Pitajte u vezi zdravlja

Laki, pitaj veta za dexametazon-neomicin kapi za usi&oci, smeju li i mace da se tretiraju. Ja sam jednom Gizmu izlecila usnu infekciju a po jednom Corici i Dzekiju ocnu. Tu imas i simptomatsku i kauzalnu terapiju u jednim kapima. I ponovo, probaj da mu pre terapije isperes oko fizioloskim rastvorom, lek ce bolje delovati na cistijoj povrsini.

hvala mili,ali ne znam koliko obroka da joj dajem,ako joj granule stoje non-stop,koliko jos obroka kuvane hrane i hrane iz konzerve da ima?strah me je da ne preteram,jer mnoogo voli da jede?

ne verujem da mozes da preteras. imam mache staro 3,5 meseca i granulice (royal canin za persijske macice) su mu stalno dostupne, uz to obavezno i sveza voda. hranu iz konzerve mu dajem 3 puta dnevno. izgleda mi ok, prati svoju macu, lako cete se uklopiti.:)

Laki, pitaj veta za dexametazon-neomicin kapi za usi&oci, smeju li i mace da se tretiraju. Ja sam jednom Gizmu izlecila usnu infekciju a po jednom Corici i Dzekiju ocnu. Tu imas i simptomatsku i kauzalnu terapiju u jednim kapima. I ponovo, probaj da mu pre terapije isperes oko fizioloskim rastvorom, lek ce bolje delovati na cistijoj povrsini.

hvala ti. reci mi mogu li te kapi da kupim u redovnim apotekama pa da mu dajem u slucaju da sutra ne nadjem veterinara?

hvala ti. reci mi mogu li te kapi da kupim u redovnim apotekama pa da mu dajem u slucaju da sutra ne nadjem veterinara?

Trebalo bi da imas te kapi i u obicnim apotekama mada ne znam kakvo je stanje kod vas sa tim.Uglavnom da imaju i antibiotik i neki kortiko preparat u sebi.
Ako je udarac bio u pitanju vidi da li ima otoka na mekom tkivu koje je u okolini ili eventualno popucalih kapilara koji su tebi vidljivi?

Ne znam kako da stavim avatar. A sto se tice kapi, ima ih u humanim apotekama. Ne znam kako sad to funkcionise, da li bi ih neko prodao bez recepta a ako ne, imas preko puta sajma drzavnu apoteku u kojoj mzes da kupis lekove na veterinarski recept, tu sam jednoj nekadasnjoj komsinici uzimala Fenobarbiton za njenu epilepticnu kujicu.

Mimi's mom, zivim na Malti, ovde ide malo teze sa slobodnom kupovinom lekova. poneke (ukljucujuci antibiotike) je nemoguce kupiti bez lekarskog recepta, ipak cu probati sutra, danas je sve zatvoreno.
Ovako, mi smo sinoc bili kod drugog veterinara, sad imamo i upalu oka, koristeci prethodno dobijenu mast stanje se samo pogorsalo. Dobio je inekciju (opet!!), na moje pitanje sta mu daje rekao je samo "something anti-inflammatory" i opet kremu. rekla sam da bih radije kapi i dobila opsirno objasnjenje kako kreme imaju bolje i dugotrajnije dejstvo. :confused: Dobili smo Cavasan kremu i na moj uzas tek kod kuce sam procitala sastojke; chloramphenicol 20 mg (!!!!!!!!!) i vitamin A. Uzasno sam ljuta na sebe sto to jos tamo nisam proverila i sto nam je opet dao kremu iako sam ponela prethodnu i pokazala mu je! Ova se razlikuje od prosle jedino po boji (zuta je) i gustini (prilicno redja od prethodne). Treba da mu je stavljam u oko 4 puta na dan sledecih nedelju dana, a Henry-ju je to nocna mora. Nas dvoje radimo oko njega i izgrebani smo i izgizeni do krvi.
Veterinar mu je detaljno pregledao oko i ne veruje da je ovaj problem uzrokovan niti sudarom niti ogrebotinom od drugog macka. Nema popucalih kapilara,ali mu je unutrasnjost oka prilicno natecena. Povremeno ga otvara skoro pa 2/3, a ponekad samo 1/3.
Sad se nerviram, i ne znam sta da radim sem da se nadam da ce ova krema doneti neke promene na bolje ili da sutra krenem po apotekama i potrazim kapi koje ste mi preporucili, a to su dexametazon-neomicin i sl?
Poveli smo i malog persijanera, napredujemo sa lecenjem gljivica, ali i dalje karantin dok ne popije sve tablete, tad kontrola pa cemo videti. :-?

Kakvo crno antiinflamatorno?! Opasce mu imunitet od tolikih kortizonskih injekcija! Kapi koje sam spominjala sadrze kortizonski preparat- dexametazon i antibiotik sirokog spektra-neomicin. (Ovo drugo mozda ipak nije najpametnije iz dva razloga-Henri pokusava da oslobodi Denija koji/koja ima gljivicnu infekciju, a drugo je antibiogram koji bi ipak trebalo uraditi.) Mozda bi trebalo da odete kod prvog ili treceg veta sa argumentima i zatrazite odgovarajuci tretman. Malta je deo EU? Ne bi trebalo da prepisuju antibiotike tek tako! Drago mi je sto je maloj maci sve bolje. Bar neka lepa vest.

Kakvo crno antiinflamatorno?! Opasce mu imunitet od tolikih kortizonskih injekcija! Kapi koje sam spominjala sadrze kortizonski preparat- dexametazon i antibiotik sirokog spektra-neomicin. (Ovo drugo mozda ipak nije najpametnije iz dva razloga-Henri pokusava da oslobodi Denija koji/koja ima gljivicnu infekciju, a drugo je antibiogram koji bi ipak trebalo uraditi.) Mozda bi trebalo da odete kod prvog ili treceg veta sa argumentima i zatrazite odgovarajuci tretman. Malta je deo EU? Ne bi trebalo da prepisuju antibiotike tek tako! Drago mi je sto je maloj maci sve bolje. Bar neka lepa vest.

Ma ja mislim da je to njima najlakse, kad ne znaju gde je problem krknu inekciju i gotovo. jeste, Malta je u EU ali ponekad imam osecaj da jos uvek zive u kamenom dobu. citam ovde sta pisu nasi veterinari pa mi malteski izgledaju kao kasapini. treba da ih molim za analize krvi ili da promene terapiju. uzasno sam iznervirana i razocarana. moze li ovo da ima neke veze sa leukemijom? opet sam pocela da brinem oko toga iako je veterinarka prosli put rekla da to sigurno nema i da analize krvi nisu potrebne.

p.s. zagradila sam vrata od Danny-jeve sobe susilicom za ves :), sad Henry ne moze da ih otvori.

Mnogo vam hvala sto me citate i razumete.

Ni ovdasnji veterinari uglavnom nisu nista bolji,ovi nasi sa foruma su izuzeci koji potvrdjuju pravilo-NAZALOST! Henriju bi stvarno trebalo uzeti bris iz tog upaljenog oka i ustanoviti uzrocnika i sta na njega deluje mada bi dosadasnja terapija mogla vrlo lako da utice na rezultate. Hloramfenikol izgleda ne deluje. A sto se tice morskih kapi (ili bilo koje druge forme slane vodice), treba malo kapnuti u spoljasnji ugao oka-onaj blize uvetu i pazljivo obrisati komadicem vate ili gaze i to ponavljati sve dok se ne odstrane krmelji isl. pa tek onda produziti terapiju.

Mimi's mom, zivim na Malti, ovde ide malo teze sa slobodnom kupovinom lekova. poneke (ukljucujuci antibiotike) je nemoguce kupiti bez lekarskog recepta, ipak cu probati sutra, danas je sve zatvoreno.
Ovako, mi smo sinoc bili kod drugog veterinara, sad imamo i upalu oka, koristeci prethodno dobijenu mast stanje se samo pogorsalo. Dobio je inekciju (opet!!), na moje pitanje sta mu daje rekao je samo "something anti-inflammatory" i opet kremu. rekla sam da bih radije kapi i dobila opsirno objasnjenje kako kreme imaju bolje i dugotrajnije dejstvo. :confused: Dobili smo Cavasan kremu i na moj uzas tek kod kuce sam procitala sastojke; chloramphenicol 20 mg (!!!!!!!!!) i vitamin A. Uzasno sam ljuta na sebe sto to jos tamo nisam proverila i sto nam je opet dao kremu iako sam ponela prethodnu i pokazala mu je! Ova se razlikuje od prosle jedino po boji (zuta je) i gustini (prilicno redja od prethodne). Treba da mu je stavljam u oko 4 puta na dan sledecih nedelju dana, a Henry-ju je to nocna mora. Nas dvoje radimo oko njega i izgrebani smo i izgizeni do krvi.
Veterinar mu je detaljno pregledao oko i ne veruje da je ovaj problem uzrokovan niti sudarom niti ogrebotinom od drugog macka. Nema popucalih kapilara,ali mu je unutrasnjost oka prilicno natecena. Povremeno ga otvara skoro pa 2/3, a ponekad samo 1/3.
Sad se nerviram, i ne znam sta da radim sem da se nadam da ce ova krema doneti neke promene na bolje ili da sutra krenem po apotekama i potrazim kapi koje ste mi preporucili, a to su dexametazon-neomicin i sl?
Poveli smo i malog persijanera, napredujemo sa lecenjem gljivica, ali i dalje karantin dok ne popije sve tablete, tad kontrola pa cemo videti. :-?

ne znam sta bih ti sad pametno napisao.Ja sam ti rekao svoje misljenje o tome koje je uglavnom bazirano na iskustvu (koje i nije bas tako dugacko).
sto se tice tih kortiko preparata oni su uek mac sa dve ostrice ali moram da priznam da nekad dobro odrade posao.
drzim ti palceve i sumnjam da ces tako lako naci kapi jer to je moguce samo u zemlji Srbiji gde ljudi sami lece sebe i svoje ljubimce.
pozdrav

ne znam sta bih ti sad pametno napisao.Ja sam ti rekao svoje misljenje o tome koje je uglavnom bazirano na iskustvu (koje i nije bas tako dugacko).
sto se tice tih kortiko preparata oni su uek mac sa dve ostrice ali moram da priznam da nekad dobro odrade posao.
drzim ti palceve i sumnjam da ces tako lako naci kapi jer to je moguce samo u zemlji Srbiji gde ljudi sami lece sebe i svoje ljubimce.
pozdrav

ja nikako ne zelim sama da ga lecim, ali se uz ova dva veterinara i dalje osecam bespomocno. vise objasnjenja i bolje savete dobijam od tebe iako moje macke nikad nisi video. nista, sad stavljamo ovu novu kremicu, a sutra cu do apoteke, mozda ih i ubedim da mi nesto prodaju..ili cu da trazim treceg veterinara...ili da davim prethodna dva ponovo..ne znam.

tara623 nismo u Bg, zivim na Malti. ipak ti mnogo hvala.
Rekla bih da je okica malo bolje danas, iako je Henry jos uvek prilicno bezvoljan i puno spava. Tesi me jedino sto jede i trazi hranu. Oko je malo manje nateceno i crveno, ipak je jos poluzatvoreno.
Bila sam u apoteci i uspela da izmolim apotekarku za kapi posle puno objasnjavanja i uveravanja da svakako ne bih da se igram sa svojim ocima i budem sama svoj doktor a nisam srecna da se igram doktora ni sa Henry-jevim zdravljem. objasnila sam joj celu situaciju, sta sam mu do sad davala i da nije pomoglo, pa smo teskom mukom dobili Garasone (kapi za oci i usi); 1ml contains; Gentamicine sulfate equivalent to 3 mg gentamicine and betamethasone sodium phosphate equivalent to 1mg betamethasone.
Nije htela da mi da nista sa sterioidima.
Planiram danas da nastavim sa ovom kremicom pa ako se stvarno uverim da mu je bolje nista ne menjam, a ako ne pocela bih sa ovim kapima (ako mislite da su ok),samo ne znam koliko kapi i koliko cesto da ih koristimo? u upustvu pise da je uobicajena doza za ljude 1 do 2 kapi 3 ili 4 puta dnevno, a u slucaju ekstremnih upala 1 do 2 kapi svakih sat ili dva.

moja ženka se 2003 oštenila i svremena na vreme njoj iz dojki curi mleko ali nije skotna....jer to neki poremećaj jer treba da je vodim kod veterinara.....molim vas pomozite.....

Moguce da ima lazne trudnoce. Ako primetis da se usput i cudno ponasa (agresivnija je nego obicno, prenosi igracke na svoje mesto za spavanje...), to je skoro definitivno to i jedina adekvatna terapija je sterilizacija posto kod mesojeda hormonska terapija cesto moze da dovede do nastanka tumora. Imas puno napisanog na tu temu. A moze i da se desi da je nesto ozbiljnije, mad se nadam da nije. Ne secam se koliko je kuca stara, pretpostavljam da ima oko 7-8 godina. To su vec neke ozbiljnije godina za veceg psa, mozda bi ipak trebalo veterinar da pogleda da nisu u pitanju neke tumorozne promene i da se to (ako jesu) sanira na vreme. Jos jednom, pogledaj u temi 'sterilizacija'.

moja sijamka ima 11 god,ali nikako nisam uspeo da joj nadjem macora. da li je pametno sada da se pari s obzirom na godine ?

Nikako! Mace dugo zive, neke cak i preko 20 godina ali im je prosek 15-16 u dobrim uslovima a, kao i kod zena, u odredjenim godinama svaka trudnoca pocinje da predstavlja potencijalni rizik. Mislim, postoji i sansa da bi sve proslo kako treba ali na tebi je da razmislis o svim prednostima i, jos vaznije, o rizicima po njeno zdravlje i zdravlje macica.

tara623 nismo u Bg, zivim na Malti. ipak ti mnogo hvala.
Rekla bih da je okica malo bolje danas, iako je Henry jos uvek prilicno bezvoljan i puno spava. Tesi me jedino sto jede i trazi hranu. Oko je malo manje nateceno i crveno, ipak je jos poluzatvoreno.
Bila sam u apoteci i uspela da izmolim apotekarku za kapi posle puno objasnjavanja i uveravanja da svakako ne bih da se igram sa svojim ocima i budem sama svoj doktor a nisam srecna da se igram doktora ni sa Henry-jevim zdravljem. objasnila sam joj celu situaciju, sta sam mu do sad davala i da nije pomoglo, pa smo teskom mukom dobili Garasone (kapi za oci i usi); 1ml contains; Gentamicine sulfate equivalent to 3 mg gentamicine and betamethasone sodium phosphate equivalent to 1mg betamethasone.
Nije htela da mi da nista sa sterioidima.
Planiram danas da nastavim sa ovom kremicom pa ako se stvarno uverim da mu je bolje nista ne menjam, a ako ne pocela bih sa ovim kapima (ako mislite da su ok),samo ne znam koliko kapi i koliko cesto da ih koristimo? u upustvu pise da je uobicajena doza za ljude 1 do 2 kapi 3 ili 4 puta dnevno, a u slucaju ekstremnih upala 1 do 2 kapi svakih sat ili dva.

Kapi koje si kupila su OK i mogu da se koriste kod macaka a betametason je ekvivalent dexametasonu tako da i te kapi sadrze kortikosteroidni preparat.Doza je ista samo ne smeju da se stavljaju duze od 7 dana(1-2 kapi u spoljni ugao oka 3-4 X na dan)
Budi strpljiva pa cemo videti sta se desava.
Pozdrav

Back