Pitajte u vezi zdravlja

odvedi je kod veta ili bolje zovi njega da dodje ipak je pas star...moze li ta hernija da se operise?
a za medicinski ugalj nemam pojma,ako mi verujem prvi put cujem za to.bolje da je pogleda vet,mozda joj trebaju antibiotici.
javi kako je.poz!

Može li neko da napiše nešto o FLUTD ili o kamenu u mokraćnoj bešici kod mačaka.Ne znam od čega to dobivaju i stalno se pitam to odkad mi je mačak od toga uginuo.Hranio sam ga specijalnom hranom i "Prolom vodom" , kastrirao i opet je bio oboleo.

Dina:];8472496:
Cao svima i srecna Nova godina!!!
Moja kuca u selu se prehladila (kija, kaslje ali normalno jede), zivi u dvoristu. Ima sigurno 10 godina (nadjena je pre rata) i veliku herniu u ingvinalnoj regiji. Rekli su mi da joj, izmedju ostalog, dam i medicinski ugalj ali se plasim da ne dodje do nekog poremecaja u varenju jer vec i ovako moramo da pazimo da ne dobije zatvor posto joj hernia bas predstavlja problem... Sta mislite, da li nesto moze da se iskomplikuje medicinskim ugljem? Hvala:]

Ne razumem, zašto medicinski ugalj kod infekcije gornjih disajnih puteva. Lepo ti zovi drugog veterinara koji će da proceni da li je kila operabilna ili ne, postoji li rizik od uvođenja u anesteziju i koji je najbolji način da se sanira ta prehladica. S obzirom da je apetit normalan, zaključujem da kucu ne boli grlo. Ima li iscedka iz nosa? Sve što mogu ovako, napamet da ti kažem je da probaš da utopliš kucu i da joj eventualno daješ neki antibiotski sirup za decu doziraj prema kilaži) sa što manje šećera i veštačkih aroma ako već nema mogućnosti da veterinar dođe da da kuci terapiju.

Može li neko da napiše nešto o FLUTD ili o kamenu u mokraćnoj bešici kod mačaka.Ne znam od čega to dobivaju i stalno se pitam to odkad mi je mačak od toga uginuo.Hranio sam ga specijalnom hranom i "Prolom vodom" , kastrirao i opet je bio oboleo.

Kojom hranom? I možda je ipak trebalo neku običnu vodu, sa manjim sadržajem minerala, uvin ili kantarionov čaj. Uglavnom, to su naslage minerala koje su kod mačaka jako česta pojava iz nekih (meni nepoznatih :rumenko:) razloga. Možda nije unosio dovoljno taurina ili je unosio previše nečega drugog...

Kojom hranom? I možda je ipak trebalo neku običnu vodu, sa manjim sadržajem minerala, uvin ili kantarionov čaj. Uglavnom, to su naslage minerala koje su kod mačaka jako česta pojava iz nekih (meni nepoznatih :rumenko:) razloga. Možda nije unosio dovoljno taurina ili je unosio previše nečega drugog...
Ta specijalna hrana je Royal Canina Urinary S/O, a u toj vodi ima malo minerala.Čisto me zanima i neka literatura o tome.

Herniu ima vec 5 godina, vec su tada rekli da nije za operaciju, previse je rizicno, a veterinarka je mislila da nece ovako ziveti ni godinu dana ali se ne da. Problem je sto je pas na selu, kod babe i dede koji nisu u stanju da je odvedu do grada na pregled, pa sam ja pitala drustvo s Veterinarskog sta misle da bi joj pomoglo. Rekli su mi da treba da joj damo vodu u kojoj je kuvan pirinac, slanu vodu ako pocne da gubi apetit i med. ugalj jer valjda prociscava organizam (sto mi nije jasno sta ce joj, jer koliko shvatam on se daje kad se pas otruje, da bi se toksini izbacili). Takodje su mi rekli da joj damo pola brufena od 200mg (pas je mali), a baba ju je utoplila. Kao danas je bolje...

Ponovo problemi, mačka ima zamućenje u oku, očno sočivo joj je nekako beličasto, žmirka na to oko, nema krvnih podliva, nema nikakvog crvenila, oko 14h je sve bilo u redu, a u 24h sam macu zatekla u ovom stanju, vesela je, igra se kao i do sada. Da li je to nešto prolazno ili...? Hvala svima koji žele da pomognu savetom, mimi's mom tebi posebno hvala na svemu do sada.

Ponovo problemi, mačka ima zamućenje u oku, očno sočivo joj je nekako beličasto, žmirka na to oko, nema krvnih podliva, nema nikakvog crvenila, oko 14h je sve bilo u redu, a u 24h sam macu zatekla u ovom stanju, vesela je, igra se kao i do sada. Da li je to nešto prolazno ili...? Hvala svima koji žele da pomognu savetom, mimi's mom tebi posebno hvala na svemu do sada.

Ako već nisi, pitaj na Sve o macama, pre će ti Tanja i Kaja pomoći oko mace nego ja, tu imaju mnogo više iskustva. Nažalost... Ali svakako bi valjalo da to vet pogleda.

Uh,evo i kod nas novi problem!Na desnom oku ispod ocnog kapka postoji prosirenje,koje je crveno,a na levom oku postoji manje prosirenje i isto je crveno!Sta bi to moglo biti....

Baš ispod oka ili...? Da nije ipak 3. kapak u pitanju? Ipak oči nisu za igranje, odvedi ga kod veta.

To bi ti Mileva kao hemičar (a oni moraju da znaju i fiziku) mnogo bolje objasnila ali manji organizmi mnogo brže gube toplotu, moraš pod hitno da ga utopliš. I pazi i na kucu, i ona je sitna, valjda imaš sačuvane Anđeline stvarčice kad je bila beba pa joj obuci neki džemperčić.

prekasno, Milence je uginuo :(((((
nisam ja bila kuci, da jesam, utoplila bih ga, uvila bih ga u nesto, ali nisam.
Vec 4 dana sam kod mame, pa otprilike koliko traje taj problem sa TA peci, sa Andjelom. A muz je ostao kod kuce, ukljucuje klimu kad je on u kuci, ali to je svega par sati dnevno. Moni ne smeta, ona predje u kafanu kod nas, tamo je grejenje uvek ukljuceno.

Moni se oko opet zatvorilo, tacno je osetljiva na hladnocu. Danas popodne stize majstor, valjda ce popraviti pec, a sutra idem kuci pod obavezno, pa i ako ne poprave pec, dovescu Monu, kod mame, bas me briga nek se buni, koliko hoce. Taman se oko lepo saniralo, sve se povuklo i sad opet sve ispocetka. To je kod nje izgleda bas hronicno. Milica mala, bas je osetljiva. Jedva cekam da je vidim, mnogo mi nedostaje.

Imam psa,mešanca. Povređena mu je kičma,(deo 7 pršljena je odvaljen ).Odmah smo krenuli sa terapijom i oporavak je odličan. Sad već koristi sve 4 nogice,mada mu je rep van funkcije. Imamo problem sa nuždama. On,kad izađemo,digne nogicu,ali ne vidim da izvrši nuždu. Kad pokuša veliku nuždu,što mu je još teško,zbog položaja koji je povezan sa kičmom,ne izvrši je. Ja mu pomognem tako što mu pritiskam bešiku i na taj način uspe da se isprazni.Napominjem da je on navikao na cisto i mislim da on trpi maksimalno da ne bi piškio ili kakio u kući. Vidim da lize mokracu da ne bi piskio u stanu.Ima li šanse da mu se te funkcije vrate ili mogu li ja nešto da uradim da bih mu pomogla?Kome ,konkretno da se obratim,po tom pitanju? Zahvaljujem se na odgovoru i molim za pomoć.
Pozdrav!

Kakva je konkretno terapija u pitanju? Oporavku nerava može samo donekle da doprinese B kompleks vitamina a što se tiče vraćanja funkcija, neka nada postoji. Vidim da je rentgenski snimak već urađen i da je tačno ustanovljen problem. Denis Novak bi trebalo da je najstručniji kod nas na polju ortopedije i jedan od boljih hirurga ali su oni po nekim pričama jako skupi. Kao privremeno rešenje što se tiče nekontrolisanog mokrenja bi mogla da pomogne posuda sa posipom za mačke. A što se repa tiče, pošto bi to svakako jako sporo teklo, mada sam u globalu protivnik kupiranja, u ovom slučaju mislim da je opravdano. Ništa mi više ne pada na pamet.

Poslednja izmena:
Imam i ja jedno pitanje, lara sada ima godinu i 4 meseca i od kada je naucila da vrsi nuzdu napolju nikada to nije uradila u kuci. Danas je 5 puta napolju piskila i izmedju toga 3 puta u stanu, pa me zanima kako da primetim da li se prehladila ili je nesto drugo..
hvala:)

Back