoljeću. Ukupno ih je tada izgrađeno trideset i četiri. Neki nisu pokrivali tisuće ili desetke tisuća, već čak stotine tisuća četvornih metara. Primjerice, utvrda u Dęblinu, prema sadašnjim procjenama, zauzimala je 28 hektara, a ona u Straszówu čak 50 hektara, iako arheolozi sumnjaju jesu li svi elementi tako fenomenalnog fortifikacijskog sustava, čak i opsežnijeg od mnogih današnjih poljskih gradova, zapravo postojali u isto vrijeme. Megagradovi su vjerojatnije rezultat ponovljenih rekonstrukcija i preseljenja. Međutim, čak i njihovi dijelovi, koji su funkcionirali istovremeno, morali su biti uistinu moćni."

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ne znam koliko ste dosad pratili temu, al sve boldane regije u prva tri pasusa se dovode u vezu s nama pa i Češka i Slovačka(iako ne znam točne lokacije njihovih najstarijih gradova virujem da za neke od njih imamo svoje zasluge).

Isto tako se i svi nabrojani/boldani gradovi u Malopoljskoj također dovode u vezu s nama jer su takvi golemi rađeni u Galiciji, a smatraju se karakterističnim za Bijelohrvate. Naravno da sve ovo ne znači kako su naši preci jedini dali obol u svemu tome, al triba imat vraški jake argumente za dokazat suprotno odnosno da nisu imali apsolutno nikakve veze s njima.

Čisto da ponovim, evo članak na poljskoj wikipediji o Vislanima koji se također dovode u vezu s ovim gradovima, ali i s još jednim Slavenskim plemenom :)

Pa nisu ni to grbovi hrvatskog naroda. Tačno piše čiji su to grbovi. Grbove tamošnjih Hrvata nemamo sačuvane, ako su uopšte i imali grbove.

Treba mi pomoć oko traženja tih Hrvata i njihovih utkanih grbova iz 15. vijeka nazad u 13. vijek. Čitam i nikako ni da jedan Hrvat iskoči.

https://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Moravia

Ček ti stvarno očekuješ da za svaki detalj iz 9. ili 13.st. mora stajat i službena potvrda kako je za nešto zaslužan neki Hrvat ili Hrvati? Jesi li svjestan da tim metrom još manje možeš dokazat da su neki Poljaci ili Česi(ili neko njihovo pleme) podigli neki grad/utvrdu ili osmislili grb svoje obitelji? Jel možeš skužit da za neke stvari nemaš crno na bilo dokaze nego ih moraš isčitavat iz tragova koji su preostali.

Isto tako Hrvati su već tad možda mogli prestat "postojat" u tim narodima, al ka šta i mi danas koristimo nečije ideje od prije par sto godina tako su i ta Češka ili Poljska plemena mogla koristit te ideje Hrvata iako njih u tom trenutku više nema. Svašta je moglo bit, al nema šanse da to na neki način nije povezano s nama.

Pa to su ti oni Hrvati s Morave, kako bre ne znaš. :D Za Rokere s Morave sam čuo ali za Hrvate još nisam. Ali, čovek se uči dok je živ.
Pa postoje već Moravškí Chorvati iako ovi recimo nemaju veze s onima o kojima ja pričam jer ovi su došli nakon prodora Osmana u 16/17.st.

Šta se tiče Bijelohrvata ne znam zašto te toliko čudi kad sam već spominja da su se još krajem 19.st. neki Poljaci tako izjašnjavali, a naša sam i potvrdu za to tj. priložia izvor:

screenshot-535-png.1781382

screenshot-533-png.1781379

PS Krakovska regija ti inače graniči s Moravijom pa uzmi i to u obzir.

Ček ti stvarno očekuješ da za svaki detalj iz 9. ili 13.st. mora stajat i službena potvrda kako je za nešto zaslužan neki Hrvat ili Hrvati? Jesi li svjestan da tim metrom još manje možeš dokazat da su neki Poljaci ili Česi(ili neko njihovo pleme) podigli neki grad/utvrdu ili osmislili grb svoje obitelji? Jel možeš skužit da za neke stvari nemaš crno na bilo dokaze nego ih moraš isčitavat iz tragova koji su preostali.

Isto tako Hrvati su već tad možda mogli prestat "postojat" u tim narodima, al ka šta i mi danas koristimo nečije ideje od prije par sto godina tako su i ta Češka ili Poljska plemena mogla koristit te ideje Hrvata iako njih u tom trenutku više nema. Svašta je moglo bit, al nema šanse da to na neki način nije povezano s nama.

Pa postoje već Moravškí Chorvati iako ovi recimo nemaju veze s onima o kojima ja pričam jer ovi su došli nakon prodora Osmana u 16/17.st.

Šta se tiče Bijelohrvata ne znam zašto te toliko čudi kad sam već spominja da su se još krajem 19.st. neki Poljaci tako izjašnjavali, a naša sam i potvrdu za to tj. priložia izvor:

screenshot-535-png.1781382

screenshot-533-png.1781379

PS Krakovska regija ti inače graniči s Moravijom pa uzmi i to u obzir.
Pa ja se ne čudim za vezu Hrvata s južnom Poljskom, ako na to misliš?
Što se tiče same 'šahovnice' ja mislim da taj motiv jeste povezan međusobno gde god se javlja ali ne mislim da je povezan zbog Hrvata.
I sam znaš za tu legendu kako je neki hrvatski vladar (ne sećam se koji) igrao šah s nekim mletačkim duždom. Dakle, tu nešto u poreklu grba mora otpasti, i jedno i drugo je neodrživo...

U redu, ali imaj u vidu da tako nešto ako ponudiš kao argument moraš onda i da očekuješ da je naziv Morava jako teško odvojiv od Srba , i ako ideš u tom pravcu onda bi morao da prihvatiš da te (ne mislim bukvalno tebe lično) Srbi zezaju da nema Hrvata i Hrvatske bez Srba.
Šta bi bila poenta. Za neke naše teorije (koje veoma često mogu biti kvalitetom u rangu s ozbiljnim naučnicima, samo prostijim jezikom objašnjenje) moraju postojati argumenti koji su teško oborivi i ne mogu imati paralele i s nekim drugim narodom...

Nastavljamo dalje s prisjećanjima na naše sunarodnjake iz srca Europe
Toakvih izvora ima na tone. Hrvati susedi Rusa i Poljaka.
Nego gde su izvori za Hrvate u Dalmaciji?
Da te Kole nešto nauči, nabrojao si desetine savremenih izvora za severne Hrvate, a za dalmatinske savremenih izvora nidje, 0 bodova.
Dalmatinski Hrvati kasne u izvorima oko 400g. Pojaviše se sa sve Zvonimirom taman kad i Luterov pokret.

Kako ne ukapiraš da je priča baš baš šuplja?

I da, za tu tvoju neku teoriju o poreklu Hrvata ti Moravska ne treba, jer i sam vidiš da nema veze s vremenom o kojem se priča i onda ti to ruši i ono što si postavio a realno ima vrednost. Ruši u smislu kredibiliteta postova. Probaj da se fokusiraš precizno, pošto vidim da te to interesuje. Ovo ti je drugarski savet.

Pa ja se ne čudim za vezu Hrvata s južnom Poljskom, ako na to misliš?
Što se tiče same 'šahovnice' ja mislim da taj motiv jeste povezan međusobno gde god se javlja ali ne mislim da je povezan zbog Hrvata.
I sam znaš za tu legendu kako je neki hrvatski vladar (ne sećam se koji) igrao šah s nekim mletačkim duždom. Dakle, tu nešto u poreklu grba mora otpasti, i jedno i drugo je neodrživo...

Ma znam za tu priču(mislim da je Stjepan Držislav u piranju) i on je prema legendi bia zatočen od Mletačkog dužda koji mu je valjda ponudia da će ga pustit na slobodu ako ga pobjedi u šahu. Ovi je to i napravia pa je navodno za tu prigodu uzea šahovnicu za svoj simbol, a ista je postala i simbol Hrvata. Meni je to čisto legenda i mit, al nisam nešto ni zalazia u tu priču.

I napominjem da su te šahovnice više spomenute ka nekakvi kuriozitet jer potvrdu o Hrvatima na tom prostoru dobivamo iz drugih izvora, al su svakako zgodan detalj u ciloj ovoj priči(isto ka i plavo žuta kombinacija na zastavama/grbovima Galicije, Šleske i Dalmacije koje su o određenom trenutku naseljavali Hrvati).

Ma znam za tu priču(mislim da je Stjepan Držislav u piranju) i on je prema legendi bia zatočen od Mletačkog dužda koji mu je valjda ponudia da će ga pustit na slobodu ako ga pobjedi u šahu. Ovi je to i napravia pa je navodno za tu prigodu uzea šahovnicu za svoj simbol, a ista je postala i simbol Hrvata. Meni je to čisto legenda i mit, al nisam nešto ni zalazia u tu priču.

I napominjem da su te šahovnice više spomenute ka nekakvi kuriozitet jer potvrdu o Hrvatima na tom prostoru dobivamo iz drugih izvora, al su svakako zgodan detalj u ciloj ovoj priči(isto ka i plavo žuta kombinacija na zastavama/grbovima Galicije, Šleske i Dalmacije koje su o određenom trenutku naseljavali Hrvati).
Svakako, da ti motivi na grbovima imaju neku vezu ' veću-manju'. Mali je to prostor da ne bi međusobno imali veze, a nema ih npr. u Kini, samo mislim da nisu povezani s Hrvatima, u smislu da su Hrvati izvor tome. Ne znam kako bolje da se izrazim ali mislim da je shvatljivo.

I da,da kažem, da nema naroda bez mita i legende.

Drago mi da se konačno razumimo bar u nečemu.
Možeš li mi citirat njihove odgovore i objašnjenja na moja naknadno postavljena pitanja?
То је све познато тако да не треба да мистификујеш ствари овде него да се фокусираш на чињенице.
Па прочитај објаве на теми поново, ако ти нешто није јасно питај да ти појасним, није срамота.
Ne tražim ja nikakvo dublje značenje i nisam o tome nešto previše ni pisa dosad jer je 99% mojih upisa bilo za razdoblje kad smo već stigli na Karpate i ostavili tu "iransku priču" par stoljeća iza sebe.
A to naše stvarno podrijetlo je tema za mozgat i nešto tu očito ima čim toliko stručnjaka ističe tu vezu između Hrvata i i nekih Iranskih plemena. Previše je toga da bi bilo slučajno i mislim kako nema dvojbe da smo s njima bili u konatktu, a jesmo li baš Iranskog podrijetla to ne mogu ni pametniji od mene odgovorit.
Naravno da bi bilo fenomenalno saznat odakle točno vučemo korijene i di je naša prava pradomovina pa i to jesmo li Slaveni ili neka druga rasa, al ne vidim šta to puno minja na stvari kad pričamo o razdoblju od zadnjih iljadu ipo godina?
Порекло сваког народа је тежак залогај за проучавање управо јер нема толико извора из тог периода и зато и не треба доносити паушалне закључке на основу неких оскудних текстова које ниси чак целе ни прочитао, а из националних побуда.

Порекло сваког народа је тежак залогај за проучавање управо јер нема толико извора из тог периода и зато и не треба доносити паушалне закључке на основу неких оскудних текстова које ниси чак целе ни прочитао, а из националних побуда
Da, ovo se apsolutno slažem, pogotovo ako se priča bukvalno o nekom poreklu od pre 1500 - 2000 godina.

Toakvih izvora ima na tone. Hrvati susedi Rusa i Poljaka.
Nego gde su izvori za Hrvate u Dalmaciji?
Da te Kole nešto nauči, nabrojao si desetine savremenih izvora za severne Hrvate, a za dalmatinske savremenih izvora nidje, 0 bodova.
Dalmatinski Hrvati kasne u izvorima oko 400g. Pojaviše se sa sve Zvonimirom taman kad i Luterov pokret.

Kako ne ukapiraš da je priča baš baš šuplja?

Ne znam jesi li primjetia, al dosad sam rečenicu ili dvi potrošia na današnje Hrvate jer tema o njima ima više nego dovoljno pa tako i za izvore o njima ili šta te već zanima. Ovde nastojim držat fokus isključivo na Bijelim Hrvatima jer se o njima manje toga zna, a ka šta možeš primjetit itekako su zanimljiva tema za proučavat.

Stay tuned 😎

I da, za tu tvoju neku teoriju o poreklu Hrvata ti Moravska ne treba, jer i sam vidiš da nema veze s vremenom o kojem se priča i onda ti to ruši i ono što si postavio a realno ima vrednost. Ruši u smislu kredibiliteta postova. Probaj da se fokusiraš precizno, pošto vidim da te to interesuje. Ovo ti je drugarski savet.
Al Moravska i je u tom "bazenu" kojem pripada južna Poljska zato je spominjem ne zato jer želim tamo vidit Hrvate pa ih izmišljam. Imaš ovaj izvor od Praške biskupije iz 11.st. šta sam jučer stavia i koji nas spominje(uz još neke) u tom dijelu Češke.

2.jpg

Zatim na sjeveru su ove granice: Psouane, Ghrouati [Crouati] i ostali Chrouati, Zlasane, Trebouane, Boborane, Dedosesi [Dedosesi] do sredine šume, gdje se susreću granice Milcijana.
%C4%8Cesk%C3%A9_kmeny.png

Karta čeških plemena Česi, Doudlebovs, Děčany, Lučany, Sedličany, Litoměřice, Lemuzi, Hbané, Pšovány, Charváts, Charvátci, Zličany, Moravci

Ne znam jesi li primjetia, al dosad sam rečenicu ili dvi potrošia na današnje Hrvate jer tema o njima ima više nego dovoljno pa tako i za izvore o njima ili šta te već zanima. Ovde nastojim držat fokus isključivo na Bijelim Hrvatima jer se o njima manje toga zna, a ka šta možeš primjetit itekako su zanimljiva tema za proučavat.

Stay tuned 😎

Al Moravska i je u tom "bazenu" kojem pripada južna Poljska zato je spominjem ne zato jer želim tamo vidit Hrvate pa ih izmišljam. Imaš ovaj izvor od Praške biskupije iz 11.st. šta sam jučer stavia i koji nas spominje(uz još neke).

2.jpg

Zatim na sjeveru su ove granice: Psouane, Ghrouati [Crouati] i ostali Chrouati, Zlasane, Trebouane, Boborane, Dedosesi [Dedosesi] do sredine šume, gdje se susreću granice Milcijana.
%C4%8Cesk%C3%A9_kmeny.png

Karta čeških plemena Česi, Doudlebovs, Děčany, Lučany, Sedličany, Litoměřice, Lemuzi, Hbané, Pšovány, Charváts, Charvátci, Zličany, Moravci
Pa dobro, ok ,. Na ovoj karti su Hrvati na nekom obodu Moravske i ovamo severno istočno od naziva Hrvati bi se to moglo nadovezati na neku južnu Poljsku.

Pazi, ako tako gledaš, Lučani, Dečani, Morvaci, ne znam da li uopšte treba da napomenem kolioo bi to bilo veznano s pojavom tih imena u današnjoj Srbiji. Tebi je Srbija verovatno relativno nepoznata,... video sam da si pominjao i pojam Majdan ranije. Jel ti poznato da na barem dva sela u Srbiji imaš jedan Majdan (naziv nekog dela atara)? E sad zamisli koliko bi otprilike u Srbiji moglo biti sela..Za Rudnik da ne pričam.

Pa dobro, ok ,. Na ovoj karti su Hrvati na nekom obodu Moravske i ovamo severno istočno od naziva Hrvati bi se to moglo nadovezati na neku južnu Poljsku.
Mislim da je mapa napravljena po ovom praškom dokumentu i ne triba je uzimat ka sveto pismo jer govori samo o jednom "trenutku", a tu smo boravili stoljećima šta oće reć da se svašta moglo izdogađat u međuvremenu. Po mnogima je naš boravak u tim krajevima neupitan jedino je pitanje di su bile točne granice i koliko smo toga zaposjeli.

To šta nedostaje podataka ili informacija o Bijelim Hrvatima ne znači da je stanje s drugim tadašnjim plemenima ili narodima bolje. Dapače čak je i manje pisanih tragova ili drugih dokaza za 90% tih plemena i ako ih jedan izvor spominje sljedaća dva nisu(malo karikiram i nisam se do kraja pozabavia ovom temom, al bilo bi zanimljivo vidit kad se uzmu svi najbitniji izvori koja se imena najčešće i najrijeđe vrte).

Pazi, ako tako gledaš, Lučani, Dečani, Morvaci, ne znam da li uopšte treba da napomenem kolioo bi to bilo veznano s pojavom tih imena u današnjoj Srbiji. Tebi je Srbija verovatno relativno nepoznata,... video sam da si pominjao i pojam Majdan ranije. Jel ti poznato da na barem dva sela u Srbiji imaš jedan Majdan (naziv nekog dela atara)? E sad zamisli koliko bi otprilike u Srbiji moglo biti sela..Za Rudnik da ne pričam.
Ma nije stvar Majdana ka Majdana već da je u krugu nekog sela u Poljskoj osim samog sela bilo još 4-5 istovjetnih toponima koje pronačazim u krugu 50km od mene(i to bez da sam tražia nego slučajno ih ugleda).

Naravno da će se takvi isti ili slični primjeri nać po svim Slavenskim zemljama, al spomenuh već da se i sami Poljaci čude tolikoj brojci pogotovo šta ne pričamo o onim klasičnim ili općeslavenskim tipa novigrad, velo polje, gora, dolina, staro selo i slični koje zbilja svagdi pronalazimo. Mora opet bit velika slučajnost da se na sjeveru i jugu pronalazi baš toliki broj pa i neki koji nisu baš klasični za svaki slavenski narod/zemlju tipa Neretva, Mosor, Kostrena, Brezovica, Žumberak i slično.

Kad smo kod toga baš maloprije naletih na još jedno Poljsko selo znakovita imena, a i boja grada su zanimljive(plavo-žuta) iako je daleko na sjeveru :D

Sopot - Poljska
Sopot - Zagreb
U Šopotu(Benkovac) je uklesan najstariji narodni oblik hrvatskoga imena

Mislim da je mapa napravljena po ovom praškom dokumentu i ne triba je uzimat ka sveto pismo jer govori samo o jednom "trenutku", a tu smo boravili stoljećima šta oće reć da se svašta moglo izdogađat u međuvremenu. Po mnogima je naš boravak u tim krajevima neupitan jedino je pitanje di su bile točne granice i koliko smo toga zaposjeli.

To šta nedostaje podataka ili informacija o Bijelim Hrvatima ne znači da je stanje s drugim tadašnjim plemenima ili narodima bolje. Dapače čak je i manje pisanih tragova ili drugih dokaza za 90% tih plemena i ako ih jedan izvor spominje sljedaća dva nisu(malo karikiram i nisam se do kraja pozabavia ovom temom, al bilo bi zanimljivo vidit kad se uzmu svi najbitniji izvori koja se imena najčešće i najrijeđe vrte).

Ma nije stvar Majdana ka Majdana već da je u krugu nekog sela u Poljskoj osim samog sela bilo još 4-5 istovjetnih toponima koje pronačazim u krugu 50km od mene(i to bez da sam tražia nego slučajno ih ugleda).

Naravno da će se takvi isti ili slični primjeri nać po svim Slavenskim zemljama, al spomenuh već da se i sami Poljaci čude tolikoj brojci pogotovo šta ne pričamo o onim klasičnim ili općeslavenskim tipa novigrad, velo polje, gora, dolina, staro selo i slični koje zbilja svagdi pronalazimo. Mora opet bit velika slučajnost da se na sjeveru i jugu pronalazi baš toliki broj pa i neki koji nisu baš klasični za svaki slavenski narod/zemlju tipa Neretva, Mosor, Kostrena, Brezovica, Žumberak i slično.

Kad smo kod toga baš maloprije naletih na još jedno Poljsko selo znakovita imena, a i boja grada su zanimljive(plavo-žuta) iako je daleko na sjeveru :D

Sopot - Poljska
Sopot - Zagreb
Ništa ovo što si napisao nije sporno, ali pazi, teško da se može precizno odrediti za taj period gde je tačno granica. Još nešto treba imati na umu. I da je npr. istočnije od ovoga javlja nešto vezano za Hrvate, uzmi u obzir da je kroz neki vremenski period veoma moguće pomeranje npr. Hrvata s istoka nešto zapadnije. Dakle, prisustvo se može pratiti, ali je pitanje da li je bilo u istom vremenskom periodu. Ako tako shvatiš, prisustvo u istom momentu, onda se prostor uvećava nekoliko puta.
Šta je zeznuto, ako u toj nekoj analizi kreneš iz pogrešne polazne tačke, svi ostali zaključci će ti uglavnom biti pogrešni. Dakle , treba razumeti da se u tom vremenu plemena 'kreću', ona i postaju narod kada stanu..i ako opstanu.

Neretva je ilirskog, i ne slovenskog, izvora. Brezovica ima puno; jedna je opstina u Sloveniji:

https://www.brezovica.si/

Zumberak izvira od Sichelburgh. Zavrseci -burg(h) -ili -berg postajali su -burk, -berk, -berak, -berok itd. u raznim slovenskim jezicima. U Sloveniji, na primer, nadjemo Zuzemberk.

Sopot - Poljska
Sopot - Zagreb

Sopot je opceslovensko ime. U Sloveniji ima i reka Sopota...

https://visitradece.si/znamenitosti/naravne_lepote/55/dolina_sopote/

...i nekoliko krajeva sa imenom Sopot--kao u mnogim drugim zemljama:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Sopot

Ime je etimoloski povezano sa vodom koja pada.

Ništa ovo što si napisao nije sporno, ali pazi, teško da se može precizno odrediti za taj period gde je tačno granica. Još nešto treba imati na umu. I da je npr. istočnije od ovoga javlja nešto vezano za Hrvate, uzmi u obzir da je kroz neki vremenski period veoma moguće pomeranje npr. Hrvata s istoka nešto zapadnije. Dakle, prisustvo se može pratiti, ali je pitanje da li je bilo u istom vremenskom periodu. Ako tako shvatiš, prisustvo u istom momentu, onda se prostor uvećava nekoliko puta.
Šta je zeznuto, ako u toj nekoj analizi kreneš iz pogrešne polazne tačke, svi ostali zaključci će ti uglavnom biti pogrešni. Dakle , treba razumeti da se u tom vremenu plemena 'kreću', ona i postaju narod kada stanu..i ako opstanu.
Ajde da se konačno u raspravu uključia neko ko voli razmišljat i promišljat :)

Slažem se i sam radim "u glavi" neku mapu tih kretnji na osnovu prikupljenih podataka i pokušavam bar malo dokučit kud su sve raširili Bijelohrvati u razdoblju od cca 6-10.st. I to ne samo s Karpata put vamo već i u samoj toj regiji jer očito je tu također bilo seljakanja plemena pa tako i samih njihovih granica.

Iako nema dileme kako je bilo i (podužih) perioda kad bi se utaborili šta nam govore i svi oni gradovi koji su podizali, al i to šta ih se gotovo sve porušilo/spalilo/ govori nam da su ratovi i osvajanja također utjecali na te "mikromigracije" unutar podkarpatskog bazena.

Pa i to jesmo li gori bili homogeni ili pak raštrkani na više manjih zajednica među svim ostalim Slavenima pa nas je to koštalo da se okupimo u zajednicu pod svojim imenom.

I jel nas možda seoba na Jadran oslabila na sjeveru. Jer ako ti odseli "pola" naroda pogotovo mlađih, vojno i organizacijski sposobnijih(šta je za pretpostavit kad su takvi podvizi u pitanju) automatski si učinia sebe ranjivijim na tom području podno Karapata di ti onda ostaje nešto manje "borbeno" i sposobnije stanovništvo za gradit neku jaču političku zajednicu..

Sve to i još puno drugih stvari triba uzet u obzir za pokušat doć do nekih odgovora, al dobro ja sam tek sam na početku svog puta. Ili da se tematski izrazim, tek sam se otisnija iz Irana :D

Neretva je ilirskog, i ne slovenskog, izvora. Brezovica ima puno; jedna je opstina u Sloveniji:

https://www.brezovica.si/

Zumberak izvira od Sichelburgh. Zavrseci -burg(h) -ili -berg postajali su -burk, -berk, -berak, -berok itd. u raznim slovenskim jezicima. U Sloveniji, na primer, nadjemo Zuzemberk.

Sopot je opceslovensko ime. U Sloveniji ima i reka Sopota...

https://visitradece.si/znamenitosti/naravne_lepote/55/dolina_sopote/

...i nekoliko krajeva sa imenom Sopot--kao u mnogim drugim zemljama:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Sopot

Ime je etimoloski povezano sa vodom koja pada.
Ma mora bit kad smo svi Slaveni i dilimo isti jezik pogotovo u samim počecima. Al ponavljam da sami Poljaci to ističu i čude se tolikoj brojci zato sam i spomenia.

I samo da napomenem, sve šta sam dosad postavia od materijala bilo to radovi, knjige, članci ili mape su djela stranih autora šta je mislim važno za naglasit. Čisto da bar na taj način pokušam zadržat neku dozu objektivnosti i neutralnosti na ovoj temi kad mene već ponese pa odlutam i pričam svašta :D

PS jel ikad u Sloveniji bilo u razmatranju da se državi "vrati" ime Karantanija? Koliko sam uspia povatat vas su neki izvori i oslovljavali Karantanci i smatra se da ste prvi od Slavena imali svoju državu :)

Jer ludilo mi to ime Karantanija i mislim da bi vam više pristajala da ne govorim da baš zvuči nekako moćno(nevezano za Karatagu). I Slovenija/Slovenci bi bilo odlično da već nema šta Slovaka šta mojih Slavonaca, a i svi smo Slaveni pa naziv gubi na težini i posebnosti da se tako izrazim. Al Karantanija i Karantanci baš odzvanja i odma upada u uvo :)

Back