Planetarijum

Ja ću samo ovde da se ubacim kako ne bi bilo zabune za bilo koga ko pročita. Podela je nastala ne prema tome šta smo osetili kolektivno i onda magično projektovali na okruženje oko nas, već kako smo posmatrali i analizirali okruženje i ono što nas sačinjava od najmanjih do najvećih stvari. Takoreći, podela je nastala zahvaljujući ulozi četiri elemenata.
Način na koji je ova rečenica predstavljena deluje kao da su se arhetipi dvanaest Zodijačkih znakova pojavili jednog dana jer ih je neko izmislio, i onda su se postepeno ljudi menjali kroz godine prihvatajući ih i ponašajući se shodno tim znacima, što nikako ne može biti korektno, te su na taj način ljudi sami ''krivi'' za sve dobro i loše što postoji jer su na taj način definisali svoje okruženje. To nije niti jedno astrološko ubeđenje ili teorija i ne može se koristiti.

Nee, nisi dobro shvatio, baš upravo to i govorim, da nije neko došao i jednog dana rekao "to to i to", već je to produkt razvoja naše kolektivne podsvesti tokom više hiljada godina. Mislim da sam to i napisala gore. I nije nastalo preko noći, jer astrologija nije ni postojala tada. Već se izrodila iz više različitih potreba uma da nekako definiše svoj život. I da konačno te arhetipe i simbole koje je primetio u svom životu uobliči u nekakvu smislenu priču, i analizu. To je prosto potreba uma da razmišlja o stvarima oko sebe.

Arhetipi koji se pojavljuju u astrologiji, su samo sakupljeni i sažeti arhetipi iz mitologije, religija i svega što je proizvela kolektivna podsvest.

Nije to magija u lošem smislu. Naš um može da se smatra magičnim, jer postoje delovi koje ne razumemo, i u nedostatku razumevanja ne samo funksionisanja svog uma, već i bića, kao i sveta oko sebe uopšte, jer zaista jako malo znamo, može se reći da postoji veo magije, tj. mraka, tj. skrivenog, tj. okultnog.

To nije ništa drugo nego nepoznato.

A iako naše klasične nauke nisu još uvek na tom nivou da mogu da objasne, naše biće jeste, i ono oseća i razume.

Problem je u tome što mi sami ne razumemo kako nešto razumemo.

I onda to nazivamo verovanjem. Da, ok, neko veruje svojim osećajima, neko ne. Ali to je najsavršeniji merni aparat koji imamo (mi sami).

Postoje dve struje, jedni su ograničeni u klasičnoj nauci, i za sve što ne razumeju i ne znaju govore da to ne postoji, a drugi su vernici, koji za ono što ne razumeju, bukvalno izmisle šta god im se svidi ahahah...

Ni jedni ni drugi nisu u pravu, istina je negde iszmeđu.

Znak, ne sazvežđe.

Ovde ću da naglasim da u Astrologiji nikada se nisu niti se koriste konstalacije zvezda, odnosno Sazvežđa. Možda konkretno u kolokvijalnoj upotrebi kod nekih ljudi, no ovo se generalno ne praktikuje i astrolozi će reći da Znak nije isto što i Sazvežđe.
Ovo je jedna od vrlo mandatornih stvari koju odmah treba razumeti kako osoba ne bi dolazila u zabludu i otišla na pogrešan put dok pokušava da shvati istoriju astrologije, eventualno upravo zbog sledećeg pasusa.
Ne znam zašto ovo objašnjavaš, bila sam jasna u tome da napravim razliku između sazvežđa ili konstelacije i znaka kao ahetipa.

U tropskoj astrologiji, je odavno pređeno na arhetipe, i ovan je zadržao simboliku prvog arhetipa, jer prosto je tako već usađeno u našoj kolektivnoj podsvesti. Iako Ovan nije na prvom mestu u vreme prolećne ravnodnevnice, mislim na sazvežđe.

Ovan predstavlja odavno nešto prvo, zbog čega baš Ovan, kakve veze životinja ima... Čak i naše slovo A je odatle, a taj smisao i simbolika je daleko starija od astrologije. I pre astrologije se nešto prvo očigledno označavalo simbolom ovna... Tako da se to samo slilo u astrologiju.

A hoću da kažem da je Ovan samo ime za prvi arhetip... Prvi arhetip nije proistekao iz sazvežđa Ovna, već je tako uzet jer je označavao početak godine.

Prvi arhetip je prvi, i sadrži simbole prvog arhetipa. A on se može videti kroz naglašen bilo koji nivo tog arhetipa, bila to prva kuća, Mars, ili sam znak Ovna.

Ovde ću takođe da se nadovežem i da naglasim da je potpuno nebitno gde se nalazilo sazvežđe Ovna s obzirom da je podela načinjena parcijalno shodno dobima i elementarnoj podeli na dinamiku Vremena(Vazduh), Prostora(Vatra), Energije(Voda) i Materije(Zemlja), a ne sveobuhvatno u skladu toka koje je sazvežđe primenljivo kao jedna celina. Kada bi to bilo tačno, danas bi arhetip Device zauzimao čitava tri znaka Zodijaka., pored drugih koji bi takođe zauzimali dobar deo (ili nimalo) celoukupnog znaka.

astro-astronomy.jpg

U astrologiji znamo da prelaz iz jednog znaka u drugi je Apsolutan i to do stepena tačnosti, tj. preciznosti. Iz tog razloga ne možemo da koristimo bilo koja sazvežđa radi demonstriranja toga odakle-dokle ide jedan Zodijački znak.

Mi u današnje vreme možemo da svakom znaku zodijaka pridodamo dekane i da znamo da svaki znak sa sobom donosi još po tri mini-podele, da ih tako nazovem, te je svaka od njih definisana dodatnim planetama od 0-9, 10-19, 20-29.

Ovo su fundamentalno različite stvari koje dele slična imena isključivo zbog klasifikacije i lakše odrednice, ali nisu nastali u vreme te klasifikacije tokom doba Ptolemeja, već dosta ranije. Zamolio bih da se povede računa o tome jer arhetipi Zodijaka su ustanovljeni mnogo pre no što je to bio slučaj sa grčkom klasifikacijom, što znači da smo imali znak Ovna mnogo pre no što se uopšte Sazvežđe Ovna tako nazivalo! Mešalo se sa simbolom Radnika, to jest Najamnika, Radnika koji radi za Novac.

Takođe znamo i da su antički spisi bili debelo loše postavljeni jer su četiri fiksna znaka definisali Bikom, Lavom, Škorpijom i Jarcem (umesto Vodolijom), što je jedna fantastično velika greška sa astrološkog ugla. I upravo iz tog perioda se vuče jedna stara definicija Saturna koji se pridodaje funkciji Vodolije, a fundamentalno su različiti po svemu što rade.

Pa nisam uopšte to ni govorila.

Rekla sam da u vreme nastanka astrologije kakvu već dugo znamo, u vreme Starog Egipta, je Ovan sazvežđe zaista bilo tu na tački koja se uzima kao početak godine. I zbog toga je povezano sa tim.

Uopšte me i ne zanima, niti pričam toliko o astronomskom delu, jer je on zaista i nebitan, to si i lepo napisao, jer da je bitan, onda nikako ne bi znaci bili iste veličine, zbog toga što i sazvežđa nisu.

Ja govorim o nekim drugim stvarima.

Dakle o 12 stvari koje muče ljudski um od pamtiveka. Koji su na krugu u natalnoj karti predstavljeni. Svako ima neke arhetipe naglašene, i to govori o njegovim temama životnim. Čovek koji ima naglašenu petu, će imati tu tematiku, i sve užase i muke i komplekse koji se tu moraju savladati. To će mu biti neke njegove borbe. Isto ako je taj arhetip naglašen preko Sunca, ili Lava. Još i više, i ličnije.

Ja malo ne volim ta sektašenja, i to kao mi pripadamo toj nekoj grupi... Mi smo ovakvi onakvi... Jednostavno imam tu ovnovsku odbojnost prema sledbeništvu, i SMČ u Raku pa ne volim to stvaranje tih vojski ljudi koji se drže zajedno... Moj um je obojen uranom u trećoj, volim individualnost i autentičnost. Tj. govori svoju istinu, ma šta iko mislio o tome. Tako da ja uopšte ne mislim da smo mi frikići, frikići su oni koji žive na površini, slepo idući za naredbama, ne pitajući se nikad nešto svoje...

Pa niko na ovom svetu nema obrise samo jednog znaka.

On meni ima preovlađujuć izgled Bika, a uz to i Rak mu daje oble crte i vodeni vajb, i jako naglašene vodene oči. Uz to te oči uopšte ne sijaju kao kod nekog depresivca vodenog, nego ima lavlji žar, a takođe se tako i kreće, energično, i sav je nekako detinjasto poletan. A u isto vreme se bikovski zavali i uživa smeškajući se.

Znači neko može da izgleda kao neki znaci koji mu utiču najviše u karti, i na Asc, a da ima gestikulaciju drugog znaka. Ti znaci koji nam daju gestikulaciju, tj. kako se krećemo, to oblikuje naše telo, pa čak i crte lica, tako da itekako naše ponašanje utiče na naš izgled, što znači da cela karta utiče na našu pojavu i izgled, ne samo Asc.

Ja malo ne volim ta sektašenja, i to kao mi pripadamo toj nekoj grupi... Mi smo ovakvi onakvi... Jednostavno imam tu ovnovsku odbojnost prema sledbeništvu,
Ama kakav te vise ovan spopao...nemas veze s njime :zcepanje:
i kad vec insistiras ovan kao i svaki muski znak je orijetnisan u nekom smislu na izvjesno čoporanje...samo sto ovan se tu pronalazi kao predvodnik ili zacetnik tog copora

p.s. pa i ne sektašim se ,ne znači da astrologija kao područje interesovanja i zelja da se kroz to interesovanje jetle kao socijalna bića druzimo,( jer smo recimo baš mi na tom niovu "slučajno" kliknuli ) znači da smo se odmah pobratimili i napravili zidiće za pristup drugima , o bože :zcepanje:

Tako da ja uopšte ne mislim da smo mi frikići, frikići su oni koji žive na površini, slepo idući za naredbama, ne pitajući se nikad nešto svoje...

Bas si bukvalista...svakog u nekom smislu mozemo nazvati frikićem

je Ovan sazvežđe zaista bilo tu na tački koja se uzima kao početak godine. I zbog toga je povezano sa tim.

Ali nije. To je ono što ti ja kažem :lol: Ravnodnevnica je isključivo povezana sa Suncem i Zemljom, to je sve. Ali je podela na kontu četiri Elemenata i dinamike tih elemenata. Prvi znak mora da bude Vatren i to je Ovan. To je sve tu.
Zamisli koliko bi bilo glupo da neko čeka da se tačno pojavi Znak Ovna, sam početak, u skladu sa Sazvežđem Ovna na nebu i to baš tog dana da kaže ''okej, sada počinje Ovan''. :lol:

Ili probaj logički, gde je početak, a gde kraj sazvežđa Ovna, recimo? Ako su stavili dvanaest, zašto nisu i ostalih 60+?

Mada kapiram zašto to ljudi pomisle da je to sve povezano, ali to je zamka u koju ne smeš padati. Astro knjige ponekad to stave u predgovor kao da se neki astrolozi naprave pametnijim no što jesu.

Isto tako kao što ljudi govore jedni drugima kako je Alexandria biblioteka izgorela u plamenu i 1000 godina se unazadilo čovečanstvo. Istina je da to uopšte nije bio slučaj.

Pa to sam se šalila...

Pa, ja mislim da imam veliki uticaj tog Sunca u prvoj. Tj. ponašam se dosta kao Ovan, to kažu svi koji me poznaju. Arogantna sam, imam visoko čelo, volim da nosim kape (to su sve ovnovski momenti, a imam ih još tonu)... Dosta sam nestrpljiva, i volim sve odmah i sad. Srljam pa posle razmišljam o posledicama. Drugari kažu da imam muški um. Oni muškarci što se lože na žene koje trepću beže od mene, ja sam za njih suviše agresivna. I sl. Da ne govorim o tome koliko ličim na svog oca, i koliko sam sličan tiranin kao on. A on je Asc Ovan,sa Marsom i venerom u Ovnu na Asc. Ne poznaješ me, pa misliš da nisam... Ali ko me zna, vidi sve to kod mene.

Ali nije. To je ono što ti ja kažem :lol: Ravnodnevnica je isključivo povezana sa Suncem i Zemljom, to je sve. Ali je podela na kontu četiri Elemenata i dinamike tih elemenata. Prvi znak mora da bude Vatren i to je Ovan. To je sve tu.
Zamisli koliko bi bilo glupo da neko čeka da se tačno pojavi Znak Ovna, sam početak, u skladu sa Sazvežđem Ovna na nebu i to baš tog dana da kaže ''okej, sada počinje Ovan''. :lol:

Ili probaj logički, gde je početak, a gde kraj sazvežđa Ovna, recimo? Ako su stavili dvanaest, zašto nisu i ostalih 60+?

Mada kapiram zašto to ljudi pomisle da je to sve povezano, ali to je zamka u koju ne smeš padati. Astro knjige ponekad to stave u predgovor kao da se neki astrolozi naprave pametnijim no što jesu.

Isto tako kao što ljudi govore jedni drugima kako je Alexandria biblioteka izgorela u plamenu i 1000 godina se unazadilo čovečanstvo. Istina je da to uopšte nije bio slučaj.
Hmmm, ono što sam ja shvatila je da je u vreme Starog Egipta u vreme prolećne ravnodnevnice na severnoj hemisferi, Sunce u odnosu na Zemlju bilo u sazvežđu Ovna. A sada više nije, ali se početak proleća na severnoj hem. i dalje uzima kao da je SUnce u sazvežđu Ovna (msm astrologija, ne u sazvežđu Ovna, nisam se dobro izrazila, već u znaku Ovna, koji je u realnosti sada sazvežđe Riba). Msm to je astronomski deo. Znači ti hoćeš da kažeš, da podela znakova nema nikakve veze sa tim? Ako sam dobro razumela. Znam da zapadna astrologija deli Zodijak na 12, i da je uvek prvi arhetip tj. Ovan, početkom proleća, kao simbol početka.
Ne znam sad da li na to misliš...

Pa to sam se šalila...

Pa, ja mislim da imam veliki uticaj tog Sunca u prvoj. Tj. ponašam se dosta kao Ovan, to kažu svi koji me poznaju. Arogantna sam, imam visoko čelo, volim da nosim kape (to su sve ovnovski momenti, a imam ih još tonu)... Dosta sam nestrpljiva, i volim sve odmah i sad. Srljam pa posle razmišljam o posledicama. Drugari kažu da imam muški um. Oni muškarci što se lože na žene koje trepću beže od mene, ja sam za njih suviše agresivna. I sl. Da ne govorim o tome koliko ličim na svog oca, i koliko sam sličan tiranin kao on. A on je Asc Ovan,sa Marsom i venerom u Ovnu na Asc. Ne poznaješ me, pa misliš da nisam... Ali ko me zna, vidi sve to kod mene.
To je tacno ne poznajem te..ali mozda si samo previse samokriticna (djevicanski) pa primjecujes svaki neslkad u odnosu s drugima...Ta se "arogancija" i muski ego (stav) mogu pripisati samom suncu na asc,samo sto i oni sigurno izgledaju pod vladavinom djevice prilično fragilno, a visoko celo je tipicno merkurovska intelektualna nota ...Ovan bi u tom smislu dao veću glavu i manje, istureno i grublje celo sa jakim supraorbitalnim kostima i istaknutim obrvama. Vidis da si ti sva krhotna...pobogu kakav ovan,umirem :zcepanje:

Poslednja izmena:
:hahaha: Da, znam, ta Devica Asc zavara sve žive... A jeste ima te samokritičnosti... Ne znam, možda i grešim... A i uživo sam fina imam dominantnu Veneru i Merkur u Vagi, i Mesec u sedmoj, pa delujem nežno i osećajno.
Ali to je sve dok ne uđem u dublje vode, onda preuzima Mars i tu više nema finoće, sva sam zajedljiva i sarkastična... :hahaha: I Devica drkoš.

Ti očigledno imaš naglašen Saturn, ili Jarac, jer uglavnom oni ne vole o sebi ništa, nemaš zajedljivosti, tako da kontam neki fin Mars, možda i u Raku, čim mene tolerišeš. Merkur možda u Ribama, jer mi deluješ tako difuzno, fleksibilno... Vuče mi sve na neku Vodolijicu... One su dobri sagovornici, umeju da slušaju. Možda Venera u Vodoliji... A osećam i Bika, jer nekako držiš svoje i tradicionalnu furaš... Mesec možda u Strelcu, ili Ribama, ili Biku... Jer nekako si veseo... Mada dosta i ti voliš da postavljaš pitanja, pa možda Blizanci, umesto Vodolije... Komunikativan...

Ti očigledno imaš naglašen Saturn, ili Jarac, jer uglavnom oni ne vole o sebi ništa, nemaš zajedljivosti, tako da kontam neki fin Mars, možda i u Raku, čim mene tolerišeš. Merkur možda u Ribama, jer mi deluješ tako difuzno, fleksibilno... Vuče mi sve na neku Vodolijicu... One su dobri sagovornici, umeju da slušaju. Možda Venera u Vodoliji... A osećam i Bika, jer nekako držiš svoje i tradicionalnu furaš... Mesec možda u Strelcu, ili Ribama, ili Biku... Jer nekako si veseo... Mada dosta i ti voliš da postavljaš pitanja, pa možda Blizanci, umesto Vodolije... Komunikativan...

Svasta si ti to nesto nabrojala :zcepanje: ,ali ne bilo lose da kad nesto analiziras rasclanjujuci u detalje ,pocnes i drzis se tih nekih baznih niti koje te vode...jer onda ne rasipaš poentu. Mislim ovo ti govorim za bilo sta.

Btw...otkud tebi da ja furam tradicionalnu astrologiju? :) Ne ,ja bas ovu savremenu, modernu furam..samo sto to moderna nije evolutivna astrologija (koncept džefrija vulfa).

Da, zabunila sam se, nije TA, to sam napisala zbog podele između kuća i znakova, jer to uglavnom su neke ustaljene forme...
Pa da si pazljivije procitala sta sam pisao vidjela bi da ih ni ja ne odvajam u tom smislu..i meni su oni analogni XD ...a u tradicionalnoj (dobri djelom i zbog nepoznavanja transcedenata) da,kuće i znakovi nisu bili potpuno analogni (u teoriji ofc,zato je to i napušteno)

Poslednja izmena:
Hmmm, ono što sam ja shvatila je da je u vreme Starog Egipta u vreme prolećne ravnodnevnice na severnoj hemisferi, Sunce u odnosu na Zemlju bilo u sazvežđu Ovna. A sada više nije, ali se početak proleća na severnoj hem. i dalje uzima kao da je SUnce u sazvežđu Ovna (msm astrologija, ne u sazvežđu Ovna, nisam se dobro izrazila, već u znaku Ovna, koji je u realnosti sada sazvežđe Riba). Msm to je astronomski deo. Znači ti hoćeš da kažeš, da podela znakova nema nikakve veze sa tim? Ako sam dobro razumela. Znam da zapadna astrologija deli Zodijak na 12, i da je uvek prvi arhetip tj. Ovan, početkom proleća, kao simbol početka.
Ne znam sad da li na to misliš...

Tako je, ja naglašavam da podela znakova nikada i ni u kom slučaju nije bila povezana sa sazvežđima jer Zodijak u tom slučaju nikada ne bi bio podeljen na jednakih trideset stepeni po znaku Zodijaka. To je nemoguće matematički. S druge strane, Sazvežđa nisu konkretna astronomska tela već su to ljudske definicije koje su menjale oblik godinama. Odnos između klastera nekih Zvezda u samim sazvežđima može doseći multimilionsku distancu, a svejedno se naziva celinom jer ih tako mi vidimo ili doživljavamo.
Astronomiju, odnosno Astrologiju, moraš da posmatraš Noću u skladu pogleda ka gore što je usko povezano sa principom Urana. Uran iliti Vodolija vladaju Astronomijom, odnosno Astrologijom. Ali Svemir je za nas neistražena oblast koju isključivo teleskopima (Devica, Vodolija), analogno, istražujemo posmatrajući Zvezde (Ribe, Lav).
Iz te osnovne dinamike pokretljivosti atoma, dobijaš značenje koje možeš da usmeriš na Aktivnost i Neaktivnost, te da sagledaš koji znak je Brži, a koji Sporiji, te da u skladu Planete i simbolike ili funkcije planete, odrediš da li će biti Sporija ili Brža u nekom znaku.

Ovo što si navela - Većina tako misli, ali kada se malo dublje zađe u to shvati se da je to zabluda. To je zbog toga što ta postavka dolazi sa astronomske strane gledišta jer su oni svuda po netu stavili kako Astrologija ne funkcioniše zbog Precesije, a Precesija uopšte nije u korelaciji sa Astrologijom i astrološkom osnovnom podelom. Čak možeš naći i astrologe koji ovo neće znati, jer ih generalno naučna sfera nimalo ne interesuje.

Veđani, atipični tradicionalisti, sa svojim pokretima nastalim 1980ih, na primer, tu korelaciju žele da shvate ozbiljno i pokušavaju na sve načine da održe principijalnost odnosa između Sazvežđa i Zodijaka, što ih u startu čini pogrešnim principom.
Kada kažem Veđani, ne mislim da celoukupni Đokiš, već na šarlatanski movement koji je nastao uporedno kao i šarlatanstvo u Zapadnoj astrologiji (onih koji posmatraju asteroide).

Iz ovoga izuziman I-Ching (Ji Đing) koji je neka percepcija za sebe razgranata u drugom smeru i principu.

Ja nisam govorila o podeli Zodijaka prema veličini sazvežđa. Sazvežđa su samo 2d slike, i to se naravno menja vremenom.
Znamo svi da je Zodijak podeljen na jednake delove, nisam ni govorila o nečemu drugom. Ali se početna tačka koliko znam uzima kao ta prolećne ravnodnevnice (koja je tada padala u sazvežđe Ovna (naravno mislim na aproksimirano sazvežđe, ne sazvežđe u astronomskom smislu, nisam uopšte ni htela o astronomiji ovde, jer nije to bila poenta onog što sam pisala))... Tada je ta tačka padala u Ovna, danas ne. Vedski astrolozi imaju nekoliko sistema po kojima uzimaju taj početak Zodijaka, ali se svi oni vrte oko stvarne tačke prolećne ravnodnevnice tamo gde je ona sada. Tj. u Ribama. A tropski ne. (Tropski i danas tu stavlja arhetip tj. znak Ovna, ne sazvežđe)...
Prema tom objašnjenju, precesija ima veze, jer menja tu početnu tačku. Ne znam kako ti misliš da je podeljeno, prvi put sad čujem da precesija nema veze...
Sazvežđa su aproksimirana na jednakih 30 stepeni, i to je to. To je ono što ja znam.

Ja inače uzimam asteroide u obzir. :D

Pa da si pazljivije procitala sta sam pisao vidjela bi da ih ni ja ne odvajam u tom smislu..i meni su oni analogni XD ...a u tradicionalnoj (dobri djelom i zbog nepoznavanja transcedenata) da,kuće i znakovi nisu bili potpuno analogni (u teoriji ofc,zato je to i napušteno)
Malopre si pričao, ili sam luda, da kuća i znak nisu isto. Opet smo u nekoj konfuziji... :eek::think::thumbdown::zcepanje:

I nije to napušteno u tradicionalnoj. U TA kuća i znak nisu isto.

Back