Planetarijum

МајорТОм, за критику национализма се слажем али не знам да ли си свестан колико је Тито невиних људи побио. У сваком случају, овде никад није било добро како рече покојни премијер.
А у комунизму су чистачице одлучивале испред професора математике да л треба рачунар да се набави или не. Позната је прича кад су на Математичком седамдесетих хтели да купе први рачунар али су се чистачице буниле јер су тражиле да им се купе метле.
Mislis da su Ustase koje su bjezale preko Blajbura jer su bili svjesni cinjenice kakve zlocine su cinili( inace ne bi imali razloga da bjeze) bili nevini ljudi? Pa niko nikada u istoriji nije amnestirao toliko do jucerasnjih neprijatelja, ustasa, cetnika, handzarovca nego upravo Tito.I to je Titova najveca greska, na kojoj mu ja licno zamjeram.PA su upravo ti koje je amnestirao i koji su bili u misijim rupama 45 godina danas ponovo zaposjeli vlast i zato su u Srbiji i Bosni penzije najmanje u Evropi, stope kriminala i korupcije najvece, dok se kriminalne nacionalisticke vrhuske bogate i rade na jos vecem klasnom raslojavanju ljudi.

TAcno je da je nakon rata bilo nekih reaktivnih vise osvetnickih zlocina PArtizana, ali kako i ne bi znajuci sta su fasisticke snage cinile citav 2 svjetski rat, pa je sve to kap u moru u odnosu na njihove zlocine.

TA prica o " zlocincu" Titu je rezultat zapadne medijske propagande, koju sa radoscu prihvataju oni koji su nas u ovih 27 godina vratili u 19 vijek, samo radi licnih materijalnih interesa.

Meni nije lose u zivotu, ja sam situiran i danas, ali ne mogu nepravde i laznih vrijednosti, osipam se od toga.

Нема никакве западне медијске пропаганде против њега. Нико га ни не спомиње. Колико је само побио на Сремском фронту Срба својом одлуком да их пошаље, колико је побио грађанске елите крајем и након рата, колико је побио противника комунистичког режима...далеко је он од невинашцета. Управо због тога данас немаш праву елиту него децу комуниста који су се преобукли у националисте па онда у европејце. Уосталом, шта је друго био Милошевић него комуниста. Због комуниста данас немамо праву елиту.

Ma nema ni slucajno, od toliko zapadnih kapitalistickih i ranije Feudalnih zlocinaca tokom istorije( pa Hitlera su stvorile zapadne banke, prije njega Franka, Musolinija, samo da bi se sacuvao izrabljivacki klasni poredak, da se duh revolucije ne bi prenio iz Moskve u zapadnu Evropu, koja je grcala u siromastvu), oni silom guraju Tita medju najvece zlocince.
Jugoslovenski Komunisti ( partizani) su u citavoj okupiranoj Evropi( koja je citavca bila fasisticka) predstavljali jedini unutrasnji otpor fasistima, pa i Ruzvelt kaze, " mi tek kada smo culi za Tita, mi smo shvatili da Hitler nije nepobjediv",a to sto su izdajnici i ta gradjanska " elita" koja se desetljecimna prije 2 svjetskog rata u siromasnoj zemljoradnickoj Feudalnoj Srbiji bogatila na racun naroda, pa su i kroz saradnju sa Hitlerom zeljeli da obezbijede iskljucivo licni statuis, je razlog zbog kojeg ih je trebao pobiti sve, ali vidimo upravo na danasnjoj situaciji kada bolesni manijakalni komediograf Vucic upravlja Srbijom, ljudima svaki dan iskace iz frizidera, okupira sve medije u drzavi, ubija ljude( Olivera Ivanovica), rusi naselja( mislim slicno je i u Bosni i Hrvatskoj ista matrica vladanja, narod ovce), da Tito nije odradio posao do kraja i kako treba.
Pa Vucic ti je danas Elita Srbije, on i njegov brat kriminalac, da ga sad neko skine sa vlasti i da ga strpa u zatvor, te mu da 40 godina robije, za 50 godina neke slicne vlasti da dodju na vlast , te snage koje bi njega uhapsili bi nazvale zlocinackim, rekli bi kako su takvi hapsili elitu po Srbiji :D

Partizani su bili ideoloski antfasisti,a nisu svi bili ideoloski Komunisti, i oni su isli sa pjesmom u borbu, niko ih nije silom slao igdje, svaki covjek je tokom 2 svjetskog rata je mogao da se ideoloski stavi na stranu u tom ratu, ako nije bio trenutno u mogucnosti mogao je to kada mu se pruzi prilika,.I u vrijeme kada se desavalo najvece zlo na kugli zemaljskoj ikada, od postanka covjecanstva, nije nikako bilo moralno da glumi neutralnost, jer neutralna pozicija je indirektno znacila da podrzavas postojece stanje, posto mu se ne suprostavljas.
Znas li da je 1944 po naredjenju Kralja Petra 2 Iz Londona, oko 70% cetnika preko noci preslo iz Cetnika u PArtizane, da su isto tako amnestirane Ustase, BAlije, i upravo su takve snage tokom 90tih i unistile SFRJ.Tito je vec 60godina prosloga vijeka Jugi dao najveci privredni rast u Evropi, danasnje Ex Jugo banana drzave su najsiromasnije u Evropi,a ti se i dalje zalazi za dobar i kvalitetan zivot " elite", globalni drustveni interes je manje bitan.

https://niskevesti.rs/srbija-najsiromasnija-zemlja-evrope/

Нема везе, ово је сваштарска тема. У сваком случају, рудиментално се не слажем са Томом па нема поенте даље да ширимо расправу.

Jbg, cim spomenes Uran, kao svojevrstan oblik svijesti i bunta( slobodne volje) ugnjetavanih, odmah i rasprava Uranski ode u razlicitim pravcima :mrgreen:

Bem mu moj egzaltirani Uran u 11 polju , tacno na stepenu egzaltacije :mrgreen:

Nije promašen PDF.
-----------------------------------------------------
Komunizam je bio i ostao Mesec u Biku. Nikada zaista ostvaren san (Venera u Ribama).

Nije Bik pohlepan, već čuva svoje. Venera je upravo egzaltirana u Ribama (Bik, Vaga) gde je Davanje drugima smisao decentralizacije Sunca. Kao kada podeliš Pizza sa drugim ljudima, svako dobija parče.

I upravo je Mesec u Biku i učenje o tome dovelo do naseljavanja ljudi po tuđim imovinama dokle god je vlast odlučila da isti imaju ''puno'' ili ''više od osnovnih potreba''.

Mnogi su tako izgubili imovinu i zemljište.

Ali, Tito jeste radio o šteti Srbije jer se mnoga istorijska pitanja nisu smela dovoditi u svetlost radi smirivanja strasti. Ljudi su tajno morali i da slave Slavu. Nije tu sve bilo baš tako bajno i sjajno.

E sad to sto nekog ta diktatura u jednom ljevicarskom drustvu podjeca na Bikove ( Lenjin npr, Tito, Ho si Min, ni jedan od njih nije bio negativac), negativci su dosli nakon njih je druga stvar.MAo Ce Tung i Mustafa Kemal Ataturk koji je ideoloski bio Komunista, su bili JArcevi, sto samo govori o posvecenosti ali istrajnosti zemljanih znakova ka svojim ciljevima u zivotu, sto nema veze sa samom simbolikom Urana.
Cini mi se da je Lenjinu Mjesec bio u Vodoliji, Titu Mars itd..
Ne znam kako nisu negativci, za mene jesu.

Pazi, u WW2 su svi bili negativci. Bilo je nereda na sve strane. Znam još baba kada mi je pričala da u selu te prvo optuže partizani da sarađuješ, pa sve poharaju i pojedu što može da se pojede, pa nemci, pa četnici, pa bugari s jedne strane, albanci i italijani s druge.

Doduše, meni je mnogo zanimljiviji WW1 za priču, iako je dosta gadniji u poređenju, barem što se tiče Francuske i Nemačke. Generalno prelaz iz 19. u 20. vek je fascinirajuće doba.

Čekaj ne misliš valjda da sam ja desničar?
I komunisti i fašisti i nacisti su ista govnа.
Ne mislim da si ti fasista ni desnicar ( nije mi to ni palo na pamet) samo sam siguran da zivis u ne znanju, prvenstveno siguran sam zato sto si dosta mlad i sto tvoj sud o Komunizmu ovisi o onome sto su ti pricali drugi, i sto kriminalna nacionalisticka bagra kontrolisuci sve medije, pisane i elektronske plasira godinama, izjednacavajuci Komunizam sa FAsizom u stvari sebi daju alibi da kao pod Komunizmom " ugnjetavani", danas imaju pravo da rade sta hoce.Jos ce u narednih 100 godina svoju neodgovornost, svoje kriminalne sklonosti pravdati Komunizmom, ali nije samo u tome caka.

Komunizam je ekonomska misao, bas kao i Kapitalizam, i MArx ga vidi kao najsavrsenije drustveno uredjenje, koje dolazi kao vrhunac, nakon robovlasnistva, feudalizma i kapitalizma, sto znaci da MArx ni u kom slucaju ne negira Kapitalizam, jer ga cak smatra i kljucnim uredjenjem koje ce dovesti do Komunizma.

KAda kazes Komunisti su isto ono sto i FAsisti, jesi li svjestan da je FAsizam produkt KApitalizma, da se pojavio 30tih godina prosloga vijeka u vrijeme svjetske ekonomske krize, kada je taj KApitalizam iskazivao svoju crnu stranu, kada narodi u Evropi nisu imali hljeba da jedu, pa su upravo tada zapadni bankari finansirali Evropske fasiste, ciji zadatak je upravo bio da ocuvaju klasni poredak, samo da ne bi doslo do ljevicarskih pobuna naroda.

Znaci kada pravis komparaciju izmedju Komunizma i FAsizma, onda znaj da kada kazes FAsizam, to je isto kao da kazes Kapitalizam.
Procitaj ovaj text ako ti nije mrsko

https://www.mreza-mira.net/vijesti/clanci/dok-je-kapitalizma-bit-ce-i-fasizma/

Ja sam imao 15 godina kada se raspala Jugoslavija, znaci imao vec zavrsenu osnovnu skolu, malte ne bio momak, u Jugoslaviji je na sceni bio samoupravni socijalizam ( ne diktatura proleterijata kao u SSSRu, mi smo za zemlje varsavskog pakta bili CAlifornija u ekonomskom, sigurnosnom,kulturnom i bilo kojem drugom smislu) a onda su dosli na scenu veliki " vjernici" i " demoNkrate", koji su sve to stio su 45 godina gradili ti " zli" Komunisti, krijuci se iza maske nacionalizma opljackali preko noci, radnike sutnuli na ulicu, te se 27 godina zaduzuju kreditima kod MMFa i svjetske banke, i taj novac ( koji ce da vracaju tvoji unuci) trpaju iskljucivo u svoje i dzepove svojih stranackih uhljeba,a zapadni neoliberalni mesetari im pomazu u tome jer im trebaju kriminalci koji ce ove prostore i drustvena te prirodna bogatstva da obezvrijede do krajnjih granica.Upravo zato su i srusili SFRJ. Eno Rumunija je u Eu, odvukose im Austrijanci svu sumu, i kakva je razlika izmedju austrougarske svojevremene oruzane okupacije i sadasnje Briselske ekonomske okupacije, nikakva ,a Rumuni zive gore nego u vremenu komunistickog diktatora Causeskua.

Sta je bila alternativa partizanima u 2 svjetskom ratu, ustase i cetnici? Stvarno ne mogu da vjerujem kako neki ljudi razmisljaju.

Mislim da ti suštinski ne shvataš komunizam, i da je i on bio zlo podjednako kao nacizam, žrtve komunizma se broje
milionima, da li je to taj bolji svet za koji su se borili?

Komunizam u Jugoslaviji je bio blaži nego u drugim zemljama, ali ga to ne opravdava.

Nema dobrog sistema, nije ga nikada bilo, niti će ga biti, sve se pokazalo kao promašaj.
Zato što smo mi ljudi bednici i ni ne zaslužujemo bolje.

Za to da rumuni žive gore nego za vreme Čaušeska, nisam baš siguran.

Бодри, све се слажем. То што је написао да Румуни живе горе него за време Чаучешког ми само говори колико је лоше информисан. И у Русији је за време комунизма била много већа беда него сад за време Путина иако је далеко и сад од сјајног.

A to ti je stvar logike, kako mislis donijeti bolje i humanije drustveno uredjenje ako ti oni kojima je bilo bolje dok su samo oni hapali,a narod nije imao hljeba da jede, to ne dozvoljavaju?
Te " komunisticke" milionske zrtve su prenapuhane, pa npr citaj kako su ti Rusi zivjeli za vrijeme posljednjih Romanova, dok je kraljevska porodica zajedno sa Raspucinom orgijala po dvoru, dok su pravili balove itd, narod bukvalno nije imao sta da jede, pa nece se nikada niko dici zato sto mu je dobro, nego samo zato kada je prinudjen iz ekonomskih razloga da pravi promjene.Tj dici ce se i oni inteligentniji ljudi koji su svjesni da ce bijeda da dodje i do njega, ma koliko u tom trenutku bio situiran.

SAmopravni socijalizam u Jugi je koliko toliko bio dobro uredjenje( da ne navodim sada sve prednosti tog sistema), ali pohlepa ljudska prozeta kroz zelju za licno bogacenje pojedinaca, krijuci se iza maske nacionalizma je jednu takvu drzavu unistila, od Jugoslavije koja je bila svjetsli politicki subjekt smo pretvoreni u ex Jugo banana drzavice, kojima vladaju lokalni mesetari, sluge zapadnog kapitala, i sada ovakvi vise nismo politicki svjetski subjekt negoi smo objekti sa kojima se igra ko kako hoce.
Rekoh vec da je ljudska prirodna pohlepa razlog zasto Socijalizam , kao jedno humano uredjenje nije mogao da opstane.Ali morat ce se vratiti na Scenu, svijet se sve vise ekonomski raslojava, pa vidjet cemo.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/rumunija-i-bugarska-najsiromasnije-u-eu

http://www.wwfadria.org/?255151/EIA...-Holzindustrie-Schweighofer-u-umama-Rumunjske

Бодри, све се слажем. То што је написао да Румуни живе горе него за време Чаучешког ми само говори колико је лоше информисан. И у Русији је за време комунизма била много већа беда него сад за време Путина иако је далеко и сад од сјајног.
BAs nisam obavjesten

http://www.politika.rs/sr/clanak/164226/Rumuni-se-s-nostalgijom-prisecaju-Causeskua

Ово је текст из 2011. где се притом и не каже да је било боље за време диктатора. Мораш мало да рифрешујеш информације. :) Распитај се рецимо за колико су повећали плате лекарима прошле године. А у осталом, двапут сам је и посетио, примећује се напредак.

KAko se ne kaze, pa zena kuka da joj je CAusesku dao bar besplatan stan i grijanje,a da danas zivi ko pas, pa je li ovo ista friskije? ( valjda su u ove 4 godine i tih 50% stanovnistva rijesili svih ekonomskih patnji) ;)

https://www.telegraf.rs/vesti/18509...o-polovina-stanovnistva-na-ivici-egzistencije

Zapravo ne znam za Srbiju, vjerovatno je tamo standard zivota kao na Floridi, nama u Bosni a vidim i u Hrvatskoj je u Jugoslaviji bilo 50 puta bolje, u svakom smislu .

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrv...tra-da-se-u-jugoslaviji-zivjelo-bolje/373603/ ( naravno da govore oni koji se dobro sjecaju i te stare a vide i sta se desava u ovim banana drzavicama)

https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/teme/hrvatska-i-bih-slozne-u-sfrj-se-zivjelo-bolje/295312

MajorTom, vidim da si ti ubeđeni komunista, socijalista... Ne mislim da se ubeđujem, to ničemu ne vodi, niti ćeš
ti promeniti mišljenje niti ću ja.
Ja samo znam da ni jedno uređenje do sada nije valjalo, da je većina bila zločinačka. I isto tako znam da ni jedno
u budućnosti neće valjati.

Ma ok, imas naravno pravo na svoj stav i misljenje, nije meni namjera da ikoga u bilo sta uvjeravam, ali vjeruj mi da ti pokusavam reci istinu ;)

Ja zivim u nadi da ce se nesto na bolje mijenjati( jednostavno mora), optimista i entuzijasta sam, pa zivi bili pa vidjeli.

Nego sta si ti u horoskopu?

Комунизам је с разлогом пропао...и не вратио се више. У Румунији данас у просеку живе боље него за његово време. Какав црни бесплатан стан и гас...а шта ћемо са онима који имају мало веће амбиције и способности? И њима бесплатан стан и гас и да буду задовољни. Па неће баш бити...

Ma ok, imas naravno pravo na svoj stav i misljenje, nije meni namjera da ikoga u bilo sta uvjeravam, ali vjeruj mi da ti pokusavam reci istinu ;)

Ja zivim u nadi da ce se nesto na bolje mijenjati( jednostavno mora), optimista i entuzijasta sam, pa zivi bili pa vidjeli.

Nego sta si ti u horoskopu?
To je problem što pokušavaš da mi kažeš istinu, a konačnih i crno-belih istina nema.
Ja ni za šta na ovom svetu ne bih mogao da kažem da je istina, i da je samo tako i nikako drugačije.

Jarac/lav.

Komunizam nikada nigdje nije ni zazivio, pa nije mogao ni poropasti, najmnogoljudnijom zemljom na planeti vlada Komunisticka PArtija i ta zemlja postaje ekonomski jaca od Amerike.Je li u Kini nema milijardera, ali postoje velike kompanije koje su u vlasnistvu drzave i koje su okosnica kineske privrede.Ne dao Bog da se u Kini pojavi demoNkratija, pa svaka ulica bi imala 4567567 stranaka sa razlicitim politickim inrteresima, Kina koju je ujedinio prvi Komunista MAo Ce Tung bi se raspala za mjesec dana, bas kao sto se bez Komunizma raspala i SFRJ.

A mogla je i Juga biti Evropska Kina, imao se taj kapacitet i trziste od 23 miliona ljudi, nego glup Bismark sto je ujedinio 16 njemackih republika, glub Garibaldi sto je ujedinio 20 italijanskih, samo mi pametni :mrgreen:
Inace je KApitalizam veoma jak u zemljama Afrike, Azije, juzne i Srednje Amerike, nigdje nije propao, zbog 20 % zapadnih kapitalistickih zemalja 80% kapitalistickog svijeta na ekonomskom dnu.

Back