mislim da ne mozes nigde da obavis MR za pse. koliko ja znam u pitanju su veze i vezice, pa se to obavlja u klinikama za ljude. kosta boga i po (mislim oko 15.000). ako imas dobrog veterinara on ce moci da utvrdi da li je neki tumor ili nerv u pitanju, ili ima napade tek tako (posto kazes da si procitala sve sto si nasla, onda znas da moze da se desi da uzrok napadima nikada ne bude pronadjen niti objasnjen).
moja mina je dobila prvi napad u februaru, tada je imala 6 i po godina. napade dobija nepravilno, cas na mesec, cas na 3 meseca, cas na 3 nedelje. imala je 8 napada. poslednji je imala nocas.
dalje, minu leci veterinar, koga ja obozavam, od kako se rodila. posle prvog napada joj je vadio krv, i uradio te neke tumor testove. generalnim pregledom je zakljucio da nije neki nerv unisten, jer bi za sve ovo vreme imala jos neku posledicu. bensedine pije 2 dana posle napada, i ne vise.
za sada nije na terapiji, ali za nedelju dana dolazi da se dogovorimo sta cemo, da joj opet vadi krv i sl. pa ako bude trebalo da joj snimimo glavu. ali ne verujem.
ovoliko smo cekali na utvrdjivanje terapije da bismo videli koliko cesto ima napade, da bi dobila pravu teraiju, odnosno pravu meru. a nisu toliko cesti da mogu da joj naskode. ali u svakom slucaju uskoro krecemo sa tim. bice do kraja zivota na lekovima, ali sta je tu je. nisam zelela da joj vadim krv do sada, jer je ona posle toga toliko istraumirana da to nije normalno, a u svakom slucaju smo odlucili da sacekamo par napada, da nadjemo neko pravilo u ponavljanju, koga ocigledno nema.
ja nisam primetila da njeni nepadi imaju neki okidac, ali moze da bude stres ili sl, kao sto ti je vec receno.
pas ti je sada dezorjentisan i rezi i sl zbog bensedina. moja se ponasa kao ludak. bensedin je takav da ce umiriti nerve, da se napad ne ponovi (mada to nije garancija da napada ipak nece biti), ali moze tako da utice na psa, ili coveka, da ga uznemiri, dezorjentise i svasta jos. s tim sto je coveku jasno sta mu je, a pas bude samo zbunjen jadan. mina bude na bensedinu 2 dana najvise, tada je sva nenormalna, ali cim je skinem sa lekova u redu je u potpunosti.
i samo da znas, kada dobije napad, apetiti je lud! i zedj! dajte mu da pije i jede. i neposredno posle napada ga ne dirajte, dok vam sam ne pridje, moze da se desi da ujede, jer postoji sansa da je odmah posle napada, par minuta, toliko dezorjentisan da je prakticno slep i gluv i da ne zna ko je pored njega. ne dodirujte da neko vreme da ne odreaguje. moja se sva nakostresi i ako je pipnemo zarezi. ali to traje par minuta. posle je sva zbunjena, kao da ne zna gde je, onda jede, pa dobije bensedin, pa ima napade mazenja i lizanja koji su nepodnosljivi.
i dok je na bensedinu ni slucajno ga ne izvodite bez povodca, jer moze da se desi da nece da slusa u tom sludjenom stanju, pa da sprecite neku potencijalno losu situaciju.
znaci posle napada se brzo vrate u normalu, ali bensedin je taj koji ih tako sludjuje. kad ga skines sa istih videces da ce sve biti normalno. to naravno ako uzrok napada nije neki tumor koji ce psa trajno promenniti, ali to ces vec saznati. sve ovo ti pisem sa predpostavkom da je tvoj pas u principu zdrav, i da nije u pitanju neki veci problem na mozgu.
doduse znam za pse koji su imali napade bez utvrdjenog razloga, sve vise i vise, pa do toga da je dolazilo do vise napada dnevno, svakog dana. na kraju psu otkazu funkcije, pa slogovi, pa svasta. takav pas ili ugine jer propadnu organi, ili ga vlasnici uspavaju.
posto nemas na netu puno o epilepsiji kod pasa, procitaj o epilepsiji kod ljudi. u principu je sve isto. posledice i slicno.
srecno, i nadam se da ce ti pas biti ok. to sto je imao jedan napad, ne znaci da ce ih imati jos. mozda mu je ovo jedini u zivotu. nadam se da je tako!