Pitanje za roditelje

Poruka
18.868
Cenim da je dosta forumasa koji su roditelji,ali volela bih da cujem misljenje i onih koji nisu.Pretpostavljam da neko ima dete u vrticu.Bitno vam je naravno da lepo jede,igra se,nauci nesto i spava.Ali najprimarnije je da ne bude gladno,zedno i da eto spava redovno.Dug je dan,roditelji rade i dete provede celi dan u vrticu.Medjutim ne jedu sva deca sve,i ima dece koja mrljave,jednostavno prava je umetnost nahraniti ih.Svako bi zeleo da ako kod kuce nemoze da natera da se tako grubo izrazim,svoje dete da jede,da ce ga makar vaspitacica nekako nahraniti.I to je normalno,i ok.
PITANJE GLASI,da li biste radije da vase dete pojede onoliko koliko pojede,milom,ili da ga vaspitacica na silu hrani?Po cenu suza?

radije bih da pojede koliko pojede milom, jer i ja sam bila mrljavko i probirac i nista mi ne fali zbog toga, kada su me terali da doruckujem plakala sam, razboljevala se i ostalo, posebno ako bi me terali da za dorucak pojedem nesto toplo, i danas na pragu 29-e nikada ne doruckujem i svi rezultati kao i ja smo odlicno, ljudi ne terajte decu da jedu, nema smisla, svako oseti sta mu je potrebno...

Cenim da je dosta forumasa koji su roditelji,ali volela bih da cujem misljenje i onih koji nisu.Pretpostavljam da neko ima dete u vrticu.Bitno vam je naravno da lepo jede,igra se,nauci nesto i spava.Ali najprimarnije je da ne bude gladno,zedno i da eto spava redovno.Dug je dan,roditelji rade i dete provede celi dan u vrticu.Medjutim ne jedu sva deca sve,i ima dece koja mrljave,jednostavno prava je umetnost nahraniti ih.Svako bi zeleo da ako kod kuce nemoze da natera da se tako grubo izrazim,svoje dete da jede,da ce ga makar vaspitacica nekako nahraniti.I to je normalno,i ok.
PITANJE GLASI,da li biste radije da vase dete pojede onoliko koliko pojede,milom,ili da ga vaspitacica na silu hrani?Po cenu suza?

Na silu sigurno ne treba. A to sto tvoje dete (kontam da o svom detetu pricas) zeza, to je ipak do tebe. Stvar navike.
Nedavno se jedna zenina drugarica zali "Jaoj, kako tvoja deca imaju lepe zube, mom malom su svi crni blablabla". Guska se cudi, a dete od rodjenja na cokoladi i ostalim slatkisima, cetkicu za zube nije videlo. Sve stvar navike, vaspitanja i sl. ;)

Ima nade da se popravi takva situacija, samo se mora poceti raditi...a ne nadati se da ce vaspitacica ili neko drugi to da uradi umesto tebe.

dete samo zna koliko mu treba
nekad jede vise,nekad manje
a kljukanje,tj. hranjenje na silu je totalni idiotizam
ima dece koja stvarno malo jedu i hvala bogu,zdrava su i prava pu,pu

moja cerka u principu jede sasvim ok...ni puno ni malo....ali se desava da naidje period kada jednostavno nece vise od nekoliko zalogaja i to je to...i nikad je ne teram na silu...probam da je nagovorim ili da je nesto zamajavam da bi jos malo pojela al ako nece nece i gotovo...
uostalom ni ja ne jedem stalno isto....organizam to sam regulise...uglavnom

Na silu sigurno ne treba. A to sto tvoje dete (kontam da o svom detetu pricas) zeza, to je ipak do tebe. Stvar navike.
Nedavno se jedna zenina drugarica zali "Jaoj, kako tvoja deca imaju lepe zube, mom malom su svi crni blablabla". Guska se cudi, a dete od rodjenja na cokoladi i ostalim slatkisima, cetkicu za zube nije videlo. Sve stvar navike, vaspitanja i sl. ;)

Ima nade da se popravi takva situacija, samo se mora poceti raditi...a ne nadati se da ce vaspitacica ili neko drugi to da uradi umesto tebe.

uopste ne znaci da je do nje
neka deca mrljave...jednostavno im je dovoljna mala kolicina hrane i nece da jedu vise nego sto im treba
ili ne vole neku namirnicu...moja cerka je kao bebica sve jela...i odjednom je izbacila bila karfiol i neko vreme nije mogla da ga gleda ocima a sada opet jede...jedno vreme joj se i meso gadilo...a sada ga jede opet

Ne,ne govorim o svom detetu,ja radim sa decom,vaspitac sam i apsolutni protivnik prisiljavanja dece na bilo sta,pa tako i na jelo.Danas sam gledala kako jedna koleginica pred penzijom bukvalno gusi dete hranom,i toliko sam se potresla,jer je scena bila neverovatna.U sekundi sam pozelela da joj nabijem tu kasiku u oko.

Razmisljala sam o tome..ali nista necu postici.Kako god da odreagujem nista necu uraditi:evil:Booooooooooze dragi...razgovarala sam sa drugim koleginicama i sve mi kazu u fazonu,,a sta se ti nerviras,opusti se,videces niko ti nece reci hvala,kad dodjes u te godine,bla,bla,bla..,,

reci roditeljima, ne verujem da ce reci ko je rekao

a sledeci put joj reci dajte meni da ga nahranim

ne znam...ja bih joj verovatno otela kasiku iz ruke i ko zna sta bih joj sve rekla,posto prvo uradim pa tek onda skapiram sta sam rekla ili uradila

ali to sto radi nije normalno i ne sme to da radi
tacno da cujem da neka koza mom detetu tako nabija hranu u usta a ono place,pa ne znam sta bih joj uradila

Veruj mi,takav neko ne radi za dzabe,i nije moguce da radi 35 godina a da se ne zna kakav je..i ako do sad niko nije odreagovao,to je zato sto nije hteo da se zamera ili nije smeo.Ja sam relativno nova radim par godina i bez obzia koliko ljubavi i truda ulozili u nas rad,nas mladje tretiraju kao balavice.Uopste nemamo kredita.Odlucila sam da je vise ne ostavljam ni sekundu solo sa klincima.I budem li je videla da opet radi tako nesto zbrusicu joj i zapretiti da sam je snimila mobilnim.

Hocu cim budem imala prilike za to,a imacu mobilni u pripravnosti.Ali bas sam htela da vidim kako roditelji rade,kako razmisljaju,da li i oni kljukaju decu,da li ima roditelja koji bi rekli ma samo vi nju,njega terajte da jede itd.Jer ima nas raznih.

..ljubic, kada smo mi bili mali, 95% vaspitachica je hranilo decu na silu.. :( ..pamtim takve slike iz vrtica,
iako mene nisu (ili sam potisnula to)..
..ali se secam panike kad ne mozesh da ispraznish tanjir, smishljanja razloga zashto ne mozesh, straha da ce te terati.. :(
..i dece koja su krishom bacala ispod stola ili gurala u dzepove ono shto ne mogu da pojedu..

..mislim da je to nekada bila uobichajena praksa, ako je vaspitachica starija moguce je da radi ono kako je nauchila..

Ali to ne bi smelo vise da bude tako.Ja se secam mojih vaspitacica,jedna je bila starija dusa od zene svi smo je obozavali,ama glas nije digla na nas nikada,a ova druga mladja bas je bila kucka pokvarena,i to mi je ostalo u secanju.Klepila bi nas po glavi za svaku sitnicu.Ja nikada necu biti takva,narocito ne prema tudjoj deci.

Ja voju decu nikad na silu nisam hranila,zato ne bih ni da ih neko drugi sili na kolicinu hrane!
U vrticu su za divno cudo jele i ono sto ne jedu kod kuce.Najstarija je izrasla u visoku devojku,ni debelu ni premrsavu,srednja je usla u pubbertet i ne primecujem da zaostaje u razvoju,uglavnom,deci u vrticu nista ne fali!Pa ne jedu ni kod kuce samo bifteke.

Ne,ne govorim o svom detetu,ja radim sa decom,vaspitac sam i apsolutni protivnik prisiljavanja dece na bilo sta,pa tako i na jelo.Danas sam gledala kako jedna koleginica pred penzijom bukvalno gusi dete hranom,i toliko sam se potresla,jer je scena bila neverovatna.U sekundi sam pozelela da joj nabijem tu kasiku u oko.

Boga mi,i trebala si!Ja sa vaspitacicama nisam imala nikakav problem,sve su bile super,a da je moje dete tako hranjeno,ja bih reagovala.

Bila sam, sto kazes, mrljavo dete. Dan danas se secam kako mi je u supu sipala grasak i meso jer je moja majka rekla da me natera da jedem kako god oce. Pa mi nije dala da ustanem od stola dok to ne pojedem sve tako. Dan danas se teram da jedem, jer znam da moram, al to mi je tolika trauma bila da nema dalje. Pre par godina mi je psiholog rekao da su moji sadasnji poremecaji u ishrani posledica toga. Mislim, nije to jednom bilo. Redovno sam dobijala obroke 2 u 1.

Bila sam, sto kazes, mrljavo dete. Dan danas se secam kako mi je u supu sipala grasak i meso jer je moja majka rekla da me natera da jedem kako god oce. Pa mi nije dala da ustanem od stola dok to ne pojedem sve tako. Dan danas se teram da jedem, jer znam da moram, al to mi je tolika trauma bila da nema dalje. Pre par godina mi je psiholog rekao da su moji sadasnji poremecaji u ishrani posledica toga. Mislim, nije to jednom bilo. Redovno sam dobijala obroke 2 u 1.

Joj,grozno,kroz sta si prosla!Mene je moja majka jednom ubila od batina jer nisam htela jesti sljive.I dan danas ih ne jedem!Zato svoju decu nisam nikad kljukala niti sam izigravala debila ne bi li jele.Secam se jedne prijateljice,muz je morao dolaziti kuci na pauzu da izigrava klovna,ne bi li im cerka jela.Ta cerka je sada sa vojih 19god ko tenk.

Ima, ima, moji su bili takvi. Kad budem imala dete proba li ga ko prisili na nesto, oci cu da mu izvadim.

Slzem se,ali ne treba preterivati ni u toj slobodi izbora,jer onda ces ko u restoranu spremati pet jela za obrok,ko sta voli.Kod mene,ono sto bas ne vole previse,mada mali je broj tih jela,ipak pojedu nesto.U sustini nasli smo kompromis da se sprema raznovrsno,pa danas jedemo sto jedna voli,sutra sto druga,pa onda sto vole mama i tata,i tako.

Joj,grozno,kroz sta si prosla!Mene je moja majka jednom ubila od batina jer nisam htela jesti sljive.I dan danas ih ne jedem!Zato svoju decu nisam nikad kljukala niti sam izigravala debila ne bi li jele.Secam se jedne prijateljice,muz je morao dolaziti kuci na pauzu da izigrava klovna,ne bi li im cerka jela.Ta cerka je sada sa vojih 19god ko tenk.

Ja i sad mrljavim, kad stignem do 50 kg, pevam, al bar mi niko ne sipa pilav u supu. Secam se da sam jednom prilikom povracala, vracam se iz wc-a, a ona me vrati za sto i opet tera da jedem. Moja keva je rekla "Ako, ako".

Back