Bajo Pivljanin
Domaćin
- Poruka
- 4.059
Славене, не живе исти људи, али живи исти народ.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Slažem se samo djelimično. CG jeste bilo najprije neko malo područje pa se ime raširilo dalje.
Mnoge države su mijenjale ime pa i CG. Najprije je bila Duklja pa Zeta pa CG.
Po imenu države se vremenom proglasio i nazvao i taj narod.
To ne znači, da je sa novim imenom države na ta prostor došao neki sasvim novi narod.
Dakle, tu je stvar kontinuiteta (Duklja=Zeta=CG).
I naravno, većinski narod je tamo bio isti i nije se sa promjenom imena odselio pa neki novi doselio.
Славене, не живе исти људи, али живи исти народ.
Bilo je, kao i svuda, određenih doseljavanja i odseljavanja, ali većinski narod je bio isti - srpski, u Duklji, u Zeti i u Crnoj Gori, dok se nije u XX veku podelio na dva naroda. Taj drugi narod se, kao što si rekao, po imenu Crne Gore nazvao crnogorski.
A da li? Definicija naroda je dosta široka. Možemo govoriti o srpskom narodu, ali istovremeno i o 'srpskim narodima' koji sačinjavaju srpsku naciju.
Srbi iz žumberačkog kraja (tih par koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati) ili Peroja u Istri i oni u Timočkoj krajini ili 'južne pruge' su različitog etničkog porijekla, imaju čak različiti jezik, imaju svoje elemente tradicije odnosno kulture, a čak su i različite vjeroispovijesti. Međutim, to ne znači da su dva različita naroda - u pitanju je jedan te isti, srpski.
U silnim migracijama XV - XVIII stoljeća, neke etničke skupine srpskog naroda su istiskivale i asimilovale druge, nametale svoje jezičke elemente, običaje, pa i vjeru (npr. masovni prelazak Bokelja sa rimokatoličke vjere na pravoslavnu tokom XIX stoljeća, koji je bio u formi gotovo sve-opšteg narodnog pokreta - manjina koja je bila čvrsta u svojoj latinskoj vjeri, ne računajući izuzetno malu skupinu preostalih romanskih ili možda čak bolje rečeno italijanskih potomaka, našla je u Hrvatstvu odbranu svoje vjere, te je integrisana u hrvatski nacionalni korpus).
Ja bih se ovdje još upotpunio; nije podijeljen, već samo preimenovan.
Do podjele na dva naroda dolazi u prelaznom 1998-2001 periodu, a i početkom XXI stoljeća počinje i stabilizacija etnogeneze Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori (sve što se do sada izdešavalo - uključujući i popise stanovništva 2003. i 2011. godine, kao i ključne elemente kao npr. nezavisnost 2006. ili novi ustav 2007. godine, predstavlja ključne elemente ove etnogeneze dva naroda - od pojedinačnog značaja za samo jedan su, tipa, registrovanje Crnogorske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice 2000. godine ili priznavanje Matice crnogorske 2007. godine za nacionalnu instituciju crnogorskog naroda, ili pak formiranje Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore 2008. godine).
Vidim da imaš tendenciju sve da relativizuješ, ali to je nešto što se podrazumeva i opšteprihvaćeno je za sve narode, tako da nema potrebe o tome polemisati.
Srbi iz svih navedenih krajeva nemaju različiti jezik, već različite dijalekte. Može da ima, i ima različitih etničkih upliva, ali nisu različitog porekla. Razlika u veroispovesti je irelevantna, kao i različite element i kulture i tradicije, jer se oni razlikuju nekad i između dva susedna sela.
"Masovni prelazak Bokelja sa rimokatoličke vere na pravoslavnu tokom XIX stoleća"?!?!
Nije preimenovan, već je podeljen, te je iz te podele, taj deo koji se odvojio od matice preimenovan. Dok matica svakako nije preimenovana.
Vidim da imaš tendenciju sve da relativizuješ, ali to je nešto što se podrazumeva i opšteprihvaćeno je za sve narode, tako da nema potrebe o tome polemisati.
Srbi iz svih navedenih krajeva nemaju različiti jezik, već različite dijalekte. Može da ima, i ima različitih etničkih upliva, ali nisu različitog porekla. Razlika u veroispovesti je irelevantna, kao i različite element i kulture i tradicije, jer se oni razlikuju nekad i između dva susedna sela.
"Masovni prelazak Bokelja sa rimokatoličke vere na pravoslavnu tokom XIX stoleća"?!?!
Nije preimenovan, već je podeljen, te je iz te podele, taj deo koji se odvojio od matice preimenovan. Dok matica svakako nije preimenovana.
Pa kada to i jeste relativno...obično mi cijeli narod vidimo kao jedinstvenu etničku grupu, istog etničkog porijekla, ali to je jednostavno pogrešno.
Tako je; jedan takav slučaj jeste bio Marko Car. Upravo je zbog tog Milaševog vida nacionalnosti srpsko=pravoslavlje, Bjelanović i iz inata prešao sa pravoslavlja na rimokatoličku vjeru.
Razumijem; ja sam govorio o samom crnogorskom narodu, a ti gledaš to kao širu perspektivu srpskog. Onda nije došlo do podjele, već otuđenja jednog omanjeg dijela (crnogorskog, isto kao i makedonskog).
Srbi u rnoj CGori su bili od 1945. godine do nedavno Crnogorci, raspolučenje na Crnogorce i Srbe u Crnoj Gori dolazi tek nedavno.
A pre toga ?
Termin Crnogorac je vise puta menjao znacenje .
Zato sam i rekao.Pa kada to i jeste relativno...obično mi cijeli narod vidimo kao jedinstvenu etničku grupu, istog etničkog porijekla, ali to je jednostavno pogrešno.
Ne, jedan, već jedini. Ako relativizujem stvari, kao i ti. Ako ne, bio je još po koji takav slučaj. O prelasku, i to masovnom, nema ni govora. Čista zamena teza. Toga je bilo masovnije samo u obrnutom smeru.Tako je; jedan takav slučaj jeste bio Marko Car. Upravo je zbog tog Milaševog vida nacionalnosti srpsko=pravoslavlje, Bjelanović i iz inata prešao sa pravoslavlja na rimokatoličku vjeru.
Razumijem; ja sam govorio o samom crnogorskom narodu, a ti gledaš to kao širu perspektivu srpskog. Onda nije došlo do podjele, već otuđenja jednog omanjeg dijela (crnogorskog, isto kao i makedonskog).
Srbi u Crnoj Gori su bili od 1945. godine do nedavno Crnogorci, raspolučenje na Crnogorce i Srbe u Crnoj Gori dolazi tek nedavno.
A pre toga ?
Termin Crnogorac je vise puta menjao znacenje .

Vjerovatno smo svi slovenski narodi istog porijekla, dakle Sloveni ali živimo već 1000 godina uglavnom odvojeni i na svojim teritorijama.
Raspolućivanje naroda na današnjem prostoru CG je trajalo svih tih 1000 godina ali eto, čerupali su nas svi ali nas nijesu mogli do kraja raspolutiti i uništiti.

pa da, verovatno smo istog porekla, sa svim slovenskim narodima smo mi Srbi u srodstvu, pa mozda cak i sad Crnogorcima, ali mozda cisto, neko tamo daleko porekloVjerovatno smo svi slovenski narodi istog porijekla, dakle Sloveni ali živimo već 1000 godina uglavnom odvojeni i na svojim teritorijama.
Naravno, ne može se izolovano posmatrati. Preimenovan je srpski narod, to je suštinska razlika, a crnogorski je imenovan, ne 1998-2001. kao što si prvobitno napisao, već 1945. A ovo sada, možda je i raspolućenost, ne znam kako bih to nazvao.
Vjerovatno smo svi slovenski narodi istog porijekla, dakle Sloveni ali živimo već 1000 godina uglavnom odvojeni i na svojim teritorijama.
Raspolućivanje naroda na današnjem prostoru CG je trajalo svih tih 1000 godina ali eto, čerupali su nas svi ali nas nijesu mogli do kraja raspolutiti i uništiti.
Pa, ne bih rekao. Crnogorac 1945. i Crnogorac danas su maltene potpuno drastično drugačije stvari.
Godine 1945. je jasno stavljeno do znanja da su Crnogorci Srbi i da nema sporenja pripadnosti Crnogoraca kao nacije srpskom etničkom korpusu; no danas to nema takvo značenje.
Srpski Crnogorci su se raspolučili - grubo govoreći, na dvije skupine od po oko 30% stanovnika Crne Gore, dva ekstrema - jedan crnogorski i drugi srpski. Od autentičnih 'starih' Crnogoraca, ostalo je samo danas oko 15%, i oni se prepoznaju po tome što su nacionalni Crnogorci, ali sa srpskim jezikom kao maternjim.
S obzirom na to da ih je 1948. godine bio 90%, a 2011. samo 15%, mislim da im je sudbina vrlo jasna...
A ko im je "jasno stavio do znanja"? Broz ili Đilas? Ako su im stavili do znanja tako što su im rekli "jeste vi Srbi, ali pošto živite u Crnoj Gori, izjasnite se kao Crnogorci", onda im ga baš staviše, sa sve znanjem. Raspolučili su ih i raspučili.
Ovo je ovde Balkan, ovde nikome od nas nije jasna sudbina!
A ko im je "jasno stavio do znanja"? Broz ili Đilas? Ako su im stavili do znanja tako što su im rekli "jeste vi Srbi, ali pošto živite u Crnoj Gori, izjasnite se kao Crnogorci", onda im ga baš staviše, sa sve znanjem. Raspolučili su ih i raspučili.
Ovo je ovde Balkan, ovde nikome od nas nije jasna sudbina!
pazi to su dijametralno dva suprotna tipa vlasti, u jednom vladu bira narod na izborima, a u drugom slucaju vlast se ne bira, ona je vec izabrana samom sobom, providjenjem svete sile, vec se bira narod, da li ce se podeliti, razdeliti, oduzeti, umnoziti, pomnoziti ili preimenovati, kako to vec funkcionise u totalitarnim rezimimaIsti oni koja je od 1912. do 1941. stavljali do znanja Makedoncima da su Srbi - vlast. Onaj ko vlada područjem, taj u njegovo ime odlučuje, donosi pravosnažne odluke i rukovodi.
pazi to su dijametralno dva suprotna tipa vlasti, u jednom vladu bira narod na izborima, a u drugom slucaju vlast se ne bira, ona je vec izabrana samom sobom, providjenjem svete sile, vec se bira narod, da li ce se podeliti, razdeliti, oduzeti, umnoziti, pomnoziti ili preimenovati, kako to vec funkcionise u totalitarnim rezimima![]()
Pa.
S obzirom na to da ih je 1948. godine bio 90%, a 2011. samo 15%, mislim da im je sudbina vrlo jasna...
Zasto se onda Crnogorci smatraju kroz istoriju vecim Srbima od ostalih ??
Da ne postavljam sada citate i ostale podatke koji o tome svedoce
Procitaj Vasojevici u Crnogorskoj i Turskoj granici .