Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Selam svima.
Ne bese me jedno vrijeme.

Moraca@ ako te tvoji nisu naucili osnovnom vaspitanju a to je da ne zabadas nos dje mu nije mjesto evo ja cu ti reci batali se toga, dosta vise o tome ko je Bosnjak ko Crnogorac... za mene svako u CG sto prica juznoslavenskim jezicima naroda i narodnosti a islamske je vjere za mene je BOSNJAK, sta je po drzavnosti to je druga prica...etnicko ime i drzavno nije isto, i gotovo vise sa tim, dosta!

Jedino sto sve ove narode na prostoru ex YU spaja (izuzev albanaca) je jezik.. moze neko da mlatara sta hoce al jezik znaci mnogo vise nego sto mislimo,on povezuje ljude. Da ne pricamo isti jezik (Bosnjaci, Hrvati, Srbi i Crnogorci) nikad se mozda ne bi sastali nedje pa ni slucajno.

Poslednja izmena:
Ljudski je i pogrešiti, a ljudski je i izviniti se. Samo kad se to ponavlja, onda govori o nečem drugom. Ako braniš svoj stav i pravo na nacionalni identitet, zašto moraš druge da vređaš? Po čemu sam ja, recimo, "zaveden", kako ti reče, a ti nisi?

Pa da, ko će da se javi, nego onaj "kome čavka stoji na glavi, a viče: iš!". Ti si druga strana iste medalje. Ako on svojata, kako ti reče "Crnogorce islamske vjere", to isto i ti radiš svojatajući sve muslimane koji govore naš jezik kao Bošnjake?! Uz to je za tebe biti Srbin "sramota i uvreda". I šta to govori?

Mrdaywalker, Moračanin

Obojica gradite i dokazujete sopstvene nacionalne identitete, negirajući druge, a to je besmisleno, uz to i kontraproduktivno. Tražite za sebe pravo, koje osporavate drugima. Uz to, vređate i inacionalno, i verski, one koji ne misle kao vi. Zanima me samo šta želite time da postignete?

To ide ovako, ako idje postoji ''Srbin islamske vjere'' mislim, po porijeklu da je Srbin, on danas to nece da bude, iz inata ima da kaze: e vala kad vidim kakvi su i sta su sve radili zgadi mi se da budem dio tih ljudi... ovo sto sam napisao mozda se moderatorima ne svidja al ebiga sta cu kad mi je iskrenost oduvijek bila mana.

P.S. Ovo naravno ne govorim o sebi na sta se sigurno vec pomislja.

Poslednja izmena:
Nešto na znanje ovima što kažu da vrijeđam druge nacije;

Ako je iz Bošnje onda treba da bude Bošnjak. Ako je iz Bosne, onda je Bosanac i tako vas svijet kaže.
Ako je iz CG onda je Crnogorac.

Osporavam jedino to, da ako je neko rođen u CG i tu živi vjekovima, onda nemože biti Bosanac, Srbin,...... osim ako je turista ili tu dođe da radi.

Čuš Bošnjak iz CG ha ha .. pa to je čista politika.

Bošnja ne postoji, postoji samo Bosna, a Bošnjak ili Bosanac potiču od tog imena. Vidiš, ako je iz Bosne, onda je Bosanac, ali uz to može biti i Srbin, Hrvat ili Bošnjak, što se ne podudara s tvojom "logikom", ali tako je.

Ti možeš da osporavaš šta god ti padne na pamet, ali to je tvoj problem. Po tvojoj logici i ja mogu da kažem: "Ako je neko Crnogorac, onda može biti samo Srbin". Sem toga, zavisi šta podrazumevaš pod terminom "Crnogorac", a poređenje termina "Bosanac" i "Srbin", nije adekvatno, "Srbin" ima nacionalno značenje, "Bosanac" nema. To je odavno trebalo da naučiš.

A ti zamjenjuješ stare termine o izjednačavanju vjere i nacije. To pročitao, naučio i utuvio u glavu i druge istine za tebe nema!

Ako bi bilo tako, onda bi se ta prostor zvao Srbija, Srpska Republika Duklja,Zeta,CG, Srpska CG ili Crna Srbija.
Vjerovatno smo svi Sloveni nekad bili "isti" narod jer nam i jezik ima isti korijen, ali treba shvatiti, da ti narodi tu na tim prostorima žive uglavnom odvojeno već oko 1000 i više godina.
Vrijeme i razni uticaji iz okoline ih je napravilo različitim i više nijesu isti, niti će ikad više biti.
Jedino ako im zaprijeti neka velika opasnost po opstanak, onda bi se mogli ujediniti a u normalnim okolnostima NE.

Jedna od takvih opasnosti je brzo širenje islama i njihove kulture po Evropi i zato vjerujem, da će se za jedno 50-100 godina hrišćanske crkve ujediniti i da će doći do sukoba širih razmjera u odbrani evropske kulture i civilizacije.
Ovdje ne mislim da će taj sukob biti klasični rat, već će doći do mnogih zakonskih ograničavanja islamskoj kulturi i preseljavanja ljudi u Evropu iz tih zemalja.
Mislim da će nesrećna Bosna i Sandžak ponovo zbog toga patiti i plačati račune zbog drugih.

Ovo nema veze s verom, niti je pominjem, niti me interesuje u ovom kontekstu i ne znam zašto uopšte pominješ veru, osim da pravdaš svoje stavove, nasuprot činjenicama.

Kako da ne... što ti je argument! Ne znam koji su to "ti" narodi, ali Crnogoraca može da bude samo nakon Crne Gore, jer su po njoj dobili ime, a ne obratno.

Poslednja izmena:
To ide ovako, ako idje postoji ''Srbin islamske vjere'' mislim, po porijeklu da je Srbin, on danas to nece da bude, iz inata ima da kaze: e vala kad vidim kakvi su i sta su sve radili zgadi mi se da budem dio tih ljudi... ovo sto sam napisao mozda se moderatorima ne svidja al ebiga sta cu kad mi je iskrenost oduvijek bila mana.

To znači da je Bošnjak iz inata! Ljepota jedna.

Ali Mrdo, kakva ti je to kapuljača što si natakao na glavu (avatar) jadan ne bio?
Nedaj Bože da te neko sretne takoga u mraku!

Ne ako, nego svakako da postoje Srbi islamske vere.
A ovo ostalo je takva glupost da ne bih ni da komentarišem. Očigledno nisi svestan kakve nebuloze govoriš, što reče Moračanin "Bošnjak iz inata"! Aferim.
I opet netrpeljivost prema Srbima.

Mrdo,
To je bio rat, prljava stvar i svaka strana će reći da je ona druga kriva i da je radila ono što ne valja.
Zaboravite na tu nesreću i ne trujte omladinu sa tim zlim vremenema da se nebi ponovo ponovilo.
To zbog budućnosti.

I greška je inatiti se jer to vodi u nove nepotrebne komfrontacije.

ps. i ne slušaj onu nesreću Zukurčica. Vidiš da CG ide velikim koracima ka EU i normalnom civilizovanom svijetu.

Ja se prezivam Kuč i po religiji sam musliman. Kuçi na albanskom jeziku znaci 'crven', dakle, prvi Kuči su poreklom iz Albanije, bliže - Arbanasi. Kao i svako drugo pleme u tom vremenu, počeli su da se šire i dosli su do Crne Gore, tacnije u Podgorici. Tamo su učvrstili svoj stav i posle odredjenog vremena ( rata ) mnogi primaju islam, hrisćanstvo i prelaze u druge religije. Današnje islamske Kuče možete sresti u Raškoj oblasti, Sandžaku, dok pravoslavne možete sresti širom Srbije. To je ukratko, jasno i tačno. Ne znam zašto širite priče o nečemu što ni sami ne znate.

Ja se prezivam Kuč i po religiji sam musliman. Kuçi na albanskom jeziku znaci 'crven', dakle, prvi Kuči su poreklom iz Albanije, bliže - Arbanasi. Kao i svako drugo pleme u tom vremenu, počeli su da se šire i dosli su do Crne Gore, tacnije u Podgorici. Tamo su učvrstili svoj stav i posle odredjenog vremena ( rata ) mnogi primaju islam, hrisćanstvo i prelaze u druge religije. Današnje islamske Kuče možete sresti u Raškoj oblasti, Sandžaku, dok pravoslavne možete sresti širom Srbije. To je ukratko, jasno i tačno. Ne znam zašto širite priče o nečemu što ni sami ne znate.

delimično tačno....kuči su i srbi i albanci...pola-pola...z:)

Original postavio 15-ogodisnjak
delimično tačno....kuči su i srbi i albanci...pola-pola...

Tačno i jedno i drugo samo prezime Kuč je arbanaško a Kuči su područje - pleme, đe su živjeli svi pomiješani ali valjda u slozi.

@ Moracanin
Ma vraga se zna , ja nisam nasao u literaturi ni jedan pouzdan izvor ko mu je otac , mozda nisam dovoljno trazio .
Pleme Klimenti je navodno bilo srpsko pleme , Lab-man ti si sa tog podrucja ako sam dobro shvatio , u kojoj meri je to tacno ?z:)

Razmišljam nešto neki dan gledajući TV.
Naime, prikazali su nekog albanskog ministra ili funkcionera koji se mislim, zove Ibrahim Kuči, dakle, Albanac "sa dnu kace".:)
U isto vrijeme, za tri dana u BiH imamo izbore na kojima je jedan od ozbiljnijih kandidata za novog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH - Fahrudin Radončić rođen u Crnoj Gori i navodno porijeklom iz plemena Kuča. Dakle, čovjek se kandiduje na izborima da bude "prvi u Bošnjaka":mrgreen:

Nema sumnje da je to pleme iznjedrilo i niz uglednih ljudi i političara i na srpskoj i crnogorskoj strani.

Interesantno je da iz toga plemena danas ima ljudi koji se izjašnjavaju i kao: Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani, Crnogorci/Srbi islamske vjeroispovjesti, Jugosloveni, itd....dakle, iz jednog malog plemena "izleglo" se 5-6 naroda :worth:

Šta su ti Kuči izvorno po etničkom porijeklu!?
Po meni radi se o jednoj vlaško-slavensko-albanskoj mješavini. Mora da je vrlo rano (u 10-12 vijeku) došlo do određene simbioze i rodbinskih veza između lokalnih albanskih, vlaških i slavenskih stočara na tom planinskom području...

Kuči su slovenizovano albanizovano romanizovano hristijanizovano islamizovano ilirsko pleme, danas mješavina svih njih. Inače gorštaci neobično bogato obdareni prirodnom inteligencijom, prodornog gorštačkog mentaliteta izvajanog kroz vječitu borbu s oskudicom i mnogim neprijateljima od kojih im je najveći oni sami.

@ Moracanin
Ma vraga se zna , ja nisam nasao u literaturi ni jedan pouzdan izvor ko mu je otac , mozda nisam dovoljno trazio .
Pleme Klimenti je navodno bilo srpsko pleme , Lab-man ti si sa tog podrucja ako sam dobro shvatio , u kojoj meri je to tacno ?z:)

da, sa tog područja sam poreklom....imam u sebi i Klimentaške i Kučke krvi....Svi su oni bili dvojezična plemena, mešanog porekla koja su se kolebala između pravoslavlja i katoličanstva....Pojavom Marka Miljanova najveći deo Kuča se opredeljuje za pravoslavnu veru i srpski jezuk, a Klimenti, koji ostaju katolici, polako se utapaju u već albanizovana plemena....Nakon toga kreće preseljenje i jednih i drugih u Metohiju i Pešter i islamizacija dela ovih plemena...

Original postavio 15-ogodisnjak
delimično tačno....kuči su i srbi i albanci...pola-pola...

Tačno i jedno i drugo samo prezime Kuč je arbanaško a Kuči su područje - pleme, đe su živjeli svi pomiješani ali valjda u slozi.

U kom vremenu tacno su poceli da se sire pleme Kuci po C.Gorom ?
Ako si ti KUCI onda si Albanac i zavrsena prica.

Kuči su slovenizovano albanizovano romanizovano hristijanizovano islamizovano ilirsko pleme, danas mješavina svih njih. Inače gorštaci neobično bogato obdareni prirodnom inteligencijom, prodornog gorštačkog mentaliteta izvajanog kroz vječitu borbu s oskudicom i mnogim neprijateljima od kojih im je najveći oni sami.

Aj ne mlati , jos malo pa nad ljudi .

Krasniqi oces reci ima veze sa recenicom "KRASNO" i zato treba biti slavensko ili srpsko ime ?
Albanci nose to ime od pamti veka i danas , ovde imas nekoliko stotina njih , a za cudo sta nema nijedan slaven vec samo Albanci s'tim prezimenom kao sto vidis :
https://www.facebook.com/family/Krasniqi/1

Ima i Srba i Hrvata sa tim prezimenom, Krasnic ili Krasic (to ti je poznato ).
Poenta je da ima Albanizovanih Srba , isto kao i posrbljenih Arbanasa.

Back