Pitanja iz knjigovodstva

• Začetnik teme Začetnik teme bazel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
- 270 / - 433
........ / 669

Hvala Vam Ljiljo na odgovoru ali mislim da grešite kad kažete 669 jer se 66 odnosi samo na prihode koji su rezultati iz aktivnosti finansiranja, a to ovde nije slučaj.

Ovde je reč o knjižnim pismima dobavljača koja dobijamo na kraju godine a tiču se poslovne aktivnosti (što implicira umanjenje 51) na šta upućuje i MRS. Medjutim, obzirom da prema pravilniku k-to 51 ne bi trebao da ima promet koji nije izazvan robnim transakcijama proizlazi da treba knjižiti na k-to 67.
Da li neko od Vas knjiži ovaj stav umanjenjem 51 i kako to objašnjavate? Meni je, iskreno prilično nelogično, jer to podrazumeva da ću umanjiti nabavnu vrednost robe koju sam trošio cele godine, pa sam u rebusu... Da li neko zna da je došlo do promena u Pravilniku i da se nabavna cena (kto 51) u ovim situacijama treba korigovati? Hvala!

Micko u pravu ste :rumenka: U brzini napisah 669....treba 679 (kod mene je taj broj :lol:)
Nego sam htela stavovima za knjiženje da vam kažem da ne idem na smanjenje 51 :lol:
Mislim i da ne treba ići na smanjenje 51 jer realno se nab.vrednost i ne smanjuje, naravno, ako se radi o nekim posebnim, naknadno odobrenim rabatima, popustima, količinskim rabatima , casa skontima itd.

Hitno mi je potreban savet,,resenje...a evo o cemu se radi. Registrovala sam knjigovodstvenu agenciju 2009 ,ali nisam objavila pocetak obavljanja delatnosti jer nisam ni radila(bila sam u inos.do sada).Poreskoj ins. nije bilo jasno kako mogu imati takvo resenje iz APR.bila sam kod njih i odgovorila na sva pitanja.Molim vas da mi kazite sta da sada uradim...imam dve opcije da li da zatvorim nesto sto nije ni pocelo sa radom? Ako otvorim agenciju sa 1.1. 2014. u koju grupu preduzetnika ulazim i koliki mesecni prihod trebam imati da bi pokrila placanje doprinosa ,mesecno?Ili da otvorim sada ,odnosno da prijavim pocetak obavljanja delatnosti sa 1.XI.2013?
Sta je najbolje da uradim? Hvala

Dobila sam danas informacije od drugih poreskih inspek. da ne podlezem placanju doprinosa.jer nemam prihoda.delatnost nije prijavljena,nemam racun.nemam pecat,ali mi nisu znali reci sta bi sada trebalo da uradim po tom pitanju jer se agencije od 1.1.2014. drugacije klasifikuju.
Molim za odgovor sta je najbolje ..prijaviti sada pocetak obavljanja delatnosti,kao pausalac.ili cekati sledecu godinu,,ili zatvoriti staru registraciju,kako mi PU ne bi pravila problem i dalje? Zabrinuta sam sve vise i molim za savet...Hvala

Koleginica iz agencije bi mi ustupila jednu firmu,ali ne znam koliki prihod treba da prijavim i koliki su doprinosi na neto 30.000,oo.Moze li da mi neko prikaze sadasnji obracun(, nalazim se na opstini Vracar) pausalnog oporezivanja i preduzetnika koji treba da vodi knjige od 1.1.2014? Dobro bi mi dosle obe vrste obracuna,da konacno donesem odluku kako dalje. Hvala

Jasminakar........

1.preduzetnik koji je prešao na samooporezivanje (to je ovaj nov obrtačun zarada vlasnika radnje koji je obavezan od 01.01.2014. za sve one koji vode knjige) izgleda ovako /prepisaću ti moj obračun za 08.2013. jer mi je klijent prešao na taj način od 01.07.2013. što je dato kao mogućnost, da ne preračunavam na 30.000)
neto..................................................................................35.552
por.sa umanjenjem od 11000 za osn.poreza i dopr. ............30.448 (porez 5.500, pio 24%15.840, zdr.12,3% 8.118, nezap.1,5% 990)
ukupno potebno sredstava /a to je ujedno i bruto)................66.000
učešće por.i dopr. u ukupnoj sumi sred.66.000 je 46,13%
učešće neto. u ukupnoj sumi sred. 66.000 je 53,87%

Pri tom treba reći da je ovo iznos koji je proizvodljan a ne obavezan. Obavezan iznos se utvrdjuje tromesečno, i sadašnji minimum je osnovica od 21.416 bruto na koji ide 24+12,3+1,5=37,8% dopr. i porez sa umanjenjem...i to izlazi sve zajedno oko 9600, s tim što se neto ne mora ni isplatiti već se samo plate doprinosi /to važi i za veću platu vlasnika)
učešće por.i dopr. u ukupnoj sumi sred. 21.416 je 44,83%
učešće neto. u ukupnoj sumi sred.21.416 je 55,17%

2. ne znam koliki bi ti bili doprinosi i porez na paušal po rešenju poreske uprave Vračar ako bi otpočela delatnost od 01.11.2013. jer to zavisi, bar u Beogradu, od opštine do opštine, a Vračar ne spada u jeftine opštine jer je u centru grada, pa ću ti reći moje sadašnje rešenje sa opštine N.Beograd, koja takodje nije jeftina i to obavezu za 08.2013.
pio 24% .......10.710
zdr. 12,3% ....5.490
nezap.1,5%.... 670
porez 10%.....4.460
.................................
ukupno 21.330

Dakle, biće kako kome i kako ko želi od sledeće godine.U svakom slučaju, ja ne znam ni jednu knjig.agenciju na teritoriji Bg koja sada plaća po paušalnom rešenju iznos od 10.000 mesečno. Pri tom, treba reći, da osnovica ne sme biti manja od 21416 ali može biti veća, sve zavisi ko želi koliko da uplćauje kao svoj penzioni osnov i koliko ima do penzije. Ja sam oduvek imala veliko rešenje, blizu sam penzije, tako da......ipak, sve zavisi od para i naplate koja je sve teža i teža.

Poslednja izmena:
Ljiljo,hvala ti na odgovoru.Za pocetak,koliko mi treba klijenata ,da bi mogla da placam doprinose na najnizu osnovicu ako bi otvorila agenciju sa 1.1.2014 ?.KZnam da je naplata neizvesna i sve teza..Koji klijenti su dobre i sigurne platise iz tvog iskustva?Nisam sigurna da li mogu uci u otvaranje agencije, s obzirom na losu situaciju oko naplate.Mozes li mi dati neke okvirne smernice iz tvog iskustva,o kojima bi trebalo da razmislim pre nego sto donesem odluku?

Mala pomoc ako moze posto ste vi u toj problematici.
Da li mi treba sertifikat za elektronsko poslovanje ako sam dao ovlascenje knjigovodstvu preko PEP obrasca? Jedan poslovni partner mi tvrdi da mora,knjigovodja da ne,pa sam pitao u poreskoj oni isto kazu ne,a ovi iz poste sto izdaju sertifikate da treba.Malo sam zbunjen iskreno.

Hvala unapred

Back