Plemićka titula Ser i Serbi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo je stara srpska zastava, srpske Palestine koju su osnovali Pelasti ili Pelazgi, stari Srbi...

- - - - - - - - - -

A David je bio Srbin... nesumnjivo je srpska etimologija u pitanju Daj + Vid = DAVID

:hahaha: Covece pa mogao je biti i Hrvat onda? :D

- - - - - - - - - -

Njemci su Srbi koji su nijemi, samo ime kaže, to je nesumnjiva činjenica...

Nijemi da da. A Eskimi isto jer jedu eskimko.

Tvrđava Hisar.jpg

Srbi jesu star narod i otuda ovolike etimologije koje se mogu tumačiti kako ih Lehsandar tumači. Naime, puno je koincidencija koje potvrđuju srpsku drevnost da se one jednostavno ne mogu preskočiti. Što se tiče opaski ljudi koji se ne kupaju pa kad se okupaju onda to svako mora znati i ostalih BBovaca dakle, konačno je kucnuo čas da obrazlože kontraargumentima šta to kod Lehsija škripi. U međuvremenu, nagradno pitanje, koja je ovo drevna tvrđava?

Pogledajte prilog 316909

Srbi jesu star narod i otuda ovolike etimologije koje se mogu tumačiti kako ih Lehsandar tumači. Naime, puno je koincidencija koje potvrđuju srpsku drevnost da se one jednostavno ne mogu preskočiti. Što se tiče opaski ljudi koji se ne kupaju pa kad se okupaju onda to svako mora znati i ostalih BBovaca dakle, konačno je kucnuo čas da obrazlože kontraargumentima šta to kod Lehsija škripi. U međuvremenu, nagradno pitanje, koja je ovo drevna tvrđava?

Etimologija je ista u svih indoevropskih naroda otuda slicnosti jezika.

Na zalost vi koji govorite o 100 000 godina srpske istorije ne znate ni sta su to indoevropski narodi.

Pogledajte prilog 316909

Da bi se na neki argument dalo protuargument prvo se ona prva hipoteza mora postaviti kao argument.
Kad to postane tako, onda ću se time pozabaviti, ovako nije nego da se iz toga radi smijurija.
Do tada, kod uvaženog kolege Lehsandra škripi znanje a bogami i inteligencija (što nije inače nužno povezano ali u ovom slučaju izgleda da je)!

Сер (енгл. Sir) је додатак који се ставља испред имена носиоца одређеног достојанства кога додељује британски монарх.
Сама титула је заправо витез бакалауреј, витез ордена или баронет, док се сер користи као стил у обраћању. Додељивање признања, почасти и титула у Уједињеном Краљевству има дугу историјску традицију, коју су у мањој мери започели још англо-саксонски краљеви.
Sir dolazi iz srednjeg francuskog počasnog naslova sire (messire je 'moj gospodarru'), starofrancuski sieur, koji je sažeti oblik od seigneur što je značilo 'gospodar')
Ako си баш решио да се бакћеш овом везом, ја бих ти препоручила да кренеш од саме државе Британије, за коју у прошлости знамо да има везе са племенима сличних имена српском племену (напр. оно келтско племе што је сазидало Дум Сорвио/Сорбио-дунум), а посебно има лингвистичке везе Велс са Власима.

Има три наставка, претражи према почетку
http://books.google.co.uk/books?id=...CC8Q6AEwAg#v=onepage&q=Old Sarum serb&f=false

Ovo je isto to, samo lakše za skidanje
http://www.scribd.com/doc/48501189/Srbograd-u-Engleskoj

Лично нисам за, јер бих сама радије вукла везе (не од тога да су Срби пре балканских Срба били ратници, већ супротно: ulazili su u boj tek kad im neprijatelj zakuca na ulazna vrata) од тога да су стари (nordijski) народи долазили код Вана (Венда=Срба) на северу Европе да науче мудрост.

Poslednja izmena:
Molio bih postavljača teme da pokuša objasniti etimologiju riječi "SEReš" .....
Vjerujem da je on na temelju svog eruditskog znanja iz lingvistike a posebno iz povijesti (što je ovdje neupitno!) u stanju pronaći vezu između spomenute riječi i svoje teme.

To je vec objasnjeno! Pogledaj pazljivije. sve SR je neki tok, zreti,srati, zraciti, survati, srljati, sretati... a serbi specijalno po suriji,suncevim zracima,zracenju...kult tog boga Serbona ili patera Sardusa,iliti kasnijeg Herkula.

- - - - - - - - - -

Ako си баш решио да се бакћеш овом везом, ја бих ти препоручила да кренеш од саме државе Британије, за коју у прошлости знамо да има везе са племенима сличних имена српском племену (напр. оно келтско племе што је сазидало Дум Сорвио/Сорбио-дунум), а посебно има лингвистичке везе Велс са Власима.

Има три наставка, претражи према почетку
http://books.google.co.uk/books?id=...CC8Q6AEwAg#v=onepage&q=Old Sarum serb&f=false

Ovo je isto to, samo lakše za skidanje
http://www.scribd.com/doc/48501189/Srbograd-u-Engleskoj

Лично нисам за, јер бих сама радије вукла везе (не од тога да су Срби пре балканских Срба били ратници, већ супротно: ulazili su u boj tek kad im neprijatelj zakuca na ulazna vrata) од тога да су стари (nordijski) народи долазили код Вана (Венда=Срба) на северу Европе да науче мудрост.

Mozda mislis da je lose za Srbe da su ratnici, ali to je tako. I to ne od kad ih neko napadne vec stalna vojska, granicari, carevi ljudi,plemstvo.

Danas sam (5.1.2014.) u Vindoboni u Vojnom muzeju vidjeo dosta onoga sto ima veze sa ovom temom, pa cu staviti neke fotografije koje ce jos vise rasvjetliti taj dio istorije vojne srbske, kada vidite kaoliko termina ovih ima veze sa vojskom i plemstvom. Cini mi se da sam otkrio jos jednu zanimljivost u vezi Zrinskih, tj tog izgleda isto serb. toponima. Ko ide u Vindobonu, ako mu sta znaci, prva nedjelja u mjesecu ulaz je slobodan u ovaj muzej, ja sam imao srece, i ustedio koji evro.

georg serin.jpg

Izgleda da je toponim, grad i brzo Zrin naknadna intervencija kao i u slucaju, izgleda Serbinuma-Agrama, m-b, zagrab, zagreb, zrb, srb, serb... Subici su dobili ime po tom mjestu gdje se kovao slavonski a ne hr novac banovac, i sada imamo Zrin, a ovdje pise Georg SERin

To je ovaj: http://hr.wikipedia.org/wiki/Juraj_V._Zrinski

serin.jpg

Kaiserlichen = Царски

Poslednja izmena:
ser.jpg

delije husari.jpg
cuveno oblacenje u perje, krila orla i sl kicenje perjem, tj maskiranje zbog statusa drustvenog,identicno Deliji iz Jedrena Srbinu,ovo je 1683.godina.

sermo eugenio.jpg
Sermo Eugenio 1717.g.

sirmium.jpg
Sirmium, ranije se na vulgarnolatinskom zvao sermi m=b(grccko b=mp)

seraio.jpg
SERaio=Sarajevo,i kod Meri Edit Daram u knizi stoji Serajevo. Zanimljivo je gdje je na karti Hrvatska. SERvia=serbia

perjanici.jpg
perjanici, skoro svaka vojna kapa je sa vise ili manje perja, pERje, ser, her, samo istaknuti ratnici ili druge licnosti to nose.

sabel kaiser.jpg
sabel kaiser... salblja cara Franje Josifa obe rijeci imaju veze sa ratnickom tradicijom i sablja, jer gospod Sabaot je gospod nad vosjkama, a kaiser je od caesar, tzv ceZAR, zarki, jer su to ratnici svjetlosti sinovi sunca, zare i pale...

husarern.jpg
huSARen, naravno sa perjanicama!

KAIser.jpg
kaiSER

Toliko istovjetnosti i u lingvistickm i u vojnom smislu je nemoguce da nema veze sa Serbima, kao ratnicko plemickim arijevskim stalezom, na sirokom indoevropskom prostoru. Titule su ostale kod pojedinaca na zapadu, a kod nas se citav narod jos zove tim imenom, a poznato smo po slobodarstvu, da ne trpimo da budemo robovi, bunt, hrabrost, vojna tradicija... i plemstvo. Stranici koji su u 19.v.obilazili Cg kazu kako se drze kao pemstvo makar i sirotinja, a muskarci bi da nadziru, da nista ne rade, i da vlada pomama za cinovima i slavom.Samo se pjeva o herojstvu pojedinaca i to je svima ideal da udje u pjesme. Dakle nema sumnje Serbi su nkada ratnicki stalez Evrope, danas doduse narod dosta unizen, izmjesan i sa drugim stalezima tako da posmatrati antiku iz nase danasnje perspektive cesto ne vodi nicemu.Ali ako idemo od antike ka ovamo,onda su stvari jasnije.To je kao kucu graditi od temelja ili od krova. Ne mozemo polaziti od nas ovakvih jadnih, unizenih danas, i povezivati to sa plemenitim titulama u antici i kasnije.. Alikontinuitet i sustinski sadrzaj je tu, tako da ima sta da se poredi i sta da se dovodi u vezu, naravno, oni koji misle i citaju i imaju moc zapazanja.

Ono sto sam trazio a nisam nasao je ploca koju su uzeli iz mornarickog groblja iz Pule,original, a tamo postavili kopiju. Ima na tom groblju jedan moj imenjak i prezimenjak, pa me zanima mozda gdje sta ima o njemu,a bio je u austr.mornarici neki visoki cin.Dalje,nisam nasao iz moje familije ni 1 plemicko ime, kao nista ni o Nikoli Jurisicu,koji mi je isto dalji rod. Jovanka Broz mi je rekla da je vidjela u Becu u muzeju njegov potpis cirilicom, e sada gdje je to? logicno u vojnom muzeju ili? ili su sklonili, ko ce ga znati.Izgleda Madjari puno vise drze do Nikole Jurisica,u Becu o njemu nista, naravno ni 1 Srbin nije u ovom gradu dobio ni ulicu,a kada se vadi karta na automatu od nasih jezika pise samo na hr,iako ima Srba daleko vise.Dakle Vindoobona da nebi bila Vindobona, grad Vinda, Venda, mora da se sistematski sve sakriva i iskorjenjuje sto ima veze sa Srbima,jer lako je sa Slovacima i Slovencima...i Cesima... Zube su slomili 2 puta na nama,ami jos vise...

Poslednja izmena:
Polako.
Izgleda da je osnova Ser iz sveta Belih. Međutim to još uvek ne znači da se tek tako možemo indetifikovati sa svim Serima širom sveta.
Pre bih rekao da su Srbi, dinarci, paleobalkanskog porekla, i oni su u jednom istorijskom trenutku (pre 3500 g) bili u plemenskom savezu pod vođstvom severaca (R1a haplogrupa).
I odatle je ostao etnonim.
Ovo perje nije arijevsko, već paleobalkansko.

Postoji teza da je Britanija dobila ime od Albus, Albis, Bela. Kao i Elba, Albis, Laba...

Poslednja izmena:
Mislim da su se "dinarci" poslagali duz hr bosnaske granice i u cg,bas jer je to granicna oblast,a da su tu planski,jer gdje su granice tu su ratnici,tj srbi. gle,ima ih od like,do arbanije a sve su tu mletacko,turske,austrijske,napoleonove i druge razne granice raznih perioda...

str 29. "Kada je Rimljanin vodio Slavena u svojih legijah, i Galije ravnati po Dalmatincu: Zar bi on više što zabilježio o Slavenu, no da je Sklav tj.sužanj, kada nam i sam naš (ako je naš) Krčelić takovo ime o vrat vješa, i ljuteć se na fratrove prieti im se što se usudjuju proslavljati Slavena, i što ga neće da ponize do okovah biednoga sužnja."

http://www.archive.org/stream/razpravaopoduna00antugoog#page/n4/mode/2up

Dakle servus serbsko ime i sklavus i sluzenje,je ovo pravo objansjenje. To je od vojne sluzbe, jer cudno je da bi srb ser ime svuda bilouzviseno,od britanije do persije (ser-glava,glavesina..)a da je samo na latinskom lose,a sklavus od slaven,jer su to bili slavenski ratnici,pa je i to sinonim,zanimljivo je da biskup Antunovic navodi predanje koje je tada jos bilo jako da su Slaveni bili u rumskim legijama.

Str.32.
Slavenom nije bio prijateljem Gjuro Srimac, pa ipak priznaje »racku« hrabrost, kada prigodom opisivanja Jovana ili Ivana cara...
To se isto priznaje i u pismu na magjarskom jeziku o dombovarskoj gospoštiji, upravljenom na Verboczija, gdi se doslovce veli o »Racih« da su dobri vojnici, koji s oružjem dragovoljno služe. Junački su »Raci« bili zapisani već i u taboru Giskre, pa su i pravednoga Matijaša, kralja ugarskoga, crne legije jezgru sačinjavali.

Ovde se pod Racima nesumnjivo misli na Srbe, mada sam ja protivnik da se ti termini poistovjecuju, posto zastupam tezu da su vlasi pastiri,srbi ratici a rasani ratari.medju njima su srbi bili elita.

Str.39.
...Kako se ime naroda i zemlje, u imenu Ilira i Traka, samo i jedino u nami zadržalo, pa nijednom drugom puku, koji je ovuda živio, nije to ime podieljeno, i to na toliko, da su Slaveni i oni istim imenom nazivani, ako su se iz ovih zemaljah i izselili, te ne samo ut Dunaj, već i prieko Dunaja tamo tja do Vacza i Ostrogonta nastanili Bunjevci, Šokci i Srbi s onimi imeni od drugih narodah označavani bili.

Dakle on tu vidi kontinuitet, i ja ga vidim.

Ali u povisti zovu ove k jugu Kroate a one više k istoku Rascijane, dočim Nimac i danas svakog južnog Slavena kada ga čuje govoriti, veli, da govori »racis«. A njihovi pisci kada o više plemena govore, i sad još upotribljuju ime Ilira. Magjar nikad nećedrugačije u govoru rećo, već »rac«, a dok je god pisao latinski, uvik nam je navaljivao ime Ilira, nu od kako je počeo pisati svojim magjarskim jezikom, od onda napominje imena pokrajinska, naime: Srb, Bošnjak itd.

Dakle doslo je do promjene termina. da bi nas razdvojili vise imena,a do tada iliri!

45.str. Tu nema ni danas tako zvanih Vlahah, ili kako se sada od niekoliko godinah, najviše od godine 1860.zovu Srbah.

Dakle, nisi su svi Srbi Srbi danasnji,ni Hr posebno Hrvati... puno smo manje Hrvati i Srbi nego sto mislimo. Ja nisam za to da se srb ime prpfanise i devalvira prenosenjem na mnoge, ma koliko bilopopljuvano to ime,ili unizenom srbzacjom Roma i vlaha,a i nas samih, u smislu onog nesoja, necojstvenih.

..........

http://en.wikipedia.org/wiki/Kaiser

Kaiser is the German title meaning "Emperor". Like the Russian Tsar it is directly derived from the Roman Emperors' title of Caesar, which in turn is derived from the personal name of a branch of the gens (clan) Julia, to which Gaius Julius Caesar, the forebear of the first imperial family, belonged. = што опет потиче из личног имена огранак Генс (клана) Јулија, на којем Гај Јулије Цезар, претходника прве царске породице, припадао.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Цар

Цар (лат. caesar, грч. καῖσαρ) је један од словенских назива монарха, најчешће суверени владар царства или другог типа царске области.

http://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_(title)

Caesar (plural Caesars; Latin: Caesar, plural: Caesares) is a title of imperial character. It derives from the cognomen of Julius Caesar, the Roman dictator. The change from being a familial name to a title adopted by the Roman Emperors can be dated to about AD 68/69, the so-called "Year of the Four Emperors".

http://sr.wikipedia.org/wiki/Цезар_(титула)

Цезар (грч. καῖσαρ) је била једна од највиших римских и византијских титула, која се користила још од римског доба. Церемонија уздизања појединца у ранг цезара, описана је у спису „О Церемонијама“, византијског писца и цара Константина Порфирогенита (913—959), а њена званична инсигнија био је венац без крста. Ова титула коришћена је и у средњовековној Србији, у облику кесар или ћесар.

CERemonije su u stvari serbonije, jer i sermo je propovjed a i vulgarnolatinski govor. kult u cast boga Serbona, Herkula. Ako se pojedinac uzdice u rang, ako je to titula, onda je jasno da sam u pravu u svojim tvrdnjama. Bilo bi zanimljivo procitati i to djelo.

Značajan je i spis O ceremonijama na vizantijskom dvoru (De ceremonius aulae Bizantinae, 952), u kome nalazimo i jednu zanimljivost: kad opisuje carevo pojavljivanje u javnosti, navodi uzvike koje tom prilikom izgovaraju okupljeni, a to su stihovi sa 25 slogova, dakle očito povezani s političkim stihom. Ovo delo, koje predstavlja važan kulturno-istorijski dokument, sačuvano je u kasnijoj verziji, dopunjenoj novim materijalom.

.......

guSAR
keSAR
pokliSAR=poslanik
huSAR
SARmat=sarbat
ARbanas
SERbin
SER
emiSAR

postoji i kleSAR, teSAR,meSAR ali to je mozda od toga sto sjece meso,me=meso,sar,satara... ili tesar drvo sjece,a klesar kamen udara,sjece... ja ne znam da li ima jos zanimanja gdje ima to sar,a da nije neka "vojna" radnja,udaranje,odsjecanje itd...

Poslednja izmena:
Dakle, na ovom forumu je bilo luđaka i budala, ali ovoliku količinu gluposti ovaj podforum mislim da još nije vidio.
Iako, Srebrena je tu negdje, ali ovaj ju šije za tri koplja srpska, ratnička onih ratnika svjetlosti....

Tako je spala Krsta na dva slova, od toga je jedno Mrkalj.... koga usprkos razlici u stavovima cijenim zbog dosljednosti i argumentaciji (iako često pogrešnoj i još češće nedokazanoj, ali ajde...).

Vidim da se čak i IgorIngva preselio na onaj forumtočkahr

slaughterer
stonecutter
Canter

i rijec teror je od toga, ser-ter-her...jer serbi sprovode red nasiljem,carskim ili Bozjim ukazom.

http://www.etymonline.com/index.php?term=terror

teror i od teranje, proeterivanje...

terror (n.) Look up terror at Dictionary.com
late 14c., "great fear," from Old French terreur (14c.), from Latin terrorem (nominative terror) "great fear, dread," from terrere "fill with fear, frighten," from PIE root *tre- "shake" (see terrible). Meaning "quality of causing dread" is attested from 1520s; terror bombing first recorded 1941, with reference to German air attack on Rotterdam. Sense of "a person fancied as a source of terror" (often with deliberate exaggeration, as of a naughty child) is recorded from 1883. The Reign of Terror in French history (March 1793-July 1794) so called in English from 1801. Old English words for "terror" included broga and egesa.

терор (в.) Види се терор на Дицтионари.цом
крајем 14ц, "велики страх", из Старог француског терреур (14ц.), од латинског террорем (номинатив терор) "велики страх., ужас, "из террере" попуни са страхом, уплашити, "из ПИЕ корена * Тре-" тресе "(види страшно). Значење "квалитет изазива страх" је потврђено из 1520с; терор бомбардовања први пут забележена 1941, са освртом на немачком ваздушном нападу на Ротердаму. Осећај "лица имагинаран као извор терора" (често са намерног претеривања, као ни несташног детета) је забележен од 1883. Реигн оф Террор у француској историји (март 1793-јул 1794) тзв на енглеском језику од 1801. Старе енглеске речи за "терора" укључен Брога и егеса.

Dakle,po meni,nema sumnje da je i rijec TEROR povezana sa raticickim stalezom SERba. Nije cudo da su i danas u Evropi najveci kriminalci Arbanasi i Serbi,tj ljudi sa nasih prostora,to je tradicija...

.........

http://www.etymonline.com/index.php?term=terrible&allowed_in_frame=0

terrible (adj.) Look up terrible at Dictionary.com
early 15c., "causing terror, frightful," from Old French terrible (12c.), from Latin terribilis "frightful," from terrere "fill with fear," from PIE root *tres- "to tremble" (cf. Sanskrit trasati "trembles," Avestan tarshta "feared, revered," Greek treëin "to tremble," Lithuanian triseti "to tremble," Old Church Slavonic treso "I shake," Middle Irish tarrach "timid"). Weakened sense of "very bad, awful" is first attested 1590s.

терор
крајем 14ц, "велики страх", из Старог француског терреур (14ц.), од латинског террорем (номинатив терор) "велики страх., ужас, "из террере" попуни са страхом, уплашити, "из ПИЕ корена * Тре-" тресе "(види страшно). Значење "квалитет изазива страх"...

Dakle, zadatak starih Serba je da izazivaju strah i trepet,da ZARe i pale, tresu... njh su se plasili i kao vojske i kao zakona. Oni su u mirskom biblsijkom smislu zao duh Bozji. Uzvisenost nam je od same cinjenice da smo visi stalez i da imamo izvrsnu vlast da sudimo i osudimo,zato perjanici su policija u cg,hapse i vode na sud! a unizenost nam je sto za Boga i cara odradjujemo zle,lose,prljave poslove da se zadovolji pravda.Otuda tolika osveta, i u ratnickoj tradiciji potreba da sacuvas cast da se osvetis. Ko se ne osveti taj se ne posveti,je cista srbska tradicija, svet je ko se osvetio!

Ne znam kako se naziva taj zao duh bozji u bibliji mogu pogledati,on ubija djecu u Egiptu,a janisari odvode djecu!

Mislim da su Srbi zato djavoli jer se sarmatska granica naziva djavoljom!

Srbi su dakle losi momci,ali za neku pravdu...

terrible (adj.) Look up terrible at Dictionary.com
early 15c., "causing terror, frightful," from Old French terrible (12c.), from Latin terribilis "frightful," from terrere "fill with fear," from PIE root *tres- "to tremble" (cf. Sanskrit trasati "trembles," Avestan tarshta "feared, revered," Greek treëin "to tremble," Lithuanian triseti "to tremble," Old Church Slavonic treso "I shake," Middle Irish tarrach "timid"). Weakened sense of "very bad, awful" is first attested 1590s.

страшно (н.) Види се страшно на Дицтионари.цом
почетком 15ц., "изазива страх, застрашујућу," из Старог француске страшне (12ц.), од латинског террибилис "застрашујуће" , из террере "попуни са страхом," из ПИЕ корена * трес-"да се тресе" (уп. санскриту трасати "задрхти," авестански тарсхта " , плашио, поштован, "грчки трееин" да се тресе, "Литвански трисети" да се тресе, "Старословенски тресо" Ја трести, " Средњи ирски таррацх "стидљив"). Ослабљен осећај "веома лоше, страшно" је први атестиран 1590с.

..........

http://en.wikipedia.org/wiki/Devil's_Dykes

The Devil's Dykes (Hungarian: Ördög árok), also known as the Csörsz árka ("Csörsz Ditch") or the Limes Sarmatiae (Latin for "Sarmatian border"), are several lines of Roman fortifications built mostly during the reign of Constantine I (312-337), stretching between today's Hungary, Romania and Serbia.

CARinici u Novom zavjetu su bili omrzeni ljudi,zbog korupcije i nepostenja. To je bio sinonim za loseg covjeka.

pod rimskom okupacijom, a carinici su bili "u sluzbi okupatora" http://www.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Message?msgId=3339

Kakve bi danasnje funkcije bile najblize ovim tadasnjim funkcijama? Pa,
carinicima bi najblizi bili haraclije, mada su haraclije bili poturice, dok
su carinici bili iz istog naroda.

Dakle poreznici, haraclije, carinici... u ukrajinsom se kaze митний ,carina,podmitiit!

Postoji priča o mitaru I fariseju koju je ispričao Sam Hristos (Lk. 18, 10-14). “…dva čoveka su ušla u hram da se pomole: jedan farisej, a drugi carinik”. Farisej je čovek koji polaže pravo na svetost, svi ga uvažavaju, on gordo stoji u prvim redovima I celim svojim izgledom pokazuje svoju pravednost. “Bože! Hvalim Te što ja nijesam kao ostali ljudi, hajduci, nepravednici, preljubočinci, ili kao ovaj carinik. Postim dvaput u nedelji; dajem desetak od svega što imam”, - kaže on. A carinik, sakupljač poreza, čovek prezren od svih, - carinike su smatrali ugnjetačima, grešnim ljudima, često su im čak zabranjivali da ulaze u crkvu, - I tako carinik prilazi k Bogu svestan svoje grehovnosti. On stoji dalje ne smejući čak da podigne oči ka nebu, I izgovara samo jednu molitvu: “Bože budi milostiv meni grešnom!”. Ta molitva se I naziva molitva mitara (carinika)

http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=602

Dakle, na ovom forumu je bilo luđaka i budala, ali ovoliku količinu gluposti ovaj podforum mislim da još nije vidio.
A nemoj tako o Krsti pisati, pa svaki forum mora imati ovu vrstu internet pronalazačā. z:)
Moraš priznati da je zanimljivo koliko bujnu maštu ima, a i smiješna
je pomisao koliko je truda u vremena morao uložiti kako bi sastavio i
ovaj mozaik besmišlja. z:D No, činjenica je da postavljač teme, kako
to već jedan kolega reče, ne razlikuje maštu od stvarnosti, a pisao
je i daleeeeko nečitavije stvari, što bješe zaista zabrinjavajuće.

..................

Ево и ја да допринесем теми, Сарма потиче из турскога
глагола sarmak 'смотати', 'увити', то је старо сербско
обредно јело, које представља њихове непријатеље који се
савијаху, увијаху, смотаваху око себе у страху од сербских
ратника, а Серби су их такве секли својим мачевима.

...а Сербин виљушком - боц! Сарма пала од стране хладнокрвног сербског дворског есцајга.
sarma.jpg

Poslednja izmena:
One was a Pharisee and the other a tax collector Lk.18,10
You can be sure that tax collectors
and prostitutes will get into the kingdom of God before you ever will Mt.21,31

..........

saklupljaci poreza, tax collectors, kod nas u st slav.mitari, u novosrbskom carinici.

Carinici i bludnici pre vas će ući u Carstvo Božije
publicani et meretrices praecedunt vos in regno Dei...

publicani=poreznici,carinici od publika,publicitet,javo djelo...

I reče Mojsije: Ovako veli Gospod: Oko ponoći proći ću kroz Misir, I pomreće svi prvenci u zemlji misirskoj, od prvenca Faraonovog, koji htede sedeti na prestolu njegovom, do prvenca sluškinje za žrvnjem, i od stoke šta je god prvenac.... I neka uzmu krvi od njega i pokrope oba dovratka i gornji prag na kućama u kojima će ga jesti.

8 I neka jedu meso iste noći, na vatri pečeno, s hlebom presnim i sa zeljem gorkim neka jedu.
4 Moj. 9:11, 2 Dn. 35:12, 1 Kor. 5:8

9 Nemojte jesti sirovo ni u vodi kuvano, nego na vatri pečeno, s glavom i s nogama i s drobom.

10 I ništa nemojte ostaviti do jutra; ako li bi šta ostalo do jutra, spalite na vatri.
2 Moj. 16:19, 2 Moj. 23:18, 2 Moj. 34:25, 4 Moj. 9:12, 5 Moj. 16:4

11 A ovako jedite: opasani, obuća da vam je na nogu i štap u ruci, i jedite hitno, jer je prolazak Gospodnji.
5 Moj. 16:5, Isa. 52:12

12 Jer ću proći po zemlji misirskoj tu noć, i pobiću sve prvence u zemlji misirskoj od čoveka do živinčeta, i sudiću svim bogovima misirskim, ja Gospod.
2 Moj. 11:4, 2 Moj. 12:23, 4 Moj. 33:4, Isa. 19:1, Jer. 43:12, Amos 5:17

13 A krv ona biće vam znak na kućama, u kojima ćete biti; i kad vidim krv, proći ću vas, te neće biti među vama pomora, kad stanem ubijati po zemlji misirskoj

Recite: Ovo je žrtva za prolazak Gospodnji, kad prođe kuće sinova Izrailjevih u Misiru ubijajući Misirce, a domove naše sačuva. Tada narod savi glavu i pokloni se.

28 I otidoše i učiniše sinovi Izrailjevi, kako zapovedi Gospod preko Mojsija i Arona, tako učiniše.

29 A oko ponoći pobi Gospod sve prvence u zemlji misirskoj od prvenca Faraonovog koji htede sedeti na prestolu njegovom do prvenca sužnja u tamnici, i šta god beše prvenac od stoke.

..........

zrtva za prolazak i kasnije su sakupljaci poreza.

..........

Latin publicus "of the people; of the state; done for the state," also "common, general, public; ordinary, vulgar," and as a noun, "a commonwealth; public property," altered (probably by influence of Latin pubes "adult population, adult") from Old Latin poplicus "pertaining to the people," from populus "people

Латински публицус "од народа, од државе, урадио за државу," такође "заједнички, општи, јавни, обичних, вулгаран," и као именица, " , Комонвелт, друштвена својина, "мењати (вероватно по утицајем латинског пубес" одраслог становништва, одрасле ") из Латинске Стари поплицус" који се односе на људе, "из Популус "људи

People, from Latin populus "a people, nation; body of citizens; a multitude, crowd, throng," of unknown origin, possibly from Etruscan. The Latin word also is the source of Spanish pueblo, Italian popolo. In English, it displaced native folk.

из латинског Популус "народ, народ; тело грађана; мноштво, гомила, гомила," непознатог порекла, вероватно из етрусского. Латинска реч такође је извор шпанског Пуебло, италијански Пополо.

Dakle onaj koji od naroda skuplja porez,popularnost,populi,people,narod...populacija.

...

ova asocijacija je mozda i smijesna a mozda i istnita,ako su ovi sakupljaci poreza, rez,rezes dio od svoga,mozda su nekada davali pola od zaradjenog ne desetak,kada su vec hmanizovani, po-pola, popolo...narodonaj koji pola mora da razi za sebe pola za gazdu,cara,vlastelu...moguce!

u Rimu glavarina u ranijem periodu, a kasnije porez na nasleđe i na promet (žito, so), kao i carina.

jer i nasa rijec po-rez.pola rezes! i dajes,nevoljno,ali moras,i ko ti to uzima,serbin,mrzis ga!

I u srednjem veku prihodi od krunskih domena ostaju važan izvor prihoda vladaoca i države, ali se šire porezi u obliku glavarine, poreza na zemlju i nasleđe i raznih drugih dažbina. Deo poreza plaća se u naturi, kao deo žetve ili u stoci. Crkva stiče velike prihode kroz razne dažbine.

Pojava i rast mnogih poreza čvrsto je vezana za ratove i potrebu koju oni donose da se u kratkom roku znatno poveća državni prihod.

http://en.wiktionary.org/wiki/taxo#Latin

English: tax
French: taxer
Italian: tassare
Spanish: tasar
sare,opet se vracamo odsjecanju,dakle moja,po nekima "buncanja" se pokazujukao java a ne kao fantazija!

............

kada ispitujemo duboku antiku i imamo pretpostavku da je po-polo od po pola da narod daje,treba gledati ima li toga jos na dalekom istoku i ima:

http://nier.wikia.com/wiki/Popola
Popola, also known as Popol in the japanese release, is a character in NIER, twin sister of Devola, and friend of Nier

Попола, такође познат као Попол у јапанском издању, је лик у НИЕР, сестра близнакиња од Девола, и пријатељ НИЕР ovde mozda cinim gresku usljed brzopletosti,mozda ne

mozda je popolo,za narod i od polis,polje,poljaci koji rade na polju,da daju pola...

Poslednja izmena:
A nemoj tako o Krsti pisati, pa svaki forum mora imati ovu vrstu internet pronalazačā. z:)
Moraš priznati da je zanimljivo koliko bujnu maštu ima, a i smiješna
je pomisao koliko je truda u vremena morao uložiti kako bi sastavio i
ovaj mozaik besmišlja. z:D No, činjenica je da postavljač teme, kako
to već jedan kolega reče, ne razlikuje maštu od stvarnosti, a pisao
je i daleeeeko nečitavije stvari, što bješe zaista zabrinjavajuće.

..................

Ево и ја да допринесем теми, Сарма потиче из турскога
глагола sarmak 'смотати', 'увити', то је старо сербско
обредно јело, које представља њихове непријатеље који се
савијаху, увијаху, смотаваху око себе у страху од сербских
ратника, а Серби су их такве секли својим мачевима.

...а Сербин виљушком - боц! Сарма пала од стране хладнокрвног сербског дворског есцајга.
sarma.jpg

Iako si ovo izveo u sali, ni ne znas da je sasvim moguce da je etimologija tocna.

Сарма значи "замотани ствар" у турском језику, од глагола 'то сармак упакујем "или" да се котрља ".

Oni pakuju ono sto skupe od poreza. paketlemek, sarmak, sarmalamak http://translation.sensagent.com/sarıp sarmalamak/tr-tr/

Sarma (Roemeens: Sarmale) is een Turks gerecht dat zeer populair is in Turkije, Centraal-Azië en de Balkan.

Dakle bas na evroazijskom, indoevropskom prostoru,pa poklapanje ne bi trebalo da cudi,sigurno je ta rijec iz persijskog usla u turski.

..................

OD ASIRACA JE,SIRIJA,SURIJA...

Sarma: Asirski dolma, Armenski dolma,Grčki dolmates, Persiski dolma Turski, dolma i sarma; Bugarski sъrma ili sarma; Srpski i tzv jezici bivše Jugoslavije, sarma , sarma dolma… je jelo od umotanog lista vinovog, kupusa ili zelja, blitve…nadevenog nadevom. Tradicionalno se danas sprema u Srbiji, Grčkoj, Armeniji, Iranu, Iraku Turskoj…tj. svim zemljama Srednjeg istoka i Balkana.
Istorija dolme ili sarme vezana je za Asirce starosedoce Mesopotamije, čija istorija seže preko šest hiljada godina pre Hrista,

http://ilovesarma.wordpress.com/2012/11/01/nastanak-sarme-i-sarma-po-vekovima-i-prostorima/

Asirci, narod razvijene države i kulture, narod koji se bavio zemljoradnjom, razvio navodnjavanje, gajio poljoprivredne kulture, među njima i vinovu lozu, taj narod je zamotao svoju prvu dolmu ili sarmu davno pre Hrista, Turaka i Osomanske imperije.
Taj isti narod živi i danas tamo čuvajući tradicije svoje kulture a i među njima i kulinarske.
Kako su Asirci kao država obuhvatali zapadni deo Persije, Armeniju, Mesopotamiju ,Siriju i dobar deo Anadolije,tako je i dolma osvojila taj deo sveta.
Kasniji osvajači Arapi su je nasledili i obogatili svojim filom i začinima.
Karavanski i pomorski putevi doneli su dolmu do antičke Grčke, dolmades postade deo kulinarke grčke tradicije.U Vizantiji su se umotavale sarme davno pre dolaska Turaka i pada Konstantinopolja
Tako da se i na dvorovima Nemanjića i Mrnjavčevića znalo za lepotu ukusa dolme ili sarme.

Ako je ona tu prije Turaka,zanimljivo bi bilo provjeriti,samo ne znam kako,kako se zvala do Turaka,sarma ili dolma...mislim da je po asircima dobila ime,a sto to na turskom znaci uvijati,umotati,je mozda od samog oblika tog popularnog jela!?

Ako je u to bilo asirsko jelo, mozda je dobilo ime po njima, a glagol uvijati od je u turskom nastao od toga, samog jela, poredbom. Smrt,morto, more,morava Morija-brdo gdje su prinosili zrtve ljudske i gdje je kasnije izgradjen solomonov hram. Vidis da je masa toponima, hidronima itd od smrti. s mir-om,smiriti se,smiraj dana... a pepeo su bacali u rijeke i more,Indijci josto rade,paotuda hidronimi mrtvackog imena,aiko su prilicno zivi,tj imas talase i tok rijeke. sto onda nebi i taj turski glagol bio po jelu starijem od njih kao naroda?

i od ser je erekcija,preSERvativ,stiti, er-jerarhija, glavesina...vazan a sve od kulta sunca surije,kojie zraci,SR. Krene od jednog pojma a prositi se do savremenih termina kakvi su server,servis... opetos sluzenja,ne ropskog. pa ako je servirati-sluziti od serbi sto ne i sarma-uvijati od asiraca? (to da je servirati i servis od serbis,serbi nema sumnje jer je i drugi termin za slugu sklavus,slaveni... opet ponavljam,kasnije je dobilo znacenja sluznja u svim oblastima,ali u dubljoj antici znaci sluzenje viseg ranga,plemstvo.jer slaven je slavan,ili koji slovi,govori,a to je bozanska osobina. divine,divaniti.

Poslednja izmena:
Nije mi bas najjasnije oko Julica Cezara, sta tu znaci cezar, porodicna titula?

Cezar je brojnim vojnim pobjedama znatno proširio uticaj i vlast Rimske imperije.

Cezar je poticao iz ugledne patricijske porodice, Julijevci. U doba cara Oktavijana, koji je naslijedio Cezara i postao prvi rimski car, u epu Eneida [Publije Vergilije Maron] veliča Julijevce povezujući ih sa legendarnim trojanskim junakom Enejom...

The cognomen "Caesar" originated, according to Pliny the Elder, with an ancestor who was born by caesarean section (from the Latin verb to cut, caedere, caes-).

У надимак "Цезар" настао, према Плиније Старији, са претка који је рођен царским резом (од латинског глагола да смањи, цаедере, Цаес-).

dakle opet je SAR neki rez,..iako to ovde nje primjeceno..

http://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Caesar

...........

http://en.wikipedia.org/wiki/Caesarean_section

230px-Cesarian_the_moment_of_birth3.jpg

carski rez. dakle sar=rez... kao i teSAR,kleSAR,meSAR...sto sjeku nesto...

Poslednja izmena:
The term has also been explained as deriving from the verb caedere, to cut, with children delivered this way referred to as caesones. Pliny the Elder refers to a certain Julius Caesar (an ancestor of the famous Roman statesman) as ab utero caeso, "cut from the womb" giving this as an explanation for the cognomen "Caesar" which was then carried by his descendents.[11] Notably, the Oxford English Dictionary does not credit a derivation from "caedere", and defines Caesarean birth as "the delivery of a child by cutting through the walls of the abdomen when delivery cannot take place in the natural way, as was done in the case of Julius Caesar".[16]

Some link with Julius Caesar, or with Roman emperors in general, exists in other languages, as well. For example, the modern German, Norwegian, Danish, Dutch, Swedish, Turkish and Hungarian terms are respectively Kaiserschnitt, keisersnitt, kejsersnit, keizersnede, kejsarsnitt, sezeryan, and császármetszés (literally: "Emperor's cut").[17] The German term has also been imported into Japanese (帝王切開 teiōsekkai) and Korean (제왕 절개 jewang jeolgae), both literally meaning "emperor incision". Similar in western Slavic (Polish) cięcie cesarskie, (Czech) císařský řez and (Slovak) cisársky rez (literally "imperial cut"), whereas the south Slavic term is Serbian царски рез and Slovenian cárski réz, which literally means "tzar" cut. The Russian term kesarevo secheniye (Кесарево сечение késarevo sečénije) literally means Caesar's section. The Arabic term (ولادة قيصرية wilaada qaySaríyya) also means "Caesarean birth." The Hebrew term ניתוח קיסרי (nitúakh Keisári) translates literally as Caesarean surgery. In Romania and Portugal, it is usually called cesariana, meaning from (or related to) Caesar.[citation needed]

According to Shahnameh ancient Persian book, the hero Rostam was the first person who was born with this method and term رستمينه (rostamineh) is corresponded to Caesarean.[citation needed] Also, Hindu mythical monkey god Hanuman was born through a similar procedure on her mother Anjani.

Finally, the Roman praenomen (given name) Caeso was said to be given to children who were born via C-section. While this was probably just folk etymology made popular by Pliny the Elder, it was well known by the time the term came into common use.

Термин је такође објаснио како произилази из глагола цаедере, да смањи, (DERATI KOZU) са децом се испоручују на овај начин назива цаесонес. Плиније Старији се односи на одређену Јулија Цезара (претка чувеног римског државника) као аб утеро цаесо, "исећи из утробе" даје ово као објашњење за цогномен "Цезара" који је затим извршена његовим потомцима. [11] Наиме, Оксфорд енглески речник не кредитирати је извођење из "цаедере", и дефинише царски рођење као "испоруку детета од стране сечење кроз Зидови абдомена када испорука не може одржати на природан начин, као што је урађено у случају Јулија Цезара "[16].

Неки веза са Јулија Цезара, или са римских царева уопште, постоји у другим језицима, као добро. На пример, савремени немачки, норвешки, дански, холандски, шведски, турски и мађарски услови су респективно Каисерсцхнитт, кеисерснитт, кејсерснит, кеизерснеде, кејсарснитт, сезериан, а цсасзарметсзес (дословно: "Царев цут" ;). [17] Немачки Термин је такође увезен у јапанском (帝王切开теиосеккаи) и корејски (제왕 절개 јеванг јеолгае), како дословно значи "цара" реза. Слично у западној словенском (пољски) циецие цесарские, (Чешка) Цисарскы рез и (словачки) Цисарскы рез (буквално "царски рез"), док је југ словенски израз је српски и словеначки царски рез Царски Рез, који буквално значи "цар" рез. Руски Израз Кесарево сецхениие (Кесарево сечение Кесарево сеченије) дословно значи секцију Цезарово. Арапски термин (ولادة قيصرية вилаада каиСариииа) такође значи "царски родила." Хебрејски термин ניתוח קיסרי (нитуакх Кеисари) преводи буквално као царског операције. У Румунији и Португалу, што се обично назива цесариана, што значи од (или у вези са Цезаром). [Цитат потребан] Према древном персијском Схахнамех књиге, јунак Ростам био прва особа која је рођена са овом методом и рок رس

SAR bi bilo od sarba,koji sjeku,nema drugog objasnjenja,za tesar,mesar,klesar...sar=sarmat!

Један од већих центара Сармата је био Сирмијум, данашња Сремска Митровица. Njih mnogi stranci poistovjecuju sa Slavenima posebno sa Srbima!

Сачувани су историјски записи о ратовима 236.--238. и 260.--271. године, као и да је Рим, између 290. и 330. године упутио чак осам казнених експедиција, опустошивши сарматску територију, после чега су цар Галерије Максим и његови наследници, Константин и Лициније, носили у свом називу лат. Sarmaticus.

Dakle najjaca vojna sila je stalno imala problema s njima! ratnici! sar=koji sjece,ubija...ratnik.

taksare=po-rez, a sar=rez! dakle ja sam u pravu kada kazem da i kaSARna i sve u vezi SAR ima u starini veze sa vojskom i dostojanstvom...

http://sh.wikipedia.org/wiki/Kasarna

Kasarna

Kasarna (franc. preko njem.) ili vojarna odn. vojarnica (hrv.) zgrada je namijenjena mirnodopskom smještaju pripadnika vojske ili drugih oružanih snaga. Riječ je o jednostavnim zgradama koje sadrže zajedničke spavaonice, a koje dijele obični vojnici, niži podoficiri, odnosno kadeti ili učenici vojnih i policijskih škola. Kasarne ponekad mogu sadržavati i pojedinačne sobe u kojima stanuju viši podoficiri i oficiri. Kasarne se obično nalaze unutar vojnih baza. Iako su se kasarne gradile još u doba Rimskog Carstva, u suvremenom obliku javljaju se tek sa stvaranjem profesionalne stajaće vojske u 17. vijeku.

http://de.wikipedia.org/wiki/Kaserne

Eine Kaserne ist grundsätzlich eine militärische oder polizeiliche Gebäudeanlage, in der Soldaten...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back