Питања за радознале

ajde mi sad reknite koji je ovo brodic

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    12,4 KB · Pregleda: 10
na prvoj slici je hood u panamskom kanalu.loodilo da je eksploziju prezivelo samo troje ljudi.na drugoj fotki je krivac za propast hood-a,bismarck,snimljen u borbi sa princom od velsa,makar mislim da se tako zvao brod.a na trecij fotki jeste yamato.steta za takav brod,japanezi su ga poslali samog na americku flotu. :cry:

Jeste, Prince of Wales.Ali Bismarcka je osakatio pred Francuskom jedan torpedni avion, odnsno pogodio ga je u kormilo, tako da nije mogao da skreće i izgubio je dosta na brzini.Onda ga je posada digla u vazduh.Šteta bio je samo na 300 km od dometa i zaštite Luftwaffe-a.Divan brod.......:)

Pozzzzzzzz

da znam,potopio ga je neki dvokrilac koji je doleprsao do njega i pustio torpedo.znam da je mogao da plovi samo u krug.a sto se tice engleza,tu su ispali takve keretine,da mi je zao sto ih hica nije vise castio sa fau raketlama.nisu hteli da pokupe mornare,sto je apsolutno protivno kodeksu koji je na moru.kao,tu su nemacke podmornice.ma da,a sasvim slucajno pre toga bismarck je potopio hood,gde je prezivelo samo 3 coveka.sa bismarcka je spaseno mozda oko 100-150 ljudi.ne znam koji brod nije poslusao naredbu.citao sam za slucaj da je lik,posto nije mogao rukama da se drzi za kanap,da se drzao zubima dok su ga izvukli na brod.i da,sto kazes,steta za taj bord.a hitler zbog tog slucaja tirptiz nije nesto ni uvodio u borbu.steta.i jos malo vatrene moci...

Prilozi

• bismarck_dkstrait_winklareth_02.jpg
    bismarck_dkstrait_winklareth_02.jpg
    15,2 KB · Pregleda: 4
@ pvt mashinac

Moram samo da ti skrenem paznju na jednu chinjenicu.Ni Nemci nisu skupljali brodolomnike po morima.A narochito Ameri...oni se tek bili operisani od toga.I danas su takvi.E sad u Nirnbergu se sudilo (sad cu slagati ili Roederu ili Doenitzu) za ne pomaganje na morima i spashavanje brodolomnika i krshenje obichaja rata.Sad mozda neko zna punu optuznicu za njih ali ovo ja iz glave po secanju.U sred sudjenja advokat bash mislim Redera donosi pismo i naredbu admirala Chestera Nimitza o neprihvatanju na plovila US-a brodolomnika neprijateljske strane, i njegovu sugestiju o oslobadjanju Redera svih optuzbi sto je na kraju i uchinjeno.Eto samo toliko....Chudno zar ne....

Aj @ki stavljaj taj top.....hehehehe

Pozzzzzzzzzzzzz

Oko 800 mornara je napustilo Bismarck pre potapanja. Sat nakon potapanja krstarica Dorsetshire je spasila 86 mornara, a Maori (britanski razarac klase Tribal, potonuo 12.02.1942.) jos 25 mornara. Britanci vise nisu tragali za prezivelima zbog navodne opasnosti od podmornica. Kasnije je U-74 (tip VIIB, potopljena 02.05.1942. dubinskim bombama kod Kartagene) spasila 3 mornara, a Sachsenwald (meteoroloski brod) 2 mornara. U medjuvremenu spanska teska krstarica Canaris koja je isplovila u cilju spasavanja prezivelih, je naisla na dva lesa koji su izvuceni na palubu i potom sahranjeni.
Od ukupno 2200 clanova posade (bio je ukrcan deo posade bojnog broda Tirpitz zbog obuke), spaseno je ukupno 115 mornara.

Naravno...
Podmornice Japanske imperijalne mornarice klase I-400 (Sen-Toku) bile su najveće podmornice na klasičan pogon ikad izgrađene. Ove podmornice su predstavljale klasu podmornica-nosača aviona. Naime, podmornica I-400 je nosila 3 aviona tipa Aichi M6A Seiran. Prvenstvena namena je bila dejstvo po Panamskom kanalu koji je tada bio pod kontrolom SAD-a. Ukupno je bilo izgradjeno 3 plovne jedinice ovog tipa (I-400, I-401 i I-402), iako je u početku planirana flota od 18 plovnih jedinica.

Kako se rat okretao protiv Japanaca, koji su izgubili vlast nad Pacifikom, komandant japanske Kombinovane flote Admiral Isoruku Yamamoto zamislio je smeo plan da napadne Njujork, Vašington i ostale velike gradove, kao i da uništi Panamski kanal.

Jedan od Yamamotovih planova je bio da iskoristi Sen Toku, tako da je početkom 1945. godine vršena priprema za napad na kanal. Zamisao je bila da se preseču linije dotura opreme na Pacifičko ratište kroz Panamski kanal. Planom je bilo predvidjeno da se plovi na zapad kroz Indijski okean, oko Rta Dobre nade, i Panamskom kanalu pridje sa istočne strane, odakle se nije očekivao napad i gde je, samim tim, bila najslabija odbrana. Letovi hidroaviona lansiranih sa podmornice bili bi u jednom smeru, samoubilački , i piloti su bili toga svesni.

Pre nego što je napad mogao biti započet, do Japanaca su stigle vesti da su Saveznici spremni za napade na domaća ostrva. Stoga su Panamski kanal i američki gradovi skinuti sa liste ciljeva. Kao cilj napada je određenа saveznička baza na ostrvu Ulithi, gde su se prikupljale snage za invaziju. Izvodjenje napada je osujetio Car koji je najavio predaju Japana.

22. avgusta 1945. godine posadama je naređeno uništenje podmornica. Torpeda su ispaljena bez naoružavanja, hidroavioni lansirani skupljenih krila i stabilizatora. Kada se I-401 predala američkom razaraču, posada razarača je bila zapanjeni njenom veličinom. Komandant podmorničke flote, kapetan Ariizumi, još ranije je bio poznat po ratnim zločinima, te je radije izabrao samoubistvo nego predaju Amerikancima.

Zarobljene podmornice su dovežene u Sasebo Bay na ispitivanje. U to vreme je stigla poruka od Sovjeta da žele da pošalju svoju ekipu koja će izvršiti ispitivanje tih podmornica. U cilju sakrivanja japanske vojne tehnologije od Sovjeta, sprovedena je operacija Roads End (Kraj puta). Većina podmornica ( američka mornarica je zarobila oko 24 japanskih podmornica, medju njima tri podmornice tipa I-400) je dovedena na tačku poznatu kao Point Deep Six, oko 40 milja zapadno od Nagasakija, postavila punjenja eksplooziva C-2 i uništila ih.

Četiri preostale podmornice (I-400, I-401, I-201 i I-203, koje su sve postizale duplo veću brzinu od američkih) otpremljene su na Havaje gde su ih američki inžinjeri proučavali. Po završenim ispitivanjima, podmornice su 31. maja 1946. godine torpedovane od strane američke podmornice USS Cabezon. Pretpostavlja se da je razlog torpedovanja ponovna želja SSSR-a da učestvuje u proučavanju japanske ratne tehnike.

Olupina I-401 je pronadjena marta 2005. godine na dubini od 820.

Taktičko tehničke karakteristike

deplasman 5 223 / 6 560 tona
dimenzije 122.0 x 12.0 x 7.0 m
Brzina površinska 18.75 čv
podvodna 6.5 čv
Daljina plovljenja 37 500 Milja pri brzini od 14 čv
Posada 144 članova
Naoružanje 3 hidroaviona Aichi M6A Seiran, 8 x 533mm torpednih cevi (pramčanih), 1 x 140 mm, 3 x 25 mm, 1 x 25 mm

Back