Da, osudjujem ljude koji pribegavaju polovicnim resenjima.
Slazemo se po ovome pitanju, cak i po pitanju kaznjavanja takvih osoba, jer je takvo ponasanje stetno.
Sad bi mogli zajedno da prijavimo korisnika "skydancer" koji se koristi metodama emotivne manipulacije, kako bi podstakla neselektivnu ishranu pasa lutalica.
Ako je copor vec formiran i svi psi iz njega budu podvrgnuti sterilizaciji, sto je najcesce i slucaj, copor ostaje stabilan.
Napravio sam vezu izmedju hrane i integriteta copora.
Copor je onoliko veliki koliko ima hrane na odredjenoj teritoriji, malo hrane manji copor.
Ako se pak psi hrane povecava se broj pasa koji mogu ziveti od te hrane, pa samim tim i copor moze da raste, time pada u vodu prica o odbrani teritorije. Ako se jos uzme u obzir da lutalice zive relatino kratko, jasno je da copor ne moze da odrzi isti sastav ni tokom jedne godine, a kamoli duze.
Covek je razumno bice koje treba i mora da snosi posledice za svoje postupke a zivotinje su u pravnom smislu objekti. Pas lutalica, pod uslovom da je prosao CNR, na teritoriji jedne opstine je vlasnistvo iste te opstine i ona u slucaju da pas napravi neku stetu snosi posledice ev. zajedno sa osobom koja se prijavila kao staratelj psa. Ne znam je li i dalje aktuelan onaj projekat "jedan staratelj-dva zivota" ali to je bilo jako dobro osmisljeno.
Vidis ovo je potpuno drugaciji pristup, od onog "pas nikad nije kriv".
Pas jeste kriv, samo odgovornost za njegovo ponasanje snose i ljudi i sam pas.
A posto su ljudi poceli da peru ruke od pasa, izricuci samo simbolicnu odstetu za ujede pasa lutalica, onda je logicno da tezi deo kazne mora da se prenese na psa.