Pitanje za sve Hriscane...?

Tu perfidnu igru jevreja da u nama `varvarima` ubije ono iskonsko religijsko osecanje i nametne nam svoj prepravljeni sistem je blago receno holokaust nad slovenskim duhom.Imamo mi mnogo vecih i lepsih bogova i lepsu religiju od one jevrejske koju nazivamo `hriscanstvo` i koja nam je nametnuta silom (vidi Luj Leze 'Slovenska Mitologija' i primere unistavanja idola i ubijanja slovenskih svestenika) i to ne predstavlja nista drugo nego zlocin.Da se razumemo,nemam ja protiv biblije nista,divna je to knjiga,ali neka je nose sa sobom putnici u svetu zemlju i neka je tamo zakopaju...Ona je nama vise krvi donela nego sve bombe zajedno.Ona je unela mrznju medju nas iako govori o ljubavi i sve to zarad toga sto se tumaci na ovaj ili onaj nacin,pri tom ne razumevajuci pravi smisao recenog.
Procitajte fragmente "Velesove knjige" i videcete da su sloveni imali razvijeniji kultus boga svevisnjega od kulta Jahvea (recimo Svetovid)u Palestini,videcete da je mnogo toga ostalo u nasem (slovenskom) narodu od toga vremena (bozic,badnjak,slavski kolac,vidovdan....itd).Mozda niste znali ali ono drvo koje donosimo za badnjak je bilo posveceno bogu Perunu (danas Ilija),a slavski kolac je svake godine pokazivan ispred crkava posvecenih Svetovidu...
Razmislite...pronadjite .... iskopajte... nasa je istorija pokopana ispod rusevina palate religija koju su srusili jevrejski verski planovi.
Naravno,po zakonu ja bih trebao biti nesto kao antisemita,he,(a nisam,devojka mi je jevrejka)a,kad bi neko nesto o Srbima rekao ruznog,onda bi to bilo `otkrivanje istine`.he he

Svece dogorevaju,svice novo doba...

Нисам сигуран да сте довољно потковани прочитаним материјалом када говорите о Библији као - "јеврејској књизи".

Ево само неки детаљи који вам говоре да нисте у праву:

1. Историја човечанства све до Јуде, уопште није везана за Јевреје. Патријарски Старог Завета као што су Адам, Каин, Авељ, Сит, Енох, Ноје, Авраам, Исак,... и многи други уопште нису били Јевреји. Тек је игром случаја дошло до селекције линије наслеђивања која је касније произвела Јевреје, па су они проглашени за Божји народ. Да је неки други патријарх показао веру у Бога, могуће је да би та линија била изабрана за Божји народ, а то би онда била нека сасвим друга колена.

2. Још у књигама Старог Завета, које ви називате "јеврејском историјом", наговештава се да ће се "стари Израиљ" - Јевреји, заменити "новим израиљем" - Хришћанима, и да ће се јеванђеље проповедати свим народима. О томе имате овде топик "Овако је пророковао Јездра..."

3. Хришћанство своје учење не заснива на Старом Завету, него на Новом Завету. Али, Библија се састоји из оба дела, јер се тек са целином може стећи јасна слика Божјег Откровења све од Адама, па до новог века - Царства Божјег. Сем тога, књиге Старог Завета су исто тако богонадахнуте, а самим тим представљају и премудрости Божје које не можемо тек тако одбацити.

4. Многи детаљи Новог Завета се позивају на детаље у Старом Завету, и без оба дела, читалац не би могао да свеобухватно види о чему се ради. А и обрнуто, на многим местима у Старом Завету се наговештава долазак Месије - Христа.

Тако да је канон Библије брижљиво одабран, и има своју сврху зашто је такав. :roll:

MaranAta:
Нисам сигуран да сте довољно потковани прочитаним материјалом када говорите о Библији као - "јеврејској књизи".

Pa sam si to rekao. Da te podsetim:
Јудаизам - Религија која је искључиво дата Јеврејима.

MaranAta:

Ево само неки детаљи који вам говоре да нисте у праву:

1. Историја човечанства све до Јуде, уопште није везана за Јевреје. Патријарски Старог Завета као што су Адам, Каин, Авељ, Сит, Енох, Ноје, Авраам, Исак,... и многи други уопште нису били Јевреји. Тек је игром случаја дошло до селекције линије наслеђивања која је касније произвела Јевреје, па су они проглашени за Божји народ. Да је неки други патријарх показао веру у Бога, могуће је да би та линија била изабрана за Божји народ, а то би онда била нека сасвим друга колена.

2. Још у књигама Старог Завета, које ви називате "јеврејском историјом", наговештава се да ће се "стари Израиљ" - Јевреји, заменити "новим израиљем" - Хришћанима, и да ће се јеванђеље проповедати свим народима. О томе имате овде топик "Овако је пророковао Јездра..."

3. Хришћанство своје учење не заснива на Старом Завету, него на Новом Завету. Али, Библија се састоји из оба дела, јер се тек са целином може стећи јасна слика Божјег Откровења све од Адама, па до новог века - Царства Божјег. Сем тога, књиге Старог Завета су исто тако богонадахнуте, а самим тим представљају и премудрости Божје које не можемо тек тако одбацити.

4. Многи детаљи Новог Завета се позивају на детаље у Старом Завету, и без оба дела, читалац не би могао да свеобухватно види о чему се ради. А и обрнуто, на многим местима у Старом Завету се наговештава долазак Месије - Христа.

Тако да је канон Библије брижљиво одабран, и има своју сврху зашто је такав. :roll:

A ja nešto baš nisam siguran da si ti baš potkovan znanjem kada pišeš o tome. Biblija ti je stari New Age, samo jevrejski. Ali čitaj između redova taramtata...

Interesuje me ssamo kakav je to pokret zahvatio Srbe gde će se ubiti jadni da dokažu da su potomci Jevreja (od najstarijeg sina Noevog Jafeta). Pa ako je to tako onda se mi zanosimo da smo Srbi. Svi smo mi Jevreji. Ceo svet su Jevreji.

Ја за такво нешто нисам чуо. Делује ми као најобичнија измишљотина, ако не твоја лично, онда неког теби сличног.

А видим да на тачке у којима сте у криву не дадосте никакве иоле разумне одговоре. Самим тим ми о тој теми немамо више шта да дискутујемо.

А нисам баш ни очекивао да ће бити дискусије, јер вичете оно што вам је неко дошапнуо - вероватно неки гуру циганског паганизма. :wink:

Kazanova:
maleni:
Da li ti mozes nekome nesto da kazes a da ne upotrebis ni rec?

Da li mozes nekome nesto da napises a da ne upotrebis ni jedan pisani znak?

Mozes li da se okupas a da ne koristis vodu?

Ovde nema ni jedan citat iz Biblije ali se sve jedno nadam da ti je jasno sta te pitam.

Malecki, on samo traži da objasniš iz glave, tvojim razumom a ne da tupiš šta je napisano, jer to možemo i mi, ali nemamo takvo viđenje. Mi ne vidimo.

I mene interesuje razumno objašnjenje, ali niko da mi objasni. Možda bih ja verovao?

I ja licno volim da mi se objasne stvari na najednostavniji nacin, zbog toga sto hriscani treba da zive na zemlji i treba da su dostupni svim ljudima i treba da znaju da objasne stvari tako da budu jasne svim ljudima.

I voleo bih da postavis jednostavno pitanje na koje moze da se da jednostavan odgovor. Medjutim ako postavis pitanje koje nadmasuje ne samo tebe i nego i tvog sagovornika pa i mnoge velike umove onda ne dajes prostora za drugo nego da se obratimo na izvor koji je istovremeno i jednostavan i uzvisen i istinit - Sveto Pismo.

Ali evo, pokusacu da na svako pitanje koje postavis odgovorim a da ne citiram Pismo. Vodecemo na sta ce to da izadje.

Pozdrav

Pa evo najprostije: kada je Petar odsekao robu uvo Hrist mu reče: "vrati Petre mač u korice jer ko od mača živi od mača i umire?

Pitanja:

Zašto je Petar nosio mač?
(on je apostol mira, ljubavi!)

Zar mu Hrist to nije mogao ranije reći?
(kako sin Božji može biti zaboravan? Ili kako je ovaj uspeo sve do tada da sakrije od sina Božjeg?)

Kakva je to banda bila kada su nosili oružje?
(je li Hrist bio neki mafiozo?)

Kazanova:
Pa evo najprostije: kada je Petar odsekao robu uvo Hrist mu reče: "vrati Petre mač u korice jer ko od mača živi od mača i umire?

Pitanja:

(kako sin Božji može biti zaboravan? Ili kako je ovaj uspeo sve do tada da sakrije od sina Božjeg?)

Sad sam u svojoj kancelariji i moram da idem kuci. Napisacu ti odgovore veceras ili nocas,

Interesantna pitanja i ja sam se cesto pitao isto.

Pozdrav

Kazanova:

Pitanja:

Petar je bio ribar
ne zna se što bi nosio mač možda su tada mnogi nosili mačeve !?
Ujedno na treće pitanje odgovor da se ne pominje da je još neko nosio oružije .
Ali suština je što se iz tog dela vidi da oni nisu odmah bili svesni svega i znali sve što bi trebali a još manje vladali sobom onako kako bi Hrist što ti je pararela na to da smo svi grešni i da laže onaj koji kaže da u njemu nema greha .
A Božije predznanje svakako ne treba zanemariti posto nas On zna od utroba naših majki time da Isusov nadahnuti izbor nikako nije mogao biti pogrešan bez obzira u kom stadijumu duhovnom su apostoli bili pre ili u to vreme zna se na kom su putu .
Nedostatak vere vidimo do samog kraja
od Petra i trostrukog odricanja
tonjenje u vodu posle par koraka
Tomina nevera itd.
Oni nisu niti iko može dostići učitelja
baš zbog toga niko nije 'svet' ni bezgrešan na zemlji i niko se ne može tako ni proglasiti .

Christadelphian:
baš zbog toga niko nije 'svet' ni bezgrešan na zemlji i niko se ne može tako ni proglasiti .

Pa otkud onda toliki sveci? Ima ih koliko volis. A proglasavani su svecima ratnici (ubice), carevi (oni koji su osudjivali ljude na smrt) i mnogo, mnogo njih.
Pa zar to nije najveca protivrecnost hriscanske religije?

Богу слава и хвала што је толике свете људе прославио, оставио нама узоре по којима и ми можемо да се понашамо и учимо како достићи њихов ниво светости.

Kazanova:

Pitanja:

Kao što sam ti već rekao ovo je veoma zanimljivo pitanje i stvarno zaslužuje odgovor. Nadam se da ćeš imati strpljenja i da ga pročitaš i ne odbaciš ga pre nego što razmisliš o tome šta sam ti napisao.

U četiri evađelje (Matej, Marko, Luka, Jovan) opisuje se život Isusa Hrista i to period pripreme, rođenja, delovanja, smrti i vaskrsenja. Ta evanđelja nam podrobno opisuju sve te događaje kao i kompletno učenje koje je Isus izneo na svoj specifičan način. Pošto je iznosio učenja, Isus je dakle bio i učitelj. Kao što je to bio običaj u vremena događanja priče, svaki učitelj imao je svoje učenike koje je birao na osnovu kriterijuma koje je sam stvorio. Isus je tako izabrao Dvanaestoricu koja su išla za njim, koji su gledali i slušali Njegovu poruku.
Kakva je priroda tih učenika bila jasno se vidi u opisima koje imamo tu i tamo po evanđeljima. Isus je tako, u svojoj grupi učenika imao onoga koji ga je potkradao i na kraju izdao (Juda), onoga koji mu nije sasvim verovao i uvek je bio sumnjičav (Toma), one koji su težili višem položaju (braća Jakov i Jovan), onoga koji je bio izuzetno preke i tvrdoglave naravi (Petar) itd. da ne nabrajam više. Isus je izabrao ljude takvih karaktera upravo zbog toga što su oni bili potencijalno dobar materijal što se kasnije pokazalo kao istina.
U skladu sa svojom prirodom svako od njih je reagovao na sebi svojstven način. Petar jeuvek reagovao "na prvu" bez mnogo razmišljanja. Na kraju se uvek kajao i vraćao u pravi kolosek.
Tako je bilo kad je došao da "savetuje" Isusa da ne ide u Jerusalim; tako je bilo kad je tražio da ide po vodi do Isusa, tako je bilo kad nije dozvolio da mu Isus opere noge, i u krajnjem slučaju tako je bilo kad je tri puta zanjekao Gospoda.
Naravno tako se desilo i to sa slugom koji se svao Milh i kome je Petar otfikario uvo. I to se desilo zbog Petrovog reagovanja bez razmišljanja i bukvalnog shvatanje Isusovih reči.

Tokom poselnje večere Isus je davao odredjena uputstva svojim učenicima koja su se odnosila na vreme kada On više neće biti sa njima i kada će teret koji je dosad nosio On oni morati poneti na svojim plećima. Tako se desilo da je rekao da je došlo vreme da svi opreme i naoružaju. Ipak bila je u pitanju samo slika kojom je želeo da im ukaže na ozbiljnost situacije. Kao i mnogo puta pre toga Petar je bukvalno shvatio ono što je rečeno i u vrt je poneo i mač.
Možeš li da zamisliš situaciju, Isus i Jedanaest apostola i još neki koji su bili sa njim s jedne strane i Juda, sveštenici, vojnici, i neki od naroda s druge strane. Mrak, gužva, nešto se dešava. A u toj gomili Petar ima mač. (Interesenatna je činjenica da je samo Jovan primetio da ima mač, ostali pisci evanđelja ne pominju Petra sa mačem već "nekog" – savremenim rečnikom nepoznati počinilac). Nosi ga atmosfera, izvlači mač i cap, ode nečije uvo. Pa šta, on je njegov učenik, brani ga, po cenu da nekom uzme život.

Zašto je Isus to dozvolio? Mnogo puta smo raspravljali o tome. Mnogi komentatori Biblije bavili su se ovom temom i niko nema stvarno i jednostavno objašnjenje i odgovor za to. Lično mislim da je to u vezi sa Isusovim proslavljanjem i među ruljom koja je došla da ga hapsi. Ima mnogo poruka koje odavde mozes da vidis.
- Isus pokazuje kakva je stvarno moć koju ima
- niko nije stvarno povređen ni oštećen zato što je uvo vraćeno na mesto
- Isus je stvarno oštro reagovao na Petrov potez. To reagovanje govori o tome da ne postoje sveti ratnici koji treb da mačem brane Boga od njegovog naroda
- formiranje Petra i ostalih kao ličnosti koje treba da ponesu teret evanđelja nije završeno i još uvek preovladava stara priroda, itd

Da je, recimo, Isus zabranio Petru da ponese mač, ovaj bi ga poslušao i nebi ga poneo. Ali to bi bilo zbog toga što je Isus tako naredio, a ne zbog toga što se Petar odrekao korišćenja mača zbog onoga šta Isus jeste. Ovako Petar, kao i svi mi, je dobio lekciju koja je direktno uticala na njegov daljnji život.

Duhovni napredak apostola yapoceo je silaskom Duha Svetiog, odnosno danom rođenja Crkve, na dan Pedesetnice. U delima apostolskim je jasno vidljivo kako je taj razvoj tekao i šta su apostoli postigli.

Dakle, odgovor na ova pitanja napisan je celokupnoj slici onog što se dešavala sa Isusom i njegovim učenici, a to opet na osnovu principa zapisan u širem kontekstu Biblje.

Nada se da sam bio jasan, ako nisam postavi dodatna pitanja

rdeki:
Christadelphian:

Pa otkud onda toliki sveci? Ima ih koliko volis. A proglasavani su svecima ratnici (ubice), carevi (oni koji su osudjivali ljude na smrt) i mnogo, mnogo njih.
Pa zar to nije najveca protivrecnost hriscanske religije?
Protivrecnost "hrišćanstva" jer
hrišćanstvo to nema

Kazanova:

Pitanja:

Najzad se vratismo temi,pa da i ja nesto recem po tem pitanju tj. da dodam neka pitanja na ova. . .

Kad hapsise Isusa Petar poteze mac,noz,Isus ga pogleda a ovaj ga vrati u korice,sto dokazuje da je Petar mozda nekada bio ribar a u tom trenutku,mozda i nesto drugo,zelot na primer!
Prilikom pomenutog hapsenja iliti privodjenja na informativni razgovor sa Irodom,ovaj posla dve legije,sto je u to vreme iznosilo negde izmedju 1600 i 2000 ljudi,sva ta ljudska sila zbog JEDNOG COVEKA I 12 NJEGOVIH APOSTOLA,ako je i od Iroda,mnogo je,toliko vojnika,legionara,zbog 13 smernih,miroljubivih,dobronamernih onih sto okrecu drugi obraz ljudi,nije logicno zar ne,cak sta vise smesno!? Pozdrav. :wink:

Не само уши да сечем, него, као што је и сам христос рекао... "ако те око твоје саблажњава, извади га, јер...". Пронађи већ сам те детаље у Библији. :wink:

Kastor:
Kazanova:

Pitanja:

Najzad se vratismo temi,pa da i ja nesto recem po tem pitanju tj. da dodam neka pitanja na ova. . .

Kad hapsise Isusa Petar poteze mac,noz,Isus ga pogleda a ovaj ga vrati u korice,sto dokazuje da je Petar mozda nekada bio ribar a u tom trenutku,mozda i nesto drugo,zelot na primer!
Prilikom pomenutog hapsenja iliti privodjenja na informativni razgovor sa Irodom,ovaj posla dve legije,sto je u to vreme iznosilo negde izmedju 1600 i 2000 ljudi,sva ta ljudska sila zbog JEDNOG COVEKA I 12 NJEGOVIH APOSTOLA,ako je i od Iroda,mnogo je,toliko vojnika,legionara,zbog 13 smernih,miroljubivih,dobronamernih onih sto okrecu drugi obraz ljudi,nije logicno zar ne,cak sta vise smesno!? Pozdrav. :wink:

Zar je moguce da niko od Vas Hriscana nema komentar?
Pozdrav.

moguce je deki, ali niko se nije rodio svecem od sinova covecijih, a Hristos je Petru rekao da kada se obrati, onda da utvrdi bracu svoju. a kada se on obratio. dalje, noz mu treba ne zbog toga sto bi njemu divljac nesto, nego on njoj, -njam-njam.

rdeki:
...p:
noz je za zivotinje, ko zna ssta covek moze da sretne u divljini - putujuci.

Covek da... Ali svetac? Pa on ne bi trebao da se plasi zivotinja jer mu nece nista ako je stvarno Boziji izaslanik.
rdeki
izvini na par komenatara
Sveci nisu nadljudska stvorenja (matrix , terminator isl,) Oni su ljudi kao ti i ja .
Oni se isto kao i mi manje više plaše životinja
Hrist je zavrsio na krstu u mukama iako je bio više od izaslanika (reč svetac inaće znači - pozvana osoba ) a apostoli i mnogi pozvani vernici nisu baš lepo prošli .
Tako da Božiji izaslanici nisu obavijeni štitovima i nisu nedodirljivi .
Pozdrav

Back