Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

..nema na cemu!! ;)
da krenemo, redom:

ed2k://|file|[Photoshopcafe.Lightroom.%E6%95%B0%E5%AD%97%E6%91%84%E5%BD%B1%E5%B8%88%E6%95%99%E7%A8%8B].PHOTOSHOPCAFE.ADOBE.PHOTOSHOP.LIGHTROOM.FOR.DIGITAL.PHOTOGRAPHERS.DVDR-AG.iso|1246580736|B79C779DE443E853796E0D05C1ED4757|/

ed2k://|file|TLF-SOFT-PHOTOSHOPCAFE.PHOTOSHOP.SECRETS.CS3.FOR.DIGITAL.PHOTOGRAPHERS.DVDR-AG.iso|898459648|A976A2A57E69A0089322774835955FAF|/

ed2k://|file|[%E6%95%B0%E7%A0%81%E6%91%84%E5%BD%B1%E6%9B%9D%E5%85%89%E6%95%99%E5%AD%A6].TLF-SOFT-PHOTOSHOPCAFE.PERFECT.EXPOSURE.FOR.DIGITAL.PHOTOGRAPHY-AG.bin|503887776|E73AE62C43AD047A5753463350F8734F|/

ed2k://|file|Photoshopcafe%20Flash%20Cs3%20Forsigners%20Part1%20Dvdr-Ag.iso|851564544|F5A8726801898C0F72D4F698609A3ADC|/

..ima jos par tutorijala za ostale komponente CS3 paketa, ovo su nama interesantniji, vezani za CS# i Adobe Lightroom... Pozz

Mislim da nam ovde ipak fali ovako neshto.Ali ne pisati ovde o radu u PS (takva tema vec postoji), vec iskljuchivo pisati - pitati, komentarisati o fotografiji i njenim tehnikama.Npr. neko ko ima iskustva da nam napishe neshto o duzini expozicije i otvoru blende za nocna snimanja.I sl....Znaci sto vishe o manuelnim podeshavanjima, fotografskim terminima, tehnikama i njihovoj primeni.

Pa kupi stativ.Ovi kineski su bas jeftini a upotrebljivi.Cena im je oko 1.000 dinara .
Da setoh se da BPC u blogu ima kako da napravis jedan "stabilizator" za dz.
Ma ne mora ni kineski. 'Hama' onaj najmanji (vrlo lagan i lako prenosiv) je oko 800 din u fotoradnjama. ;)

bug.gif

Pa kupi stativ.Ovi kineski su bas jeftini a upotrebljivi.Cena im je oko 1.000 dinara .
Da setoh se da BPC u blogu ima kako da napravis jedan "stabilizator" za dz.

..onaj stabilizator ne moze da `smiri` ruku levo-desno..nije neko srecno resenje za duze ekspozicije, mislim. Moje nocne fotke su snimljene sa 10, 13 sec..ne znam kako to izvesti bez stativa.

Tehnika za fotografisanja munja:

Osnovna stvar prilikom fotografisanja munja je ta da morate imati stativ. Moj prvi pokušaj fotografisanja munja bio je delimično uspešan. Sve zavisi od toga da li ste izabrali dobru lokaciju (kod mene je to bilo sa terase, II sprat) i da munje traju što duže. Samim tim imate više mogućnosti da ih uhvatite. Još jedna bitna stvar za pripadnike jačeg pola, je da vam žena ne bude kući u to vreme ili čekajte onda drugu priliku. Ako je baš dobro veče, probajte kroz prozor, ali kvalitet same fotografije će verovatno biti smanjen ako slikate kroz staklo.
Postavio sam exspoziciju na najsporije (na mom aparatu je to 15 sekundi) + srednji otvor blende (F3,5 - F5,6) + najmanja ISO vrijednost (50). Mislim da DSLR aparati imaju opciju koja omogućava neograničeno trajanje exspozicije, što je jedna od najpoželjnijih stvari koju "lovci na munje" na kompaktnim digitalnim fotoaparatima nemaju.

Zašto brzina zatvarača na najsporije? Zato jer je veća verovatnoća da ćete tako ulovit munju nego ako koristite kraće ekspozicije.
Zašto srednji otvor blende? Zato jer su to vrednosti dovoljne za pravilno eksponiranje većine munja. Ako pritvorite blendu onda će vam munja biti tanja i smanjivate mogućnost nastanka hromatske aberacije, pa ovu karakteristiku možete koristiti po vlastitom izboru.
Zašto najmanja ISO vrijednost senzora? Zato jer na taj način reducirate šum.
Fokus sam postavio na beskonačno, jer logično je da munja neće udariti (nedo bog) na udaljenosti manjoj od 10 metara od vas.

Pošto je kod mene expozicija bila 15 sek, trebaće još otprilike toliko vremena da fotoaparat obradi fotku...što znači da će te dosta vremena trošiti po jednoj fotografiji
Normalno koristio sam i self timer na 2 sek, što dodatno produžava radnju...

Kad ste savladali tehničke detalje, sada se treba fokusirati na nastanak fotografije i pritom najviše pažnje treba posvetiti kompoziciji i kadriranju.
Ako mislite da ćete sedeći iz kuće napraviti vrhunsku fotografiju munje - to zaboravite. Najatraktivnije fotografije se naprave sa drugih lokacija. Kišobran u ruke i svu opremu potrebnu za zaštitu od kiše i krenite u akciju! Neke od zanimljivih lokacija su planinarski domovi (koji imaju dobar pogled), ako vas tamo netko može dočekati. Izbegavajte čelične konstrukcije! NE ZABORAVITE DA SU MUNJE OPASNE PO ŽIVOT!
Ako vam netko pokaže fotografiju munje, delić munje, a da na toj fotografiji osim nje nema ničega, fotografija će sama po sebi bit apsolutno nezanimljiva. Tu se najčešće rade greške. Kada fotografišete munju potrebno je unapred odrediti kadar, sve ono što će se nalaziti na fotografiji, a munja će se kasnije "ucrtati" u taj kadar.
Ovo su neke od najosnovnijih stvari koje morate znati da bi uopšte slikali munju. Ako stvarno želite slikat nešto atraktivno, morate se pomirit s time da ćete malo pokisnuti (osim ako ste stvarno veliki sretnici), smrznuti se (ako slikate zimi)... Nemojte da vas prethodna rečenica obeshrabri, ali dobro je imati neke stvari na umu i potrebno je isplanirati mnogo stvari i pre samog nevremena (kadar, lokaciju i sl.)

Ovaj text nije moj, već sam ga ja prilagodio našem znanju o fotografiji i uneo svoja iskustva...

Što se tiče munja ... nije pozeljno jako odvrtati blendu , jel se tako moze smanjiti dubina polja i omasiti fokus. Djole , lepo objasnjeno. Automobili u pokretu se rade sa ekspozicijom od 1/30 nikako manje. Stativ , i lagano pratiti auto dok ne dodje na zeljeno mesto i onda okidanje. Pozadina biva ravnomerno razvucena , sto dacarava pokret-brzinu , dok je automobil ostar . Takve fotografije najbolje je raditi na autoputevima gde se vozi brzo.

@ANSEL hvala za savet, mada nemam nameru da sedim pored autoputa, imao sam vise ideju...ovako ukratko: gepek, fotograf, suma, dva automobila, mala brzina....ali kako god... :)

buni me ovo sto si rekao u vezi munja...kako ce se to smanjiti dubinska ostrina ako povecamo otvor blende? jer ako mi fokusiramo na beskonacnost...onda da li je otvor blende 2.8 ili 22 nema skoro nikakve veze...munja je daaaaaleeeekoooo... :)

Da se ispravim kad vec niko nije nista napisao. Kada sam rekao "suma"...mislio sam na neki krivudav put kroz sumu....(zbog pozadine)....
Kada sam napisao da se dubinska ostrina nece smanjiti pri povecanju otvora blende nisam bukvalno mislio (ako je neko tako shvatio) vec sam hteo da kazem da ta promena dubinske ostrine usled vece blende nece uticati na konacni rezultat (s' obzirom da je munja jako daleko od nas)...toliko...:D

Back