Pitajte u vezi zdravlja

I moj Gizmo je godinama jeo samo kuvano, granule jednostavno nije hteo. Najviše od svega voli đuveč (u kom vrlo vešto izbegne grašak), pileći paprikaš i povrće i meso iz supice. Ustvari, voli i sarmice u zelenom listu, masne sireve, puslice... Ali je omatorio i počela je da mu smeta domaća hrana, ustvari, skoro sva hrana. Sad jede Royal Canin mini adult (pošto niko u KV ne nabavlja senior a ne bih uzimala ceo džak da nešto ne izmalerišem) koji mu obično natopimo supicom i umešamo malo mesa i šargarepice iz supe. Osim toga obožava Pedigree sosiće i tu mu povremeno progledam kroz šape jer reaguje kao moja Milica na lizu u prodavnici, prosto poskakuje i cupka od sreće. I samo u toj prilici se podseti šta su ga naučili prethodni vlasnici, verovatno u odsustvu medveda kog bi to naučili-počne da igra na zadnjim šapama.

Molim vas za pomoc. Danas nam je bila u gostima neka prijateljica sa mackom, i za uspemenu nam ostavila buve. Bar mislim da su buve. Problem je sto ti sicusni insekti imaju krilca(izgledaju kao minijaturne musice), tj nisu klasicne buve. Da li je neko imao iskustva sa takvim parazitima. Kojim insekticidom da polijem stan? Unapred hvala.

Definitivno nije buva, one nemaju krila nego skaču, znate svi onaj crtać kad buva skače i kad vidi psa počne da peva Food around the corner... Provalila sam i ja te gadne mušice, jako su brze i ne da pecka kad ujede... :otkacio: Meni se u svim prostorijama u kojima sam ga poristila solidno (ne i savršeno) pokazao onaj Raid sa komprimovanim peskom a napominjem da živim u staroj prizemnoj kući koja je uvek bila puna svega i svačega. I to je ujedno jedini proizvod firme Johnsons koji ja koristim, inače ih bojkotujem.

Koje boje vidi pas?
Jel zna neko?

e,gledala sam neku emisiju na nat.geo. i zelenu vide kao svetlozutu,skoro belu
crvenu kao zutu,.....dalje se ne secam :lol::lol: sorry
ma zeznuto to...
a kao drugo,odkud chovek moze da zna kako pas vidi :lol:
ti experimenti sto oni prave,po meni nisu pouzdani 100%....
isto kao sto ne mozemo da znamo na koji nachin zivotinja oseti neku emociju......mozda su isti kao mi,a mozda nisu :think:

I moj Gizmo je godinama jeo samo kuvano, granule jednostavno nije hteo. Najviše od svega voli đuveč (u kom vrlo vešto izbegne grašak), pileći paprikaš i povrće i meso iz supice. Ustvari, voli i sarmice u zelenom listu, masne sireve, puslice... Ali je omatorio i počela je da mu smeta domaća hrana, ustvari, skoro sva hrana. Sad jede Royal Canin mini adult (pošto niko u KV ne nabavlja senior a ne bih uzimala ceo džak da nešto ne izmalerišem) koji mu obično natopimo supicom i umešamo malo mesa i šargarepice iz supe. Osim toga obožava Pedigree sosiće i tu mu povremeno progledam kroz šape jer reaguje kao moja Milica na lizu u prodavnici, prosto poskakuje i cupka od sreće. I samo u toj prilici se podseti šta su ga naučili prethodni vlasnici, verovatno u odsustvu medveda kog bi to naučili-počne da igra na zadnjim šapama.

Znas, kako godine lete kapiram da mi neka hrana koju sam ranije jela i pitala je l' ima jos - vise ne prija :confused:. Dr mi je rekao da jedem samo ono sto mi godi. Znaci, licim malo na Gizma :D.

Znas, kako godine lete kapiram da mi neka hrana koju sam ranije jela i pitala je l' ima jos - vise ne prija :confused:. Dr mi je rekao da jedem samo ono sto mi godi. Znaci, licim malo na Gizma :D.

:lol: Ma to je dobro, toliko ljudi mu zavidi na njegovom "psećem" životu! :cool: Kad je u našu prodavnicu koncentrata došla neka koja svoje prasiće hrani isključivo Gebijem, mog muža je podsetila na njegovu sestru od tetke, inače snoba, ali meni više liči na mene. :hahaha:

Poslednja izmena:
To je vrlo cesta pojava zasiti se covek.Mada za Lenu je to misaona imenica (sitost):thumbdown:
Jednom je pojela porciju od 800g :confused::rtfm: Koja je bila planirana za ceo dan.Ja izneo na cesmu da se ohlad.Ona skocila srusila i :dash::dash::dash:...kraj svi znaju.Ne znam gde joj stane.:whistling:

Lea nije alava toliko, al kad je bila stene jeste, dok Snupi cak i ako mu stavim kilo mesa i kosku on ce uzeti kosku, sto mu ja izbegavam davati, al kad vidim onaj ludi komsiluk da mu daje ja poludim!
Inace nikad nemaju obicaj da kradu hranu, samo Lea voli da uzima sa ulice, sto koliko god radila na tome ne uspeva, bar ne koliko bi ja volela!

Kad im kuvam, a uvek cekaju dok se ne ohladi, Snupi nece ni da pridje kad je jos u serpi onako vruce, dok Lea mora sve da onjusi!
Ja im nikad ne dajem vruce, pogotovo Snupiju koji vec sad ulazi u godine pa moram strogo da vodim racuna cime ga hranim!
Komsinica mu dala prekljuce sarme, ja poludela, vidim muci se da kaki i pitam se sta je jeo, a ja mu dajem samo granule, i ona me sretne i kaze...

mimi's mom i nidzo hvala na informacijama. Mi smo napravili veliko spremanje kuce i sad sam uzela neki LMX-sov insekticid pa cu da krenem da prskam. Mada je vec i pranje i usisavanje pokazalo dobre efekte. Pokusacu i taj Jonsonov ako ovo ne upali. Hvala jos jednom :)

Pronađi temu o ishrani, pogledaj malo, psi ne smeju da jedu mahunarke, krompir, živinske kosti, luk, celer, sirovu šargarepu, ogromna većina ih je alergična na gluten pa ne smeju ni peciva od pšeničnog brašna kao izvor skroba... Zato se većina nas odlučuje za kupovnu hranu a pekinezer ne može da pojede tako puno pa čak ni neka skuplja hrana ne predstavlja neki preterani trošak. Još jednom razmisli kako ćeš da ga hraniš ali ako je kuconji bolje, onda super. To je najvažnije.

bas probacu sa neka druga hrava...hvala ti i na ovo ..pozz:super:

Hitno mi treba odgovor na ovo pitanje...da li macka sme da uzima brufen (u formi sirupa za decu) i bisolvon?
Aladin, moj macak od dve godine je iznenada dobio upalu pluca. Desilo se da smo se zadesili u jednom malom gradu (da ne imenujem sada), gde sam poslom na tri nedelje i da ne mogu da dodem do njegovog redovnog veterinara, nego smo morali da idemo ovde.
U svakom slucaju, dobio je neke antibiotike koji se, po veterinaru, daju na tri dana. Dobio je i injekciju vitamina i nesto protiv grceva, jer vet kaze da ima grceve u stomaku (ali nije siguran od cega su).
To je bilo juce. Bio je prvo u prilicno losem stanju (odjednom ga je uhvatilo), postao je dezorijentisan i poceo da "bali", na usta...dan pre toga, imao je kao neki otok ispod oka i oci su mu nekako postale krupnije...mislila sam da ga je mozda nesto ujelo ili da ga je neko udario i mislim da je od toga i pocelo. Vec sam tada htela da ga vodim kod veta, ali on ovde nije uvek dostupan...dobro je da sam ga i juce uspela pronaci.
U svakom slucaju, Aladin sada uglavnom lezi, osim kada ima potrebu da obavi nuzdu, oci su mu normalne velicine, malo manje bali i hoce da uzme i malo vode i supe, na spric (dajem mu kao da je malo mace i to na svaka dva sata). Sape i jezik su mu ruzicasti kao i uvek i ne gubi toplotu (nazalost, imam dosta iskustva sa macijim bolestima).
Da li ima jos nesto od hrane sto bih mogla da mu dam, da lakse prebrodi ovo (ako uspe, a stvarno se jako, jako plasim za njega, pogotovo sto smo ovde odseceni od civilizacije...vracam se kuci tek za dve nedelje, ali dotle...uh, da poludim).
Najgore je sto on stalno bolno mjauce i srce mi se cepa kada ga cujem. Sta god da uradim, ne pomaze...u grejanoj je prostoriji (ustvari, moja soba ovde), uvila sam ga u toplo cebe, stavila termofor pored...ali kada god se vratim u prostoriju gde lezi, on je vec zbacio sve sa sebe i legao na pod. Na kraju smo nasli resenje i postavila sam cebe na pod...za sada se tu primirio. Problem je sto ne mogu stalno da ga pazim, ali se vracam sto cesce mogu (recimo svakih pola sata/sat a najduze dva).
Kao sto rekoh, bolovi su najgori problem...zvala sam veterinara i on ne moze (ili nece) da dode, a mi ne mozemo tamo...kad sam objasnila da ima bolove, preporucio je da mu dam brufen za decu (u sirupu) i rekao da mu damo najmanju propisanu dozu u uputstvu. Ali, meni je to nesto cudno, cini mi se da sam procitala da macke ne smeju da koriste brufen i sada me to brine, pa sam htela da pitam pre nego sto to i uradim. Drugu opciju koju je ponudio je diklofenak, ali me to jos vise plasi, a i vet je vise za prvu opciju.
Isto tako, rekao je da mu dajem bisolvon, trecinu decije tablete i caj od belog sleza (oba su valjda za iskasljavanje).
Ne znam sta da radim, on stalno bolno mjauce, pa ako ne sme brufen, da li neko moze nesto drugo da preporuci (ali sa tacnim doziranjem). Molim vas, jako mi je hitno.
Inace, ne biste verovali kako se ovde sprovodi lecenje...uglavnom se daju "ljudski" lekovi, injekcije se daju oralno, na spric, ocekuje se da sami dozirate, po uputstvima datim preko telefona (ako imate srece da i to dobijete), a veterinar kada je tu, kada nije, nema dezurnog, iako postoji dezurni telefon...pakao za ljubitelje zivotinja.

Zaista sam pokusala da nadujem postoji li vec pitanje ili tema o epilepsiji kod pasa ali nisam uspela.
Nemojte mi zameriti, mozda sam i previdela.

Naime moj NLT je pre 3 dana imao prvi put visestruke napada.....bilo je uzasno. Pocelo je sa cviljenjem i nervoznim trcanjem pa preko gubitka koordinacije i napada. Na nesrecu mi nismo odmah prepoznali simptome.....posto smo cviljene povezali sa bolovima u stomaku (posto inace ume da ima problema sa zelucem). Kada je meni postalo jasno o cemu se radi...zvala sam veterinara.....oni su prvo posumnjali na napade izazvane trovanjem ali je ta teorija brzo odbacena jer je pas kasnije hteo normalno da jede itd. Posto je ponovo dobio napad...vratili su se i dali mu dve inekcije posle cega su napadi prestali. Takodje su nam preporucili terapiju bensedinima....cega se naravo mi i pridrzavamo (sada mu polako smanjujemo doze). Sa epilepsijom sam se pomirila ali me brini njegovo ponasanje posle svega toga....prvi dan je tiho rezao na ljude koje inace poznaje, sada je to prestalo ali je i dalje izrazito bezvoljan (inace je ziva vatra).....ne znam vise sta da misli....jeli to od lekova....jeli normalan tako dug period stabilizacije opsteg stanja posle napada....i jos milion pitanja.
Zato Vas molim da mi napisate sve sto znate o ovome ili ako neko ima iskustvo sa svoji psom da ga podeli sa mnom.
Jako sam zabrinuta...hvala Vam u napred.
P.S. Sve sto postoji na internetu sam uglavnom procitala ( a i van interneta)

Zaista sam pokusala da nadujem postoji li vec pitanje ili tema o epilepsiji kod pasa ali nisam uspela.
Nemojte mi zameriti, mozda sam i previdela.

Naime moj NLT je pre 3 dana imao prvi put visestruke napada.....bilo je uzasno. Pocelo je sa cviljenjem i nervoznim trcanjem pa preko gubitka koordinacije i napada. Na nesrecu mi nismo odmah prepoznali simptome.....posto smo cviljene povezali sa bolovima u stomaku (posto inace ume da ima problema sa zelucem). Kada je meni postalo jasno o cemu se radi...zvala sam veterinara.....oni su prvo posumnjali na napade izazvane trovanjem ali je ta teorija brzo odbacena jer je pas kasnije hteo normalno da jede itd. Posto je ponovo dobio napad...vratili su se i dali mu dve inekcije posle cega su napadi prestali. Takodje su nam preporucili terapiju bensedinima....cega se naravo mi i pridrzavamo (sada mu polako smanjujemo doze). Sa epilepsijom sam se pomirila ali me brini njegovo ponasanje posle svega toga....prvi dan je tiho rezao na ljude koje inace poznaje, sada je to prestalo ali je i dalje izrazito bezvoljan (inace je ziva vatra).....ne znam vise sta da misli....jeli to od lekova....jeli normalan tako dug period stabilizacije opsteg stanja posle napada....i jos milion pitanja.
Zato Vas molim da mi napisate sve sto znate o ovome ili ako neko ima iskustvo sa svoji psom da ga podeli sa mnom.
Jako sam zabrinuta...hvala Vam u napred.
P.S. Sve sto postoji na internetu sam uglavnom procitala ( a i van interneta)

Škotska terijerka moje nekadašnje komšinice je imala epilepsiju i mogu da napišem samo ono što sam tom prilikom saznala. Za početak, postoje rase koje su sklone epilepsiji i one koje nisu. Ne znam u koju od te dve grupe spada NLT ali ako epilepsija nije česta kod njih, možda bi trebalo da razmisliš o nekoj dijagnostičkoj metodi tipa magnetne rezonance ili nečega sličnog čime bi se eventualno utvrdio uzrok pa da se razmisli o daljem lečenju. Kod Agate, pomenute škotske terijerke je uzrok bio benigni tumor koji je nastao od udarca u glavu kad su njenoj vlasnici pljačkali stan. Agata je kao terapiju dobijala Fenobarbiton, u tačnim vremenskim razmacima i on je koliko-toliko držao bolest pod kontrolom a kad postane nedovoljno, dozu su joj vrlo oprezno pojačavali. Bilo kakav stres, naročito buka je mogao da inicira novi napad. I da, normalno je da još nekih manje-više pola sata posle napada pas bude dezorijentisan i nesvestan svojih postupaka, recimo Agata je redovno piškila ili kakila posle toga. Nažalost, njena vlasnica nije tad bila u mogućnosti da priušti neku ozbiljniju dijagnostičku metodu, pa ni terapiju koja bi uklonila uzrok, sve što je mogla je da na kraju plati obdukciju prilikom koje su i utvrdili uzrok-tumor koji je po svojoj histološkoj prirodi bio benigni ali je bio na tako nezgodnom mestu da je pritiskao baš taj centar u mozgu. Ko zna, da je bilo novca, možda bi bila operisana i poživela još koju godinu. Ovako, dostigla je samo prosek svoje rase, 12 godina. Uspavana je na kraju, kad ni intravenske injekcije barbiturata nisu mogle više da zaustave napad.

Inače, u svakom gradu postoji apoteka u kojoj lekovi koji nisu dozvoljeni za slobodnu prodaju mogu da se kupe na veterinarski recept. Pretpostavljam da je to izvodljivo i u privatnim humanim apotekama u kojima supstance tipa barbiturata svakako ne bi smeli po zakonu da prodaju bez recepta. Ovo sam napisala da bih bar informacijom olakšala nabavku neophodne terapije.

Hvala ti puno......
Sto se lekova tice vet je rekao da cemo za sada ici samo sa bensedinima pa ukoliko bude potrebe (a nadam se da je neci biti) preci na fenobarbiton (ili kako se vec zove).
Sto se recepta tice......to je dobra informacija za sve koji nisu upuceni......veterinari zaista pisu recepte.
Meni je vet bas juce pisao recept za bensedin i bez problema sam ga kupila u apoteci.
I dalje vas molim ako imate bilo kakva iskustva sa ovim da ih podelite sa mnom.

P.S. Gde u Novom Sadu moze da se obavi MR za pse????

mislim da ne mozes nigde da obavis MR za pse. koliko ja znam u pitanju su veze i vezice, pa se to obavlja u klinikama za ljude. kosta boga i po (mislim oko 15.000). ako imas dobrog veterinara on ce moci da utvrdi da li je neki tumor ili nerv u pitanju, ili ima napade tek tako (posto kazes da si procitala sve sto si nasla, onda znas da moze da se desi da uzrok napadima nikada ne bude pronadjen niti objasnjen).

moja mina je dobila prvi napad u februaru, tada je imala 6 i po godina. napade dobija nepravilno, cas na mesec, cas na 3 meseca, cas na 3 nedelje. imala je 8 napada. poslednji je imala nocas.
dalje, minu leci veterinar, koga ja obozavam, od kako se rodila. posle prvog napada joj je vadio krv, i uradio te neke tumor testove. generalnim pregledom je zakljucio da nije neki nerv unisten, jer bi za sve ovo vreme imala jos neku posledicu. bensedine pije 2 dana posle napada, i ne vise.
za sada nije na terapiji, ali za nedelju dana dolazi da se dogovorimo sta cemo, da joj opet vadi krv i sl. pa ako bude trebalo da joj snimimo glavu. ali ne verujem.
ovoliko smo cekali na utvrdjivanje terapije da bismo videli koliko cesto ima napade, da bi dobila pravu teraiju, odnosno pravu meru. a nisu toliko cesti da mogu da joj naskode. ali u svakom slucaju uskoro krecemo sa tim. bice do kraja zivota na lekovima, ali sta je tu je. nisam zelela da joj vadim krv do sada, jer je ona posle toga toliko istraumirana da to nije normalno, a u svakom slucaju smo odlucili da sacekamo par napada, da nadjemo neko pravilo u ponavljanju, koga ocigledno nema.
ja nisam primetila da njeni nepadi imaju neki okidac, ali moze da bude stres ili sl, kao sto ti je vec receno.

pas ti je sada dezorjentisan i rezi i sl zbog bensedina. moja se ponasa kao ludak. bensedin je takav da ce umiriti nerve, da se napad ne ponovi (mada to nije garancija da napada ipak nece biti), ali moze tako da utice na psa, ili coveka, da ga uznemiri, dezorjentise i svasta jos. s tim sto je coveku jasno sta mu je, a pas bude samo zbunjen jadan. mina bude na bensedinu 2 dana najvise, tada je sva nenormalna, ali cim je skinem sa lekova u redu je u potpunosti.
i samo da znas, kada dobije napad, apetiti je lud! i zedj! dajte mu da pije i jede. i neposredno posle napada ga ne dirajte, dok vam sam ne pridje, moze da se desi da ujede, jer postoji sansa da je odmah posle napada, par minuta, toliko dezorjentisan da je prakticno slep i gluv i da ne zna ko je pored njega. ne dodirujte da neko vreme da ne odreaguje. moja se sva nakostresi i ako je pipnemo zarezi. ali to traje par minuta. posle je sva zbunjena, kao da ne zna gde je, onda jede, pa dobije bensedin, pa ima napade mazenja i lizanja koji su nepodnosljivi.
i dok je na bensedinu ni slucajno ga ne izvodite bez povodca, jer moze da se desi da nece da slusa u tom sludjenom stanju, pa da sprecite neku potencijalno losu situaciju.
znaci posle napada se brzo vrate u normalu, ali bensedin je taj koji ih tako sludjuje. kad ga skines sa istih videces da ce sve biti normalno. to naravno ako uzrok napada nije neki tumor koji ce psa trajno promenniti, ali to ces vec saznati. sve ovo ti pisem sa predpostavkom da je tvoj pas u principu zdrav, i da nije u pitanju neki veci problem na mozgu.
doduse znam za pse koji su imali napade bez utvrdjenog razloga, sve vise i vise, pa do toga da je dolazilo do vise napada dnevno, svakog dana. na kraju psu otkazu funkcije, pa slogovi, pa svasta. takav pas ili ugine jer propadnu organi, ili ga vlasnici uspavaju.

posto nemas na netu puno o epilepsiji kod pasa, procitaj o epilepsiji kod ljudi. u principu je sve isto. posledice i slicno.

srecno, i nadam se da ce ti pas biti ok. to sto je imao jedan napad, ne znaci da ce ih imati jos. mozda mu je ovo jedini u zivotu. nadam se da je tako!

Poslednja izmena:

Back