Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

U glavi mi slika mene sa ogromnim crnim foto-aparatom okačenim oko vrata kako okolo landaram i fotkam... Poput kineskog turiste:D Smešno mi:D:D:D:D Hehehehehehe..
Cene aparata u Beogradu su za 20-30 % jeftinije nego kod mene u Bosni i Hercegovini. Canon A 470 ovde košta 120 evra.
Hvala za linkove. Pregledani, osmotreni, viđeni, sa pažnjom iščitani.
Na ovom linku gde su testirali A470, vidim da je ovaj digitalac prosto stvoren za moje amaterske potrebe. Mislim da ću njega i pribaviti. A čim se to desi, svoju prvu fotografiju slikanu njime, okačiću ovde negde, da stavim pečat na ovu temu:D
Svima veliko hvala od srca, divni ste ljudi!!!
A možda u meni čuči jedan vrli profesionalni fotograf, koji čeka da dođe njegovo vreme, ko zna;):bye:

Тај Зенит је вероватно Е (или ЕМ). Бленду и експозицију постављаш ручно, Објектив је вероватно 58мм. Малкице мекше црта али лепо ради. Има завесни затварач. Давно сам радио с' њим па се заборавило али мислим да за постављање бленде има 2 прстена. На једном поставиш жељену вредност а други служи да отвориш бленду док изоштраваш а затим вратиш до краја па се тако постави изабрана бленда (без ''напуштања'' тражила). То што ти личи на блиц је селенски светломер који је био употребљив само док је апарат био нов (за интегрално мерење светла). Каснији модели су добили ТТЛ мерење. Ако немаш светломер нека основа за филм од 100 АСА (21ДИН) по сунчаном дану је бленда 11, експозиција 250 па пробај.
Што се тиче другог апарата он користи, вероватно, филм 6х6 или 6х4,5. Отвори леђа па премери. Те смо филмове користили (због зрна) за повећање на формате веће од 30х40.:bye:

dobio na poklon.. pa sutra kupujem film.. pa da malo rokam analogno :)

btw eos 620 ima 300mm staklo ! jeee

a eos 300 ima tamronov 200mm :)

zbzbzzz-1.jpg

da, bas je nekako.. ne znam... planiram da kupim razvijac i fiksir... i masinu za uvecanje... ako budem imao para.. pa da malo razvijam fotke.. nasao sam crno beli film ISO 200 pa cu raditi neke fotke sa stativom.. imam par filtera za te objektive.. bas je uzivanje, mnogo je lepsi osecaj i mnogo vise se koncetrisem na kadar.. jer znam da imam tridesetak fotki da ispucam...

Dulleeeee, pa ovaj jede malu decu:D UUuuuuuUUuuuuu.... ima veeeliku čeljust, proguta u 3 pikosekunde moj aparat koji je u rangu mojih patika:D Šajim se:))))) S ovim ja ne bih znala šta da radim... Blic mu je kao japanski robot koji hoda, kuha, pegla i usput jednom nogom ljulja dečiji krevetac.. A ovo dole što izađe (jel se to zove blenda?) dugačko je kao nešto kod crnca:D He he he he
Pozdravac i bistro! (j.b.g. ribarima se kaže "bistro", ne znam postoji li neki termin za fotografe) :D

eh, to je nista... da vidis blic za nikona SB900 e to bih nazvao robotom :) mozda ga uzmem . . a mozda uzmem graficku za komp.. posto mi salbo tera fotke od kad sam uzeo ovaj monitor... baterije su skupe jako za ove canone.. 600 din je baterija koja mozda drzi 2-3 dana i nije punjiva.

Nije to blenda, to je objektiv, blenda je ono unutar objektiva, onaj prsten sa lamelicama on odredjuje koliko svetla ce stici do senzora, i od blende zavisi da li ce ti pozadina biti onako lepo mutna ili sve ostro u fokusu.

Termin za fotografe lol ... pa meni se svidja ono pozz i Zelim ti dobro svetlo. (ili dobar blic :D)

Потрефи ме с' овом Сменом 8 право у срце. Прве кораке у фотографији сам направио управо с' овим апаратом а то је било пре 34 год. ''Давно беше сећаш ли се Симерони, Симерони; млади бесомо сећаш ли се Симерони, Симерони?'' Ко је научио да ради са Сменом тај је знао да ради са свим апаратима.
Ја се и данас држим аналогних апарата само што су то већ дуго Canoni. Једино ми је жао што не могу да нађем лабораторију која експонира папир кроз филм него га сви провлаче кроз дигиталну машину и узму му душу. Имам опрему да урадим сам али је материјал прескуп. Скоро сам наишао на машину која је коштала више десетина хиљада марака (и коју сам само могао да сањам у својој кућној лабораторији) и која је у добром радном стању, за свега пар стотина евра, али је пуњење за њу преко 2000Е:dash:.
Све се надам да ће ускоро урадити, за мале паре :worth:, фул фрејм сензор па ћемо моћи да их уградимо у старе апарате.:bye:

Back