Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovde bih samo dodao da je razlog sto je kralj Aleksandar i dobio blagoslov zapada za uvodjenje diktature, upravo je bas zbog razracunjavanja sa ekstremistickim i totalitaristickim elementima, fasistickim pre svega da budem precizan, znaci cilj je bio da Jugoslavija se ne raspadne i ne postane totalitaristicka drzava, a mnogo uzimaju kralja Aleksandra kao jednu od prvih, ako ne i prvu, zrtvu fasizma u evropi.

Познато је под каквим је околностима краљ распустио Скупштину. Ствара се представа да ке краљ малтене једва чекао да почну да се убијају у Скупштини па да је распусти, а није било тако. С академске тачке гледишта, наравно да је распуштање скупштине недемократски чин. Шта је била алтернатива? Да их остави да се убијају и даље, пошто то можда није лепо али је демократски?

Толико си заслепљен да занемарујеш и хронологију: Скупштина је распуштена 1929. године, а Намесништво влада тек после убиства Александра 1934. Код тебе је све то једно те исто, све су то монархофашисти, тачно као у уџбенику из историје за 6. разред из којег сам на пример ја учио. А што је Намесништво владало тако као је владало, рецимо и да је тако како кажеш (уз помоћ утицајних политичких елита), не видим да ни до дан данас постоји нека земља у којој се влада на другачији начин.

Bastiani, prestani da me vređaš. Ti si onaj koji je pobrkao hronologiju, a ne ja. Sljedeći izbori su bili zakazani za 1939. godinu. Umjesto toga, Namjestištvo je raspustilo Narodnu skupštinu Kraljevine Jugoslavije i jednostavno, pozvavši se na ustavnu rupu onih koji su napravili ustav, jer su zaboravili da navedu rok za raspisivanje tog ustava. Pozivajući se na taj član, Namjesništvo i Ministarski savjet su donijeli odluku da Država nastavi da postoji bez parlamenta. U periodu do kraha 1941. godine, vlasti su donijele ogroman broj propisa koji su suštinski promijenile ustavno-pravnu strukturu Jugoslavije. Zadržali su Senat, ali Senat je sada vrsta ne narodnog predstavništva, već delegatskog aparata koji u potpunosti biva imenovan od strane vladajućih garnitura. Političkim dogovorima u vrhu i ekstremnim oblikom birokratizacije, došlo je do tihog ukidanja demokratije i uvođenja diktature jedne male elite u vrhu.

Sve si pogrešno razumio. Ne, tako nije danas. Danas bi tako bilo ako se Boris Tadić, Tomislav Nikolić, Vojislav Koštunica i Čedomir Jovanović skupe i donesu odluku o trajnom raspuštanju parlamenta, naglašavajući da će u budućnosti vladati samo Vlada, koja će pak samu sebe postavljati. Uz pomoć političkih garnitura DS, SNS; DSS i LDP, koji imaju ogromno ljudstvo i članstvo, narod se kontroliše i samim tim, uključivanjem većine političkih elita, uklanja se svaka mogućnost narodnog organizovanja koja bi pružila otpor. Kako stranke ne bi izgubile narodnu podršku, svaka partija u Srbiji formira paramilitarne vojne odrede uz zvanično priznanje države, koji prinudom sile uspjevaju da zadrže narod pri sebe kao neka vrsta mafijaških bandi (pod raznim izgovorima - tipa 'zaštite Hrvata' što se tiče HSSovskih para-vojnih odreda).
Eto to bi bilo dobro poređenje.

А пропо парамилитарних формација, требало би да погледаш како су изгледале политичке прилике у другим европским земљама, па би знао да је Југославија била прави Самер хил. Уопште, све закључке износиш на основу извлачења из укупног европског контекста, где је фашизација и насилни обрачуни левице и деснице била посвемашња појава. Чак у Великој Британији је постојао утицајан нацистички покрет и питање је како би се то тамо и завршило да њихов вођа није уклоњен на демократски начин тако што су га убили као џукелу.

Pa šta? To nema veze sa krajnjom poentom, a to je ukidanje svakih preostalih tragova demokratije i sistemsko formiranje državnog uređenja Kraljevine Jugoslavije po uzoru na Sile Osovine, odnosno naci-fašistički blok.

Ово је потпуна произвољност, ако не и злонамерна нетачност. Како су то Италија и Немачка постале "главни пријатељи"? И главни економски партнери? Па шта? Је ли Америка трговала са Немачком у време када су немачке подморнице увелико потапале енглеске, па чак и америчке бродове који су пловили за Енглеску? Је ли СССР испоручивао Немачкој храну до недељу дана уочи инвазије?

Овде се подмеће да је Југославија своје привредне партнере бирала по идеолошкој опредељености. То је неистина. Уосталом, са Немачком и Италијом и данас имамо највећи или готово највећу економску размену, а тако је било и у време социјализма.

Istina je, Bastiani. Pod Stojadinvićem, Kralj. Jugoslavija se u potpunosti 'odvezala' od svojih tradicionalnih partnera Francuske i Britanije i vezala za Italiju i Njemačku - i spoljno-politički, Italija je bila jedan od organizatora atentata na kralja Aleksandra, a Njemci su to sa prećutkivanjem dozvoljavali. U ovo vrijeme, Italija i Njemačka potpisuju niz sporazuma sa Jugoslavijom i dolazi do prestanka takvih tenzija i do ekonomskog zbližavanja. Sada, koji su uzroci? Da li je iz ideoloških razloga Jugoslavija prišla Berlinu i Rimu? To je druga priča. Jedno je sasvim jasno, a to je da je trebalo na ideološkim osnovima da ne okreće leđa Parizu i Londonu, ako je željela da (p)ostane demokratija.

No, kako se to nije dogodilo, počela je preobrazba Jugoslavije u naci-fašističku državu. Koliko vidim, ti to praktično ni ne osporavaš, nego pričaš o razlozima, ali ja ne raspravljam o tome, zato što oni nisu relevantni (je li glumim nacistu ili sam svojevoljni nacista, to nema nikakvog značaja).

Наравно, познато је да је Хитлер долазио на усавршавање код краља Александра да би научио како се те ствари раде.

Šala ti nije na mjestu.

Austro-Ugarska je u Bosni i Hercegovini patentirala koncentracione logore. Oni su poslužili kao osnov. No, logore je Jugoslavija preuzela od Nacističke Njemačke, a ne po tradiciji koja je već bila postojala na njenom tlu, iako bi se tako dalo naslutiti, zato što je i prvi jugoslovenski koncentracioni logor bio otvoren na tlu Bosne i Hercegovine.

Ово је директна клевета. Како је то уведен антисемитизам? Краљ/Намесништво су један дан устали и објавили "од понедељка уводимо антисемитизам"?

Ne. pa to je bio proces. Jugoslavija je pala 1941. godine, tako da nije moglo doći do njegove potpune realizacije; ostao je na početnom nivou. Prvo, vlasti su se ponele liberalno prema anti-semitskim skupovima i literaturi, ček i bez reakcije kada su u pitanju notorni falsifikati kao npr. onaj čuveni dokument fabrikovan u Rusiji davno.

No, bile su 1940. godine donešene prve dvije rasističke uredbe o Jevrejima. Prva je uvela ograničenu kvotu jevrejske djece koja smije upisati školu, u namjeri da se ograniči Jevrejima obrazovanje i 'intelektualni kapacitet'. Drugi je bio iz ekonomskih razloga; svim Jevrejima je bilo zabranjeno da trguju prehrambenim namirnicama; na ovaj način se bilo pokušalo sa sprečavanjem bogaćenja jugoslovenskih Jevreja.

За причу о антисемитизму у Краљевини важи генерално што и за остало, није могуће извлачити из политичког и географског контекста времена. Али то је преопширна прича за ову прилику.

Pa zar to činim? U kontekstu onog vremena, to je bilo vršeno zato što je Kralj. Jugoslavija bila u procesu naci-fašističkih integracija.

Заиста имаш тешке проблеме са хронологијом. Са ким то нацисти ратују марта 1941? Какви Савезници?

Je l' ti mene zezaš? Pa rat se vodio po cijeloj Evropi i sjevernoj Africi! Pa vodio se upravo i na samoj granici Jugoslavije, u Grčkoj, u kojoj se vode žestoke borbe između Sila Osovine i Saveznika!

To što je još uvijek sve bilo mirno sa komunistima, odnosno sa SSSR, ne znači da rata nije bilo! Pa iz ideološki evidentnih razloga, rat sa Sovjetima je bio neizbježan i samo pitanje vremena...

Poslednja izmena:
A i mi nismu u pravom smislu te reci ni usli u trojni pakt, bio je to vise sporazum o neutralnosti, a s obzirom na sve sto se posle deislo i na tadasnju nadmoc Nemacke, samo covek koji bas ne voli svoj narod, a ni ljude generalno, ne bi potpisao taj sporazum.

Postojalo je vardarska banovina, kad smo kod pitanje decentralizacije, koja je podosta Srba fakticki stavila pod vlast onih koji su danas Makedonci, pa ni francuska nema federalne jedinice, vec departmane, ne vidim kako je to problem, a kad smo kod pitanje prava glasa, pa u Belgiji su zene, uzmimo kao primer, tek 1946. godine dobile pravo glasa.

A i mi nismu u pravom smislu te reci ni usli u trojni pakt, bio je to vise sporazum o neutralnosti, a s obzirom na sve sto se posle deislo i na tadasnju nadmoc Nemacke, samo covek koji bas ne voli svoj narod, a ni ljude generalno, ne bi potpisao taj sporazum.

Neutralnost? :hahaha: Koga ti zavaravaš?

Sporazum predviđa 'preuređenje granica jugoistočne Evrope', kojim bi Jugoslavija dobila dio Grčke. Kakav crni sporazum u neutralnosti, kada u njemu piše da vojno angažovanje Jugoslovena ostaje stvar suverenog prava Beograda, koji će odlučiti samostalno o učešću, bez prisile Rima ili Berlina? Kakva je to pobogu neutralnost u kojoj Jugoslavija dobija dio savezničke države koje su naci-fašisti pokorili???

'Znate, mi smo bili neutralni, oni su nam samo svojom dobrom voljom dali Solun; nemojte da se ljutite Grci! Natjerali su nas da uzmemo Egejsku Makedoniju protiv naše volje!!!'

:hahaha:

Zar ti stvarno misliš da Njemačka ne bi forsirala Beograd da donese odluku o vojnom angažovanju po bojištima, slično kao što je SAD vršio pritisak na Pariz sve dok se nedavno nije potpuno vratio u NATO?

Osim toga, Višijevska Francuska je 1940. godine potpisala slični sporazum o 'neutralnosti' kakavi bi ti rekao da je bio na primjeru Jugoslavije. Koliko je potrajao? Već 1942. godine su je Njemci okupirali i stavili pod vojnu okupaciju, a Italijani omannji dio na jugoistoku, prekršivši sve sporazume sa Francuzima!

Postojalo je vardarska banovina, kad smo kod pitanje decentralizacije, koja je podosta Srba fakticki stavila pod vlast onih koji su danas Makedonci, pa ni francuska nema federalne jedinice, vec departmane, ne vidim kako je to problem, a kad smo kod pitanje prava glasa, pa u Belgiji su zene, uzmimo kao primer, tek 1946. godine dobile pravo glasa.

A sada mi ti odgovori na pitanje - je li Vardarska Banovina bila samoupravna jedinica ili administrativna? :rtfm:

Poslednja izmena:
Bastiani, prestani da me vređaš. Ti si onaj koji je pobrkao hronologiju, a ne ja. Sljedeći izbori su bili zakazani za 1939. godinu. Umjesto toga, Namjestištvo je raspustilo Narodnu skupštinu Kraljevine Jugoslavije i jednostavno, pozvavši se na ustavnu rupu onih koji su napravili ustav, jer su zaboravili da navedu rok za raspisivanje tog ustava. Pozivajući se na taj član, Namjesništvo i Ministarski savjet su donijeli odluku da Država nastavi da postoji bez parlamenta. U periodu do kraha 1941. godine, vlasti su donijele ogroman broj propisa koji su suštinski promijenile ustavno-pravnu strukturu Jugoslavije. Zadržali su Senat, ali Senat je sada vrsta ne narodnog predstavništva, već delegatskog aparata koji u potpunosti biva imenovan od strane vladajućih garnitura. Političkim dogovorima u vrhu i ekstremnim oblikom birokratizacije, došlo je do tihog ukidanja demokratije i uvođenja diktature jedne male elite u vrhu.

Ne vređam te. Kažem da si neobjektivan i zaslepljen, a ako i moderatori misle da je to uvreda, neka obrišu post.

Kada si u ranijem postu rekao "diktatura", naveo si me, a i ne samo mene, da mislim na šestojanuarsku diktaturu kralja Aleksandra. A ti izgleda misliš na nekakvu diktaturu kraljevskog namesništva o kojoj izgleda samo ti znaš nešto. Ja bar za takvu diktaturu nisam čuo. Možda i jesam, prisećam se nešto, na takmičenju "Tito, revolucija, mir".

Generalno, može se reći da o celom periodu Kraljevine Jugoslavije donosiš sudove na osnovu poslednjih nekoliko godina ili čak nekoliko dana njenog postojanja. Pri tome potpuno ignorišeš ukupan poliitčki kontekst tih događaja, spoljnji i unutrašnji, koji je bio turbulentan i dramatičan.

Zadržali su Senat, ali Senat je sada vrsta ne narodnog predstavništva, već delegatskog aparata koji u potpunosti biva imenovan od strane vladajućih garnitura. Političkim dogovorima u vrhu i ekstremnim oblikom birokratizacije, došlo je do tihog ukidanja demokratije i uvođenja diktature jedne male elite u vrhu.

Da ne znam da govoriš o 1939-oj, kunem se da bih mislio da govoriš o 1979-oj. Perfektno si opisao društveno uređenje SFRJ.

Pa šta? To nema veze sa krajnjom poentom, a to je ukidanje svakih preostalih tragova demokratije i sistemsko formiranje državnog uređenja Kraljevine Jugoslavije po uzoru na Sile Osovine, odnosno naci-fašistički blok.
Pod Stojadinvićem, Kralj. Jugoslavija se u potpunosti 'odvezala' od svojih tradicionalnih partnera Francuske i Britanije i vezala za Italiju i Njemačku - i spoljno-politički, Italija je bila jedan od organizatora atentata na kralja Aleksandra, a Njemci su to sa prećutkivanjem dozvoljavali. U ovo vrijeme, Italija i Njemačka potpisuju niz sporazuma sa Jugoslavijom i dolazi do prestanka takvih tenzija i do ekonomskog zbližavanja. Sada, koji su uzroci? Da li je iz ideoloških razloga Jugoslavija prišla Berlinu i Rimu? To je druga priča. Jedno je sasvim jasno, a to je da je trebalo na ideološkim osnovima da ne okreće leđa Parizu i Londonu, ako je željela da (p)ostane demokratija.

Opet te pozivam da malo proučiš političke prilike u drugim zemljama Evrope, a naročito onim susednim. Ko je pred rat bio na vlasti u Nemačkoj, ITaliji, Španiji, Mađarskoj, u Rumuniji, u Sovjetskom savezu, gde su bili Čehoslovačka i Austrija, da ne spominjem veliki uticaj ekstremno konzervativnih i profašističkih krugova i u onim zemljama gde nisu bili na vlasti, uključujući i Britaniju i Ameriku? Pa onda reci da li je to ambijent u kojem se može očekivati da nekome glavna briga bude negovanje demokratije. Jugoslavija je tu još bila i među liberalnijima. Meriš demokratiju današnjim aršinom, koji u to vreme nisu važili ni u onim zemljama koje ti uzimaš za primer.

A što se tiče toga da se Jugoslavija "odvezala od svojih tradicionalnih partnera". Engleska nam nije bila ni partner, ni tradicionalni, a pitanje je ko se od koga tu "odvezao". Što se Francuske tiče, ona se sama udaljila od Jugoslavije, to i sami Francuzi kažu, a i da nije, ona više nije bila neko na koga se Jugoslavija mogla osloniti.

No, kako se to nije dogodilo, počela je preobrazba Jugoslavije u naci-fašističku državu. Koliko vidim, ti to praktično ni ne osporavaš, nego pričaš o razlozima, ali ja ne raspravljam o tome, zato što oni nisu relevantni (je li glumim nacistu ili sam svojevoljni nacista, to nema nikakvog značaja).

To je ideološka diskvalifikacija. Šta uopšte znači naci-fašistička država?

Austro-Ugarska je u Bosni i Hercegovini patentirala koncentracione logore. Oni su poslužili kao osnov. No, logore je Jugoslavija preuzela od Nacističke Njemačke, a ne po tradiciji koja je već bila postojala na njenom tlu, iako bi se tako dalo naslutiti, zato što je i prvi jugoslovenski koncentracioni logor bio otvoren na tlu Bosne i Hercegovine.

Ne bih da učestvujem u raspravama na temu "ko je prvi osnovao koncentracione logore" (bilo gde i bilo kad) pošto čim čujem znam da je reč o nekoj manipulaciji.

Ne. pa to je bio proces. Jugoslavija je pala 1941. godine, tako da nije moglo doći do njegove potpune realizacije; ostao je na početnom nivou. Prvo, vlasti su se ponele liberalno prema anti-semitskim skupovima i literaturi, ček i bez reakcije kada su u pitanju notorni falsifikati kao npr. onaj čuveni dokument fabrikovan u Rusiji davno.

No, bile su 1940. godine donešene prve dvije rasističke uredbe o Jevrejima. Prva je uvela ograničenu kvotu jevrejske djece koja smije upisati školu, u namjeri da se ograniči Jevrejima obrazovanje i 'intelektualni kapacitet'. Drugi je bio iz ekonomskih razloga; svim Jevrejima je bilo zabranjeno da trguju prehrambenim namirnicama; na ovaj način se bilo pokušalo sa sprečavanjem bogaćenja jugoslovenskih Jevreja.

Ma da. Sigurno je za Jevreje bilo mnogo bolje da Jugoslavija odmah potpadne pod nemačku vlast, kao što se desilo godinu dana kasnije.

Najgoru uslugu Jevrejima Jugoslavija je učinila time što se oduprla Nemcima. Time je rešenje jevrejskog pitanja stavila u ruke direktno Gestapou, umesto da je ostalo u nadležnosti domaće, makar i marionetske vlasti, kao što se to dogodilo u Bugarskoj koja je svoje Jevreje sačuvala.

Je l' ti mene zezaš? Pa rat se vodio po cijeloj Evropi i sjevernoj Africi! Pa vodio se upravo i na samoj granici Jugoslavije, u Grčkoj, u kojoj se vode žestoke borbe između Sila Osovine i Saveznika! To što je još uvijek sve bilo mirno sa komunistima, odnosno sa SSSR, ne znači da rata nije bilo! Pa iz ideološki evidentnih razloga, rat sa Sovjetima je bio neizbježan i samo pitanje vremena...

Slavene, čoveče. Pričamo o martu 1941. godine. Ne postoje Saveznici. Postoji Engleska, koja je daleko i trpi poraze. Francuska je kapitulirala. Amerika ne želi da se meša u rat. SSSR je u Paktu sa Nemačkom. Ne postoje Saveznici.
Sad, što ti danas znaš da je rat isa SSSR bio neizbežan iz ideološki evidentnih razloga, možda si ti i u pravu, samo ne znam kako je to saznaje moglo da pomogne Jugoslaviji 1941. godine.

Na kraju krajeva, Jugoslavija je ovako ili onako uradila baš ono što tebe zadovoljava - suprotstavila se Nemačkoj, a na strani "demokratskog čovečanstva", koje doduše u tom času još nije znalo da je Jugoslavija na njihovoj strani. I znamo kako se završilo. Možda ni ja nemam ideološke simpatije ni prema Stojadinoviću ni prema Živkoviću i Mačeku, ali ne mogu stvarno nikome da zamerim što je pokušavao da izbegne takav ishod.

P.S. S obzirom da priča nema zaista nikakve veze sa Kučima, :) mogu da sugerišem moderatorima da premeste diskusiju u neku novu temu, naslov npr. "Pad Kraljevine Jugoslavije" ili nekako slično.

Poslednja izmena:
Kada si u ranijem postu rekao "diktatura", naveo si me, a i ne samo mene, da mislim na šestojanuarsku diktaturu kralja Aleksandra. A ti izgleda misliš na nekakvu diktaturu kraljevskog namesništva o kojoj izgleda samo ti znaš nešto. Ja bar za takvu diktaturu nisam čuo. Možda i jesam, prisećam se nešto, na takmičenju "Tito, revolucija, mir".

Generalno, može se reći da o celom periodu Kraljevine Jugoslavije donosiš sudove na osnovu poslednjih nekoliko godina ili čak nekoliko dana njenog postojanja. Pri tome potpuno ignorišeš ukupan poliitčki kontekst tih događaja, spoljnji i unutrašnji, koji je bio turbulentan i dramatičan.

Bastiani, molim te da pažljivo pročitaš šta sam napisao, prije nego što izvlačiš moje riječi izvan konteksta. Evo kako je počela moja rasprava sa tobom:

a osim toga pod Namjesništvom Kraljevina Jugoslavija se i pretvorila u pro-nacifašističku oligarhijsku diktaturu.

Dakle, vrlo jasno sam naglasio da mislim na period 1935-1941, a poglavito skoncentrišući se na period 1939-1941. Da si me pročitao, ne bi me pogrešno interpretirao.

Da ne znam da govoriš o 1939-oj, kunem se da bih mislio da govoriš o 1979-oj. Perfektno si opisao društveno uređenje SFRJ.

Da, SFRJ ima sličnosti sa Kraljevinom Jugoslavijom i to nevjerovatne. I kralj Aleksandar i Tito su pokušali uvesti jedno-partijsku diktaturu.

Opet te pozivam da malo proučiš političke prilike u drugim zemljama Evrope, a naročito onim susednim. Ko je pred rat bio na vlasti u Nemačkoj, ITaliji, Španiji, Mađarskoj, u Rumuniji, u Sovjetskom savezu, gde su bili Čehoslovačka i Austrija, da ne spominjem veliki uticaj ekstremno konzervativnih i profašističkih krugova i u onim zemljama gde nisu bili na vlasti, uključujući i Britaniju i Ameriku? Pa onda reci da li je to ambijent u kojem se može očekivati da nekome glavna briga bude negovanje demokratije. Jugoslavija je tu još bila i među liberalnijima. Meriš demokratiju današnjim aršinom, koji u to vreme nisu važili ni u onim zemljama koje ti uzimaš za primer.

A što se tiče toga da se Jugoslavija "odvezala od svojih tradicionalnih partnera". Engleska nam nije bila ni partner, ni tradicionalni, a pitanje je ko se od koga tu "odvezao". Što se Francuske tiče, ona se sama udaljila od Jugoslavije, to i sami Francuzi kažu, a i da nije, ona više nije bila neko na koga se Jugoslavija mogla osloniti.

Cijela moja poenta jeste da je Kraljevina Jugoslavija počela krajem 1930-ih godina 'nacifašističke integracije' u istom smjeru u kojem se danas sprovode u njenim nasljednicama evroatlanske.

Vanparlamentarna vladavina, anti-semitizam i drugi aspekti svi naslućuju nacifašizaciju Jugoslavije. Valjda ne osporavaš to?

To je ideološka diskvalifikacija. Šta uopšte znači naci-fašistička država?

Originalno sam bio napisao pro. To znači država bliska nacifašističkom bloku.

Ne bih da učestvujem u raspravama na temu "ko je prvi osnovao koncentracione logore" (bilo gde i bilo kad) pošto čim čujem znam da je reč o nekoj manipulaciji.

Već sam rekao da je u pitanju Austro-Ugarska monarhija i Bosna i Hercegovina 1914-1918. O kakvoj je manipulaciji riječ? :think:

Ma da. Sigurno je za Jevreje bilo mnogo bolje da Jugoslavija odmah potpadne pod nemačku vlast, kao što se desilo godinu dana kasnije.

Najgoru uslugu Jevrejima Jugoslavija je učinila time što se oduprla Nemcima. Time je rešenje jevrejskog pitanja stavila u ruke direktno Gestapou, umesto da je ostalo u nadležnosti domaće, makar i marionetske vlasti, kao što se to dogodilo u Bugarskoj koja je svoje Jevreje sačuvala.

Ne razumijem, kakve ovo ima veze sa anti-semitizmom koji je počeo da se primjenjuje u Kraljevini Jugoslaviji sljedstveno njenim nacifašističkim naklonjenostima?

Slavene, čoveče. Pričamo o martu 1941. godine. Ne postoje Saveznici. Postoji Engleska, koja je daleko i trpi poraze. Francuska je kapitulirala. Amerika ne želi da se meša u rat. SSSR je u Paktu sa Nemačkom. Ne postoje Saveznici.
Sad, što ti danas znaš da je rat isa SSSR bio neizbežan iz ideološki evidentnih razloga, možda si ti i u pravu, samo ne znam kako je to saznaje moglo da pomogne Jugoslaviji 1941. godine.

Na kraju krajeva, Jugoslavija je ovako ili onako uradila baš ono što tebe zadovoljava - suprotstavila se Nemačkoj, a na strani "demokratskog čovečanstva", koje doduše u tom času još nije znalo da je Jugoslavija na njihovoj strani. I znamo kako se završilo. Možda ni ja nemam ideološke simpatije ni prema Stojadinoviću ni prema Živkoviću i Mačeku, ali ne mogu stvarno nikome da zamerim što je pokušavao da izbegne takav ishod.

Imaš pogrešnu sliku. Pored Velike Britanije, rat su objavile i spremile svoje dobrovoljačke jedinice sve snage britanske sfere - Kanada, Australija i Novi Zeland. Oni su u aktivnom dosluhu sa francuskim i poljskim pokretom otpora, a i Grčka je jedna od Saveznica.

Sjedinjene Američke Države se još ne angažuju direktno u rat, ali do objave će voditi pomorske bitke u Atlantiku protiv Sila Osovine, a i potpuno je pogrešno da ne želi da se miješa - ona šalje ogromnu pomoć Velikoj Britaniji i naoružava je.

Ponoviću nešto bitno - rat se odvija odmah pored Jugoslavije. u Grčkoj, njemačke snage se zajedno sa italijanskim i bugarskim jedinicama bore protiv Grka, Britanaca i Novozelanđana. Ne nazvati ovo borbom Sila Osovine protiv Saveznika nije logično.

Sve si pogrešno razumio. Ne, tako nije danas. Danas bi tako bilo ako se Boris Tadić, Tomislav Nikolić, Vojislav Koštunica i Čedomir Jovanović skupe i donesu odluku o trajnom raspuštanju parlamenta, naglašavajući da će u budućnosti vladati samo Vlada, koja će pak samu sebe postavljati. Uz pomoć političkih garnitura DS, SNS; DSS i LDP, koji imaju ogromno ljudstvo i članstvo, narod se kontroliše i samim tim, uključivanjem većine političkih elita, uklanja se svaka mogućnost narodnog organizovanja koja bi pružila otpor. Kako stranke ne bi izgubile narodnu podršku, svaka partija u Srbiji formira paramilitarne vojne odrede uz zvanično priznanje države, koji prinudom sile uspjevaju da zadrže narod pri sebe kao neka vrsta mafijaških bandi (pod raznim izgovorima - tipa 'zaštite Hrvata' što se tiče HSSovskih para-vojnih odreda).
Eto to bi bilo dobro poređenje.

Istina je, Bastiani. Pod Stojadinvićem, Kralj. Jugoslavija se u potpunosti 'odvezala' od svojih tradicionalnih partnera Francuske i Britanije i vezala za Italiju i Njemačku - i spoljno-politički, Italija je bila jedan od organizatora atentata na kralja Aleksandra, a Njemci su to sa prećutkivanjem dozvoljavali. U ovo vrijeme, Italija i Njemačka potpisuju niz sporazuma sa Jugoslavijom i dolazi do prestanka takvih tenzija i do ekonomskog zbližavanja. Sada, koji su uzroci? Da li je iz ideoloških razloga Jugoslavija prišla Berlinu i Rimu? To je druga priča. Jedno je sasvim jasno, a to je da je trebalo na ideološkim osnovima da ne okreće leđa Parizu i Londonu, ako je željela da (p)ostane demokratija.

Šala ti nije na mjestu.

Pa zar to činim? U kontekstu onog vremena, to je bilo vršeno zato što je Kralj. Jugoslavija bila u procesu naci-fašističkih integracija.

Je l' ti mene zezaš? Pa rat se vodio po cijeloj Evropi i sjevernoj Africi! Pa vodio se upravo i na samoj granici Jugoslavije, u Grčkoj, u kojoj se vode žestoke borbe između Sila Osovine i Saveznika!

To što je još uvijek sve bilo mirno sa komunistima, odnosno sa SSSR, ne znači da rata nije bilo! Pa iz ideološki evidentnih razloga, rat sa Sovjetima je bio neizbježan i samo pitanje vremena...

Ovaj Slaven je tezak lazov .

Možeš li pokazati gdje sam lagao?

Znas ti dobro kao prvo Nemci su nudili Kraljevini Egejsku Makedoniju i izlaz na Egejsko more to je Kraljevina odbila .Drugo u Jugoslaviji dolazi Nemacki ministar inostranih poslova ( ne mogu da se setim kako mu je ime ) i nudi opet isto Kraljevina opet odbija .Ustase ( i njihovo PPP ) i NDH jedino su mesto u kome je postojala fasisticka ideologija koja je imala u sebe elemente nacisticke implozije i antisemitizma .

Znas ti dobro kao prvo Nemci su nudili Kraljevini Egejsku Makedoniju i izlaz na Egejsko more to je Kraljevina odbila .Drugo u Jugoslaviji dolazi Nemacki ministar inostranih poslova ( ne mogu da se setim kako mu je ime ) i nudi opet isto Kraljevina opet odbija .Ustase ( i njihovo PPP ) i NDH jedino su mesto u kome je postojala fasisticka ideologija koja je imala u sebe elemente nacisticke implozije i antisemitizma .

Provjeri ti kako su glasile tajne odredbe ugovora prvo (one koje su bile skrivene od naroda)...

Inače, ima tema...

Provjeri ti kako su glasile tajne odredbe ugovora prvo (one koje su bile skrivene od naroda)...

Inače, ima tema...

Ja ti kazem ne lazi zasto onda Kraljevina nije dobila Egejsku Makedoniju ...........razmisli malo zato sto Hitler igra ne dve strane dok pregovara sa Jugoslavijom istovremeno vodi tajne pregovore sa Sofiskim klozetom i nudu bugarima korekciju granice u Dobruci i na potegu Strumica-Timok .

Bastiani, molim te da pažljivo pročitaš šta sam napisao, prije nego što izvlačiš moje riječi izvan konteksta. Evo kako je počela moja rasprava sa tobom:

Нећу више да се препирем. Рекао сам ти шта сам имао. Али има нешто што је ипак превише:

Imaš pogrešnu sliku. Pored Velike Britanije, rat su objavile i spremile svoje dobrovoljačke jedinice sve snage britanske sfere - Kanada, Australija i Novi Zeland. Oni su u aktivnom dosluhu sa francuskim i poljskim pokretom otpora, a i Grčka je jedna od Saveznica.

Sjedinjene Američke Države se još ne angažuju direktno u rat, ali do objave će voditi pomorske bitke u Atlantiku protiv Sila Osovine, a i potpuno je pogrešno da ne želi da se miješa - ona šalje ogromnu pomoć Velikoj Britaniji i naoružava je. Ponoviću nešto bitno - rat se odvija odmah pored Jugoslavije. u Grčkoj, njemačke snage se zajedno sa italijanskim i bugarskim jedinicama bore protiv Grka, Britanaca i Novozelanđana. Ne nazvati ovo borbom Sila Osovine protiv Saveznika nije logično.

Канада, Нови Зеланд, Аустралија, заборавио си и Јужну Африку. Снаге Комонвелта називаш "Савезници". И шта је идеја? Да се Југославија придружи тим "Савезницима" у рату против наци-фашиста? Узгред, још ни не постоји израз "антифашизам", коалиција (која је обухватала и Пољску) још се зове "Антинемачки Савез". Очекујеш да Југославија буде антифашистичка пре него што је и конституисан овај појам. И, на крају крајева, зашто би Југославија ратовала за британски рачун против пола Европе? Због традиционалног партнерства?

САД помаже Британију баш зато да не би морале да се умешају у рат. И, колико пута то треба поновити, питање је да ли би се и умешале да Немачка није објавила рат Америци, а не обрнуто.

Најзад, промакло ми је оно што си написао о концлогорима. Ако сам те схватио, кажеш да је Југославија основала концлогоре по угледу на оне у Немачкој?

Пошто не могу да верујем да то тврдиш, онда хипотетички кажем да би се таква тврдња граничила са лудилом. Говоримо о времену када се ни у самој Немачкој још не зна о постојању концлогора.

Poslednja izmena:
Neutralnost? Koga ti zavaravaš?

Sporazum predviđa 'preuređenje granica jugoistočne Evrope', kojim bi Jugoslavija dobila dio Grčke. Kakav crni sporazum u neutralnosti, kada u njemu piše da vojno angažovanje Jugoslovena ostaje stvar suverenog prava Beograda, koji će odlučiti samostalno o učešću, bez prisile Rima ili Berlina? Kakva je to pobogu neutralnost u kojoj Jugoslavija dobija dio savezničke države koje su naci-fašisti pokorili???

'Znate, mi smo bili neutralni, oni su nam samo svojom dobrom voljom dali Solun; nemojte da se ljutite Grci! Natjerali su nas da uzmemo Egejsku Makedoniju protiv naše volje!!!'
svaki dan koji bi Jugoslavija provala van rata znacio bi hiljade spasenih zivota,a pre svega zivota zene i deca... toliko!

Zar ti stvarno misliš da Njemačka ne bi forsirala Beograd da donese odluku o vojnom angažovanju po bojištima, slično kao što je SAD vršio pritisak na Pariz sve dok se nedavno nije potpuno vratio u NATO?

Osim toga, Višijevska Francuska je 1940. godine potpisala slični sporazum o 'neutralnosti' kakavi bi ti rekao da je bio na primjeru Jugoslavije. Koliko je potrajao? Već 1942. godine su je Njemci okupirali i stavili pod vojnu okupaciju, a Italijani omannji dio na jugoistoku, prekršivši sve sporazume sa Francuzima!
po sporazumu niti je Nemacka mogla da prebacuje vojsku preko Jugoslavije, a kamo li da trazi nase trupe za bojiste. E sad, ti ulazis u neke duboke spekulacije, ima suvise mnogo varijabli da bi se dao neki pouzdan odgovor, svako ce dati neki odgovor baziran na njegovim afinitetima, a to vec nema veze ni sa cim objektivnim, ali svaki dan van rata je bio bitan.

A sada mi ti odgovori na pitanje - je li Vardarska Banovina bila samoupravna jedinica ili administrativna?
upravna jedinica, slicno kao i departamani u Francuskoj, recimo, ahh tim cuvenim nedemokratskim zemljama zapada, gde proleterijat ne vlada :P :P

Poslednja izmena:
Ovo je skretnje sa teme, pa ću biti jako kratak. Sam termin "izvorni identitet" je po meni neprihvatljiv. Šta je to "izvorni identitet", kad znamo da se tokom vjekova identitet mijenjao i mijenja?
Tačno je da je poslije pada komunizma veliki dio Crnogoraca "osetio neko oslobađanje da može da se izjasni onako kako su se izjašnjavali njihovi đedovi", ali je isto tako još veći dio Crnogoraca sasvim slobodno izabrao da se nacionalno izjasni onako kako su mu se izjašnjavali njegovi očevi, a to izjašnjavanje svakako i nije inokosno sa osjećanjem njegovih đedova i prađedova, bar kod većine današnjih Crnogoraca. Jer neka mi neko dokaže da se moj prađed, koji se osjećao kao nacionalini Srbin, nije istovremeno osjećao i kao Crnogorac - neka me neko ubijedi da je njemu ovaj pojam tada bio nešto "mrzak" i neprirodan i da ga nije osjećao kao dio svog identiteta.

Srpski narod u Crnoj Gori danas uopšte nije ugrožen. Da li bi se njegov status mogao unaprijediti - svakako bi. Ali da je ugrožen - nije.

Nacionalni identiet se formirao tokovm vekova, pre svega, a ređe menjao. Ako ti je neprihvatljiv ovaj termin, to je samo tvoja stvar. Ali savremene nacije su formirane, uglavnom, u drugoj polovini XIX veka i nacionalni identitet Srba je jasno formiran u Crnoj Gori i ranije, a tada već potvrđen, kao i kroz XX vek, do pojave nove identifikacije - naroda (Crnogorci).
Da nije bilo komunizma i pritiska vlasti, mogli bismo da govorimo o slobodnom izboru, no znamo da nije bilo tako. Naravno, pravo na izjašnjavanje bi trebalo da bude pitanje slobodne volje i izbora, ali nije uvek bilo tako. Tvoj đed, ako se i osećao kao Crnogorac, osećao se kao nacionalni Srbin (kako si lepo i rekao), što i jeste bio i to niti je upitno, niti ko osporava, kao što se nečiji đed osećao kao Hercegovac, a bio je Srbin po naciji, dakle - isti narod. Daleko bilo da nekome nešto svoje može biti mrsko (ako je normalan čovek), a da ne govorimo da je Crna Gora bila država, te je u tom smislu crnogorski identitet ima dodatnu težinu. Ne znam zašto uopšte postavljaš takvo pitanje, jer mislim da niko to ne negira (ili bar velika većina). Suštinsko pitanje je da li se ti kao Crnogorac, osećaš kao nacionalni Srbin, kao što se i tvoj đed osećao?!

Srpski narod u Crnoj Gori itekako jeste ugrožen, a prvo i osnovno što je ugroženo jeste srpski jezik, koji je od statusa zvaničnog, tradicionalnog viševekovnog jezika, sveden na nivo službene upotrebe i izbačen na najbezobzirniji način iz Ustava kao takav. Srpskoj deci, đacima i studentima bilo je onemogućeno da se školuju na svom maternjem jeziku. Srpski jezik, ne samo kao maternji jezik Srba, već i mnogih Crnogoraca, te kao većinski jezik Crne Gore, najgrublje je diskriminisan, jer je "srpska jezička zajednica" (koju ne čine samo Srbi) iako većinska, suštinski manjinska i njihov jezik nije zvaničan. Takvog jezičko-kulturnog i civilizacijskog divljaštva nema nigde u Evropi! A cela priča je usmerena protiv srpskog naroda kako bi njegov jezik bio sekundarni, i kako bi se nastavilo sa jezičkom i nacionalnom promenom identiteta Crne Gore, a ujedno diskriminacijom Srba.

Slavni, rekli su; crnogorska nacija je objavljena u referatu Milovana Đilasa (1945)

Pa to sam i rekao, Đilas i Broz, komunistička ideologija i vlast. "Objavili" su naciju, kao da su glasnici, mesije, šta li već! Eto, Srbi su "nebeski narod", a Crnogorci "objavljena nacija"!

To se danas osporava zbog pojave nacionalističke mitomanije u Crnogoraca, ne previše različite od one koja se javlja kod Makedonaca; možda samo u manjoj mjeri.

Teško bi bilo reći da su komunisti na taj način jednostavno ukinuli samo višestoljetni identitet naroda; oni su ipak uvažavali neke realnosti i bili vođeni staljinističkom interpretacijom nacije i marksističkom naukom (sa čijeg je stanovišta to tada bilo potpuno smiseno i opravdano).

E sada, što tamo neki Nikčević, Rotković ili Krivokapić lupetaju zatucani tamo nekim lažima i obmanama i što vjeruju u svakojake gluposti, pa nekada i jasne neistine, to je problem drukčije prirode...

Što se tiče poređenja; racionalno je reći da na teritoriji današnje Republike Makedonije, u to vrijeme nije bila dominanta srpska nacionalna svijest. Može se samo reći da su oni Srbi po zvaničnoj ideologiji, zato što je tako propisano; isto kao što su muslimani recimo Sandžaka bili Srbi, zato što su tako Crna Gora i Srbija propisivale (u te dvije države vladala je ideologija 'Srba triju zakona').

Lako je to reći, to su upravo uradili, jednim dekretom preko noći (mada nije moguće tek tako ukinuti identiet preko noći, on je ostao u svestima ljudi), posledice vidimo do današnjih dana, a tokom svih prethodnih decenija od tog čina. Kao što njihovi "neokomunistički" naslednici Nikčević, Rotković ili Krivokapić uz podršku režima ukinuše srpski jezik preko noći.

Šta je bilo na teritoriji R. Makedonije tada, to verovatno niko ne može sa sigurnošću da kaže, ali kada govoriš o današnjim Makedoncima u tom periodu, pitanje je da li su oni imali takvu svest i kakvu su svest uopšte imali, a i da li su se nazivali Makedoncima. Makedonci su bili građani Makedonije, a to je jedan vrlo raznoliki etnički mozaik, u kome su učestvovali (i učestvuju) i Srbi.

Poslednja izmena:
svaki dan koji bi Jugoslavija provala van rata znacio bi hiljade spasenih zivota,a pre svega zivota zene i deca... toliko!

Da. I znači po tebi smo trebali da sjedimo kući i čekamo ko će da pobjedi? A ako pobjedi Hitler onda ćemo prihvatiti mirno da budemo "niža rasa" u njegovom svjetskom poretku. Pa kad istrijebi Jevreje onda ćemo se dobrovoljno javiti da mu budemo zamorčići u raznim opitima nad ljudima. Bađ lijepo razmišljanje - sve pod mantrom da "spasimo narod". Žalosno je što neki još nisu shvatili da se narod mogao spasiti jedino otporom Hitleru.

Nacionalni identiet se formirao tokovm vekova, pre svega, a ređe menjao. Ako ti je neprihvatljiv ovaj termin, to je samo tvoja stvar. Ali savremene nacije su formirane, uglavnom, u drugoj polovini XIX veka i nacionalni identitet Srba je jasno formiran u Crnoj Gori i ranije, a tada već potvrđen, kao i kroz XX vek, do pojave nove identifikacije - naroda (Crnogorci).
Da nije bilo komunizma i pritiska vlasti, mogli bismo da govorimo o slobodnom izboru, no znamo da nije bilo tako. Naravno, pravo na izjašnjavanje bi trebalo da bude pitanje slobodne volje i izbora, ali nije uvek bilo tako. Tvoj đed, ako se i osećao kao Crnogorac, osećao se kao nacionalni Srbin (kako si lepo i rekao), što i jeste bio i to niti je upitno, niti ko osporava, kao što se nečiji đed osećao kao Hercegovac, a bio je Srbin po naciji, dakle - isti narod. Daleko bilo da nekome nešto svoje može biti mrsko (ako je normalan čovek), a da ne govorimo da je Crna Gora bila država, te je u tom smislu crnogorski identitet ima dodatnu težinu. Ne znam zašto uopšte postavljaš takvo pitanje, jer mislim da niko to ne negira (ili bar velika većina). Suštinsko pitanje je da li se ti kao Crnogorac, osećaš kao nacionalni Srbin, kao što se i tvoj đed osećao?!

Srpski narod u Crnoj Gori itekako jeste ugrožen, a prvo i osnovno što je ugroženo jeste srpski jezik, koji je od statusa zvaničnog, tradicionalnog viševekovnog jezika, sveden na nivo službene upotrebe i izbačen na najbezobzirniji način iz Ustava kao takav. Srpskoj deci, đacima i studentima bilo je onemogućeno da se školuju na svom maternjem jeziku. Srpski jezik, ne samo kao maternji jezik Srba, već i mnogih Crnogoraca, te kao većinski jezik Crne Gore, najgrublje je diskriminisan, jer je "srpska jezička zajednica" (koju ne čine samo Srbi) iako većinska, suštinski manjinska i njihov jezik nije zvaničan. Takvog jezičko-kulturnog i civilizacijskog divljaštva nema nigde u Evropi! A cela priča je usmerena protiv srpskog naroda kako bi njegov jezik bio sekundarni, i kako bi se nastavilo sa jezičkom i nacionalnom promenom identiteta Crne Gore, a ujedno diskriminacijom Srba.

Naravno da se identitet naroda tokom vjekova formirao i pri tom mjenjao. Evo primjera - mnogi etnički Vlasi iz XIII vijeka, tokom XIV i XV vijeka postaju Srbi (ako su pravoslavne vjere). Istina kod njih će još dugo biti prisutna dvojna svijest da su i Srbi i Vlasi - čak će ti pojmovi vremenom u pojedinim krajevima postati sinonimi. Bogumil Hrabak čak dovodi u vezu ijekavizaciju srpskog jezika na prostoru Hercegovine sa uticajem romanskog govora i kaže da je ijekavica prisutna tamo đe su veliku ulogu igrali upravo Vlasi. E sad mi ti reci koji je "izvorni identitet" nekom današnjem Srbinu ili Crnogorcu kome je predak bio etnički Vlah (a on to čak možda i ne zna)?
Narodonosni identitet pravoslavaca u Crnoj Gori se od XVIII vijeka (pa i ranije) formira kao srpski identitet, ali se od tada sa formiranjem srpskog narodonosnog identiteta formira paralelno i crnogorski narodonosni identitet, čiji je jak uzročnik postojanje sopstvene slobodne države. Nema potrebe da nabrajam u koliko slučajeva Petrovići pominju termin "crnogorski narod" i šta pojedini od njih podrazumjevaju pod tim. Ali smatraju da je taj narod dio šireg slavjano-serpskog (srpskog) naroda. Ne možemo taj "uži identitet" u Crnoj Gori porediti sa sličnim identitetima u Bosni, Hercegovini, Dalmaciji itd, jer te oblasti za razliku od Crne Gore nisu bile slobodne nacionalne države, već su bile pokrajine tuđih država.
Ti tvrdiš da se u komunizmu ljudi nisu mogli slobodno izjašnjavati o svojoj nacionalnosti - sa ovim bi se djelimično složio. Ali ipak bilo je ljudi i tada, koji su imali mogućnost da se nacionalno izjasne kao Srbi, što je mali broj i koristio. Za razliku od Kraljevine SHS (Jugoslavije), kada nije bilo dozvoljeno nekome da se izjasni kao nacionalni Crnogorac - na popisu je popisivana samo vjeroispovjest, a državna je politika najprije bila da u Kraljevini živi jedan troplemeni narod. Crnogorcem se niko nije mogao izjasniti, iako je bilo ljudi u tom periodu koji su se osjećali kao nacionalni Crnogorci, a ne kao nacionalni Srbi.
Moj đed i prađed su se osjećali kao nacionalni Srbi do WWII. U toku WWII i poslije njega oni su se prvi put pitani da kažu šta su po nacionalnosti (niko im nije propisivao šta su) i tada su se oni svojevoljno i svim srcem izjasnili da su Crnogorci po nacionalnosti (bili su u partizanima). Porodice onih koji su bili pripadnici četničkog pokreta najvjerovatnije se nisu baš s oduševljenjem, kao moji preci, izjasnili da su Crnogorci, već je to bilo vjerovatno i zbog straha. Ja sam danas nacionalni Crnogorac i naravno nisam Srbin. Baš kao što neki današnji Ukrajinac nije Malorus, ili neki današnji Amerikanac danas nije Englez. U periodu formiranja nacija dvojna svijest nije bila nešto neobično, ali danas je to anahronizam - zamisli da danas neko kaže za sebe da je Ukrajinac i Rus istovremeno ili da je Francuz i Englez - pa smijali bi mu se ljudi.

Srpski jezik uopšte nije izbačen iz današnjeg Ustava Crne Gore, već se upravo nalazi u tom Ustavu - on je jedan od jezika u službenoj upotrebi. Prije 1992. godine slušbeni jezik u Crnoj Gori nije bio srpski, već se zvao srpsko-hrvatski, a u doba Kraljevine SHS srpsko-hrvatsko-slovanački. Za vrijeme kraljevine i knjaževine Crne Gore službeni jezik se zvao srpski jezik. Ali taj tadašnji srpski jezik je bio poprilično različit od srpskog jezika u drugim tadašnjim srpskim krajevima - on je upravo sadržao jotovane riječi đevojka, ćerati kao ispravne, pa njih je i Njegoš koristio u svojim djelima - a vi se danas bunite protiv njih, iako ih u običnom životu koristite. Koliko ja vidim vlast i opozicija su postigli dogovor oko naziva predmeta u školama i taj predmet sadrži između ostalog i ime srpski jezik. A u Nikšiću na Filozofskom fakultetu postoji katedra za srpski jezik i književnost. Televizije i novine na srpskom jeziku su prisutne u Crnoj Gori. I još da te ispravim - srpski jezik nije u Crnoj Gori većinski jezik, već manjinski - njega ne doživljava kao svoj maternji jezik većina stanovnika Crne Gore (preko 50% stanovnika).

Кажеш да друге области "nisu bile slobodne nacionalne državе", али као да заборављаш да је Црна Гора била српска национална држава?

To nije sporno. Crna Gora je bila država - slobodna. Već sam rekao da su se tadašnji Crnogorci smatrali dijelom slavjano-serpskog naroda ili srpskog naroda tako da Crna Gora jeste tada bila srpska nacionalna država. Ali se tada Crnogorci smatraju u državnom smislu i crnogorskim narodom (taj termin je upotrijebljen od Petrovića u mnogim prilikama) pa se može reći i da je Crna Gora crnogorska nacionalna država istovremeno. To tada nije bilo suprotno jedno drugom, već se dopunjavalo. Eto Njegoš je u svom pasošu napisao da je crnogorske nacije. A znamo da se osjećao u nacionalnom smislu i kao Srbin - to nije sporno. Tako da se istovremeno razvijaju dva identiteta istovremeno - uži (crnogorski) i širi (srpski). Ne možemo porediti takve "regionalne" identitete u drugim krajevima sa onim u Crnoj Gori - Crnogorac je srastao sa svojom državom.

@Kasino Rojal

Pozdrav!
Samo da kažem da sam ja na više mjesta čitao da je (i)jekavica i umekšavanje suglasnika, naravno, karakteristika slovenskih jezika, tako da ne stoji da je to romanski (vlaški) uticaj!

Back