Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Pa ne znam... izgleda da ne mogu da se otrgnem od Nikonovog nacina merenja WB (na kompaktu koji sam koristio pre ovog 350d) gde lepo odem na opciju PRE usmerim na belu povrsinu (oko predmeta koji slikam.. makro) i on automatski zumira do kraja, izaberem measure i on odradi posao i dobijam pristojnu belinu koju dodatno sredim sa malo povecanom ekspozicijom u PS-u. Ovo sad sa canonom mi zadaje muke. Uglavnom, evo sta kazu instrukcije:

jesam.. cisto beli papir A4. Ali mi nije jasno da li aparat na osnovu uslikanog belog papira ispravi WB da bude cistije belo ili vrednosti koje dobije od tog belog papira i te slike koristi kao WB.

EDIT*

Sistem eliminacije je cudo jedno... isao sam redom i ukapirao kako radi. Slikam beli papir pored objekta koji cu posle da slikam pa onda to izaberem za WB pa kad slikam objekat onda nema plave boje vec je bela povrsina malo sivkasta. Onda u PS dodam ekspoziciju +1 i sve bude cisto belo .. kao merix :)

/me happy

Poslednja izmena:
Eee muke moje...već duže vreme imam PS cs3 i normalno sve radi, međutim poslednjih dana zaaaaje....sve odradi i kada želim da sačuvam mukotrpan rad, pojavi se na 0,2 sek. prozor za save as i nestane...a posle toga ne mogu ništa da uradim u PS, nijedno dugme nije aktivno, ne mogu ni da ga ugasim, nego ctrl+alt+del...par puta mi je došlo da ceo računar bacim sa 2 sprata...koji mu je đavo

Vedrane, jedino resenje ti je card reader.
Naime, kad fotkas RAW +JPEG, ne pomeze ni softver koji dolazi uz aparat, niti acdsee, niti bilo koji plag-in, jednostavno se ti fajlovi ne vide dok ne turis ceef karticu u kardrider.
Tako je bilo i kod mene na 400D, slikam jpg-sve ok, slikam RAW-opet ok, ono+ovo, nema nigde, samo kad vratim karticu u aparat vidim da su fotke tu.
Ionako ti citaci nisu skupi 10-20e valjda, a olaksavaju iha-ha.

Kakvo je vase misljenje o canonu A590IS?
I da li mozda preporucujete neki drugi u rangu te cene

Iili mozda sta mislite o SX100 IS
ja imam 720is, sva tri imaju isti senzor i iste perfomanse osim optickog zooma koji je 4x-590, 6x-720 i 10x s100, takav im je i raspon cena , 14000, 16000, 19000
pa sad ti odluci sam sta ti treba, neces pogresiti, solidan kompakt (s100 prosoomer) koji mozes nositi u maloj torbici ili cak u dzepu

Back