Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Pre neko vece kad sam posle toliko vremena opet iznajmio pravi studio doduse televizijski ali kad se preradi koristi i kao foto i doveo modele i sminkera i konacno posle svih priprema zapoceo fotkanje u sred fotkanja bum,tras,poce aparat da stuca i da izbacuje neki err 99 sa porukom da treba da iskljucim i ukljucim aparat,inace rec je o Canon-u 400d.Nekako ja to odradim i ostavim u torbu ko velim pojavilo se to dva tri puta nije to nista,medjutim danas kad je bas bila akcija neka ja izvadim fotkic i krenem da resetam kad ono opet dum,tras err 99.
Zna li neko od vas sta moze da bude ovaj problem na aparatu i zna li neko neki zaista dobar servis gde necu cekati mesec,mesec ipo dana da mi poprave mog ljubimca bez koga ne mogu ni dana.Hvala

...ne volim ga ali je nuzno zlo...

...posto odlucih da se igram sa canon-om ae-1, imam externi blicazni ali je neki pre-potopski... ono sto meni treba su pravila... blicanja narocito kod portreta... posto me mrzi da guglam (jer sam se naguglala za citav zivot u poslednja 3 sata) ima l' neko od vas dobrih fini ljudi neki lepi tutorijalchic za polozaje blica kod protreta...

posto je to blic kojem se nista ne moze podesavati osim toga da li je ukljucen ili iskljucen i polozaj glave, treba mi i u odnosu na exp kako se sve to radi... jednim slovom- ne znam nsita o tome...

Водећи број се користи код блицева и означава њихову снагу. Већи број - већа снага.
Нпр. ГН (водећи број) 32 значи да, уколиио поставиш бленцу 8, тај блиц покрива даљину до 4 м. Декле, ГН делиш са отвором бленде да добијеш даљину покривености или ГН делиш са измереном даљином да добијеш отвор бленде који треба поставити.:!: То је било важно до пре 30 година када блицеви нису имали аутоматику па смо морали да пазимо да поставимо праву бленду да нем снимци не би били под експонирани или пре експонирани. Сада је важно само да се израчуна колико су слаби уграђени блицеви, чија ће аутоматика добро одрадити количину светла на даљини од 1 или 2,5м, јер они преко своје пуне снаге дају таман снимак.
Некад су блицеви испуцавали своју пуну снагу па је то морало да се регулише отвором бленде, а сада пуштају само потребну количину светла па су брже спремни за следеће окидање и штеде батерије.:bye:

pa uzmi pa experimentisi... ako uzmes dva lepa stiropoLa velka metar sa metar, postavis jedan sa jedne strane drugi sa druge... puknes blic da tuce u stirpole kako ti odgovara.. dobijes ovako neko svetlo

small-1-1.jpg

evo nacrtao sam kako je meni izgledala postavka... znaci jedan blic + 2 stiropora btw trebace ti neki pomocnik da drzi to.. ja sam lepio za stative.

nije neka skica ali j b g u paintu lol :) znaci uzmi pa menjaj razdaljinu ugao ... dobices zanimljive efekte.

blicsema-1.jpg

stvar je u tome sto imam manualca i sto ne mogu samo tek tako da eksperimentisem... da mi treba digitalac a digitalca imam samo kompakt...

zahvaljivam i na ovome... mislih da mozda imate neke tutorijale koje ste koristili kada ste vi ucili kako se koristi blicazni... vise volim da procitam teoriju i onda da radim...

@Vril, izvini- ti mene zajebavas? :)

bez namere da pokrenem flame kod Canona err 99 moze da znachi xzy stvari-od najbeznachajnije da su sao kontakti prljavi,pa do necheg drastichnijeg,ne daj boze!No nemoj puno da se opterecujesh-probaj obrishi kontakte,resetuj aparat,nekad pomogne i vadjenje i ponovno stavljanje baterije...Murphijev zakon T ije chudo-ako nemash srece-shta god radio,nece ici,ako imash-mo'sh da ubijash aparat-sve ce ici glatko...meni je bdw Nikon posle 2 god i 10 meseci prvi put prijavio greshku i zaglavi na servisu-mehanizam ogledala,valjda...samo shto sam bez aparata vec ~1 dana i bicu bar josh 10-15...uz "malo srece"-pa se opet trudim da se nerviram...Samo hrabro pozdrav

ono sto bi meni bilo bitno kada je kompakt u pitanju jeste prvenstveno ISO... iako se sve to da srediti u PS ali za onog ko ne ume sa PSom... mozda je to bitno...

nije mi jasno...

460 ima iso 80-400 ??? O.o
a 470 ima isto 80-1600

sa druge strane 460 Lens: 4.00x zoom (38-152mm eq.)
a 470 Lens: 3.40x zoom (38-132mm eq.)

displej je nebitan ali 470 ima 0.5 inch vise

ne dopadaju mi se ni jedan ni drugi u sustini... ali kada bih morala da biram... tesko bi bilo... mislim da bih ipak isla sa 470... samo zbog ISO

koliko vidim, cena se mizerno razlikuje 470 je $130 a 460 $150... i to mi dodatno nema smisla... koje su cene kod nas...??

Јој:)))))))) Pa hvala na poređenjima koje ja nisam ni primetila!!! Svaka čast!
E sad, ako budem uzimala, onda ću verovatno ići na 470. I to zahvaljujući tebi:)
A s druge strane, ako ima neki drugi bolji za oko 120 evra, mogu ja i na taj drugi da obratim pažnju:)))
Imaš predlog?

za 120 evra?to je 9000?pa Canon 580...8 Mpix,4 x optichki zoom,35-140...A ako se protegnesh do ~11000,tu je C A 590,isti kao i prethodnik,samo IS=image stabilization...

Back