Da li mi mozete reci kako se manifestuje lazna trudnoca? Pudla ima 3 godine i u avgustu je imala teranje. Pre par dana pocela je svakodnevno da pokusava da mi jase nogu a kad je pustim da to uradi otrci na krevet i pocne da kopa. To traje oko 5 minuta sa sve cviljenjem i jaukanjem. Onda se ili smesti tu gde je kopala ili ode negde drugde. Ne znam da li to moze da znaci laznu trudnocu i ne znam da li treba da je pustam da me jase ili da joj branim? Hvala unapred
pseudograviditet ili lazna trudnoca je hormonski poremecaj koji se cesto javlja kod kerusa i ne zna se tacno da li je samo specificnost pasa medju ostalim sisarima u njihovoj reproduktivnoj semi odgovorna za tako cestu pojavu ovog poremecaja ili vec nesto drugo. Da te ne bih gusila mnogo dubokom analizom ove pojave (mogla bi da pisem do sutra o detaljima i hormonskoj regulaciji ove pojave) reci cu ti ono sto je za tebe dovoljno! da prepoznas !!!
Kao i prava trudnoca, i lazna traje oko dva meseca, i polako je ispracenna raznim promenama. U pocetku se javlja malo pojacana zedj, nekada apertit malo oslabi ali sve do kraja prvog meseca kao da se nista nije desilo. A onda pocinju problemi. Pas menja cud i ponasa se drugacije, svaki na svoj nacin, neke keruse se kriju, neke se vise maze, neke skupljaju papuce po kuci u zamenu za stence...ja znam jednu koja je tada spavala samo u kadi!
Pored promena u ponasanju, nekada se uvecava abdomen tako da pas zaista izgleda kao gravidan, materica je cesto promenjena ali to vec ne mozes da vidis (ovde je kljuc u opasnostima koje ovaj poremecaj nosi) i naravno na kraju vrlo cesto, mada ne uvek, grudi se nalivaju mlekom i ona je spremna za porodjaj.
Ako ste nekada videli porodjaj keruse znacete da ona svoje gnezdo kopa i zatrpava, tako i u laznoj trudnoci, ona kopanjem pokazuje da je "doslo vreme".
Sve to moze da se zanemari, psa samo treba sto vise setati i angazovati...osim u slucaju nalivanja mlekom...tada postoji opasnost da se dojke upale zbog zastoja mleka kao podloge za razvpoj bakterija koje mogu znacajno da zakomplikuju stvar. Tada preporucujem zasusenje. To se moze raditi i hormonskim preparatima postoje tablete za to (ne znam da li ih ima na nasem trzistu) ili jednostavno GLADOVANJEM! Sto manje vode i hrane u trajanju od 24 - 48 sati uz ozbiljne setnje, u najvecem broju slucajeva pomaze.
Nekada je neophodno da se stave obloge (babski recept - kupusov list) moj recepr - povidon jos ili mesavina alkohola i vode.
Ako se slucajno razvije mastitis (dojka je crvena topla bolna ODMAH U KLINIKU!!!!
To vec mora da se leci!
Inace sam hormonski disbalans takodje moze da se leci hormonima ali to se nigde u svetu ne preporucuje, prosto pravis dalji poremecaj!
Nadam se da sam uspela malo da ti pojasnim
znaci ako je pudla u avgustu imala teranje...sad se poradja, mleko je verovatno ves stiglo, samo nije tu kraj...prati svakodnevno dojke i ponasanje!