Pitajte u vezi zdravlja

Imam malu macu (otprilike mesec ipo stara). Moje pitanje je kako da primetim dal ima gliste i sta treba da joj dam ukoliko ima? A i ako imas neki savet kako da ga naucim da piski gde treba, mozes mi napisati :) ( ja ga udrim po guzu kad to radi gde netreba al iskreno zao mi je jako pa zato pitam ako postoji drugi nacin) Hvala unapred :-P

Као прво, претпостављам да маца није чишћена од паразита, по узрасту. Обично се прво чишћење обавља после месец дана. Дакле, ако је маци надут стомак, једе а не напредује, гризе се око ануса, то су паразити. Без обзира и да нема симптоме, треба је чистити. Има да се купи у пет шоповима нека жута паста немачког произвођача, слободно дај маци.
Што се тиче навикавања на одређено место за нужду, о томе постоје овде објашњења, треба погледати мало теме, стварно немам времена да тражим. Погледај теме о мацама.

Cao Srdjane,
Evo i ja imam pitanje za Tebe:
Moja kuca, zenka, mesanac, najverovatnije ce biti srednjeg rasta, 3 meseca, oko 4 kg, treba sledece nedelje da primi svoju drugu vakcinu. kada je primala prvu, a tada su mi iz NOA-e, odakle sam je i uzela dali 2 dana po 2x½ tabletice za izbacivanje glista, veterinarka mi je rekla nedelju dana pre druge vakcine da ponovimo postupak. Sada sam u pet shopu uzela, po njihovoj preporuci, Drontal Plus (bayer pharma) i rekose svega pola tablete danas i to je to, jer je jaka. Interesuje me Tvoje misljenje: da li je ta tableta ok za nju i kada tacno da joj dam tu polovinu? (trebala bi u cet/petak da primi vakcinu)
Unapred veliko hvala na odgovoru.

Mili:
Као прво, претпостављам да маца није чишћена од паразита, по узрасту. Обично се прво чишћење обавља после месец дана. Дакле, ако је маци надут стомак, једе а не напредује, гризе се око ануса, то су паразити. Без обзира и да нема симптоме, треба је чистити. Има да се купи у пет шоповима нека жута паста немачког произвођача, слободно дај маци.
Што се тиче навикавања на одређено место за нужду, о томе постоје овде објашњења, треба погледати мало теме, стварно немам времена да тражим. Погледај теме о мацама.

Hvala ti puno! Jutros sam vodio macu na veterinara i dao mi tablete za gliste, a ima i neku infekciju na desno oko pa sad mu stavljam i SUFASOL kapi.

dobro vece
moje ime je Nut, i htela bih da pozdravim kolegu Srdjana kao i sve ostale diskutante.
ne bih zelela da se previse "uvaljujem" u njegov topik...ali ako postoji nesto na sta bih mogla kao veterinar prakticar sa mnogo godina iskustva u "maloj praksi" da pomognem...bice mi drago.

ptianje za PSY COMP
da li je radjena neka laboratojija kod tvog psa? (verujem da jeste) ali ako postoji leukocitarna formula trebalo bi videti da nije u pitanju neka virusna upala pluca.
stenecak je vrlo cest u tom uzrastu ali nije iskljuceno i nesto drugo.
postoji preparat ultra corn za podizanje opsteg imuniteta (tesko se nalazi ali probaj) koji moze kao ispomoc toj antibio terapiji da pomogne. longacef nije uvek lek izbora iako je najskuplji...
pas predugo ima visoku temperaturi
uraditi obavezno test na piroplazmozu (babesia canis) bez obzira da li je dat imizol ili ne...moguca je hronicna infekcija...moze da bude i borelioza.
obavezna je laboratorija...ozbiljna!

aom_nut:
dobro vece
moje ime je Nut, i htela bih da pozdravim kolegu Srdjana kao i sve ostale diskutante.
ne bih zelela da se previse "uvaljujem" u njegov topik...ali ako postoji nesto na sta bih mogla kao veterinar prakticar sa mnogo godina iskustva u "maloj praksi" da pomognem...bice mi drago.
Dobrodošla! :D
Uvek postoji nešto gde dobronamerni i stručni ljudi i te kako mogu da pomognu!
Sigurna sam da ni Srđan neće imati ništa protiv tvog učešća na ovoj temi, naprotiv.
Hvala na pomoći i saradnji.

Moram da se umesam
kupovina psa bez papira NIJE isto kao i kupovina automobila bez papira!
zaboga????!
i ne znaci UVEK da je u pitanju mesanac a ne cista rasa.
Kada su u pitanju stenci visoko kvalitetnih roditelja, i legla profesionalnih uzgajivaca onda se stenci SA PAPIRIMA prodaju po visim cenama jer takvi oni mogu da idu u dalja takmicenja i dalju reprodukciju. Kada neki brizni vlasnik ima na pr.dogu koju zeli da pari jer je cuo da je to dobro za njeno zdravlje, pa joj onda nadje mujzka sa dobrim papirima (da bi bio siguran da ce stenad biti zdrava) pa onda na primer odluci da mu je skupo da prijavi leglo i registruje stenad...onda nema papire....Ili se dogodi da otac ili majka nemaju papire, nisu ocenjeni na izlozbi..potomstvu se ne izdaje rodovnik!
To nisu izlozbeno sposobni psi, ali mogu da budu cistokrvni, ponekad cak i lepsi primerci od onih izvikanih sampiona.
Zato molim vas PAPIR O RODOSLOVU ne znaci da ce vas pas biti sampion, cesto potomci svetskih sampiona ne postanu sampioni.

"bez papira" su jeftiniji....ali NEMOJTE...NISU KAO KAD KUPIS AUTO BEZ PAPIRA (za ovo bi te neko u svetu tuzio)

Pozdrav. Nisam znao gde da postavim ovo pitanje pa najbolje da pitam direktno veterinara.
Preporuceno mi je da dajem cincilama VITOLIGAN jednom mesecno tri dana zaredom. Zanima me sta je tacno vitoligan, mislim da su to neki vitamini ali nisam siguran. Takodje sam negde procitao da im ljudi daju AD 3E + C pa ako se razumete mozete li mi opisati ova dva, hmm.... vitaminska dodatka. Koja je razlika izmedju njih i koji je bolje davati cincilama?
Unapred zahvalan

vitoligam je mineralno vitaminski kompleks koji pored pomenutih AD3 i E vitamina ima jos mnogo veoma korisnih sastojala u sebi. To je injekciona forma leka, ali se moze resorbovati i iz crevnog trakta tako da je cesto kolege prepisuju svojim pacijentima kao oralni lek. Znam mnoge veterinare koji su ga i sami uzimali na kockici secera :))))
dobar, veoma dobar kompleks vitamina, ispomoc svakoj terapiji, podrska organizmu pod stresom, koji raste, posle bolesti i slicno!

jedino ne znam kako cete doci do tog preparata, jer je prodaja injekcionih lekova privatnim licima zabranjena zakonom (koliko ja znam!)

pozz

aom_nut:
Moram da se umesam
kupovina psa bez papira NIJE isto kao i kupovina automobila bez papira!
zaboga????!
i ne znaci UVEK da je u pitanju mesanac a ne cista rasa.
Kada su u pitanju stenci visoko kvalitetnih roditelja, i legla profesionalnih uzgajivaca onda se stenci SA PAPIRIMA prodaju po visim cenama jer takvi oni mogu da idu u dalja takmicenja i dalju reprodukciju. Kada neki brizni vlasnik ima na pr.dogu koju zeli da pari jer je cuo da je to dobro za njeno zdravlje, pa joj onda nadje mujzka sa dobrim papirima (da bi bio siguran da ce stenad biti zdrava) pa onda na primer odluci da mu je skupo da prijavi leglo i registruje stenad...onda nema papire....Ili se dogodi da otac ili majka nemaju papire, nisu ocenjeni na izlozbi..potomstvu se ne izdaje rodovnik!
To nisu izlozbeno sposobni psi, ali mogu da budu cistokrvni, ponekad cak i lepsi primerci od onih izvikanih sampiona.
Zato molim vas PAPIR O RODOSLOVU ne znaci da ce vas pas biti sampion, cesto potomci svetskih sampiona ne postanu sampioni.

"bez papira" su jeftiniji....ali NEMOJTE...NISU KAO KAD KUPIS AUTO BEZ PAPIRA (za ovo bi te neko u svetu tuzio)

Prvo taj koji je napisao da je pas bez papira isto kao auto bez papira je neko ko se u zivotinje ne razume niti ih voli, pa njegovo misljenje ne treba uzeti u obzir. Sto se papira tice to sto si napisao je u teoriji moguce ali se u praksi retko desava jer se ljudi uglavnom raspitaju i znaju kako ide sve sa papirima. A u ostalom vecina pari zenke upravo zbog zarade (koja obicno nije nikakva ali to se tek na kraju shvati-pricam o amaterima).

barakuda:
Pozdrav. Nisam znao gde da postavim ovo pitanje pa najbolje da pitam direktno veterinara.
Preporuceno mi je da dajem cincilama VITOLIGAN jednom mesecno tri dana zaredom. Zanima me sta je tacno vitoligan, mislim da su to neki vitamini ali nisam siguran. Takodje sam negde procitao da im ljudi daju AD 3E + C pa ako se razumete mozete li mi opisati ova dva, hmm.... vitaminska dodatka. Koja je razlika izmedju njih i koji je bolje davati cincilama?
Unapred zahvalan
Ako zivis u beogradu Vitoligan mozes naci u vet.apoteci "Amarovet" u ulici Milesevska,na uglu sa Sindjelicevom.

aom_nut:
Vilus, pitanjce...
zar nije zabranjena prodaja injekcionih lekova privatnim licima u nasoj zemlji?
btw vitoligaM :)
M,sory!
Koliko ja znam zabranjeno je ali ljudi prodaju. Kupila sam jednom tamo i odnela vetu da proveri,rece covek da je preparat original,ali mu nije bilo jasno gde sam to nabavila. Meni kad treba ja odem kod veta koji brine o mojim psima i on im da. Dajem to psima na svaka 3 meseca.

pored vitamina i minerala ima i tri veoma bitne amino kiseline (ne znam napamet sastav...trenutno sam van prakse, u nauci, ali sam ga mnogo godina koristila) i zaista je caroban preparat.
secam se da su moji klijenti zakazivali posetu "dolazimo po onu zelenu injekciju!" :)))

aom_nut:
pored vitamina i minerala ima i tri veoma bitne amino kiseline (ne znam napamet sastav...trenutno sam van prakse, u nauci, ali sam ga mnogo godina koristila) i zaista je caroban preparat.
secam se da su moji klijenti zakazivali posetu "dolazimo po onu zelenu injekciju!" :)))
stvarno je cudo!!!!!!!!
kada sam uzela kuju bila je u losem stanju i ona i njena dlaka i samo posle nedelju dana od primanja tog preparata ona je bila kao nova.

Imam mesanca star je 13 god. vec dve nedelje preterano pije vodu,otezano dise i pored toga sto jede redovno vidno gubi kilazu i zbog toga je poprilicno malaksao, njuskica mu je potpuno suva.Na savet mog veterinara davan mu je Palitrex od 250mg tri puta dnevno stanje je i dalje ne promenjeno.Mozete li mi reci o kojoj se bolesti radi i kako da pomognem svom kucnom ljubimcu?Hvala.

Back