Pitanja iz knjigovodstva

• Začetnik teme Začetnik teme bazel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav svima! Evo da postavim i ovde nekoliko pitanjca...
Ja sam pre nekoliko dana otvorila samostalnu zanatsku radnju,tj.tata je odlucio da ipak ode u penziju i da je zatvori a ja sam je isti dan otvorila,bila u APRu,pa u opstini,pa u banci,pa u poreskoj danas i na pisarnici podnela zahtev da se vodim kao pausalac.
Firma je moj fah,elektro instalacije i oprema ali posto sam sada u 4. mesecu trudnoce a firma treba tek da krene,da li ima sanse da nekako dobijem kintu za porodiljsko?
Koji je minimun da firma mora da radi?
I da li,ukoliko otvorim bolovanje firma i dalje radi ili ne?
U slucaju da primam,kako se odredjuje moja isplata.
Prijavila sam visoku strucnu spremu,tj fax,da li se prema tome odredjuje isplata ili ne

Pozdrav svima!!!!
Zavrsila sam Ekonomski fakultet, uskoro treba da krenem na kurs za racunovodju u savezu racunovodja, ne mogu nikako da nadjem posao pa cak ni po programu pripravnika koji nudi biro za zaposljavanje. Predlozili su mi da otvorim agenciju sama i da sama sebi placam doprinose, a kad budem spremna da radim da zaposlim nekoga i da od njega ucim. Da li mi je to najpametnije resenje, i kako bi trebala da se registrujem tj prijavim tj sta bi uopste trebala da uradim :) (ne znam strucno da pitam jer nikada nisam biila u tome)?

Moje iskustvo sa Savezom racunovodja i reviyora Srbije je sledece. Htela sam da kod njih polazem ispite za ovlascenog racunovogu (posto sam zavrsila samo Ekonomski fakultet) i porucim za pocetak neke knjige od njih da krenem polako da spremam te ispite a kada sam te knjige dobila... :zcepanje::zcepanje: :zcepanje:Ladno je knjiga sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu sa I godine i to stara knjiga koju je pisao jos pokojni prof.Radovanovic... Toliko o azurnosti :dash:
A da ne pominjem da u njihovim knjigama se ne pominje pojam PDV-a i kako se knjizi. Kao, imate poseban predmet, a literatura za taj predmet je zakon o PDV-u koji mozete i sami da kupite u svakoj knjizari ili da skinete na netu.
I naravno odustala sam, jer mi se bas ne daju ponovo pare za knjige sa fakulteta i za stvari koje su mi apsolutno poznate i koje imam u malom prstu.
Naravno svako ima pravo da odluci sta mu je ciniti, a ja sam samo napisala kako sam se ja "provela"

Evo vidim ovu temu, i prosto moram da odgovorim :D Ana je sasvim upravu-cista teorija, kao sto se i na fakultetima uci, a prakticne stvari sa kojima se dolazi u susret svakodnevno, toga nigde nema... Jasno je da mora postojati neko ko ce uzimati pare i deliti licence, ali kada pocnete da trazite posao (pogotovo kod privatnika) nikog nije briga ni za vas fakultet ni za licencu nego jednostavno pitaju da pokazes sta znas:whistling:
Licno znam par ljudi koji su zavrsili Ekonomski u NS i blage veze nemaju o nekim osnovnim stvarima,a kao sve su to ucili... :hahaha: Sto se tice kurseva, i tu ima onih koji samo izvlace pare, ali recimo, drugarica mi je isla na kurs u jednoj privatnoj skoli, i nakon toga vrlo brzo dobila posao u knjigovodstvenoj agenciji- zasto? E pa zato sto knjig. agencije iako su konkurenti saradjuju medjusobno, tako da je ona prosla taj kurs, naucila prakticne stvari da radi, iz skole su je preporucili agenciji kao dobrog ucenika i dobila je posao, a vremenom polako stice i praksu... i naravno, dolazi u kontakt sa mnogo klijenata, sto svakako ima svoje prednosti...

u institutu kurs drze profesori racunovodstva sa vise poslovne i dobro ti objasnjavaju i mozes da pitas slobodno sta ti nije jasno, posto vas nema puno kao u privrednom savetniku, mada i na tom kursu mozes slobodno da pitas sta ti nije jasno a i tu ima dosta ljudi koji imaju uskustva pa ti mogu pomoci. u institutu se radi skolski ako si imala predmet racunovostvo.
moguce da bi ti za ovu svrhu moze dosta pomoci institut,
zavisi koliko znas racunovodstvo i da li imas neko predznanje
ili da uzmes privatne casove racunovodstva
a sto se tice racunara na kursevima nemas ih ni u institutu ni u privrednom savetniku

ja sam cula za http://www.v-energy.com/knjigovodstveniprogrami_obuka.htm
oni rade na racunarima i to ti dodje kao praksa , radis na konkretnim primerima tj dobijes da vodis firmu, ali i mene zanima ako je neko isao tamo
i nisu uopste jeftini

Zdravo, evo iako nisam iz BG prokomentarisacu :D Retko gde ima obuka iz racunovodstva sa prakticnom nastavom. Čula sam za v-energy ali baš mi ih nisu mnogo pohvalili, tj. deluje mi da oni samo prodaju softver i kojekakve filmove sa objašnjenjima, a sve u cilju uzimanja što više para, a i sami kursevi su dosta skupi...bar za većinu ljudi :roll: Ja lično znam za jednu školu računovodstva iz NS u koju mi je drugarica išla i jako je zadovoljna, jer vlasnici pored škole naravno imaju i knigovodstvenu agenciju vrlo uspešnu, pa tako svoje učenike preporuče svojim klijentima-dakle,lakše dođu do posla, a i što se tiče samog učenja kod njih, ona kaže da je primetna razlika kada ti predaje neko ko svaki dan radi upravo taj posao. I da, kod njih se uči i teorija i praksa na računarima, a sve ono sa čime se dolazi u kontakt svaki dan, fakture, PDV, poreska dokumentacija, finansijski izveštaj... Ona je bila jako zadovoljna, a ako sam nekom pomogla ovim komentarom biće mi drago, i ukoliko nekoga iz NS zainteresuje skola, neka mi pošalje poruku pa ću se raspitati za detalje, tj. br. telefona, cenu, itd... :bye:

zdravo:Imam jedno pitanje uvezi L.T.D. Company.Ako ima neko ko moze mi pomoci u vezi knigovostva za ovaj vid firme.Jer ja nisam predao bilans za ovu godinu,i uzto ja nista nisam radio sa ovom firmom,A firma je registrovana u Engleskoj,i sada su mi dali rok od 60 dana dabi ja poslao ovaj bilas.Uze put ja sam poslao dva puta bilans, ali nisumi primili.hvala unapred za vasu pomoc...?:(

zdravo:Imam jedno pitanje uvezi L.T.D. Company.Ako ima neko ko moze mi pomoci u vezi knigovostva za ovaj vid firme.Jer ja nisam predao bilans za ovu godinu,i uzto ja nista nisam radio sa ovom firmom,A firma je registrovana u Engleskoj,i sada su mi dali rok od 60 dana dabi ja poslao ovaj bilas.Uze put ja sam poslao dva puta bilans, ali nisumi primili.hvala unapred za vasu pomoc...?:(

Moraš da budeš malo konkretniji.Šta ti znači da ti nisi ništa radio sa tom firmom? Gde se ti nalaziš u Srbiji ili Engleskoj? Ili si ti u Srbiji a firmu si registrovao u Engleskoj? kako to misliš da si dva puta predavao bilans stanja i da ga nisu primili? Moraš malo opširnije da obrazložiš situaciju ako misliš da ti neko odgovori na pitanje.:aha:

Ja se nalazim u Grckoj;A firma je registrovana u Engleskoj;Da ja sam poslao dva puta bilans i valjda ga nisam popunio dobro i zato sumi vratili nazad,dok sam ja popunio blanko formulare.JA sa ovom firmom nisam radio ni jednu transakciju i opste jos nisam otvorio nikakav ziroracun u banci.i ja bi vas zamolio da mi pomognete da bi ja predao ovaj bilans.Ili da me savetujes kako to da radim,Hvala...?

Ja se nalazim u Grckoj;A firma je registrovana u Engleskoj;Da ja sam poslao dva puta bilans i valjda ga nisam popunio dobro i zato sumi vratili nazad,dok sam ja popunio blanko formulare.JA sa ovom firmom nisam radio ni jednu transakciju i opste jos nisam otvorio nikakav ziroracun u banci.i ja bi vas zamolio da mi pomognete da bi ja predao ovaj bilans.Ili da me savetujes kako to da radim,Hvala...?

Meni se čini da si ti malo neozbiljan ili to u Engleskoj možeš da otvoriš firmu bez računa:lol: Bez obzira čak i da si otvorio račun i da nisi imao nijednu transakciju trebalo je da uradiš bilas stanja po trenutnoj situaciji.I čime se u opšte ta firma bavi ili je trebalo da se bavi? Mnogo nelogičnosti ima ovde.

da narvno;procitaj malo vise

:zcepanje:....trebalo bi ti malo da pročitaš nešto... Kako si mislio da posluješ bez računa? kako si mislio bilo šta da naplatiš ili platiš ako firma nema račun? i zadnje kako si u opšte radio bilans stanja i kako si knjižio osnovni kapital?.......do god mi ne odgovoriš na ova pitanja smatraću tvoje postove kao čistu provokaciju po forumu.:aha:.....osim toga d.o.o ima i privremeni račun koji služi do otvaranja preduzeća i najmanje polovina od osnovnog kapitala mora biti uplaćena na njega.;)

:zcepanje:....trebalo bi ti malo da pročitaš nešto... Kako si mislio da posluješ bez računa? kako si mislio bilo šta da naplatiš ili platiš ako firma nema račun? i zadnje kako si u opšte radio bilans stanja i kako si knjižio osnovni kapital?.......do god mi ne odgovoriš na ova pitanja smatraću tvoje postove kao čistu provokaciju po forumu.:aha:.....osim toga d.o.o ima i privremeni račun koji služi do otvaranja preduzeća i najmanje polovina od osnovnog kapitala mora biti uplaćena na njega.;)

privremeni racun je upravo to kao sto se zove-privremeni. ne dobijes ni broj ni nista, samo doneses pare, i banka ti izda potvrdu da si uplatio deo ili ceo osnivacki kapital
tu potvrdu sa ostalom dokumentacijom predajes u APR, I posle par dana dobijes resenje o registraciji. i u tom trenutku, da, imas firmu, ali ne, nemas racun. poslovni racun kod banke se otvara sa resenjem o registraciji, i tad se pare sa privremenog racuna prebacuju na pravi racun, potpisuje se depo karton i tako dalje
dakle, ako neko posle registracije ne ode u banku da otvori racun, on se moze naci u situaciji da jeste regostrovan, a da nema racun..sve to naravno ako firma ne radi.

privremeni racun je upravo to kao sto se zove-privremeni. ne dobijes ni broj ni nista, samo doneses pare, i banka ti izda potvrdu da si uplatio deo ili ceo osnivacki kapital
tu potvrdu sa ostalom dokumentacijom predajes u APR, I posle par dana dobijes resenje o registraciji. i u tom trenutku, da, imas firmu, ali ne, nemas racun. poslovni racun kod banke se otvara sa resenjem o registraciji, i tad se pare sa privremenog racuna prebacuju na pravi racun, potpisuje se depo karton i tako dalje
dakle, ako neko posle registracije ne ode u banku da otvori racun, on se moze naci u situaciji da jeste regostrovan, a da nema racun..sve to naravno ako firma ne radi.

Da ali on kaže da mu za d.o.o. u opšte ne treba račun, pa sam mu postavila neka pitanja na koja mi naravno nije odgovorio jer meni nije poznato ta imaš firmu a da nemaš obavezu da imaš račun u banci.:aha: A ovde traži od nekoga da mu kaže kako se radi bilans stanja za takvo preduzeće jer je već predao dva i oba su mu odbijena navodno jer nešto nije dobro uradio.:aha:

Osnovali smo u februaru preduzeće kao deoničarsko društvo sa ograničenom odgovornošću doo. Da li smo bili u obavezi da se registrujemo u pdv -obavezno , nismo se registrovali .A sada hoćemo, trebamo da imamo prihod preko 4000000dinara pa da podnesemo prijavu eppdv. Firma nije imala nikakvih poslovnih promena do sada. Da li ćemo snositi posledice jer to nismo odradili na vreme, kazne, ili to nismo bili ni u obavezi da uradimo, po izboru.

Back