Ja ću samo ovde da se ubacim kako ne bi bilo zabune za bilo koga ko pročita. Podela je nastala ne prema tome šta smo osetili kolektivno i onda magično projektovali na okruženje oko nas, već kako smo posmatrali i analizirali okruženje i ono što nas sačinjava od najmanjih do najvećih stvari. Takoreći, podela je nastala zahvaljujući ulozi četiri elemenata.
Način na koji je ova rečenica predstavljena deluje kao da su se arhetipi dvanaest Zodijačkih znakova pojavili jednog dana jer ih je neko izmislio, i onda su se postepeno ljudi menjali kroz godine prihvatajući ih i ponašajući se shodno tim znacima, što nikako ne može biti korektno, te su na taj način ljudi sami ''krivi'' za sve dobro i loše što postoji jer su na taj način definisali svoje okruženje. To nije niti jedno astrološko ubeđenje ili teorija i ne može se koristiti.
Nee, nisi dobro shvatio, baš upravo to i govorim, da nije neko došao i jednog dana rekao "to to i to", već je to produkt razvoja naše kolektivne podsvesti tokom više hiljada godina. Mislim da sam to i napisala gore. I nije nastalo preko noći, jer astrologija nije ni postojala tada. Već se izrodila iz više različitih potreba uma da nekako definiše svoj život. I da konačno te arhetipe i simbole koje je primetio u svom životu uobliči u nekakvu smislenu priču, i analizu. To je prosto potreba uma da razmišlja o stvarima oko sebe.
Arhetipi koji se pojavljuju u astrologiji, su samo sakupljeni i sažeti arhetipi iz mitologije, religija i svega što je proizvela kolektivna podsvest.
Nije to magija u lošem smislu. Naš um može da se smatra magičnim, jer postoje delovi koje ne razumemo, i u nedostatku razumevanja ne samo funksionisanja svog uma, već i bića, kao i sveta oko sebe uopšte, jer zaista jako malo znamo, može se reći da postoji veo magije, tj. mraka, tj. skrivenog, tj. okultnog.
To nije ništa drugo nego nepoznato.
A iako naše klasične nauke nisu još uvek na tom nivou da mogu da objasne, naše biće jeste, i ono oseća i razume.
Problem je u tome što mi sami ne razumemo kako nešto razumemo.
I onda to nazivamo verovanjem. Da, ok, neko veruje svojim osećajima, neko ne. Ali to je najsavršeniji merni aparat koji imamo (mi sami).
Postoje dve struje, jedni su ograničeni u klasičnoj nauci, i za sve što ne razumeju i ne znaju govore da to ne postoji, a drugi su vernici, koji za ono što ne razumeju, bukvalno izmisle šta god im se svidi ahahah...
Ni jedni ni drugi nisu u pravu, istina je negde iszmeđu.