Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Primaju oni Nimh baterije, nemoj ti ništa da brigaš. Nabaciš punjač i dva kompleta baterija i u fotkanje. ;)

bug.gif

Ovaj fuji je bash pro. Ali mi ne odgovara, mnogo je glomazan, a ovi canon svi imaju 2xAA baterije, meni treba sa litijum jonskom. Ne bavim se fotografijom,chisto mi treba za bezvezno slikanje (rodjendani,gluposti...)

100% tu mozes staviti i NiMH bateriju i radice.
Ja sam danas kupio neku NiMH GP 2500 1,2V AA koja moze da se puni,na poledjini pise da traje 10x vise od obicnih AA 1,5V u sta licno nisam verovao,al kad sam ih napunio trajale su mi ceo danasnji dan ,a bukvalno ceo dan mi je aparat u ruci i stalno nesto slikam ili snimam.Sto je najbolje i sad kad sam ga iskljucio baterije su bile pune,sto znaci da je istina.Samo imaju malu manu,a to je cena od 350 din kom,ali koliko vidim opravdace tu cenu.

zar je moguce da ta majusna tri milimetra toliko znace...?

prvi put kad budesh fotkao neshto u zatvorenom/skuchenom prostoru,plakacesh i za 28 ili barem za 35mm...28 mm pokriva vidni ugao od 76 stepeni a 35 recimo 62....verovatno je 38mica tu negde oko 60,malo manje...ali ne znam mozda Tebi ili neko mnece znachiti ali shirinu sve vishe cenim...sad da ne treba da pazarim teleobkjketiv uskoro,uzeo bih Tokinu 12-24mm(18-36mm) to je bruka mashinica...a fotke su druga dimenzija...no svak'zna svoje...samo opushteno...:wink:

imam canon, mislim da je oznaka a75, mozda i gresim ali nije bitno. bitno je da koristi 4x AA baterije. kad sam ga kupio uzeo sam i punjive baterije i punjac. proslo je par godina i baterije su oslabile i sada je skoro nemoguce da traju duze od sat, dva, nekad imnog okrace. koje punjive baterije ponovo da kupim i koji punjac jer iskreno ovaj punjac koji sada imam, treba mu oko 12-15 da napuni skroz baterije (od samog pocetka je bilo tako). uzeo bih neki brzi punjac koji napuni baterije za sat, dva...

evo mali ja da se ukljuchim u raspravu tj diskusiju...ono shto mi se ne svidja(iako bude dosta interesantnih fotki) kod dobrog dela fotki shto se zanemarju dva vazna elementa fotografije,koja su preduslov za dobru fotografiju-pravilno exponirana fotka i kompozicija...redje se pojave i neoshtre fotke...mislim OK ti silni ramovi i sve to alui chesto opet prometima da ram vishe privuche paznju od same fotke...
takodje iskreno mi je zao jer se ne ukljuchujem previshe u diskusije i komentarisanje fotki jer sam zaista uvek "na kashikicu s vremenom"...Takodje izjave da se neko ko postuje redovno na jednom fotografskom(pod)forumu a pritom se ne smatra fotografom(ne goivorim o profesionalizmu!) ne mogu da shvatim...isto kaso shto izjave odredjenih na drugom forumu-koji imaju u opremi po 4-5-6 kilo evra i imaju godishnja primanja od fotkanja po vishe 000 evra i ne smatraju se profesionalcima....?!izvinte al za mene je to lazna skromnost...odoh ja u off topic...
zao mi je ako se neko nadje prozvanim ali postoje odredjene stvari zbog kojih je i Dulle otishao,indirektno,i Tasha,a i meni je sve to...onako...ja sam otvoren chovek pa sad...ko razume shvatice :)

zao mi je ako se neko nadje prozvanim ali postoje odredjene stvari zbog kojih je i Dulle otishao,indirektno,i Tasha,a i meni je sve to...onako...ja sam otvoren chovek pa sad...ko razume shvatice :)
Evo mene zanima koje su to stvari ako smo već "otvoreni" je l te?
Koji je Dulletov razlog da ode? Mogu samo da nagađam a živo me interesuje.

bug.gif

pa generalno je prichao dosta neodredjeno ali ako sam dobro shvatio-celokupna atmosfera na (pod)forumu...izuzev odosasa odredjenim ljudima,ono...postavi fotku chovek cheka komantra a dobiej "brao care","extra fotka" i tog tipa odgovori...shto nije komentar pogortvo ne komnstruktivan komentar...drugo postuju se kojekakve fotke,koje su ponit and shot,trece na temama koje zaista budu zanimljive,primetili smo d chesto postavismo fotke maltene prve koje nam opadoshe na pamet,a iznenadismo se kad dobishe glasova...
poenta priche-chini mi se da ovde teshko moze da se uchi-ljudi posmatraju fotku kao shkljocanjeu prolazu-lepeboje,lep prixor xa fotkanje i to je dobra fotografija...
kao shto rekoh-nikom ne mseta ako je fotka izgubljen u svetlim i tamnim podruchjijma,shto nema smislenog kadra,shto...ne sve fotke naravno ali...
ne kazem mozda ni moje fotke nisu extra za neciji ukus ali se oko svake svoje fotke koju postujem ovde maximalno potrudim...
danas sam primera radu na izlozbi konkursa Novi Sad i Novosadjani video brdo fotki koje nemaju veze sa temom ili su tehnichki apsolutno neprihvatljive...!Jedna fotka je chak dobila nagradu a nema traga ideje i fotka je koja bukvalno moze da se snimi svaki dan...krajnje lako uz minimum truda...i nisam jedini koji je to zakljuchio...

Ghost, ovo nije fotografski forum, ovo je podforum jednog mnogo kompleksnijeg foruma gde svraćaju ljudi različitih profila. Mislim da ne treba odbacivati ljude samo zato što su im fotografije loše ili im je ukus za dobru fotografiju laički. Koliko god da takav način procene fotografije nama, koji smo malo dublje zašli u hobi, smetao, ovde svi imaju jednako pravo na glasanje.
Mislim da treba da poradimo na tome da se daju kvalitetniji komentari, da se ljudi potrude da kače bolje fotografije, ali ja ne znam kako na to da utičemo.
Eto, žao ako ljudi smatraju da je ovde atmosfera loša i ako odlaze zbog toga.

bug.gif

chek chek...ako ovo nije fotografski podforum onda ja ne vidim razlog za pola stvari koje se deshavaju ovde...a ukus za fotografiju se razvija gradi kao i za sve...OK daleko od toga da potcenjujem nekoga ili da mi je namera da se podsmevam ali kad ovde koao i svuda oko sebe pokushavam da objasnim ljudima neke stvari s*****m se...i uopshte necu da polemishem vishe o toe pogotovo ne s Tobom Tebe cenim ali ni sa kim ne zelim vise da ulazim u dublju prichu...cutacu ubuduce obici videti shta ima ponekad ubaciti neshto(neku fotku) i sl....jer u svakom drugom sluchaju...ma zabioravi...i izvini zbog ovakvog tona ali jache je od mene...pozdrav

Ghost, razumem ja o čemu ti pričaš i ja se borim sa istim vetrenjačama. ;)

Htela sam samo da kažem da s obzirom na to da ovaj forum nije isključivo fotografski (podforum jeste!) ovde svrate i ljudi koji bi okačili neku svoju fotografiju sa letovanja i veeeeeliiiiki su početnici. Ne možemo ja ili ti nekom uliti želju i talenat za bavljenjem fotografije ako oni to nemaju, ali isto tako im ne možemo ni oduzeti pravo da kače fotografije na takmičarskim temama ili da glasaju. Na to sam mislila kada sam rekla da ovaj forum nije fotografski i da ovde dolaze ljudi različitih profila.

Ali baš zbog toga, mi koji se više bavimo fotografijom, treba da uspostavimo neke odnose: da se takmičimo, kritikujemo, učimo jedni od drugih, da sve ovo dobije neki bolji smisao. Evo skoro su nam se priključili još neki kvalitetni ljudi (vuk, montenegro...). Ne treba da dozvolimo da odu, već da se potrudimo da od ovog mesta napravimo lep kutak. Ja sam lično od mnogo ljudi ovde svašta naučila: o obradi, svetlu, aparatima, objektivima... o stock sajtovima... i žao će mi biti ako se raziđemo samo samo zato što nismo mogli da iznađemo načina da ovo mesto postane kvalitetno. Eto.

bug.gif

ma problem je shto ljudi uche u startu manje bitne stvari pa tek onda osnovu-kazem Ti lepo :dobra fotka je :pravilna expozicija,dobar kadar,prihvatljiva oshtrina(tamo gde je fotograf zeleo da bude oshtro),i prijatan kolorit eventualno...ja se i sa sobom borim zbog istih greshaka,tj stalno vagam,i malo postujem jer sve kontam "necu ovu nije dovoljno dobra" a ustvari...malo mi se izgubio osecaj za kriterijum,kad sam ja sma u pitanju...a to shto dalje pishesh jeste lepo ali ne vodi bog zna gde...videcesh vremenom...
zashto ja nikad ne kazem samo "super fotka" nekad i kad mi se zaista svidi fotka?
1.nekad me zaista mrzi da srochim smislen komentar a necu da kazem"...jeaaa super..."
2.svi u zivotu koji su me tapshali po ledjima i vikali"bravo super" manje su mi srece doneli negoli oni drugi-kad Te neko pljune onda se zapistash zashto te pljunuo pa i nauchish neshto a na onaj drugi nachin samo se uljuljkujesh u svoj ego...i ne napreduejsh...stagnirash...
..uf umorih se...ajde pozdrav laku noc Xia ...i ostali fotografski,ups pardon ne-fotografski narode :) (moram maaalo ) ne zamerite...

ma problem je shto ljudi uche u startu manje bitne stvari pa tek onda osnovu-kazem Ti lepo :dobra fotka je :pravilna expozicija,dobar kadar,prihvatljiva oshtrina(tamo gde je fotograf zeleo da bude oshtro),i prijatan kolorit eventualno...ja se i sa sobom borim zbog istih greshaka,tj stalno vagam,i malo postujem jer sve kontam "necu ovu nije dovoljno dobra" a ustvari...malo mi se izgubio osecaj za kriterijum,kad sam ja sma u pitanju...a to shto dalje pishesh jeste lepo ali ne vodi bog zna gde...videcesh vremenom...
zashto ja nikad ne kazem samo "super fotka" nekad i kad mi se zaista svidi fotka?
1.nekad me zaista mrzi da srochim smislen komentar a necu da kazem"...jeaaa super..."
2.svi u zivotu koji su me tapshali po ledjima i vikali"bravo super" manje su mi srece doneli negoli oni drugi-kad Te neko pljune onda se zapistash zashto te pljunuo pa i nauchish neshto a na onaj drugi nachin samo se uljuljkujesh u svoj ego...i ne napreduejsh...stagnirash...
..uf umorih se...ajde pozdrav laku noc Xia ...i ostali fotografski,ups pardon ne-fotografski narode :) (moram maaalo ) ne zamerite...
I meni se javio isti problem sa svojim fotografijama. Više mi ništa nije dovoljno dobro pa sve ređe kačim. :roll:

Što se tiče ovog o hvaljenju i kuđenju, kao neko ko se bavio pedagoškim radom, mogu samo da kažem da osobu moraš da proceniš. Neko bolje radi kada ga više hvališ (po mojoj slobodnoj proceni rekla bih da je divlja npr. takva, al nek me ona ispravi ako grešim) a neko kada ga više kudiš (sam si sebe svrstao u ovu grupu). Tako da opet dođosmo do onog da su ljudi različiti i da ih moramo prihvatiti kao razlilčite (ovo je jedan od problema sa kojima Dulle nije mogao da se pomiri, al to pripisujem njegovim godinama, sigurna sam da će on to prevazići).

4Guru: drago mi je da ti se polemika svidela i ja se takođe nadam da će biti konstruktivna. :D

Laq noć do sutra, nadam se da ćemo nastaviti ovu lepu "raspravu". :D

bug.gif

iskreno...mene bas zabole za sve koji si "otisli",a i za ove sto hoce da "odu",shiroko vam polje...
dobro je da nije bilo onih "oprostajnih topika",ali...nisu im bili dobri komentari :roll:
kakvo foliranje i to od strane dve najdosadnije i najbezobraznije osobe na podforumu,nekakvi dule i natasa,ovom su foke bile u "bravo care" fazonu,ali ovoj...svaka,ali svaka fotka joj je bila ruzna,mutna i dosadna kao sto je i ona sama,to je to prokletstvo provincije...ali kad jednom rece da njegove fotke pogleda 70.000 ljudi dnevno :lol:
bilo kako bilo,verujem da ih ovaj gost ne bi ni spomenuo da se ne druzi sa njima,pa kao nesto...
neverovatan je bezobrazluk sugerisati nekom kako da komentarise,kao...promenite se svi z\bog mene,razmisljajte kao ja...e pa ima nas koje apsolutno ne zanima ni expozicija ni kompozicija,i ne bi nam bilo interesantno vise da fotkamo kad bi se opteretili sa takvim nebitnim sranjima,nego auto mod i shibaj...i za divno chudo...kao po nekom nepisanom pravilu,takve fotke ispadnu uvek bolje nego ove "profi" ,mozda je u tome problem?

Back