Pobesneli psi lutalice po Beogradu u čoporima!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li svaki problem resavamo nasiljem? Imaju mi komse macke, lepe mace, ali urnisu zbog parenja, i sta ja tu da radim tek tu nema resenja pa ne moze ih covek vezati. Smeta mi nocu kad me probude, ipak razumem priroda je to, i nikad mi nije palo na pamet da ih kamenujem.

Deluje mi da hoces da das licni primer, kako se treba strpeti, jer to sto celu noc laju, a hoce i da ujedu je OK. Izgleda da si bulvalno shvatila moje 'propagiranje za kamenovanje' pa si protiv toga?
Nisam ni ja mislio ajd' deco idite igrajte se pa usput zakoljite,osakatite ili spalite neko kuce.
Mislio sam na sistemsko resenje koje bi smanjilo broj tih pasa.
Neki NASILJEM smatraju i uspavljivanje i ..druge metode.
Izgleda da bez dozvole jos jedino mozes da rodis dete i da kupis psa,
a mislim da neki nisu ni za jedno ni za drugo.

Ovo sa psima lutalicama poprima razmere epidemije i polako, ali sigurno počinjemo da ličimo na trećesvetsku vuko.ebinu.
Nigde u tzv. civilizovanom svetu ne postoje psi lutalice, koji se sterilišu, vakcinišu i ponovo vrate na ulicu, niti postoje azili za doživtni smeštaj životinja, već im je namena da se životinje srede, vakcinišu, sterilišu, očiste od parazita, proveri njihova narav i ukoliko su zdravi i pitomi idu na usvajanje, ukoliko pokažu i najmanju agresivnost idu na uspavljivanje, osim u slučaju da su pogodni za policiju, gde je agresivnost (ali i hrabrost) poželjna osobina.
Ove priče tzv. ljubitelja, da su ljudi generalno krivi za napuštene životinje su koješta. Kriv je pojedinac, koji ima svoje ime i prezime i ne želim da mene i ogromnu većinu ljudi, koji nikada nisu uzeli psa, trpaju u isti koš sa neodgovornim ljudima, koji uzmu, pa izbace životinju kad shvate da to nije igračka i da ja kao pojedinac ispaštam zbog njihovih budalaština.
Zatim, krivci su udruženja za zaštitu životinja, koja pse, najčešće mešance, za koje se uglavnom ne zna koliko će porasti i kakva im je narav, poklanja deci, zapravo utrapljuju deci, na ulici, a to se sve obavlja bez odobrenja i saglasnosti roditelja!
Na tom zapadu, na koji se mnogi pozivaju, pritom nemajući nikakvu predstavu o pravom stanju stvari tamo, pre par dana je osuđena jedna vlasnica prodavnice ljubimaca, jer je životinje prodavala maloletnicima - http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Z...-pritvor-zbog-prodaje-zivotinja-maloletnicima

Kućni pritvor zbog prodaje životinja maloletnicima

Beta | 03. 04. 2010. - 18:05h | Foto: AP - Ilustracija | Komentara: 7

Vlasnica jedne engleske prodavnice životinja platiće 1.000 funti kazne i osuđena je na kućni pritvor pošto je prodavala životinje maloletnicima, saopštile su vlasti Traforda, nedaleko od Mančestera.

O dobrom broju vlasnika pasa ne treba trošiti reči, jer dogod se gradom bude išlo ko kroz minsko polje, dogod budu pse dovodili na dečija igrališta, da pišaju po pesku u kome se deca igraju, dogod budu pse i pored zabrane dovodili na plaže, puštali ih da trče ljudima preko peškira i ležaljki ……o takvim bezobzirnim i nevaspitanim ljudima izlišno je govoriti, njih jednostavno treba udariti po džepu i pokazati im kako se drže psi u civilizovanim zemljama, da ne ugrožavaju druge ni na koji način.

Poslednja izmena:
Ove priče tzv. ljubitelja, da su ljudi generalno krivi za napuštene životinje su koješta. Kriv je pojedinac, koji ima svoje ime i prezime i ne želim da mene i ogromnu većinu ljudi, koji nikada nisu uzeli psa, trpaju u isti koš sa neodgovornim ljudima, koji uzmu, pa izbace životinju kad shvate da to nije igračka i da ja kao pojedinac ispaštam zbog njihovih budalaština.
Zatim, krivci su udruženja za zaštitu životinja, koja pse, najčešće mešance, za koje se uglavnom ne zna koliko će porasti i kakva im je narav, poklanja deci, zapravo utrapljuju deci, na ulici, a to se sve obavlja bez odobrenja i saglasnosti roditelja!
Na tom zapadu, na koji se mnogi pozivaju, pritom nemajući nikakvu predstavu o pravom stanju stvari tamo, pre par dana je osuđena jedna vlasnica prodavnice ljubimaca, jer je životinje prodavala maloletnicima
O dobrom broju vlasnika pasa ne treba trošiti reči, jer dogod se gradom bude išlo ko kroz minsko polje, dogod budu pse dovodili na dečija igrališta, da pišaju po pesku u kome se deca igraju, dogod budu pse i pored zabrane dovodili na plaže, puštali ih da trče ljudima preko peškira i ležaljki ……o takvim bezobzirnim i nevaspitanim ljudima izlišno je govoriti, njih jednostavno treba udariti po džrepu i pokazati im kako se drže psi u civilizovanim zemljama, da ne ugrožavaju druge ni na koji način.
Svaka ti cast! :super: Potpuno se slazem s tobom! :ok:

Ovo sa psima lutalicama poprima razmere epidemije i polako, ali sigurno počinjemo da ličimo na trećesvetsku vuko.ebinu.
Nigde u tzv. civilizovanom svetu ne postoje psi lutalice, koji se sterilišu, vakcinišu i ponovo vrate na ulicu, niti postoje azili za doživtni smeštaj životinja, već im je namena da se životinje srede, vakcinišu, sterilišu, očiste od parazita, proveri njihova narav i ukoliko su zdravi i pitomi idu na usvajanje, ukoliko pokažu i najmanju agresivnost idu na uspavljivanje, osim u slučaju da su pogodni za policiju, gde je agresivnost (ali i hrabrost) poželjna osobina.

Sad ce da te proglase za zivotinjskog fasistu...
Cini mi se da je postojalo pravilo da kad sinteri uhvate psa na ulici drze ga 10-tak dana i ako se niko ne pojavi po njega.... determinacija.

Na tom zapadu, na koji se mnogi pozivaju, pritom nemajući nikakvu predstavu o pravom stanju stvari tamo, pre par dana je osuđena jedna vlasnica prodavnice ljubimaca, jer je životinje prodavala maloletnicima - http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Z...-pritvor-zbog-prodaje-zivotinja-maloletnicima

Lupas ko Maksim po trnju. Zemlje EU usvojile su Zakon o dobrobiti zivotinja na nivou EU cija je sustina upravo uhvati, sterilisi i pusti politika. I ne samo to. Sve ostale evropske zemlje koje imaju aspiraciju da se jednog dana prikljuce EU (kao nasa) u obavezi su da, izmedju ostalih, ispune i taj standard. Evo ti pa citaj, prevela sam deo, nije me mrzelo:

http://www.proanimalsfinland.net/content/view/544/56/lang,english/

Psi i macke lutalice u zemljama EU uvek moraju biti tretirani bilo u skladu sa lokalnim ili Zajednickim zakonom o dobrobiti zivotinja EU. U praksi, to znači sledeće: psi se ne smeju hvatati korišćenjem metoda koji izazivaju bol, ne smeju se držati u prostorijama koje po svojoj prirodi predstavljaju kršenje zakona o dobrobiti životinja (npr. skučenim prostorima u kojima nema dovoljno vode i hrane, ili se zanemaruju povređene i bolesne životinje), psi se ne smeju uspavljivati osim ukoliko je to neophodno iz razloga milosrđa prema životinji, a u takvim slučajevima eutanaziju vrši isključivo veterinar, na human način a ne npr. zabadanjem šprica koji sadrži otrov pravo u srce.
Osim toga, zemlje EU u obavezi su da sprovedu široku akciju realizvoanja programa sterilizacije ženki pasa i mačaka (po principu steriliši i oslobodi) i programa koji za cilj imaju vakcinaciju svih pasa i mačaka lutalica. Samo veterinari smeju da sprovode sterilizaciju, a kada to čine oni moraju koristiti odgovarajuću anesteziju a ne samo običan sedativ. U gradovima koji imaju azile za životinje, nesterilisane ženke pasa i mačaka moraju se držati odvojeno od mužjaka (osim ako su ženke sterilisane) da bi se sprečila reprodukcija ženku u samom azilu.
U skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, zlostavljanje pasa i mačaka lutalica na takav način da im se nanosi bol, smatraće se krivičnim delom. Psi i mačke lutalice hvataće se samo ako za to postoje opravdani razlozi, npr. zbog sprovođenja sterilizacije i vakcinacije, iz razloga koji su direktno vezani za dobrobit životinje (bolesnom ili povređenom psu se mora pružiti odgovarajuća nega ili, ukoliko nema nade za oporavak, životinja se eutanazira) odnosno ako će životinja biti transportovana u azil koji ispunjava standarde zakona o dobrobiti životinja.
EU treba da efikasno sprovodi nadzor pitanja vezanih za dobrobit životinja u zemljama gde postoji problem pasa i mačaka lutalica. Takve zemlje skoro uvek imaju dugu istoriju brutalnih masnovni ubistava pasa (npr. Rumunija, Bugarska). Mora postojati ustanovljena instanca (službenik ili tim) koja će pomagati tim zemljama i nadzirati implementaciju zakona o dobrobiti životinja. Tim zemljama se jasno mora nametnuti odgovornost za podnošenje izveštaja o napredku koje u vezi sa ovim problemom čine u smislu pristupa EU. Ukoliko zemlja ne uspeva da ispuni dogovorene uslove, EU treba da ima određen, suštinski sistem sankcionisanja.

A evo kako se zavrsilo za pomenutu Bugarsku:

http://www.vierpfoten.eu/website/output.php?id=1225&idcontent=2074&language=1

O dobrom broju vlasnika pasa ne treba trošiti reči, jer dogod se gradom bude išlo ko kroz minsko polje, dogod budu pse dovodili na dečija igrališta, da pišaju po pesku u kome se deca igraju, dogod budu pse i pored zabrane dovodili na plaže, puštali ih da trče ljudima preko peškira i ležaljki ……o takvim bezobzirnim i nevaspitanim ljudima izlišno je govoriti, njih jednostavno treba udariti po džepu i pokazati im kako se drže psi u civilizovanim zemljama, da ne ugrožavaju druge ni na koji način.

Ovo sam htela posebno da prokomentarisem. Kazne treba uvesti za vlasnike koji ne pociste izmet za svojim ljubimcima, tu se slazem apsolutno.
Sto se tice dovodjenja pasa na decija igralista, na plaze i bla bla sto opet zavrsavas navodjenjem primera civilizovanih zemalja reci cu ti samo jedno - u Holandiji, Nemackoj, Svajcarskoj, Francuskoj PAS I MACKA MOGU SLOBODNO DA SE VOZE GRADSKIM PREVOZOM I DA IDU SA VLASNICIMA U RESTORAN. Licno sam se uverila u to, sedela sam u restoranu pored porodice, mama, tata, dvoje dece i pas koji lepo fino sedi pored stola. I tu ja vidim samo jedan problem - da Srbi shvate da je kucni ljubimac nekome clan porodice a ne divlja zivotinja. Javna povrsina je javna povrsina za sve. A kome se ne svidja, lepo nek se preseli na neku cuku di zive duse nema i nece morati da trpi nikog i nista. Molim lepo.

Ubijanje ne moze biti resenje nijednog problema. Ja se uvek iznova sokiram tako jednostavnim i olakim pozivanjem na ubistvo. Izvolte, popljte me i mrzite zbog ovoga sto cu reci, ali ja zaista mislim da su na ulici psi lutalice, oni koji nemaju svoj dom, svog prijatelja, oni koje je covek uzeo, prevario, napustio, osudio na bedu i na smrt. Oni nisu sisli iz sume u ljudska prebivalista i poceli da vrse teror. Sa druge strane dzukele smo mi ljudi, svi bez razlike, pošto smo zaboravili kako smo nastali i odakle poticemo. Ponajviše su dzukele svi oni koji bi po kratkom postupku resili probleme koje imaju na surov nacin. Ako cemo tako da se zastitimo od svega sto nas POTENCIJALNO ugrozava onda hajde da ja zamolim gradske vlasti mi odobre osnivanje prihvatilista za ljude sto se ne okupaju po mesec dana a voze se gradskim prevozom. Strasno mi smetaju i smrtno ugrozavaju moje culo mirisa a bogami predstavljaju i ozbiljnu opasnost po javno zdravlje. Ukratko, po mom misljenju oni dalekosezno predstavljaju mnogo vecu pretnju po ovo drustvo od pasa lutalica. Ima puno zla na ovom svetu ali se protiv njega ne moze boriti novim zlom. Kada postavljac ove teme i oni koji su za olako ubijanje pasa budu shvatili da time neće resiti problem i da ce morati da pocnu da ubijaju one koji su te pse pustili na ulicu, sta cemo onda da radimo?

Osim toga, u Srbiji nisu samo zivotinje na ulici problem, vec i oni kucne. Vlasnici pasa i macaka su prilicno ugrozena manjina u Srbiji i vecinska Srbija na njih gleda sa zgrazavanjem ("Drzite psa u kuci!!!", "Dozvoljavate detetu da ljubi psa!!!!" ) Strasno je kako oni cije je prethodno koleno druzbovalo sa medvedima, a deca isla u skolu sa vukovima na Dinaridima, danas kada se spustilo sa brda u grad glumi suvu aristokraciju podsecajuci strahovito na pokondirene tikve.

Kokretno, zalazem se za ovakvo resenje problema lutalica:

1. Hvataju se dzukci sa ulice.
2. Oni mladi, lepsi, pitomiji i sl. se daju na udomljavanje. Novim vlasnicima se preporucuje/vrsi sterilizacija, objasnjavaju im se odgovornosti i dzukci se mikrocipuju.
3. Koji se ne udome a nisu opasni vracaju se na ulicu, mikrocipovani, vidno obelezeni (da se lakse raspoznaju od onih koji nisu jos uhvaceni), sterilisani i vakcinisani.
4. Opasni se udomljavaju u sklonistu. Takvih bi valjda bio vrlo mali deo.
5. Svi novi stenci (iz uzgajivacnica i sl.) moraju da budu mikrocipovani i uredno vakcinicani.

Ovo sam htela posebno da prokomentarisem. Kazne treba uvesti za vlasnike koji ne pociste izmet za svojim ljubimcima, tu se slazem apsolutno.
Sto se tice dovodjenja pasa na decija igralista, na plaze i bla bla sto opet zavrsavas navodjenjem primera civilizovanih zemalja reci cu ti samo jedno - u Holandiji, Nemackoj, Svajcarskoj, Francuskoj PAS I MACKA MOGU SLOBODNO DA SE VOZE GRADSKIM PREVOZOM I DA IDU SA VLASNICIMA U RESTORAN. Licno sam se uverila u to, sedela sam u restoranu pored porodice, mama, tata, dvoje dece i pas koji lepo fino sedi pored stola. I tu ja vidim samo jedan problem - da Srbi shvate da je kucni ljubimac nekome clan porodice a ne divlja zivotinja. Javna povrsina je javna povrsina za sve. A kome se ne svidja, lepo nek se preseli na neku cuku di zive duse nema i nece morati da trpi nikog i nista. Molim lepo.
Kazne uvesti i za one dileje koji svoje pse setaju bez povoca i korpe,
Za one koji nepropisno parkiraju svoje ljubimce ispred prodavnica pa ljudi ne mogu da prodju
kazne uvesti protiv stoke koja pse pusti van dvorista, da nesmetano reze i vijaju ljude po ulici
-naravno, kazna i za piskenje po decjem igralistu, kazna kad pas skloci da balavi neduznog prolaznika, ... itd.
-ako ne mozete da vaspitate clanove svoje porodice da ne reze, ne skacu po prolaznicima, ne balave prolaznike, da ne ujedaju i maltretiraju posten svet onda il u bajbok ili u cuku pa ih gajite tamo.
I nemoj da mi pominjes kako je to u Evropi jer vlasnici pasa u Srbiji nemaju evropski mentalitet, dobar deo je bahat, osion, nevaspitan, nekulturan i ne bi im trebalo dozvoliti da imaju pse. Takvi u Holandiji ne bi mogli da prodju. ;)

Osim toga, u Srbiji nisu samo zivotinje na ulici problem, vec i oni kucne. Vlasnici pasa i macaka su prilicno ugrozena manjina u Srbiji i vecinska Srbija na njih gleda sa zgrazavanjem ("Drzite psa u kuci!!!", "Dozvoljavate detetu da ljubi psa!!!!" ) Strasno je kako oni cije je prethodno koleno druzbovalo sa medvedima, a deca isla u skolu sa vukovima na Dinaridima, danas kada se spustilo sa brda u grad glumi suvu aristokraciju podsecajuci strahovito na pokondirene tikve.
Draga ovde se slazem s tobom. Upravo te pokondirene tikve i jesu problem, ne znaju cemu pas sluzi pa ga setaju kako simbol moci i statusa, a kad im dosadi sutnu jadnu zivotinju na ulicu i onda nabave novu, lepsu, moderniju...
Istinski ljubitelji i odgajivaci pasa su upravo zbog te pokondirene aristokratije na losem glasu.
U prilog tome je i cinjenica da devet od deset ujeda delo je pasa poznatih vlasnika.

@instant kafa: Pa vidi, mozemo mi da se prepucavamo do sutra, cinjenica je da su, cast izuzecima, bahati svi. Nije redak slucaj da ta ista deca maltretiraju zivotinje, da prilaze vlasnicima pasa kad ovi setaju svoje ljubimce ne pitajuci da li smeju i kakav je pas (falinka u vaspitanju mozda? uvesti kaznu i za to?), da uopste retko kada reaguju normalno u prisustvu psa, a i macke. Meni su jednom dosli prijatelji sa decom koju nisam mogla da odvojim od macke, hteli su da je nose, kupaju, jurili su je po celom stanu, istraumirase mi zivotinju a da su roditelji na sve to gledali s osmehom, kao neka decica se igraju. I? Sta je trebalo? Da ih ispicakram sve napolje i zakljucim prijateljstvo? Bzvz je da se, ajd da skraceno tako kazem, "hejteri" i "loveri" zivotinja stalno sukobljavaju kad nam je cilj u osnovi isti. Da mi, sami medju sobom, mirno zivimo jedni pored drugih, i da nam je svima u interesu da se problem napustenih zivotinja resi.

Edit:
I nemoj da mi pominjes kako je to u Evropi jer vlasnici pasa u Srbiji nemaju evropski mentalitet, dobar deo je bahat, osion, nevaspitan, nekulturan i ne bi im trebalo dozvoliti da imaju pse. Takvi u Holandiji ne bi mogli da prodju.

Kako je Evropi nisam pomenula ja nego Banacanin, ja sam samo odgovorila na njegove (netacne) tvrdnje. Ne slazem se da je dobar deo vlasnika bahat, u vecini slucajeva ljudi reaguju jer brane svoje pravo da normalno bivstvuju u drustvu sa svojim ljubimcem. Ima doduse i bahatih, i da, slazem se, oni treba da se sankcionisu. Kao i bahati pripadnici zivotinjo-mrziteljske populacije :)

Poslednja izmena:
Draga ovde se slazem s tobom. Upravo te pokondirene tikve i jesu problem, ne znaju cemu pas sluzi pa ga setaju kako simbol moci i statusa, a kad im dosadi sutnu jadnu zivotinju na ulicu i onda nabave novu, lepsu, moderniju...
Istinski ljubitelji i odgajivaci pasa su upravo zbog te pokondirene aristokratije na losem glasu.
U prilog tome je i cinjenica da devet od deset ujeda delo je pasa poznatih vlasnika.

Ja takve uopste ne racunam u ljubitelje zivotinja. Oni su posebna podkategorija potomaka druzbenika medveda.

@instant kafa: Pa vidi, mozemo mi da se prepucavamo do sutra, cinjenica je da su, cast izuzecima, bahati svi. Nije redak slucaj da ta ista deca maltretiraju zivotinje, da prilaze vlasnicima pasa kad ovi setaju svoje ljubimce ne pitajuci da li smeju i kakav je pas (falinka u vaspitanju mozda?), da uopste retko kada reaguju normalno u prisustvu psa, a i macke. Meni su jednom dosli prijatelji sa decom koju nisam mogla da odvojim od macke, hteli su da je nose, kupaju, jurili su je po celom stanu, istraumirase mi zivotinju a da su roditelji na sve to gledali s osmehom, kao neka decica se igraju. I? Sta je trebalo? Da ih ispicakram sve napolje i zakljucim prijateljstvo? Bzvz je da se, ajd da skraceno tako kazem, "hejteri" i "loveri" zivotinja stalno sukobljavaju kad nam je cilj u osnovi isti. Da mi, sami medju sobom, mirno zivimo jedni pored drugih, i da nam je svima u interesu da se problem napustenih zivotinja resi.
Nisam imala zelju da se prepucavam jer temu smatram jako vaznom.
I nisam hejter zivotinja, naprotiv. Za razliku od tebe ja ne bih dozvolila da neko maltretira sirotu macku bez obzira ko je (ako je neko prijatelj on ce tako i da se ponasa;))
Bahati nismo svi a zakonom treba dovesti u red one koj jesu (bilo da su vlasnici zivotinja ili roditelji nevaspitane dece ;))
Slazem se s onim sto si napisala o zajednickom cilju ali nam se izgleda metodi razlikuju.
Vlasnici pasa su jedini krivci za pse lutalice. Nevlasnici ne mogu da budu krivi (jer nisu nikog napustili) a treba da plate za tudji bezobrazluk.
Vlasnici pasa su jedini krivci kad njihov ljubimac ujede nekog jer da su ih cuvali toga ne bi bilo. Ali zato iz dzepa svih nas idu pare na ime ostete ljudima koji su izujedani. I ono najgore, mnogi strahuju kad prolaze ulicom da ih "pitomo" kerce njihovog komsije ne api za nogu jer komsiju mrzi da psu stavi povodac ili da ogradi dvoriste.
Kad vlasnike pasa ova drzava dovede u red nece biti ni lutalica, ni ujeda, ni ovakvih debata.
A za one koji maltretiraju tudju zivotinju takodje kazna (ma da je ovo sirok pojam o kom se moze raspravljati).
Tad cemo u miru ziveti jedni pored drugih.

Fali nova tema
Pobesneli vlasnici pasa po Beogradu u čoporima!

Mozda i fali. U svakom slucaju, ako cemo da se poredimo sa "civilizovanim zemljama", kako rece banacanin, moram da primetim da u smislu drzanja kucnih ljubimaca u ovoj zemlji vaze daleko restriktivniji zakoni nego u jednoj Holandiji ili Svajcarskoj npr. Ovde je obavezno da pas bude na kratkom povocu, sa brnjicom, ima veoma malo povrsina predvidjenih za istrcavanje pasa, zabranjeno ih je uvoditi u javni prevoz i objekte itd. itd. To ni u jednoj od pomenutih zemalja nije slucaj. Na Adi se kupaju i oni sto se cele zimske sezone nisu okupali nijednom, a psi ne smeju. Iskreno, tesko mi je da shvatim toliku netrpeljivost prema vlasnickim psima. Ja bi se radije kupala sa 100000 kucnih pasa nego sa vecinom ljudi, iz prostog razloga jer znam da su cistiji, jer vlasnici itekako vode racuna o higijeni svojih pasa, a ljudi veoma malo vode racuna o svojoj. Ko zeli dokaz neka slobodno u spicu udje u gradski prevoz.
I zaista mislim da su vlasnici ljubimaca u tom smislu svedeni na gradjane drugog reda.

Mozda i fali. U svakom slucaju, ako cemo da se poredimo sa "civilizovanim zemljama", kako rece banacanin, moram da primetim da u smislu drzanja kucnih ljubimaca u ovoj zemlji vaze daleko restriktivniji zakoni nego u jednoj Holandiji ili Svajcarskoj npr. Ovde je obavezno da pas bude na kratkom povocu, sa brnjicom, ima veoma malo povrsina predvidjenih za istrcavanje pasa, zabranjeno ih je uvoditi u javni prevoz i objekte itd. itd. To ni u jednoj od pomenutih zemalja nije slucaj. Na Adi se kupaju i oni sto se cele zimske sezone nisu okupali nijednom, a psi ne smeju. Iskreno, tesko mi je da shvatim toliku netrpeljivost prema vlasnickim psima. Ja bi se radije kupala sa 100000 kucnih pasa nego sa vecinom ljudi, iz prostog razloga jer znam da su cistiji, jer vlasnici itekako vode racuna o higijeni svojih pasa, a ljudi veoma malo vode racuna o svojoj. Ko zeli dokaz neka slobodno u spicu udje u gradski prevoz.
I zaista mislim da su vlasnici ljubimaca u tom smislu svedeni na gradjane drugog reda.

Tako je! Kad pomislim koliko može da smrdi ljudsko biće koje spava na ulici, smrdi na trulež i raspad... A pas ne može ni u snu toliko da smrdi, eventualno ako je bolestan. Kad prodjem pored nekog klošara, sprži mi se mozak od smrada...

Bahati nismo svi a zakonom treba dovesti u red one koj jesu (bilo da su vlasnici zivotinja ili roditelji nevaspitane dece )
Slazem se s onim sto si napisala o zajednickom cilju ali nam se izgleda metodi razlikuju.
Vlasnici pasa su jedini krivci za pse lutalice. Nevlasnici ne mogu da budu krivi (jer nisu nikog napustili) a treba da plate za tudji bezobrazluk.

Bogami, jesmo. Ja se svaki dan, na svakom koraku uveravam u to. Kad stanes u red, obavezno se nadje neko da se napravi pametan i prodje preko reda. Ne umemo da razgovaramo bez brecanja i svadje i psovanja. Ljubaznost odumire. Milosrdje takodje.
Ovo o metodama moras da mi objasnis, ne znam za kakve si ti metode. Ti si, kako ja zakljucujem, isljucivo za promenu svesti represijom. To nikada nikome nigde nije uspelo. Cista represija, bez edukacije i prevencije, ne daje rezultate. A imam iskustva sa poslovima koji se zasnivaju na na prinudi.

Odgovorni vlasnici pasa su jedini vlasnici koje ja priznajem. Ostalo je ljudski sljam, i apsolutno sam za kaznjavanje takvih postupaka.

Vlasnici pasa su jedini krivci kad njihov ljubimac ujede nekog jer da su ih cuvali toga ne bi bilo. Ali zato iz dzepa svih nas idu pare na ime ostete ljudima koji su izujedani. I ono najgore, mnogi strahuju kad prolaze ulicom da ih "pitomo" kerce njihovog komsije ne api za nogu jer komsiju mrzi da psu stavi povodac ili da ogradi dvoriste.

E pa vidis, nisu. Kad sam ja bila mala, bili smo na moru, mama i tata su leskarili i suncali se, a meni je bilo dosadno pa sam prisla teti i njenom pekinezeru da pomazim kuce, teta nije videla moju nameru (pas je bio uredno vezan), ja sam krenula rukom ka psu i on me malo capio. Nije me povredio, ali me zakacio zubima. Ko je tu kriv?
Za ovaj drugi slucaj koji pominjes ne znam. Nikada nisam dozivela da neko pusti psa iz dvorista ili s povoca na ulicu. Bilo kakvog. Ako ima takvih, treba prijaviti i kazniti.

Kad vlasnike pasa ova drzava dovede u red nece biti ni lutalica, ni ujeda, ni ovakvih debata.
A za one koji maltretiraju tudju zivotinju takodje kazna (ma da je ovo sirok pojam o kom se moze raspravljati).
Tad cemo u miru ziveti jedni pored drugih.

U osnovi da. Ali to se, ponavljam, ne postize jedino primenom represivnih mera. A ti se, rekla bih, zalazes za to. I nisi jedina. E tu nastupa onaj deo o edukaciji i podizanju nivoa svesti.

Nisu gradjani drugog reda vec nece da shvate da pas ne moze bas svuda. Koliko god oni histerisali - pas i covek ne mogu da budu ravnopravni-osim sto obe kategorije imaju pravo na zivot i zastitu istog.
Kad neko u svoju garsonjeru dovede jednog sar planinca i u 20 kvadrata zarobi tu prelepu zivotinju, da samuje i zavija i cvili on je zlostavljac.
Iz inata sam htela da kupim kravu i dovedem je u svoju zgradu a kad pocnu da se bune da ih tuzim, sazovem komferenciju za stampu, obavestim nevladin sektor i jaucem na sav glas o tome da sam ugrozena jer mi ne daju da imam kucnog ljubimca.
Naravno, vodila bih je i na igraliste i na bazen. Moja Sharulja bi bila najcistija i najnegovanija krava na svetu. Odgovorili su me ali jos nisam odustala od ovog. ;)

Toliko o empatiji prema ljudima....:lol:...ne morate vise nista da pisete....

Ja mislim da ljudi generalno veoma malo vode racuna o licnoj higijeni, ne zato sto ne mogu ili nemaju uslova, nego zato sto nemaju naviku, ili ih mrzi, ne znam. Znam samo da u gradskom prevozu lupom treba da trazis coveka koji ne bazdi. A tek kad dodje leto...dumres. I onda se 300 000 ljudi sjati na Adu, a ja se samo setim miomirisa iz busa i pomislim koliko njih koristi kupanje na Adi da bi se eto, malo i opralo. O pisanju u vodu necu ni da pricam. Pa nek mi onda neko kaze kako su psi najveci problem. Ma da, kad pasa ne bi bilo sve bi se sijalo i mirisalo, kako da ne.

Nisu gradjani drugog reda vec nece da shvate da pas ne moze bas svuda. Koliko god oni histerisali - pas i covek ne mogu da budu ravnopravni-osim sto obe kategorije imaju pravo na zivot i zastitu istog.
Kad neko u svoju garsonjeru dovede jednog sar planinca i u 20 kvadrata zarobi tu prelepu zivotinju, da samuje i zavija i cvili on je zlostavljac.
Iz inata sam htela da kupim kravu i dovedem je u svoju zgradu a kad pocnu da se bune da ih tuzim, sazovem komferenciju za stampu, obavestim nevladin sektor i jaucem na sav glas o tome da sam ugrozena jer mi ne daju da imam kucnog ljubimca.
Naravno, vodila bih je i na igraliste i na bazen. Moja Sharulja bi bila najcistija i najnegovanija krava na svetu. Odgovorili su me ali jos nisam odustala od ovog. ;)

Kao sto rekoh, u nekim mnogo naprednijim zemljama od nase pas itekako moze svuda. Sarplaninac je prevelik pas za 20m2 i slazem se da je taj koji tako drzi psa zlostavljac. Zivotinju bi trebalo oduzeti u tom slucaju i udomiti je kod nekoga ko ima uslove da je cuva. U napred-pomenutim zemljama sve te stvari zakonski su regulisane.
Sto se krave tice, ako ti ne pravis razliku izmedju kucnog ljubimca i stoke onda ne znam sta da ti kazem.

Nego bolje da pojedini vlasnici izrode decu i nadju prijatelje -koji imaju decu pa da ih setaju ,umesto sto nocu po tasmajdanu setaju kucice.
A ako su psi isti i ovde i u Svajcarskoj-Holandiji - onda sa vlasnicima nije u redu jer u tim zemljama ne moras da preskaces govanca po ulicama, i ako te ugrize neka ljupka zivotinjica- mozes da izujes iz carapa vlasnika za odstetu..

Poslednja izmena od moderatora:
Ne znam sto ******, vlasnici pasa i cigani misle da bi samo oni trebali da dobiju standarde tih NAZOVI civilizovanih zemalja. (nazovi civilizovane ili naizgled civilizovane- zato sto tamo naizgled nema rasizma,klasnih podela i rezima).
Nego bolje da pojedini vlasnici izrode decu i nadju prijatelje -koji imaju decu pa da ih setaju ,umesto sto nocu po tasmajdanu setaju kucice.
A ako su psi isti i ovde i u Svajcarskoj-Holandiji - onda sa vlasnicima nije u redu jer u tim zemljama ne moras da preskaces govanca po ulicama, i ako te ugrize neka ljupka zivotinjica- mozes da izujes iz carapa vlasnika za odstetu..

Kakav kulturiska komentar! Ni traga od bahatosti. Mora da je to zato sto nije u pitanju vlasnik psa. Bravo! Posle ovakve lekcije ne preostaje mi nista drugo nego da se bacim na pravljenje dece .

Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back