Pitajte u vezi zdravlja

Imam ženku Zlatnog Retrivera koja treba ući u teranje za nekih 10 - 15 dana. Pošto ide zima i hladno vreme, mislio sam da preskočim ovo teranje, pa da na proleće izazovem teranje, upotrebom hormona. Ona sada ima 16 meseci. Treba mi vaš savet

Hormonska terapija za teranje se koristi samo u slucajevima krajnje nuzde, nikako zbog konfora vlasnika. Kako da preskocis teranje, da ga sprecis sada, pa ponovo izazoves na prolece? ZASTO?

Imam ženku Zlatnog Retrivera koja treba ući u teranje za nekih 10 - 15 dana. Pošto ide zima i hladno vreme, mislio sam da preskočim ovo teranje, pa da na proleće izazovem teranje, upotrebom hormona. Ona sada ima 16 meseci. Treba mi vaš savet

Nevidim razlog da izbegavas zimu,treba da joj obezbedis toplo mesto gde ce se steniti i gde ce provesti odredjeni period sa stencima.Po meni,sto se tice zdravlja kucica, je bolje kad su ostenjeni u zimu jer tada nema krpelja,buva,raznih drugih parazita a i hrana se ne kvari...

Imam jedno pitanje,imam nemackog ovcara,starog 8 meseci,zanima me da li ce mu dlaka na ledjima koja je siva postati crna i zasto mu je dlaka ostra?! Hvala!:think:

Imaš teme o nemačkim ovčarima, čak dve, mislim da je tvoj pas "gvozden", pitaj njih tamo, oni će ti bolje objasniti.

Imam zenku SOP-a koja se do sad stenila 3 puta,pa me brine sto steni puno stenaca.Prvi put je imala 15 stenaca,drugi isto a treci put(pre dva meseca)je ostenila 22 steneta.Brine me koliko bi to bilo obasno za nju ako bi se stenila kad bude starija a da ima kucica negde priblizano kao do sad?

Moj ti je savet da je sterilišeš. Posle toliko štenaca joj je materica svakako podložnija infekcijama koje mogu da dovedu do piometre koja može da izazove sepsu ili tumore, ti tumori posle daju metastaze na mlečnim žlezdama koje su i ovako ugrožene zbog tolike laktacije a mlečne žlezde posle daju metastaze na jetru i pluća... Ako je dosad imala 3 teranja, računajući da si jedno ili dva preskočio, sterilizacija joj neće uopšte uticati na karakter ali će u određenoj meri smanjiti verovatnoću da joj se razviju sve te navedene komplikacije.

Hormonska terapija za teranje se koristi samo u slucajevima krajnje nuzde, nikako zbog konfora vlasnika. Kako da preskocis teranje, da ga sprecis sada, pa ponovo izazoves na prolece? ZASTO?

Nevidim razlog da izbegavas zimu,treba da joj obezbedis toplo mesto gde ce se steniti i gde ce provesti odredjeni period sa stencima.Po meni,sto se tice zdravlja kucica, je bolje kad su ostenjeni u zimu jer tada nema krpelja,buva,raznih drugih parazita a i hrana se ne kvari...

Prinče, kao što su ti i Nena i Saša rekli, nemoj se igrati hormonima, mesožderi su jako skloni tumorima usled hormonskog disbalansa. Kako ona još nema tih neophodnih 18 meseci, jednostavno preskoči i ovo teranje pa je pari u trećem. Naravno, ako je dobro prošla na izložbi (najmanje 5) i ako snimak kukova pokaže da nema displaziju.

Imam zenku SOP-a koja se do sad stenila 3 puta,pa me brine sto steni puno stenaca.Prvi put je imala 15 stenaca,drugi isto a treci put(pre dva meseca)je ostenila 22 steneta.Brine me koliko bi to bilo obasno za nju ako bi se stenila kad bude starija a da ima kucica negde priblizano kao do sad?

Moj savet ti ja ako ti vise ne trebaju stenci da je sterilises.Tolikij broj stenadi narodski receno "ispije" kuju i red je da se malo odmori posle toliko stenadi.

Krvava je verovatno od buva jer ih je grickala, tj ubijala a stavi joj frontlajn ampulu i bice mirna bar 2 meseca, ali pazi da frontlajn bude original da ne bi imala opet tih problema, to je ono sto ja radim mojim psima!

Sto se tice Frontlajna (i ostalih preparata za zivotinje) kod nas nije registrovano dosta njih.Npr u Engleskoj je vrlo popularan Fronline Combo koji se kod nas tesko moze naci (moze kod mene :)
Moj savet je da ako pas ima buve,prvo se istretira Neostomosanom pa tek onda posle dan ili dva da se stavi Frontlajn.

Moj drugar ima zenku kane korso staru 2 meseca koja ima kilu velicine veceg klikera.brine se da li ce imati problema ako ostane skotna a do tad se ne povuce.da li ce to ostati ili ce se povuci?inace kila se nalaza na stomaku,cini mi se na mestu gde je pupak..unapred hvala na odgovoru..

Znači pupčana kila? I moj Gizmo (koji ima 13,5 godina) je ima i nikad mu nije pravila problem ali s obzirom da ta kila menja izgled u zavisnosti od situacije, bolje da je odvede na operaciju dok je još mala da bi lakše prebolela, napor poput štenjenja bi mogao da napravi dodatnu štetu. Verujem da bi tu bilo par šavova resorptivnim koncem i gotovo!

Maza, bretonka u 12.godini života, ima ispod jedne dojke kao tvrdo tkivo. Ta je dojka pri dojenju dva legla imala puno mleka i od tada ima kao malo zadebljanje koje se godinama nije uvećavalo. Sada se nekako uvećalo, proteže se dužinom stomaka od te dojke pa prema sledećoj i duguljasto je. Ne boli je. Mislila sam da je odvedem početkom iduće nedelje na vet.fak.kada budemo vodili Meša (drugi pas) na kontrolu zbog papiloma. Ili da odvedem odmah samo nju? Svesni smo da stari i da su neke promene neminovne kao što su hormoni, kostobolja i sl.

Mišo, slažem se sa Ljiljom, verovatno je upala grla.

Ljiljo, ako vas dvoje možete u gužvi da izađete na kraj sa njih dvoje, onda nedelju dana ne znači puno. Mada, za tu potencijalnu mastektomiju bih ti toplo preporučila Vladu Magaša, asistenta sa porodiljstva, vidi na nekoj temi ima njegov telefon. Sva udruženja se kunu u njega kao stručnjaka a gledala sam kako radi i mogu da se složim. Osim njega na fakultetu još od ljubitelja životinja radi Dragan Bacić na katedri za zarazne bolesti, i on je odličan hirurg.

Back