Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Ima Dulle ogledalce i to okruglo u objektivu gledano sa prednje strane. To sam videla kod nekih starih analognih aparata.
Hvala za ovo objasnjenje, ali ono mi je nekako suvise MEHANICKO. Moze li to malo "fotograficnije", nisam ni ja bas sigurna kako, ali malo vise fotografskim recnikom. Mozda kroz opis kako se to manifestuje na snimljenoj fotografiji ili tako nekako. (i one razlike medju objektivima).

ovo su jako ozbiljna pitanja
vodeci broj i svetlosna jacina su i za profesionalce komplikovana pitanja i retko se daju u karakteristikama objektiva, mogu se izracunati ali nisu mnogo bitni (tacka 7.)
3. prva dva su zoom objektivi sa datim ziznim daljinama, oba su zoom teleobjektivi a drugi je mnogo jaci od prvog, treci je teleobjektiv sa fiksnom ziznom daljinom
4.5. to su ti otvori blende na minimalnom i maksimalnom zoomu, otprilike 2.8 nna 18 i 3,5 na 125 kod prvog zooma sa tacke 3. sto je broj blende manji ( blenda ili otvor blende je veci) to je bolji objektiv.
6. Dule je pogresio, to su ultra teleobjektivi (1000mm) pa se ogledalcima smanjuje duzina samog objektivi, retki su, profi i preskupi ( i preko 10 000 e)
7.najbolje merilo ti je cena, sto skuplji to je sigurno bolji. kod fotografa nema shminke , kupuje se samo kvalitet za veliki novac

Bakky HVALA puno.
Vazan mi je bio odgovor koji se odnosi na kvalitet objektiva pri otvorima blende na min. i max. zumu.
Ako imate jos nesto da dodate rado cu procitati.
dule je u pravu da veca blenda daje manje ostre ili je potrebno puno iskustva da bi se dobile ostre slike ali zoom "jede" ili trosi puno svetla pa zahteva sto vecu blendu jer se expozicija ne moze smanivati npr ispod 60 za zoom od 125 ako se slika iz ruke, pa onda sto veca blenda ( manji broj) bolje je.
a i vidi se iz oznaka da blenda nije ista za manji ili veci zoom

dule je u pravu da veca blenda daje manje ostre ili je potrebno puno iskustva da bi se dobile ostre slike ali zoom "jede" ili trosi puno svetla pa zahteva sto vecu blendu jer se expozicija ne moze smanivati npr ispod 60 za zoom od 125 ako se slika iz ruke, pa onda sto veca blenda ( manji broj) bolje je.
a i vidi se iz oznaka da blenda nije ista za manji ili veci zoom

To sam trazila, to su ta objasnjenja.

Imam jedno pitanje,da li starost utice na digitalni fotoaparat na kvalitet fotografija,recimo ima li veze da li je isti odradio npr. 1000 fotki ili 100?Trebao bih da kupim digitalac Sony Cybershot DSC-F828

Koliko ja znam što se tiče 100 ili 1000 fotki ne bi smelo da bude promene u kvalitetu, ali znam da je broj fotki koji jedan digitalac može da odradi ograničen...ja recimo imam sony H5, dogurao da 8000 fotografija, i čuo sam za njega da je ograničen maksimalan broj fotografija između 20000-30000 fotografija...ako sam dobro čuo...

Back