Pitajte u vezi zdravlja

Kolko puta dnevno treba da mu se daje ta mast? Jedva sam uspeo da mu uslikam oko da bi mogli da vidite u cemu je problem.

Ovde kod mene nema veterinara koji se razume u kerove, tako da moram da vas zamolim za pomoc. HVALA UNAPRED!!!

Prilozi

• IMG_2246.JPG
    IMG_2246.JPG
    34,4 KB · Pregleda: 6
Evo, ja samo da napisem post da se zahvalim na odgovorima i da neko ako ubuduce bude imao slicnih problema, moze da procita.
U pitanju je mace koje nije imalo oslonac na zadnjim sapama, kada potrci kao da klizi po ledu.
Mace je bilo kod veterinara.
Primio je 3 vakcine, dobio vitamine i ociscen od glista.
Problem je bio u tome sto je bio anemican i posto je bio na ulici nije primio vakcine koje je trebao i NAJVECI problem je bio u tome sto nije bio ociscen od crevnih parazita. Zato je i zanosio zadnjim sapama.
Tako da se nadam da ce biti sve u redu i da ce se finom negom oporaviti, trenutno je ljut i depresivan sto je bio kod veterinara i samo kunja i slabo jede, ali za par dana ce biti dobro.

Molim vas za odgovor veterinara... koliki je rizik da se kuja koja se parila pre cetiri nedelje sterilise ovih dana, koliki su plodovi u cetiri nedelje trudnoce, da li su formirani? Kuja je vec dva puta imala stence pre ove trudnoce i bilo je sve ok.

zar to nije jako opasno???materica je izuzetno prokrvljena,cula sam da je opasno po kujin zivot sterilisati je nakon okota istog momenta (nakon carskog reza) a jos nisam cula da nek sterilise skotnu kuju...to je nekako...bas grozno...osim ako kujino zdravlje nije ugrozeno tom trudnocom...ne znam,necu da pametujem,ali razmisli dobro....

Kolko puta dnevno treba da mu se daje ta mast? Jedva sam uspeo da mu uslikam oko da bi mogli da vidite u cemu je problem.

Ovde kod mene nema veterinara koji se razume u kerove, tako da moram da vas zamolim za pomoc. HVALA UNAPRED!!!

3% borna kiselina se ukapava u ugao oka otprilike 3 puta dnevno, može i 2 i 4, nije nikakav problem. Prati šta se dešava, ako ne krene na bolje, možeš da odeš u apteku i posavetuješ se, farmaceuti obično mogu da pomognu pri izboru terapije. Ako krene da se pogoršava, obavezno slikaj, ovo mi za sad liči na početak upale trećeg očnog kapka, ako se ne zaustavi na vreme, obično može samo da se operiše. Ne bih da te plašim, kažem, budi uporan sa terapijom da do toga ne bi došlo.

zar to nije jako opasno???materica je izuzetno prokrvljena,cula sam da je opasno po kujin zivot sterilisati je nakon okota istog momenta (nakon carskog reza) a jos nisam cula da nek sterilise skotnu kuju...to je nekako...bas grozno...osim ako kujino zdravlje nije ugrozeno tom trudnocom...ne znam,necu da pametujem,ali razmisli dobro....

Naprotiv, kod CNR se uglavnom i sterilišu skotne kuje. To je manje rizično nego ako su u teranju, pisala sam na temi o sterilizaciji o tome, materica jeste jako prokrvljena ali je u pitanju nekoliko većih krvnih sudova koje nije teško podvezati i prošiti, dok je u teranju cela materica nalivena krvlju čitavim spletom malih krvnih sudova i mnogo jače krvari. Ako ne veruješ meni, pitaj nekog od veterinara uključenih u CNR, recimo Magaša ili nekoga iz Centra za mešance. Najbezbednije je, ako već ne može da se "ubode" neki termin između prethodnog legla i sledećeg teranja, da se steriliše otprilike 10-tak dana po prestanku teranja, kad se materica sredi a plodovi još nisu preveliki.

Imam jedno pitanje, za sve vas. I molbu za savete. Imam zenku zlatnog retrivera staru godinu dana, koja je ostala skotna pri prvom teranju. Nije bilo planirano, komsijski retriver preskocio ogradu i ... Pustila je sikice i ima stomacic. Trebalo bi da se okoti oko 15.03. Zvala sam veterinara da pitam da li je rizicno sto je ostala skotna pri prvom teranju, rekao je da nije da je samo bitno da nije mnogo manja od muzjaka.
Kako da se pripremim za stenjenje? Dajem joj kalcijum, malo sam pojacala hranu. treba li jos nesto? I jos jedno pitanje kakve su vakcine potrebne za psa posle godinu dana starosti?
Unapred hvala, postavicu i jednu slicicu

Prvo je bitno da je očistiš od glista ali uzmi neko sredstvo koje deluje na valjkaste gliste, najsigurnije ti je da ideš u veterinarsku apoteku, tamo, za razliku od pet šopova, rade diplomirani veterinari i doktori veterinarske medicine. Treba na vreme da joj obezbediš neku korpu ili nešto slično gde će da se ošteni, dovoljno prostrano za nju i štence i kasnije, kad malo porastu i na dovoljno toplom mestu. Bitno je da možeš da promeniš "posteljinu" kad završi sa štenjenjem, mada to možeš da rešiš i tako što ćeš preko prostirke da joj staviš i neki stari (ali obavezno čist) peškir ili čaršav koji možeš da baciš posle. Uz kalcijum treba da joj obezbediš i dovoljnu količinu fosfora i magnezijuma, njihov odnos je najpovoljniji u Kafortanu. Bitno je ne samo da je hrana količinski dovoljna, sad joj treba i jača u smislu kalorija i korisnih materija i tako će biti sve dok štenci budu sisali. NJih sa otprilike 3-4 nedelje očisti od glista, ponovi tretman posle dve nedelje i onda ih sa 6 nedelja vakciniši protiv štenećaka, mačije kuge... a mesec dana posle toga treba da prime revakcinu. Ovo važi i za štence i za mamu i za sve ostale pse: revakcinacija protiv psećih zaraznih bolesti se po pravilu vrši na svakih godinu dana, samo tako je zagarantovan imunitet. I naravno, od 4 meseca pa kasnije na svakih 6-12 meseci vakcinacija protiv besnila. I u zavisnosti od proizvođača, čišćenje od glista na 3-6 meseci osim u slučajevima kad ih posle terapije iskake, onda se ponavlja na dve nedelje sve dok ih ima.

Izvinite sto vas ovoliko smaram, ali moram da va spitam da li postoji jos nesto sem ove borne kiseline a da se ne ukapava u oci nego npr. maze oko ociju, tablete bilo sta, jer mi sada ker neda da mu pridjem kada vidi da imam bocicu u ruci. Hvala unapred!!!

Izvinite sto vas ovoliko smaram, ali moram da va spitam da li postoji jos nesto sem ove borne kiseline a da se ne ukapava u oci nego npr. maze oko ociju, tablete bilo sta, jer mi sada ker neda da mu pridjem kada vidi da imam bocicu u ruci. Hvala unapred!!!

Posto sa svojim psima imam isti problem,ja sam to ovako resila. Uzmem vatu i dobro je natopim bornom kiselinom i onda im mazem preko oka,pa nesto i udje u oko ;)

Prvo je bitno da je očistiš od glista ali uzmi neko sredstvo koje deluje na valjkaste gliste, najsigurnije ti je da ideš u veterinarsku apoteku, tamo, za razliku od pet šopova, rade diplomirani veterinari i doktori veterinarske medicine. Treba na vreme da joj obezbediš neku korpu ili nešto slično gde će da se ošteni, dovoljno prostrano za nju i štence i kasnije, kad malo porastu i na dovoljno toplom mestu. Bitno je da možeš da promeniš "posteljinu" kad završi sa štenjenjem, mada to možeš da rešiš i tako što ćeš preko prostirke da joj staviš i neki stari (ali obavezno čist) peškir ili čaršav koji možeš da baciš posle. Uz kalcijum treba da joj obezbediš i dovoljnu količinu fosfora i magnezijuma, njihov odnos je najpovoljniji u Kafortanu. Bitno je ne samo da je hrana količinski dovoljna, sad joj treba i jača u smislu kalorija i korisnih materija i tako će biti sve dok štenci budu sisali. NJih sa otprilike 3-4 nedelje očisti od glista, ponovi tretman posle dve nedelje i onda ih sa 6 nedelja vakciniši protiv štenećaka, mačije kuge... a mesec dana posle toga treba da prime revakcinu. Ovo važi i za štence i za mamu i za sve ostale pse: revakcinacija protiv psećih zaraznih bolesti se po pravilu vrši na svakih godinu dana, samo tako je zagarantovan imunitet. I naravno, od 4 meseca pa kasnije na svakih 6-12 meseci vakcinacija protiv besnila. I u zavisnosti od proizvođača, čišćenje od glista na 3-6 meseci osim u slučajevima kad ih posle terapije iskake, onda se ponavlja na dve nedelje sve dok ih ima.

Hvala mnooooogo! Zasada je stanje ok, ima stomacic. Setamo kako bi misicna masa bila zadovoljavajuca, klopamo lepo a sada cemo postupiti po vasem savetu sto se tice glista i Kafortana. Hvala jos jednom!

Hm, mozda sam trebala ovde.....dakle kao sto rekoh...treba mi veterinar :) :

Dobar dan,
Imam macka starog 7 meseci, pregledam mu sapice redovno i sve deluje ok, medjutim primetila sam da na tepihu ostaju rozni listici upravo tog oblika....kao da mu se kandze listaju....ipak ne deluje mi da ga nesto boli pa me zanima da li je to normalna pojava, i ako nije da li je problem neki nedostatak u ishrani?
Sasvim normalna pojava, naime kod mačaka se nokti odnosno kožica oko noktiju sama skida kao košuljica kod zmija.

Neće, hloramfenikol deluje samo na infekciju. Ali s obzirom da se to vuče već neko vreme, i da je bila samo iritacija, zbog oborenog lokalnog imuniteta je sigurno došlo do infekcije tako da sa Hloramfenikol mastima za oči ne možeš da pogrešiš.

Pitala sam na jednom forumu, mozda bi i ovde neko mogao da mi pomogne ili da me posavetuje.. Dakle ovako: Pre 5 meseci nasla sam musko mace na ulici, otprilike mesec dana staro. Nekoliko sati nakon sto sam ga donela kuci, nahranila i napojila, mace je dobilo epi napad, sto se uskoro pretvorilo u niz epi napada... Onda su usledile moje setnje po veterinarima, hiljade analiza, pregleda, milion razlicitih misljenja i primenjenih terapija... Na veterinarskom fakultetu u Bgd-u gde sam ga lecila svaki lekar je imao drugacije misljenje o tome sta mu je i sta treba uraditi, a njemu je bilo sve gore i gore, sa retkim periodima poboljsanja, pa sam ga prebacila u privatnu ordinaciju.

Da skratim, jedino sto je definitivno moglo da se zakljuci do sada jeste da je poreklo epi napada bakterioloski, usled nekog zarista u organizmu, jer cim primi antibiotik (konkretno Enrocin, mislim da je na zapadu poznat kao Baytril) njemu napadi prestanu, i neko vreme nakon prestanka delovanja antibiotika ih nema, a onda se ponovo jave, prvo jako blagi, pa se pojacavaju, i na kraju ga opet zgrabe punom snagom. Jednostavno, njegov organizam nema snage da se sam izbori protiv tog zarista. Sada mu se upravo vracaju napadi i sutra pre podne idem kod veterinara da vidimo sta dalje... Kako uopste pronaci gde je zariste u organizmu? Svi veterinari samo pricaju da nemaju iskustva sa ovakvim slucajem, da je unikatan... Sto im i verujem, imala sam puno macaka do sada i nikad ovako ozbiljan problem. Inace, zbog napada su ga stavljali i na phenobarbitol, i od toga mu je bilo jos gore, pa su ga skinuli.

Od ostalih simptoma on periodicno ima problem sa probavom.. i bas sada kada mu se ponovo vracaju napadi, on ima proliv. Odnosno, periodi napada se poklapaju sa probavnim problemima. Trbuh mu je hronicno otecen, nekad sasvim neznatno, nekad vidljivo i izrazeno, ali vet misli da to nema neposredne veze sa napadima i sa nervnim sistemom...Uradila sam mu i RTG trbuha, i tu se videla sklonost da otezano kaki zbog blaze anomalije na kicmi, koja onemogucava da parasimpaticki sistem deluje kako treba, te je onda sklon nakupljanju gasova, i crevni sistem nije dovoljno pokretljiv, nema dovoljno peristaltike. Ne koristim industrijsku i konzerviranu hranu, iskljucivo mu sama spremam hranu, da ne rizikujem probleme zbog dodatih aditiva, soli, soje i sta sve vec ne ubacuju mackama u gotovu hranu. Dajem mu i zeolit preparat po preporuci veterinara (i to mu je dosta ublazavalo tegobe oko varenja). Jedna od verovatnijih teorija je da mu se toksini skupljaju u trbuhu, tj. u crevima zbog te urodjene anomalije, te da odlaze u krvotok, i udaraju na mozak. Ali sta tu mogu uraditi da se to potvrdi defitinivno i da mu olaksam te muke? Nije mi resenje da ga stalno filujem antibioticima.

Inace, u periodima kada ga ne muce napadi, kada deluju antibiotici, on se ne razlikuje od ostalih macaka, veseo je i razigran..On je jedno divno i umiljato stvorenjce puno ljubavi! I fizicki lepo napreduje, sasvim je ok za "svoje godine" kako kaze veterinar, uprkos zdravstvenim problemima. Kako uopste pronaci uzrok, kada ni sami veterinari ne znaju kako da ga lece? Da li je neko imao slicno iskustvo, ili imate li mozda neki savet sta da radimo? (((((( Puno pozdrava od mene i od Gandija (macka)!!!!

Back