Pitajte u vezi zdravlja

u tim godinama moguce su ozbiljne smetnja na srcu i bubrezima, kao i metabolicke bolesti poput secera.
Krajnje je neozbiljno krenuti sa terapijom (i to humanim preparatom koji se pije) kod tako starog psa bez nekih pretraga.
Obavezno uraditi analizu krvi. Biohemiju krvi mozes da uradis u mnogim laboratorijama u gradu, vazno je samo da vet izvadi krv. Obavezno kontrola secera, zatim urea i kreatinin....i jos nekoliko parametara preporucujem
albmini
atp
alfa amilaza
kad vec vadis krv uradi i enzime jetre (godine su)
neka ga vet poslusa, moguce je da je srce oslabilo...mada bi najbolje bilo uraditi Xray (Rendgen)
OVO JE VAZNO...NAPISI MI:

da li je pas muzjak ili zenka?
da li je sterilisan
ima li nekih promena koje uocavas (neke izrasline, ako je zenka narocito je vazno na dojkama)

ta zedj toliko pojacana moze da ukaze na zapaljenje materice kod zenke
ja ti sad samo nabacujem ideje o kojima treba razmisljati
ali nista mi nisi rekao!!!

U pitanju je muzijak,nije bio nikada do sada bolestan,sem pre par godina sto je imao izraslinu na vratu velicine teniske loptice koja je ubrzo pukla i sadrzaj iz nje je iscureo,koliko sam ja uspeo da vidim na telu nema nekih novih izraslina.Sto se tice same njegove ishrane bas vodim racuna o tome dobija kuvanu hranu u kojoj se ubacuje sve sto se tice vitamina.Od vakcina dobijao je samo one protiv besnila ali u zadnjih par godina nije ni nju.Inace zivim na selu pa je pomoc ovdasnjih veterinara bar sto se tice kucnih ljubimaca jednaka nuli.Ne znam da li ima neke veze ali pas je pre dva meseca ujeo moju majku jel je probala da ga razdvoji posto se potukao sa drugim mojim psom ne znam mozda sam uobrazio ali mi se cini da od toga dana pocinje ovo sa njim...Inace pas nije sterilisan.

Mogu samo da prokomentarisem da nikako nije bilo pametno to sto je tvoja majka pokusala da razdvoji dva psa koja su se potukla. Ubuduce ako budete dosli u slicnu situaciju gadjajte ih necim nikako ne prilazite jer je vrlo moguce da ce tad pas slucajno ujesti onog ko pokusava da ga spreci u "bitci". Da li je pas na lancu ili je pusten?

Pusten je.Od kako se to desilo nista se nije promenilo mozda se majka plasila njega malo u pocetku ali i dalje je kao pre spava u kuci ona ga hrani i td.Mada sam cuo po nekim pricama da pas kada ujede gazdu ugine nakon toga ja licno znam za nekoliko takvih slucaja mada ne dovodim nikako u vezu njegovo trenutno stanje sa celom pricom.

vilus:
Ako zivis u beogradu Vitoligan mozes naci u vet.apoteci "Amarovet" u ulici Milesevska,na uglu sa Sindjelicevom.

Zivim u Rumi, da idem do Beograda, daleko je, ali ako ima negde u Novom Sadu otisao bi, umereno je daleko a izgleda vredi traziti kad ga toliko hvalite :) U svakom slucaju gledacu da ga nekako nadjem, mozda preko nekog veterinara.

Burberry:
Pusten je.Od kako se to desilo nista se nije promenilo mozda se majka plasila njega malo u pocetku ali i dalje je kao pre spava u kuci ona ga hrani i td.Mada sam cuo po nekim pricama da pas kada ujede gazdu ugine nakon toga ja licno znam za nekoliko takvih slucaja mada ne dovodim nikako u vezu njegovo trenutno stanje sa celom pricom.

Prirodnom smrcu? :lol:
Ili zato sto ga gazda kokne? :shock:

Pozdrav svima.

Imam Nemackog Ovcara starog 3 meseca, takodje imam i tri pitanja :-)

Prvo: Nemachki ovcar bi trebao da ima duzhu dlaku na repu sto kod mog kercheta nije slucaj. Zanima me dali je njemu dlaka kratka zato sto je mali i dali ce ta dlaka narasti?

Drugo: Izasle su mu neke "bubuljice" po stomaku i veterinar kazhe da je to alergija, zanima me na chega bi mogao tako da reaguje? Da napomenem, jede neku Royal hranu za pse i jede kalcijum tablete koje u sebi imaju razne vitamine i minerale.

Trece: Evo jedne slike njegovog kolena. Mozete da primetite kako je ispupcheno. Sta chiniti?
http://img37.picoodle.com/img/img37/9/9/19/f_DSC00504m_ce3802d.png

Srdjane, hvala unapred

Shone, vidim da je Srdjan prevideo tvoje pitanje...sigurno je u zurbi preskocio nemoj mu zameriti
posao veterinara ponekad podrazumeva 24/7 on line...(ali u RL - real life)
pokusacu ja da ti odgovorim...a nadam se da ce i on dopuniti ponesto.
1. Duzina dlake kod Nemackih ovcara varira, i pre svega zavisi od nasledja (kakvi su mu roditelji, valjda si birao) i naravno...porasce jos..imas bebu, ne ocekuj da odmah bude sampion!
2. Bubuljice na kozi je tesko dijagnostikovati ovako virtualno, ali mozda nije bas alergija, moguce je da nezna bebeca koza reaguje i na mokracu ili kontakt sa travom zemljom prasinom (mali pas jos uvek ne dize nogu, i cesto taj deo stomaka bez dlake bude izlozen necistocama) Posavetuj se sa svojim Vetom da se koza cisti i premaze nekim preparatom da se malo smiri, ali ne panici...to je cesta pojava kod malih pasa.
3. Slika koju si poslao je nejasna. Posalji sliku stava tvog psa na kome se vide obe zadnje noge. Moguce je da ako jeu pitanju samo JEDNA strana, da je mali pas napravio neki nepozeljan pokret...ali meni ipak lici da je u pitanju pas koji raste (sada najvise) i kome treba samo AD3E i Kalcijum. Da li je veterinar opipao tu nogu, da li pas sepa. Rekla bih (a pitanje si postavio kao poslednje) da nista od svega toga nije slucaj...i rekla bih da je u pitanju samo juvenilni rahitis kroz koji prolaze sve bebe tog uzrasta...nemoj samo dozvoliti da zapustis njegovu potrebu za kalcijumom i AD3 vitaminom. Ne preteruj sa naporima, ne dozvoli da skace previse i ne zaboravi da pocinje uskoro da menja zube i da se potreba za kalcijumom umnogostrucava.
Na sledecoj kontroli zamoli veterinara da pogleda stavove zadnjih nogu!!! (to im je rasna slaba tacka)

Vec sam ja pricao sa Vetom u vezi ovih stvari, ovde trazim drugo misljenje :)

Bubuljice su adekvatno tretirane. Pas uzima kalcijum, razne vitamine i minerale kao i AD kapi, tu je pokriven. Veterinar takodje misli da je rahitis. Hvala

P.S. Svaki dodatni info je dobrodosao :)

Nasao sam neki VITOGAL(vitaminski dodatak sa selenom)
sadrzaj 1000g vitogala sadrzi:
- vitamina A............10 000 000 i.j.
- vitamina D3............1 250 000 i.j.
- vitamina E..................20 000 mg
- vitamina K3..................5 000 mg
- vitamina B1..................5 000 mg
- vitamina B2................10 000 mg
- vitamina B8..................2 500 mg
- vitamina B12.....................20 mg
- vitamina C..................25 500 mg
- nikotinamida...............74 390 mg
- kalcijum pantotenata...86 950 mg
- biotina..............................50 mg
- folne kiseline................1 000 mg
- selena..............................33 mg
- antioksidanata (BHT).....3 000 mg
- nosaca do....................1 000 g

Kako vam ovaj kompleks vitamina izgleda. Da li je to dobra zamena za VITOLIGAM ??

gnojni pecati na kozi znace zapaljinsku bakterijsku reakciju na kozi!
nacesce su takve infekcije takozvane SEKUNDARNE infekcije koze, koje nastaju ka posledica delovanja nekih bakterija na vec povredjenu ili ostecenu kozu! (zdrava koza je barijera za takve stvari)
dakle cesanjem, grizkanjem ili povredom, pas "otvori vrata" infekciji i na to se nasele citave familije bakterija (koje su stalno prisutne) i pocinju ozbiljni problemi.
Ali ono sto ovde radimo je OTKLANJANJE OSNOVNOG UZROKA svrabu. Da bi se utvrdilo zasto je pas poceo da se cese ili gricak...proverimo prvo parazite i alergije. Ja verijem da je tvoj veterinar utvrdio da ti pas nema buve i alergiju na buve i da je zato posumnjao da pas ima alergiju na hranu. Nije iskljucena i neka treca alergija (imala sam pacijenta koji je bio alergican na travu - TUGA!)
Dakle postupak je sledeci...uzeti bris sa promenjenih mesta, uraditi analizu i antibiogram (pronaci pravi lek za to) i dok se pas leci od sekundarne infekcije, traziti uzrok prvobitnim promenama na kozi.
moras znati da dermatologija cak i u humanoj medicini nema odgovore na sva pitanja, tako je i u veterinarskoj medicini.
potraga za alergijom na hranu se radi "diferencijalnom dijetom"...tri nedelje ukini nesto od hrane sto najcesce jede...
i izbaci domacu hranu (narocito je ne mesaj sa granulama!)

srdjane...sta mislis?

Moj pas je svojevremeno imao slicne simptome...resili smo problem "cedjenjem" paranalne zlezde, mada u tom slucaju psi obicno "vuku" guzu po zemlji....isto nam se jednom prilikom desilo da je neki klinci nahrane nekim keksom...uzroka je zilion, rekao bih...

Juce sam gledala jednu emisiju na TV-u gde se govorilo o uvecanju mlecnih zlezda.Ja imam psa maltezera starog godinu dana koja je pre tri nedelje imala prvo teranje koje je pre nekoliko dana zavrseno.U zadnjih nedelju dana primetila sam uvecanje pojedinih mlecnih zlezda koje su i malcice dobile plavicastu boju.Nisam primetila nikakvu promenu u ponasanju ili reakciju na dodir mlecnih zlezda.Mislila sam da je to propratna pojava teranja i da ce proci samo od sebe.U emisiji sam shvatila da to moze biti i ozbiljan problem pa me interesuje da li je potrebno da odmah posetimo veterinara ili sacekamo jos neko vreme.

Ovako to izgleda

DSC06285-1.jpg

Pseudograviditet (lazna trudnoca) je hormonski disbalans koji se povremeno (cak veoma cesto) javlja kod kerusa posle teranja. ovo nije bolest koju treba posebno leciti, ali moze da ima odredjene ozbiljne posledice i vazno je samo da razumes celo stanje!
Dakle pravi graviditet kod psa traje izmedju 56 i 72 dana (to su neke statistike....mi obicno kazemo oko 64 dana) u ovom perodu mlecne zlezde se pripremaju za laktaciju (dojenje) i nalivaju pred kraj trudnoce mlekom!
Kod lazne trudnoce ovaj se proces odvija na potpuno isti nacin jer je sve to regulisano hormonima (koji su kod psa u ovom slucaju malo pobrkali loncice)
Znaci obzirom da je proslo samo tri nedelje od teranja mozes da ocekujes da ce ovaj proces biti i izrazeniji u narednom periodu. Samo je veoma vazno da se spreci mastitis (zapaljenje mamarnih kompleksa -dojke) jer zbog nalivenog mleka moze doci do zastoja zapusenja i infekcije. Ako primetis da je neka dojka vruca crvena i bolna, apsolutno vodi psa kod veterinara.
Najbolji nacin za zasusivanje mleka (ako su se dojke nalile) je gladovanje (24 - 48 sati) intenzivne setnje, smanjiti i vodu po mogustvu i ponekad ako je potrebno obloge od mesavine alkohola i vode (pola - pola).
Postoje i druge stvari vezane za lazne trudnoce, moguce je da ce se ponavljati i sa sledecim teranjem, ali treba da znas da lecenje hormonima u svetu ne preporucuju.
Najcesce promene su psihicke prirode...pas menja cud i raspolozenje...okuplja i "doji" svoje igracke ili papuce po kuci, pravi gnjezdo, spava u kadi, manje jede (sto i nije lose) i malo se vise mazi!

Moj pas je pre od prilike nedelju dana doziveo nesrecu.
Napao ga je veliki pas i naneo mu je teze rane.
Ishli smo na ushivanje.Rane su vece ,i na svakoj ima od prilike po chetiri kopche.
U poslednje vreme ne mogu da ga smirim ,ne prestaje da se cheshe.
Bash malo pre je uspeo da otvori jednu ranu(mozda centimetar povrshine),iz koje je u istom trenutku istekao potok krvi.
Prepala sam se.
Mislim da toliko krvi mu nije isteklo posle one nezgode.

Otishao je do kupatila,i na plochicama sam videla da je krv svetla.
Na tom mestu nije imao otok.
Legao je na ledja i jedna odredjena kolichina mu je istekla,posle toga nije toliko krvario.
Da li je to mozda gnoj?
Pre nego shto sam ga ponovo previla,ispipala sam mesto oko rane,ali na svu srecu krv nije vishe tekla.

Moguce je da je u pitanju "dzep" ispunjen gnojnim iscedkom. (rane od zuba su duboke i male...odozgo brzo zarastu a unutra je defekt prisutan)
Nadam se da ja pas posle usivanja dobio neku terapiju, zastitni antibiotik. Ranu treba higijenski odrzavati, a svarb je normalna pojava...vec tri cetiri dana posle usivanja pocinje da svrbi.
To sto ima krvi u iscedku ne treba da vas plasi...gde ima krvi, znaci da zarasta, jer tkivo koje popunjava defekt (mi ga zovemo granulaciono) je mlado zrnasto i jako prokrvljeno...bas da bi se sto pre regenerisalo.
takve rane cesto "flisuju" sto bi mi rekli!
obavezno neka antibiotska terapija, ako se oseca zadah mozda cak i dren da se postavi (ovo naravno mora sve da uradi veterinar...nikako sami.
nabavite mu viktorijansku kragnu ako grize konce!

Da li to znachi da je dobro shto je sve to izashlo napolje?
Nije dobio nikakvu terapiju.Osim dve inekcije protiv bolova,koje je primio prva dva dana.
Ta dva dana se normalno kretao i bio je veseli psic,dok sad savakim danom se sve teze i teze krece.
Chak se uopshte i ne raduje.
Ne znam da li trpi bolove.

Juche sam mu ponovo podledala ranu koja je opet "prokrvarila",ali toliko obilno da mu je odelce na njemu bilo potpuno mokro.Ispod zavoja na rani sam primetila neshto kao gnoj.Svetle boje nalik nekom sekretu.

Vecheras ce mo za svaki sluchaj ponovo posetiti veterinara.

aom_nut, морам да ти кажем да нам јако пуно значи твоје присуство и оно најбитније - несебична помоћ у виду савета. Твоји одговори су веома јасни и разумљиви! Хвала ти!

Back