Pitajte u vezi zdravlja

Selena52 jesam procitala sam to me je i podstaklo da razmotrim da nije mozda i stenecak,zbog simptoma koje si iznela da kuce moze da ima.Bas mi je drago da se tvoja kuca oporavlja.
Ne znam ne poznajem ovog veterinara po prvi put smo otisli kod njega,pa sam sumnjicava.

Infuzija pod obavezno zato sto se povracanje nastavilo takodje trebalo bi se dati i nesto da spreci povracanje.Ne shvatam zasto se je davao gvozdje i to jos inekcijom sto moze da dovede do mnogo nezeljenih efekata.Iz izskustva znamd a nema potrebe davati gvozdje psima obolelim od babezioze.Moze da donese vise stete od koristi..Cak i da se pojavi zutica to je sve posledica ujeda krpelja i sve leci lek protiv krpelja Imizol,nikakvi serumi ne postoje.Takodje vrlo mi je cudno sto nije dao antibiotik.Prava terapija bi trebala ovakod a izgleda.1 dan-Imizol.antibiotik brzog dejstva,moze neki penicilin-streptomicin, vitamini,minerali i ako je stanje losije infuzija. 2 dan ako je pas bolje dati samo antibiotik produzenog dejstva a ako i dalje ima problema nastaviti sa infuzijom.U slucaju da se jave jos neki znaci tipa povracanja i slicno davati simptomatsku terapiju.

Idi slobodno nan google ali sve to moras shvatiti uslovno jel nije sve uvek isto a i svaki izvor na netu nije pouzdan

Moj veterinar je stvarno divan. Ja nisam ni primjetila krpelja do jucer, on je odmah reagovao, dao mu je injekciju i infuziju. Ujutro nije mogao nista ogledati a vec popodne je malo jeo. Navece jos vise. Danas jede sve sto smo mu dali. Mogu se kladiti da je isti slucaj kao sa mojim Gagijem. Samo, mozda mu nije dao pravu injekciju. Moj Gagi je nakon par sati zivnuo

[SIZE=2]Leptospiroza je zarazno oboljenje mnogih toplokrvnih životinja, uključujući i čoveka, što je svrstava u grupu zoonoza - bolesti koje su zajedničke životinjama i čoveku. Prouzrokovač je svrdlasta bakterija Leptospira, sa nekoliko svojih serovara odnosno podvrsta.

Krivci za širenje ove bolesti su mnoge divlje životinje (od sitnijih kao što su glodari, do krupnijih kao rakuni i kojoti), koje - mada klinički nisu bolesne ili su prebolele akutnu fazu - seju klice svojom mokraćom.

Leptospire su u stanju da dugo ostanu infektivne u spoljašnoj sredini, pogotovu kada dospeju na alkalno, vlažno tlo ili u stajaće vode kao što su bare, jezerca i sl. Naši ljubimci mogu se inficirati upravo iz ovih izvora - pijući vodu iz bara i sličnih stajaćih voda ili pak njuškajući po travi i rastinju gde je prethodno životinja kliconoša mokrila.

Tok bolesti je u većini slučajeva veoma težak: bakterije napadaju jetru i bubrege, prouzrokujući teške promene i akutnu bubrežnu insuficijenciju što za nekoliko dana može vrlo lako dovesti i do smrti. Simptomi su dramatični (letargija, povraćanje, visoka temperatura, dehidratacija, žutica itd.) a pogoršanje progresivno. Lečenje antibioticima je moguće, ali je uspešno samo ako se na vreme započne i to kao deo kompleksne terapije uključujući infuziju velikih količina tečnosti itd. U većini slučajeva, nažalost, terapija je zakasnela. I u slučaju uspeha kod blagovremenog lečenja, potrebno je nastaviti duži kurs antibiotika, u suprotnom psi mogu postati kliconoše do kraja svog života.

Preventiva se sastoji, pre svega, u vakcinaciji. Danas postoje vakcine koje obuhvataju četiri serovara Leptospire. Ovo, na žalost, ne pokriva sve serovare koji su prisutni na terenu, ali ipak znatno smanjuje verovatnoću da do bolesti dođe.

Obzirom da se radi o bakterijskoj vakcini, procenat neželjenih reakcija je nešto veći nego što je kod virusnih vakcina, pa se rutinska, neselektivna imunizacija svih pasa uglavnom izbegava. Ipak, preporučujemo godišnju vakcinaciju svih pasa koji se izvode (pogotovu bez povodca) na mesta gde ima dosta divljih životinja (parkovi, obale reka i potoka), koji često idu na izlete, odlaze na mesta gde mogu piti vodu iz bara, jezeraca i slično.

[/SIZE]

Kad smo je vodili na Adu kupala se u vodi,nju je prosto ne moguce zadrzati kad vidi vodu.Odmah uskace.
Dobro poslusacu savet.Sve mi je to cudno,on rece serum mozda je uprostio za nas laike.
Zakazano imamo sutra u 8 pa cu sve da ga ispitam.Samo da spasimo kuce.
Hvala Srdjane_NS.Ne poznajem ovog veterinara poznanik ga preporucio.

Srdjan_NS:
Lucy kako je tvoj Ogi.Necu nikoga da kritikujem alo ako neko uspostavi dijagnozu stenecak i onda kaze da dodjes u sredu opet malo mi deluje sarlatanski.Posto vidim da si se dosta na netu informisala o stenecaku vidi i kolika je smrtnost i zato verujem da prava dijagnoza tvom psu nikako nije stenecak i takodje sumnjak da i jedan veterinar kod nas poseduje antivirusne lekove za stenecak.Ako nije problem jel mozes da pitas veterinara sta je tacno dobio,ako pocne prica jedan jel itd onda sigurno nista antivirusno nije davao.Ne volim negativno o kolegama da se izrazavam ali nekada me iznervira koliko neki hoce da zarade tako sto ce izazvati strah kod ljudi.
Ne znam sta je dao u jednom spricu je bila neka belo roze tecnost ne providne boje,a u drugom neka tecnost braon prozirne boje.I taj vet nije nista naplatio,on je tatin prijatelj i nije hteo nista da naplati,plus je najpostovaniji vet u mom gradu sa najvecim iskustvom,verovatno da ima logike u tome sto je rekao.A sutra idemo samo na kontrolu.Ogi je sada super igra se jede i skakuce kao i pre,ponovo je nepodnosljv.I iskreno ne znam sta je tacna dijagnoza kod mog psa,vet je ocigledno pogodio sta mu je jer mu je sad mnogo bolje,a malo je falilo da ne prezivi nedelju! u svakom slucaju hvala na informacijama.
@ Selena,drago mi je da je tvojoj kuci bolje!

Leptospiroza se obicno nalazi u manjim barama,teze da ce je biti u savskom jezeru.Zbog samog krpelja pre ce biti da je babezioza ,iskreno se i nadam da jeste posto leptospiroza nije izleciva.Jeste da je ovde navedeno da moze da se izleci ali to je mozd au 1 ili 2 posto slucajeva.Zato i kazem da prenosenje ovih tekstova nije bas toliko korisno.Cak i literatura sa fakulteta po nekada ne prenosi sve kako jeste u stvarnosti.Covek samo zapadne u konfuziju od toliko informacija.Ja mogu citati sve zakone ali ipak imam advokata da se bavim pravnim poslovima firme.

Imam jos nesto da pitam,sta mogu da uzmem da upotrebljavam protiv krpelja,jer danas sam mu nasla krpelja na glavi koji juce nije bio tu...oko njega je koza bila crvena i malo natecena.Pazljivo sam ga izvadila i nije ostala glava.Sad me zanima kako se ovo ne bi ponovilo,dali je bolje da uzmem neku ogrlicu protiv krpelja ili pak mozda nekakav sprej kojim cu moci da ga prskam posto je on stene?

selena52:
Moj veterinar je stvarno divan. Ja nisam ni primjetila krpelja do jucer, on je odmah reagovao, dao mu je injekciju i infuziju. Ujutro nije mogao nista ogledati a vec popodne je malo jeo. Navece jos vise. Danas jede sve sto smo mu dali. Mogu se kladiti da je isti slucaj kao sa mojim Gagijem. Samo, mozda mu nije dao pravu injekciju. Moj Gagi je nakon par sati zivnuo
Nas je zeznuo bivsi veterinar radjen prosle godine carski rez i jedva je ostala ziva,sad smo presli kod ovog.Videcu sutra pa cu se javiti.
Pozdrav svima i hvala na razumevanju!

Lusy Lusy:
Imam jos nesto da pitam,sta mogu da uzmem da upotrebljavam protiv krpelja,jer danas sam mu nasla krpelja na glavi koji juce nije bio tu...oko njega je koza bila crvena i malo natecena.Pazljivo sam ga izvadila i nije ostala glava.Sad me zanima kako se ovo ne bi ponovilo,dali je bolje da uzmem neku ogrlicu protiv krpelja ili pak mozda nekakav sprej kojim cu moci da ga prskam posto je on stene?

Lusy Lusy procitaj ovo.
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/krpelji.php

Lusy
Da bi sprecila krpelje da napadaju psa mozes koritisti Front line ili negu ogrlicu protiv krpelja.Inace sam taj pojam glava ostala u kozi, malo je mistifikovan. Ako krpelj nije bio zarazen a lava je ostala nista strasno se nece desiti,moze sitna tacka gnoja da se pojavi i glava ce sama ispasti.Ako je krpelj bio zarazen nece pomoci ni sto je glava izvadjena jel ce pas svakako oboleti.

Molim za pomoc!!!!!!Nasao sam kucence u Novom Sadu a ja sam u Kraljevu, DA LI NEKO ZNA DA LI POSTOJE FIRME POJEDINCI ILI KO BILO DA SE BAVI PREVOZOM LJUBIMACA da nam doveze kucu?Moj broj je 064/22-93-647 ako neko zna ili se ovime bavi neka mi se javi ili posalje poruku, DOSTUPAN SAM 24 SATA!Molim vas STVARNO MI JE HITNO !!!hVALA!

Moja belgijska ovcarka od juce ima krvarenje, pa cekam taj 12-13 dan da je parim. Medjutim ona bi ya 2 dana trebala da primi vakcinu protiv besnila *posto je prosle godine u to vreme primila. Sta sad da radim
I posto je ovo prvi pas kojeg cuvam nemam pojma o mnogim stvarima kod parenja-da li ja nju vodim muzijaku ili obratno, koliko puta i sl.

E ovako,kao sto vec znate ja imam kucu staru tri meseca mesanac australijskog ovcara...Ja njemu uzimam granule za stence koje su sto verovatno vec znate sitne...problem je u tome sto ih on vise guta nego sto ih zvace...ja njih koristim kao dopunu njegovoj ishrani,znaci dosta mu dajem kuvane hrane...ali ipet mi je to problem sto on tako samo guta te granulice,retko kad ih zvace.Dali to moze da mu smeta ili ne,i ako to ne sme da radi,posto je veliki pas da li je bolje da mu ja uzmem one velike granule koje ne moze da tek tako samo proguta?

Back