Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Imam jedno pitanje,da li starost utice na digitalni fotoaparat na kvalitet fotografija,recimo ima li veze da li je isti odradio npr. 1000 fotki ili 100?Trebao bih da kupim digitalac Sony Cybershot DSC-F828

Ne mozes se u potpunosti pouzdati u broj fotki koje je ispucao aparat a na osnovu broja koji pokazuje aparat (img_7654 npr.). Kod mene na Canonu je moguce resetovati taj broj na 0000. Moj Canon G6 ispucao je oko 15000 fotki ali radi kao i prvog dana. Koliko ce izdrzati ne znam, a mislim da je i ta cifra o maksimalnom broju fotki koju proizvodjac ponekad deklarise orijentaciona. Najbolje je da aparat istestiras pre kupovine ukoliko je moguce. Naravno govorim o kupovini polovnog aparata. Pozdrav.

teshko je u toj orichi porediti kompakte i dslr,zbog skroooz drugachijeg nachina rada-naime,kod dslra posle odr.broja okidanja,strada shuter/zatvarach,koji,hardverski,fizichki kako hocete ne znma da li kompakti imaju-mislim,drugachiji je princip rada,merhanika-kod kompakta je blenda stalno otvorena,pa se samo zatvori koliko odredi vreme exponiranja,dok dlsr je zatvoren,i isto se otvori,pa opet kol'ko je vreme mexpozicije,toliko ostane otovren-ovo je jedan od razloga zashto kod kompaktamnogo lakshe strada seznor,nego kod dslra...uh rashirih ga,ugl.poenta priche je da je dslr mnogo ekonomichniji-duzi vek trajanja delova,lakshe naci rezervne,jeftiniji su,kao i opravbke bilo koje vrste,jedna stvar koja ja mislim da moze biti pipava-svaki senzor vremenom dobije odredjeni broj mrtvih pixela,tj.kao i svaka elektronika,ima neki svoj predvidjeni vek trajanja-CPU recimo ima lupicu cifru sad,ali 1000-2000 ON/OFF pozicija-paljenja gashenja,najobichniji prekidach za svetlo isto ima deklarisani radni vek koliko puta se klik/klak,tako i odredjeni delovi digitalaca posle odr.vremena osete "zamor"...

@broj snimaka....

ja sam sa Fujijem F20 napravio preko 50.000 snimaka, par puta mi je pao, jednom sa stola na plocice, ali sva sreca uvek je bio ugasen, nisam ga cuvao, slikao sam po hladnoci i po pesku, mucio sam ga i radi i sada dobro.. ne vidim neke promene....

na Pentaxu K100d imam oko 23.000 snimaka do sada, i koliko znam svi SLR su testirani na najmenje 100.000 snimaka, ima koji su i na vise...
neki krs Mercury ranije sto sam imao padao mi je ko zna koliko puta, pio je i pivo i sok par puta pa sam ispucao nekih 15-20.000 i jos radi...

sto kaze Ghost, drugacije slika kompakt, i kod njih je Liveview na samom senzoru, pa je on stalno izlozen svetlosti, mozda je i kraceg veka zbog toga, ali verujem da svaki aparat moze da dogura 50.000..
sto se tice tog Sony aparata, tada je to bio vrh, ima i veci senzor od vecine sada prisutnih aparata u istoj klasi, ako ga imas za male pare uzmi, ako je nesto papreno, onda.. video sam ne tako davno na netu takav bas, neko je trazi valjda 400 evra, 2003. je izasao i tada je kostao preko 1000 pa zato nece ljudi da ga daju u bescenje....

evo ti linka gde ima testovi ovog aparata pa malo prelistaj...

http://www.dcviews.com/_sony/f828.htm

Strejicu maaalo si preterao nije bash SVAKI dslr na 100k deklarisan-to je sad postao kao neki standard,ali 300 D canon recimo malo koji pregura 30-40-50 k snimaka-no u svakom slucaju,dslr je tu u prednosti,jer kompakt kad ispuca to shto ima-to je shto je,dok dslr...zamenish zatvarach i ceraj dalje!A shto se tiche dotichnog Sony aparata,ja sma isto pre~ 2 god.bio u dilemi da ga kupim,ali su prelomile neke stvari-naime,kod njega je ISO 400 dosta losh-bash zbog senzora,i objektiv ima neke izrazenije hromatske aberacije...iako i dalje mislim da nije losha kupovina....

Poslednja izmena:
E ovako da sabijemo sve o PS-u na ovoj temi. Obrade korisne linkove savete pitanja probleme.... mnogi me pitaju sta je "PS" PS=PhotoShop Temu cu postaviti da bude lepljiva tako da bude lako uocljiva.

Tutorials-detaljna pomoc pri obradi

http://www.good-tutorials.com/tutorials/photoshop (ima i korisnih stvari u vezi fotografisanja)

na srpskom

http://tutorijali.net/photoshop

ovde ima svasta

http://www.tutorialized.com/tutorials/Photoshop/1

za retusiranje lica-fotografije

http://tutorialblog.org/photo-retouching-skin/

jako korisna stvar da vam pokaze na sta treba da obratite paznju pri retusiranju fotke portreta

http://www.digitalphotoshopretouching.com/retouching.htm

---------------------------------------------------------------------------------------------

pogledajte na netu malo o plugin-ovima za PS ColorEfex pro npr jako korisna stvar.

Poslednja izmena od moderatora:
Drugari, a jel koristi neko možda Canon EOS 40D ??
Nešto razmišljam da ga pazarim i naravno da bi me zanimali utisci korisnika istog..

ja sam na kompaktu,
svi testovi i preporuke kazu da je 40D momentalno best bay, visa srednja klasa koja se priblizava profi klasi i koja ne bi trebalo puno godina da zastari,

zelim ti dobar pogled i dobro svetlo

Dobar izbor Duskas...jes' da koristim Nikona i da lichno mislim da je D300 bolja,ipak je razlika u ceni ozbiljna,a i pitanje koliko bi znala/mogla-koliko bi t i znachile razlike u performansama-da iskoristish sve prednosti...nemoj da mislish da Te vredjam ili tako neshto,i shtavishe mislim da D300 vredi tu razliku ukeshu,ali pitanje koliko T ije bitno-neunishtivo telo,vrrrlo upotrebljivih 3200 ISO,6 (sa rukohvatoma)8 frameova u sec...Perfektan 3inchni ekran i da ne nabrajam dalje...No i pored toga i 40 D je daleko od losheg aparata,naprotiv...tako da i tu mislim da necesh pogreshiti,a iskustva korisnika mozesh naci na Dizajn Zoni ili Elitesecurityju Pozdrav

Duska gde mislis to da kupis, ovde mozes da dobijes barem 150 evrica bonus... nemoj da se zaletis...
zavisi i koj objektiv mislis da uzmes uz njega(200-300 najmanje, nemoj samo da ti daju kit 18-55), inace ko zna koliko puta sam ga probao, super je to aparat... moj izbor je pre Nikon D200, cena je negde ista...
prvo ga probaj, jer ume da bude malo glomazan, i sa nekim boljim objektivom ima mozda preko 1,5 kg...

Duska, samo jedan savet, koji mozda vec znas. Idi na kvalitetne objektive, veruj mi neces zazaliti, cak i ako treba da pazaris jeftinije telo tipa 450D ili mozda i 400D.
Kvalitet fotografije je isti i sa 40D i sa gore dva pomenuta xxxD, tu nemas brige.
Ako slikas sportsku fotografiju ili slicno, sto znaci da bi ti trebalo vise frejma u sekundi, bolja slika sa vecim iso, izdrzljivije telo obavezno 40D. Ako ti ove osobine nisu bitne bices prezadovoljna i sa xxxD. Do sada si fotkala fujijem, sjajan je aparat, ali prespor je kad ga uporedis sa 400/450D, a ko puz je naspram 40D.

ps. iso je gotovo isti kod 40 i 450D ;)

Back