Pitajte u vezi zdravlja

Prvi put se javljam, imam mali problem, ali mi je veoma neprijatan. Imam rota starog 3 godine, pravo luce, maza, milica jednom recju. Ima nezgodnu naviku da se povremeno pobije sa drugim muzjacima, ali samo velikima i samo kada ga napadnu, inace je veoma poslusan. Problem je u tome sto veoma cesto kada se igra sa zenkama ili manjim muzjacima pridje njihovim gazdama i jednostavno ih onjusi i zapiski! Prvi put kad je to uradio bili smo u soku, sad ne znamo kako da reagujemo. Pomozite, malo nam je neprijatno

Najdraži veterinaru, upomoć!
Prekjuče sam tretirala mačka Neostomosanom, a posle je izlazio napolje. Ujutru, kad se vratio, čudno je hodao, nekako cupka i sudara se sa stvarima, kao da ne kontroliše baš najbolje zadnje noge, može da skoči ali izbegava, i neprekidno trza uvetom. Pomislila sam da se olizao i otrovao, ali su mi rekli da su to pre simptomi udarca nego trovanja. Detaljno sam ga prepipala, ne reaguje ni na šta kao da ga boli, prede.
Jutros se isto ponaša. Star je 4,5 godine, 6,5kg (ali nije debeo). Nije vakcinisan. Manje je jeo nego obično.
E, sad, pitanje:
Jel može mačka da ima štenećak? Dal taj Neostomosan deluje parališuće (malo sam jaču koncentraciju napravila)? Ili da ga vodim na rendgen, al kakve to veze ima sa tikom ušiju? Ili je nešto drugo? Jel da da će da prođe???
Unapred hvala, hvala, hvala...

moje misljenje je takodje da ovde nemamo znake trovanja, vec da je u pitanju posledica neces sasvim desetog.
Mozda ne bi bilo losa da macku par dana zadrzis u kuci bez "prava" na skitnju, kako bi sa sigurnoscu ispratila simptome. Moguce je da je dobio tup udarac u glavu, ili da je pao sa neke visine (pogledaj zubalo, macke padaju na noge i cesto im zbog inercije stradaju prednji zubi)
Nije bas dobro tretirati macke neostomostanom (narocito ne u jacoj koncentraciji) jer one se lizu !!! sad sta je tu je, mislim da bi trebalo da iskontrolises stolicu mokracu i apetit, jer ako vec ides kod veterinara, bilo bi dobro da znas makar nesto od parametara koji ce mu reci vise o stanju macke. Napisi mi da li pokazuje zelju za hranom i vodom? Da li trazi da ide napolje? Napravi probu vida, postavi neke predmete i probaj da ga namamis na neku hranu..kazes da se sudara sa stvarima...
nemam mnogo informacija, bilo bi dobro da ga neko pogleda.

stenecak - NE!

Imam jos jedno pitanje. Lutalica o kojoj se brinem izgleda ima neku bolest. Proredila mu se dlaka oko jednog oka... Evo slikala sam ga, pa ako mozete da mi kazete sta je to i da li se prenosi sa zivotinje na zivotinju? Jel bi pomoglo da ga mazem Flogocidom?

meni ovo lici na lokalnu demodikozu.
skarifikat koze, baciti pod mikroskop i dati dijagnozu, ovako je nemoguce.

koliko je star pas? moglo bi da mi pomogne, makar odokativno, da li je pubertet u pitanju.
mislim da flogocid nece pomoci.

p.s. sad cu ti napisati post o pseudograviditetu, daj mi minut :)

Prvi put se javljam, imam mali problem, ali mi je veoma neprijatan. Imam rota starog 3 godine, pravo luce, maza, milica jednom recju. Ima nezgodnu naviku da se povremeno pobije sa drugim muzjacima, ali samo velikima i samo kada ga napadnu, inace je veoma poslusan. Problem je u tome sto veoma cesto kada se igra sa zenkama ili manjim muzjacima pridje njihovim gazdama i jednostavno ih onjusi i zapiski! Prvi put kad je to uradio bili smo u soku, sad ne znamo kako da reagujemo. Pomozite, malo nam je neprijatno

dominantan muzjak, ovo je pitanje za dresera a ne za veta :)
stvar vaspitanja, moram da ti kazem
mislim da je vreme da se malo setate na povodniku i obnovite znanje o lepom ponasanju!

pozdrav

p.s. meni su svi psi iz kraja zapisavali tockove od automobila, mislim da je u pitanju bila prevlast nad OMILJENOM DOKTORKOM hahaha sta ti mislis?

Da li mi mozete reci kako se manifestuje lazna trudnoca? Pudla ima 3 godine i u avgustu je imala teranje. Pre par dana pocela je svakodnevno da pokusava da mi jase nogu a kad je pustim da to uradi otrci na krevet i pocne da kopa. To traje oko 5 minuta sa sve cviljenjem i jaukanjem. Onda se ili smesti tu gde je kopala ili ode negde drugde. Ne znam da li to moze da znaci laznu trudnocu i ne znam da li treba da je pustam da me jase ili da joj branim? Hvala unapred

pseudograviditet ili lazna trudnoca je hormonski poremecaj koji se cesto javlja kod kerusa i ne zna se tacno da li je samo specificnost pasa medju ostalim sisarima u njihovoj reproduktivnoj semi odgovorna za tako cestu pojavu ovog poremecaja ili vec nesto drugo. Da te ne bih gusila mnogo dubokom analizom ove pojave (mogla bi da pisem do sutra o detaljima i hormonskoj regulaciji ove pojave) reci cu ti ono sto je za tebe dovoljno! da prepoznas !!!
Kao i prava trudnoca, i lazna traje oko dva meseca, i polako je ispracenna raznim promenama. U pocetku se javlja malo pojacana zedj, nekada apertit malo oslabi ali sve do kraja prvog meseca kao da se nista nije desilo. A onda pocinju problemi. Pas menja cud i ponasa se drugacije, svaki na svoj nacin, neke keruse se kriju, neke se vise maze, neke skupljaju papuce po kuci u zamenu za stence...ja znam jednu koja je tada spavala samo u kadi!
Pored promena u ponasanju, nekada se uvecava abdomen tako da pas zaista izgleda kao gravidan, materica je cesto promenjena ali to vec ne mozes da vidis (ovde je kljuc u opasnostima koje ovaj poremecaj nosi) i naravno na kraju vrlo cesto, mada ne uvek, grudi se nalivaju mlekom i ona je spremna za porodjaj.
Ako ste nekada videli porodjaj keruse znacete da ona svoje gnezdo kopa i zatrpava, tako i u laznoj trudnoci, ona kopanjem pokazuje da je "doslo vreme".
Sve to moze da se zanemari, psa samo treba sto vise setati i angazovati...osim u slucaju nalivanja mlekom...tada postoji opasnost da se dojke upale zbog zastoja mleka kao podloge za razvpoj bakterija koje mogu znacajno da zakomplikuju stvar. Tada preporucujem zasusenje. To se moze raditi i hormonskim preparatima postoje tablete za to (ne znam da li ih ima na nasem trzistu) ili jednostavno GLADOVANJEM! Sto manje vode i hrane u trajanju od 24 - 48 sati uz ozbiljne setnje, u najvecem broju slucajeva pomaze.
Nekada je neophodno da se stave obloge (babski recept - kupusov list) moj recepr - povidon jos ili mesavina alkohola i vode.
Ako se slucajno razvije mastitis (dojka je crvena topla bolna ODMAH U KLINIKU!!!!
To vec mora da se leci!
Inace sam hormonski disbalans takodje moze da se leci hormonima ali to se nigde u svetu ne preporucuje, prosto pravis dalji poremecaj!
Nadam se da sam uspela malo da ti pojasnim

znaci ako je pudla u avgustu imala teranje...sad se poradja, mleko je verovatno ves stiglo, samo nije tu kraj...prati svakodnevno dojke i ponasanje!

Hvala aom_nut. Pas je po mojoj proceni veoma mlad, mislim da nema ni godinu dana ili je tu negde.

Jel moze odgovor i za laznu trudnocu? Hvala:-)

Look...u tom uzrastu se najcesce i javlja lokalizovana demodikoza kao posledica oslabljenog imuniteta, pubertet, promena zuba i slicno.
pojacati vitemine, pratiti da li se siri i da li ima i na drugim mestima i ako bude problema javi se da resavamo ozbiljnije.
ne brini ne prelazi na ljudE!

Hvala, dojke su joj za sad u redu. A inace setamo tj trcimo bar sat vremena dnevno:-)

Sto se tice ove lutalice, ako ima demodikozu kako da ga lecim? Znam da to ume da bude teska bolest:-( Koliko kosta mikroskopski nalaz otprilike? Sad sam gledala slike demodikoze i lici:-( Kakve veze ima starost psa?

Look, ne bi bilo lose da dobije par udarnih doza vitamina na iglu, ako ti nije skupo, prosetaj do svog veterinara, zamoli da pogleda. Ne znam da li svi rade skarifikat na demodex, i iskreno ne znam sada cenu (ako ti kazem cenu u swedi odsecice ti se noge :))
Ne brini za svog psa, ako je zdrava ne bi trebalo da bude problema (znas da skoro 70% pasa nosi ovog sugarca na kozi?)

Ako pocne da se siri, obavezno je kupanje (natapanje lokano promenjenog mesta) rastvorom tak-tika...za to ti je vec potreban veterinar. Ne mozes sama!(da prepise, da rastvor i pokaze kako se to radi!)

moje misljenje je takodje da ovde nemamo znake trovanja, vec da je u pitanju posledica neces sasvim desetog.
Mozda ne bi bilo losa da macku par dana zadrzis u kuci bez "prava" na skitnju, kako bi sa sigurnoscu ispratila simptome. Moguce je da je dobio tup udarac u glavu, ili da je pao sa neke visine (pogledaj zubalo, macke padaju na noge i cesto im zbog inercije stradaju prednji zubi)
Nije bas dobro tretirati macke neostomostanom (narocito ne u jacoj koncentraciji) jer one se lizu !!! sad sta je tu je, mislim da bi trebalo da iskontrolises stolicu mokracu i apetit, jer ako vec ides kod veterinara, bilo bi dobro da znas makar nesto od parametara koji ce mu reci vise o stanju macke. Napisi mi da li pokazuje zelju za hranom i vodom? Da li trazi da ide napolje? Napravi probu vida, postavi neke predmete i probaj da ga namamis na neku hranu..kazes da se sudara sa stvarima...
nemam mnogo informacija, bilo bi dobro da ga neko pogleda.

stenecak - NE!

Hvala, izgleda da se „samo“ negde skršio, bolje mu je. Pojačala sam mu B kompleks, za svaki slučaj. Prestao je da maše uvetom, a zadnje noge i dalje malo čudno drži, ali je bolji nego prethodna dva dana. (Sudarao se isključivo zadnjim delom, nekako je zanosio zbog loše koordinacije zadnjih nogu). Jede, vidi, išao je napolje. Hvala još jednom, ja utripovala neku paralizu...
Inače, buve su sasvim dobro podnele neostomosan.

Ne znam koliko meni mozes pomoci s obzirom da se radi o morskom prasetu....ali, moram da pokusam, jer sam uzasno zabrinuta....povredila sam mu sapu vratima....sapa je natekla, porumenela...ne znam koliko to moze biti ozbiljno, a ne znam ni ima li svrhe voditi ga kod veterinara, jer obicno ne shvataju previse ozbiljno sitne i 'beskorisne' zivotinje....u svakom slucaju, nadam se da mi mozes barem reci koliko situacija moze biti ozbiljna, i da li mu veterinar uopste moze pomoci, s obzirom da se radi o unutrasnjoj povredi sape....

tesko da ce bilo koja intervecija ovde moci da se uradi, cak i snimak nije neophodan, jer on ne leci,vec samo moze da pomogne da se konstatuje kolika je steta.
ovde samo mirovanje dolazi u obzir, moli boga da su u pitanju samo nagnjecenja (otok ce se verovatno povuci) ali ako su neki ozbiljniji prelomi moze da se desi da pogresno srastanje izazove deformitet. Bilo bi dobro da mi kazes da li se uopste oslanja na tu sapicu, da li se sa vremenom ova boja menja, da li je vrh sape hladan ili vruc.
obrati paznju na podlogu kaveza u kojoj zivi, ako su resetke, stavi nesto sto ce mu olaksati kretanje...mozda karton ili peskir, makar samo jedno vreme.
i ne brini ako se umiri i ucuti, i to ce prestati kada prestanu bolovi!

bas mi je zao :(

Тешко да та фаза може да прође без грижења. Чула сам да постоји неки спреј у пет-шоповима којим се испрска намештај и тако одбија штене да га гризе. Такође, набави у пет-шопу неке као штапиће и разне играчке које штене сме да гризе у циљу да масира зубе. Иначе, куца ће мењати зубе и са 4 месеци старости, тако да и тада очекујеш да ће бити та фаза, после тога би требало да престане.

nisam mogla da nadjem odgovor na pitanje pa zato pitam ponovo.izvinjavam se.
imam papagaja tigricu,star je tri godine.u poslednjih godinu,godinu i po grize rep. pripitomljen je,prica,ne boji se ljudi,slobodno dolazi kod bilo koga.posvecuje mu se dosta vremena(mnogo vise nego meni npr :) ).razmisljala sam da mu kupim zenku ali se bojim da nesto ne bude ok. da li mozete da mi pomognete? i njemu naravno? hvala

grize rep gpodinu ipo dana???
do sada je trebalo da nadjes odgovor na to pitanje. moguce da je samo u pitanju dosada ili mozda neka mehanicka smetnaj(ako voli da stoji na nekom odredjenom mestu u kavezu ili kuci kada su mu pera na repu savijena ili pritisnuta, da se provlaci ispod resetke i povredjuje kozu pod perjem) tesko je zaista reci nesto vise o tome...mogu biti i paraziti, ali je to veoma retko kod kucnih ptica
mislim da pticu odvedes kod veterinara...da li grizenjem povredjuje kozu, da li su pera na tom mestu ocerupana?da li ima u hrani sve sto mu treba od vitamina?
mnogo pitanja....
zenku mozes da nabavis, ne vidim razlog za zabrinutost, u prirodi je svakog zivog bica da se reproduktivno izrazi :)

Ofak...imam morsko prasence i jako sam zabrinuta...pomalo je histerichan kad ne dobije da jede pa stalno grize kawez...Stworile su mu se neke ranice oko usta,medjutim uprkos tome,on i dalje grize kawez... Shta mogu da uchinim powodom toga? Jel mogu te ranice nekako da se leche?!

Back