Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

@Goscica
Ok je. Daleko od toga da sam se uvredio, samo me je malo zbunilo.
Sto se tice dubinske ostrine (slikanje munja) mozda bi najbolje bilo da se konsultujemo sa nekim ko bas dobro poznaje ovo o cemu pricamo...
Moje misljenje kao sto sam vec rekao je da ce bez obzira na otvor blende, dubinska ostrina biti izuzetno velika jer je munja veoma udaljena od mesta odakle se fotografise, u prevodu, mi prsten za fokusiranje postavljamo na beskonacnost...(razdaljina od objekta fotografisanja takodje utice na d.o.)

@ANSEL hvala za savet, mada nemam nameru da sedim pored autoputa, imao sam vise ideju...ovako ukratko: gepek, fotograf, suma, dva automobila, mala brzina....ali kako god... :)

buni me ovo sto si rekao u vezi munja...kako ce se to smanjiti dubinska ostrina ako povecamo otvor blende? jer ako mi fokusiramo na beskonacnost...onda da li je otvor blende 2.8 ili 22 nema skoro nikakve veze...munja je daaaaaleeeekoooo... :)

Jeste munja je daleko ali od otvora blende zavisi da li ce munja biti pravilno eksponirana,dakle uglavnom se radi o dugim ekspozicijama sa stativa a pogotovo nocu -otvor blende bi trebalo da bude 8 ili 5,6 .pa cak i 16 ako su munje jake i ako su relativno blizu -desava se da i pri zatvorenijoj blendi dobijemo preeksponiran snimak jer ne mozemo uvjek predvidjeti snagu i kolicinu svjetlosti ...

Nego oce li neko reci koliki iso, blendu i exp. stavlja za nocna fotkanja?Volela bih da mi Brana odgovori kako je slikao, s kojim parametrima one njegove s Ade i jel bila bas noc ili predvecerje?Mislim, jel bilo nebo skroz tamno?

Goscice, ovo je sa exifa one nocne fotke, stativ obavezan, jedino sto me wb nervira, i dok ne vidim prvu fotku ne znam koji da postavim...e, sada kada sam otkrio cari raw formata, ni to nije vise problem promeniti u nekom editoru. Eto, to ti je od mene pocetnika, a opsirnije i detaljnije odgovore ocekuj od dslr drugara sa vise iskustva.

# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1500/100 second = 15 second
# Lens F-Number/F-Stop = 40/10 = F4
# Exposure Program = manual control (1)
# ISO Speed Ratings = 50
# Exif Version = 0221
# Original Date/Time = 2007:12:16 19:39:36
# Digitization Date/Time = 2007:12:16 19:39:36
# Components Configuration = 0x01,0x02,0x03,0x00 / YCbCr
# Compressed Bits per Pixel = 4/1 = 4
# Exposure Bias (EV) = 0/10 = 0
# Max Aperture Value (APEX) = 297/100 = 2.97
Max Aperture = F2.8
# Metering Mode = pattern / multi-segment (5)
# Light Source / White Balance = tungsten / incandescent (3)
# Flash = Flash did not fire, compulsory flash mode
# Focal Length = 1186/100 mm = 11.86 mm
#

.. neku pametnu i korisnu...
mig-1-1.gif

Back