Ples sa djavolom

:D
Jedne crne noci, bez mesecine, kako to obicno biva, zablistale su oci njegove u mraku, osvetlile na tren dusu moju, pa nestale u tami.
Ostala sam ocarana njegovom divljinom i snagom, zatecena, naivna i nespremna.
Kad sam posle vremena dosla sebi, odlucila sam; ja moram imati tog vuka !
Naravno bila sam se dobro opremila, hrabroscu i odlucnoscu, neodoljivim zenskim sarmom i intuicijom i neznoscu pred kojom se je i kamen topio.
Ali shvatili ste, da to nije bio obican vuk, vec opasan vuk samotnjak, daleko od copora, neuhvatljiv i divlji .. Samo sto i ja nisam bila obicna mala Crvenkapica vec podivljala tigrica, nista manje opasna od njega.
Trazila sam ga u mracnoj sumi, danima dozivala, sve dokle se ne bismo na trenutak priblizili, iznenada sudarili a on bi tada rezao i bezao ne ostavljajuci nikakav trag .... Kazem vam, bila sam tigrica i osecala ga po mirisu, nisam osecala strah .... trazila sam njegove oci u kojima se je ogledalo nocno nebo... ali on je vesto krio pogled, znajuci da ce biti hipnotisan zelenilom mojih ociju.
Lovila sam tu opasnu zverku jedne zime, jednog proleca i jednog leta ... Lovila sam ga i kada je lov na vukove bio najstroze zabranjen. Mislila sam - rodjeni moj ... mili moj, jadni moj ... ja cu te pronaci i pomoci i volecu te onako kao sto se nebo svoje domovine voli, i bices pitom u rukama mojim dok te grlim pod vedrim nebom prekriveni tvojim krznom od zime ...
Ali bezao mi je stalno i stalno sve dok nisam shvatila da vukovi ne trebaju ljubav, vec slobodu i divljinu ....
Odustala sam ....
I sad po nekad cujem kako moj samotnjak zavija na mesecinu ... i osetim opet onaj stari vucji miris u vazduhu, pa kao ocarana ponovo sledim njegove tragove. Pridjem mu sasvim blizu, toliko blizu da mogu da ispruzim ruku i dodirnem ga!
I tada na svetlost srebrne mesecine ugledam svetlucave iskre u njegovim tuznim ocima i osetim .... samoca boli .... u samoci niko nije srecan ...
I znam
i vukovi placu ponekad ....

Mariana Isa / KAKO SAM LOVILA VUKA

http://fs5.****************/images/180310/ndqus9jk.jpg
Pustinjska ruža
Iznjedrena iz ničega
vrelinom ljubljena
vjetrovima šibana
čudna
različita
drugačija
ćudljiva
sama
daleka i ničija
moja pustinjska ružo
kao vodu si me ispila
u svoju besmrtnu ljepotu
si me kao roba okovala
ti, suncem i vrelinom stvorena
katarzama u led pretvorena
povela si me ne pitajući
putem bezvremena.
Nijem i slijep slijedim ti tragove
u dubokom pijesku pustinje
izgubljene
nevidljive
vjetrovima obrisane
u nekoj dini zatočen
čekam kraj puta
na kojem stojiš ledena
da me sa sobom povedeš
čistog i snažnog
od svega prizemnog i ljudskog
oslobođena
pročišćena
ti, moja pustinjska ružo
ti si me za sebe
u sebi
u vremenu bezvremena
zatočenikom učinila
ka beskonačnosti povela
a nisi me, ružo moja pustinjska
nisi me ništa pitala.
Rođena iz ničega
drugačija
čudna
svoja i ničija
moja ruža pustinjska
ćudljiva
daleka
zašto je mene takva besmrtna
na svoj put katarzama posut povela
pitao sam vjetarove i dine
pitao sam karavane i oaze
dok sam slijep i nijem hodio
za tragovima vlastite katarze.
Ti, ti me ništa nisi pitala
moja besmrtna
moja ledena
ćudljiva ružo pustinjska.

*pustinjakinja ( Forum Krstarica)
http://fs1.****************/images/180519/afsui695.jpg

Poslednja izmena:
USBxRMg.jpg

Čini mi se da uzimam više
od života nego što me slijedi
u Zakonu o ljubavi piše
što je moje svima više vrijedi

Mene vodi crni fantom
ja sve mogu i sve znadem
mada nemam prava na to
od života svoga kradem

Vidjeli ste sve procvjeta
što je moja ruka takla
il ćeš sa mnom na kraj svijeta
il bez mene na dno pakla...

Duško Trifunović

ISPIT

Đavo protegnu noge preko radnog stola, diveći se svežem manikiru na kopitama, počeša repom teme i reče:

- Izvuci!

Mihael pretrnu. Ranije, dok je bio u drugom svetu, polagao je više desetina ispita, popunjavao više od stotinu testova, rešavao komplikovane mozgalice na raznim koledžima, ali ovde... Ovde nije bilo načina da se na bilo šta duhovno osloni. Ni da se okrene i pljune preko ramena, ni da veže crveni konac oko ruke, ni da se prekrsti. A, ako bi napravio onaj znak prstima..?
O tome nije želeo ni da razmišlja...

Još prilikom prijema, odveli su ih da vide jamu u koju ubacuju izdajnike sotonizma. Neke koleginice sa kursa su već koristile taj prizor za držanje dijete - samo bi se podsetile viđenog i apetit bi ih napustio.
Pokloni se i, oštavši da stoji samo na levoj nozi, pomisli kako mu srećna crna mačka prelazi put, a onda izvuče cedulju.

- Ispitno pitanje broj... - poče glasno da čita...
- Znam - sa dosadom reče Đavo - Ne zaboravljaj gde si... Zasad počinješ dobro - upisujem ti dve crne tačke jer si uspeo da odoliš prvobitnom sujeverju. Ali, da si se čak i zamislio da mrdneš prstima...

Mihael se zaledi. Koji mu je ovo put po redu da se iznenađuje... Da li je opet zaboravio gde je, pred kim je, i šta želi postati?

- Tako je - Đavo klimnu glavom - Želiš da postaneš Stažer-Nečastivi, a ponašaš se kao gnom. Na sreću, još uvek imaš kočnice...

Mihael preblede, što se nije baš najbolje kotiralo u Paklu. I opet pretrnu. Ovdašnje činovništvo je već toliko vremena potrošilo na njih, da ih nadimi ugljevljem i simporom, a on...

- Pa? - Đavo upitno mahnu repom.

- Učiniti zlo čoveku... - Mihael baci pogled na cedulju - Neki Džon... Iz Detroita...

Đavo ga lukavo pogleda. Zatim uze crni dnevnik i nešto upisa unutra. Mihael je bio ubeđen da je dobio ocenu. U ovom svetu stvari su bile poznate pre nego što su se dogodile. Loše je bilo to što su morale da se dogode. A sada je morao da krene na posao, ne znajući šta bi uradio da bi realnim postalo ono što je Đavo video u budućnosti.

Sat kasnije bio je u Detroitu. Džon je bio, naravno, običan čovek, ni po čemu istaknut, zauzet desetočasovnim poslom u kompaniji, retko prisutan u crkvi. Ni star, ni mlad. Do svadbe je bilo još mesec dana, i Mihael odluči da zaigra na tu kartu.
Još iste večeri, kao slučajno, sreo se sa Džonom i predložio mu besplatnu žurku u prisustvu mladih, slobodnomislećih dama.
No, ostao je razočaran nakon što je Džon taj predlog odsečno odbio, pa čak i u crkvu svratio da se ispovedi.
Sledećeg dana Mihael, pažljivo izbrisavši Džonovo pamćenje, pojavi se pred njim kao bogati turista. Porazgovarali su o mogućnosti saradnje između firme i fiktivnog kartela kojeg predstavlja Mihael. Džon je odmah pozvao svog šefa - jer Džon poštuje korporativne zahteve i ništa ne radi mimo pravila.
Trećeg dana, kao i četvrtog, petog, šestog... Kakvo god da je iskušenje Mihael postavio pred Džonom, ovaj je i dalje odolevao. Doduše, nije išao svake večeri da se ispoveda, ali ipak... Jednostavno je odbijao da se ulovi na udicu, uprkos primamljivim ponudama.

Mihael je potonuo. Seo je u mali, zabačeni bar i prestao da razmišlja. Hteo je da se napije, da se sakrije. Ipak, bio je sam... Nije imao ni koristi, ni... E, da je mogao da uradi sve ono - kao Đavo... Samo u jednom trenutku je mogao da sagori protivnika, a tren kasnije bi ga, pogledom na gomilu pepela, vratio, kako bi mogao ponovo i ponovo...

Onda mu je sinulo...

Ubrzo je Džon primio obaveštenje. Daleki stric, koga nikada nije čuo ni video, umro je i ostavio mu mnogo miliona. Plus palatu u Francuskoj, vilu na Madagaskaru, nekoliko fabrika i dve banke sa svim svojim ekspoziturama.
Isprva nije mogao da razume, onda je skakao i vrištao od sreće, a na kraju je seo na malu stolicu na terasi i pomislio na sve to. To je bilo sve - sve što je želeo.
Žašto onda raditi u kompaniji? Zašto se oženiti neprivlačnom verenicom? Zašto da razmišlja kako će naći stan sa, barem, još jednom sobom više? I za koju kiriju? Dokle?
U život mu je uleteo ogroman, blještavi talas, uzdižući ga visoko. Uleteo je u njega, kao surfer uzbuđen izazovom.

Nakon tri meseca, banke su bankrotirale, fabrike su se zatvorile, ispostavilo se da su palata u Francuskoj i vila na Madagaskaru pod hipotekom, milioni su otišli na plaćanje gigantskih dugova...
A Džon se izgubio negde u prljavim talasima skitnica, zaobilazeći drumove.

Dobro - reče Đavo i otvori crni dnevnik - Zaslužio si odličnu ocenu. Odradio si najbitniju stvar u našem poslu. I ne zaboravljaj - srešćeš se sa još mnogo nesrećnika. Kod njih će već biti lakše...

- Da - Mihael se duboko nakloni pred Đavolom - Ako želiš nekome da naudiš, daj mu neograničenu mogućnost da ima sve...

Đavo počeša uho tvrdim repom. Zatim laskavo pogleda Mihaela:

- A sada - za tebe. Položio si najteži ispit - Poznavanje Čoveka. Kakvu nagradu želiš?

Mihael u trenutku zamisli burnu noć sa podatnim vilama, oduševljenje raskošnim balskim dvoranama na svetskim dvorovima, kapu-nevidljivku, leteći ćilim, čašu bez dna, torbu novca - bez dna...

Još jedanput se pokloni pred Đavolom:

- Za sada ništa, Vaša tamnosti... Za sada ništa.

Растали смо се - но лик лепи тај
Још у срцу носим свом,
Ко лепих дана одблесак и сјај,
Ко љубав - душу милује ми њом.
Страстима другим предадох се сам,
Али вечно ја се сећам лика твог:
Напуштен храм је ипак остао храм;

Одбачен идол ипак оста - Бог.
МЉермонтов

Faust Vagneru
"Ti samo jedan nagon znas, i Bogu
moli se da ti drugi ne probudi.
Dve duse meni, ah, raspinju grudi
i smesta bi se rastale da mogu;
jedna sa strascu grubom i prostackom,
za svet se svakim culom hvata;
druga se silom uzdize iz blata
ka uzvisenom carstvu praotackom."

Gete

https://66.media.tumblr.com/40fe2b660952b1ff24efa14bab911940/tumblr_pz7greTWLu1vz88rio1_500.jpg

O, grešio sam svih grehova sedam,
Gordost i gnev mi zadavahu rane.
Kad ljubomora mojim okom plane,
Prezrivo grešne pokajnike gledam.

O, sitio sam utrobu bez mere,
Lakom na sreću bio sam i bivam
I o lepoti tako slatko snivam,
O, grešio sam svim gresima vere.

Pa ipak bedni svi su gresi ovi
Kad sladostrašće poji život srećom
I traži zmiju iz raja izmaklu.

Milutin Bojić