Pitajte u vezi zdravlja

iwana81:
da li moze dvoriste i boks da se isprskaju necim protiv krpelja a da ne otruje kuce, i da li je suvise stavljati kucetu i Frontlajn i ogrlicu, Skalibur u nasem slucaju, jer i pored ove ogrlice setaju po njoj(ali nijedan se nije zakacio)
hvala unapred

Nebi bilo lose da isprskas dvoriste i boks sa rastvorom ektanona,jeste da ima gadan miris ali jako je efikasan.Moras strogo postovati jedno pravilo a to je da ne pusta psa nazad doo god se skroz ne osusi. Slobodno stavljaj Frontaline i Skalibor, to su sigurni preparati i nece praviti problema

Molim za pomoć!

Imam mladu macu (običnu, domaću) koja je prvi put skotna. Parila se početkom druge polovine februara (15. - 20. otprilike). Sada je već poprilično velika, a pre tri dana mi je u krilu na pantalonama ostavila sukrvičastu mrlju. Tog dana sam i primetila da se stalno liže u predelu genitalija - mislim, čisti se ona i inače, ali sada je stalno mokra. Inače je dobro, ima dobar apetit, ponaša se uobičajeno, ali me brine da nema neku infekciju ili komplikaciju.

Takođe, postavili smo joj kotilište u podrumu gde inače spava (preko dana je sa nama, uglavnom u kući), ali mi se čini da ga nešto zaobilazi, i (što je i logično) traži neko mesto u kući. Ja bih lično više i volela da budem pored nje, i prenela bih joj njenu kutiju u kuću, ali kako da budem sigurna da će ona baš tu da se okoti, a ne u mom krevetu, ormanu i sl.

Nemam iskustva sa macama, pa mi je sve ovo novo, izvinjavam se ako su pitanja za vas iskusnije smešna. Molim za informacije! Pozdrav!

ata:
Imam macana starog nepunih godinu dana.Hranim ga briketima "OK Cat" koji su Ph neutralni i plus mu uz to dajem svaki dan po pola kesice "Whiskas" hrane.Interesuje me da li mu je to dovoljno ili je potrebno da mu ishranu dopunim necim drugim.Probala sam da mu dam tvrdo kuvano jaje i nece da ga jede,a ni sa mlekom nije odusevljen.Ponekad hoce malo sunke i eventualno feta sir.Inace,zivi u stanu i ne izlazi napolje.Unapred hvala.
Ako stalno ima briketa u posudi,dovoljno mu je. Probajte sa svežim žumancetom - jednom nedeljno je dovoljno. Nemojte mu davati slanu hranu, može doći do komplikacija sa urinarnim traktom, mi smo imali problema ove zime, pisala sam o tome, možete pročitati u ovoj temi. Pozdrav.

za Nancy 013
Sudeci po datumu parenja veliko dogadjaj je blizu.Sto se tice tog krvarenja,nejasno je ovako govoriti bilo sta,cak je moguce da je i vodenjak pukao i da se maca omacila a da vi ne znate.Stomak i dalje ostane veci nesto jel se zid rastegnuo zbog gravidnosti.Jako je dobar znak da jede.Ako se nastavi pojava iscetka odvedi macu kod veterinara ali po mome nebi trebalo da bude neke brige.To sto ste namestili mesto za kocenje u principu nista ne znaci,jel mace vole da se omace na skrovitom mesto i tek kasnije izvedu male

Imam cetveromjesecnog mjesanca bretonca i terijera. Do prosle nedjelje je se razvijao fenomenalno, medjutim od prosle srijede poceo je da kise i da mu curi nos i krmelje se oci. Onda je naglo izgubio apetit i dobio je temperaturu. Odveli smo ga veterinaru u subotu koji je rekao da ima upalu pluca ali i neke simptome stenicaka, te da ukoliko je stenecak da ce poceti povracati i dobiti proliv.

Tad mu je veterinar dao dvije inekcije (u srijedu je dobio inekciju protiv stenicaka). Naglo je oslabio i nije mogao jesti: povracao je ali proliv nije imao nikako. Danas smo ga vodili ponovo veterinaru na infuziju i primjetila sam da ima krpelja, kojeg ranije nije bilo.Uklonili smo ga i dobio je inekciju protiv krpelja. Ja i brat ranije nismo primjetili da mu je mokraca bila crvene boje, tek smo to danas uocili,a majka kaze da je i ranije mokraca bila crvena.

Popodne je malo zivnuo i jeo. Zaista vise ne znam sta mu je, a veoma ga volim i zeljela bih ako mi neko moze pojasniti sta se zapravo desava i kako da mu pomognem. Da li je moguce da pored upale pluca i krpelja kojeg smo pronasli ima i gliste (koje dovode do povracanja)jer je ovo zaista postalo prebizarno?

Selena to je definitivno stenecak,moja kuca koja je isto stara 4 meseca ima iste simptome, sem sto ne kaslje i ne curi mu nos.Ako mu je mokraca crvene boje to nije dobro.Meni je moj veterinar rekao da se u slucaju stenecaka kuca jedino moze spasiti ukoliko je u stanju inkubacije,ali ako zahvati unutrasnje organe tu onda nema spasa.A posto je tvojoj kuci mokraca crvene boje to znaci da ima krvi u njoj,a to nikako nije dobro.On ako je dobio te vakcinice,ako su bile protiv stenecaka,rezultati su trebali da se pokazu vec sutra (ja cekam do sutra)!Moras ga opet voditi kod veterinara,ja ne znam kao taj kod kog si bila nije izvalio da su to pravi simtomi stenecaka?Idi kod drugog,probaj da ga iscupas!Znam kako ti je,ja po ceo dan juce i danas placem i strepim.Gliste mogu biti uzrok povracanja,ukoliko je bas zarazen njima..ali kod njega nije to slucaj,on ima stenecak i to je kako si opisala bas gadno zaglibio.Idi pod hitno kod veterinara,svaki ti dan znaci!

Ja sam na netu pronasla ovo: nervni stenecak (simptomi su trzaji), plucni (upala krajnika a tek kasnije pluca), kozni (fleke) i trbusni (proliv i povracanje). On kako je bilo hladno udje u moju kancelariju i grijao se stalno nagrijalicu a onda izadje napolje, zato mislim da je to uzrok upale pluca. Mokraca nije bila crvena do skoro, a krpelj nije bio prije dva dana-brat ga je pregledao. Veterinar je rekao da ce mokraca biti crvena zbog krpelja. Dao mu je inekciju i infuziju i kasnije je malo dosao sebi. A povracao je par puta jer smo ga vozili u autu i bila je vrucina. Veterinar mi je rekao da je imao neke simptome ali da ce dobiti proliv ako je stenecak (to je rekao u subotu a do danas je po tom pitanju bilo sve u redu). Za gliste nisam sigurna: brat kaze da je mozda vidio, nije ni on siguran.

Ne znam zaista, ja vise nisam pametna. Interesuje me da li vakcina protiv stenecaka ima dejstva ako je on bio zarazen prije nje? I ako ima, koliko je potrebno vremenski da ona pocne obavljati svoj posao?

Ovo sam ja danas skinula sa neta:

Inkubacija kod pasa traje od 3-7 dana.Nakon toga pas postaje mrzovoljan,odbija hranu.Temperatura je i do 41 stepeni.Iz nosa se javlja vodenast iscedak a sluzokoza ociju je zacrvenjena.U ocnim uglovima se skupljaju "krmelji".Za dva do tri dana dolazi do znacajnog poboljsanja opsteg stanja psa i upravo ovako stanje,u vecini slucajeva,zavarava vlasnike.Za 1-2 dana dolazi do poremecaja opsteg stanja,samo sada sa znatno tezim manifestacijama.

Virus stenecaka napada gotovo sve organe,u zavisnosti od toga kakvi simptomi preovladjavaju,moze se govoriti o nekoliko vidova:kataralni,kozni,crevni,plucni i nervni stenecak.Crevni stenecak kao glavni oblik ima zapaljenje sluzokoze zeludca i creva.Javlja se susenje usta,jezik je beo,zadah iz usta je cesto neprijatnog mirisa.Javlja se ucestalo povracanje i dugotrajan proliv.Izmet je penusav i krvav.Pas ne uzima hranu......

Mozda nisam upravu,ali bas mi po simptomima izgleda kao stenecak a i moj Ogi ima iste takve simptome,a njemu su utvrdili da je stenecak.Sto se tice delovanja te vakcine za lecenje stenecaka,ne znam koliko joj treba da deluje.Ali meni je vet rekao da mu sutra javim kako je,a ja sam vec danas videla poboljsanje uopste,hoce i da jede malo.Pa opet u sredu kod veta.Sve bi bilo uredu da si kucu vakcinisala protiv stenecaka mnogo pre,kao sto ni ja nisam.Ovako su mnogo vece muke.Ja ti kazem da ti ides ponovo kod veterinara,jer mi ovde mozemo samo da nagadjamo!

Ja sam njega tek skoro nabavila, pa sam mislila premali je. Evo sad sam ga posjetila: mokraca mu je jos crvenkasta ali manje, vratio mu se apetit, dala sam mu da jede ali ne mnogo, da ne bi reopteretio stomak. Nema temperaturu. Malaksao je i doima mi se umoran. Ja opet mislim, po mom misljenju da je za to kriv krpelj, jer mu nije bilo tako lose, tek je od jucer on bio nezainteresiran sa okolinu, ali ne i mrzovoljan.

Mislim da ima i gliste i da su one uzrok njegovog povracanja: Imala sam ranije psa, koji je muku mucio sa stomakom i povracao je kad bi imao gliste.

A inekciju mu ranije nisam dala zbog neinformisanosti, na zalost.Sa veterinarom se cujem svako jutro, zvacu ga i ujutro. Stanje mu je nesto bolje otkad je jutros dobio inekciju protiv krpelja i infuziju. Daj boze da bude sve kako treba. Nemam srece sa psima: Mikija mi je ubilo auto a sad mi je i Gagi bolestan. Svejedno, hvala puno.

jesenja:
Ako stalno ima briketa u posudi,dovoljno mu je. Probajte sa svežim žumancetom - jednom nedeljno je dovoljno. Nemojte mu davati slanu hranu, može doći do komplikacija sa urinarnim traktom, mi smo imali problema ove zime, pisala sam o tome, možete pročitati u ovoj temi. Pozdrav.
Hvala na odgovoru.Ne dajem mu slanu hranu osim tih briketa i Whiskasa'koji su predpostavljam slani,mada uvek ima svezu vodu koju moze piti.

Sto se tice stenecaka i babezioze (bolest koju krpelj prenosi nije bas tako kao sto ste naveli)
Prvo stenecak je u 95-99 % slucajeva ne izleciv.Moze da pocne kao upala pluca i konjuktivitis i totalni gubitak apetita.Nervni simptomi se javljaju tek na kraju.Sto se tice davanja terapije protiv stenecaka.Nema ni jedna vakcina koja se daje kada je pas vec oboleo.Moze se pokusati sa davanjem seruma ali kao sto vec navedoh smrtnost je izuzetno velika. I jos jedna malo paradoksna cinjenica je da se stenecak jako retko javlja kod mladjih pasa.
Tako da ostaje da je to bila Babezioza na sta i klinicka slika pokazuje a pogotovo krv u mokraci koji je jedan od najbitnijih simptoma ove bolesti.
Nadam se da sam vam malo razresio ovu dilemu.

Moj Gagi je od jutros vidno bolje: Mokraca je zuta, vratio mu se apetit, on je zivnuo. Ovih dana je samo lezao, sada hoda, reaguje na okolinu, pomalo laje i vec je zaigran. Nije povracao od jucer ujutro. Jos uvijek mi je malo slab, ali s obzirom na jucerasnje stanje, kao da se preporodio. Ranije je imao krmeljice oko uciju, sada vise ne.

Veterinara danas nisam uspjela dobiti, negdje je u obilasku, ali mi je rekla njegova zaposlenica rekla da je uzrocnik svega najvjerovatnije krpelj, na sto ukazuje cinjenica da otkad je on otklonjen i otkad je dobio injekciju da je krenulo na bolje.

Eto za mene danas srecna vijest. Hvala vam puno na pomoci.

Lusy Lusy:
Mozda nisam upravu,ali bas mi po simptomima izgleda kao stenecak a i moj Ogi ima iste takve simptome,a njemu su utvrdili da je stenecak.Sto se tice delovanja te vakcine za lecenje stenecaka,ne znam koliko joj treba da deluje.Ali meni je vet rekao da mu sutra javim kako je,a ja sam vec danas videla poboljsanje uopste,hoce i da jede malo.Pa opet u sredu kod veta.Sve bi bilo uredu da si kucu vakcinisala protiv stenecaka mnogo pre,kao sto ni ja nisam.Ovako su mnogo vece muke.Ja ti kazem da ti ides ponovo kod veterinara,jer mi ovde mozemo samo da nagadjamo!

Lucy kako je tvoj Ogi.Necu nikoga da kritikujem alo ako neko uspostavi dijagnozu stenecak i onda kaze da dodjes u sredu opet malo mi deluje sarlatanski.Posto vidim da si se dosta na netu informisala o stenecaku vidi i kolika je smrtnost i zato verujem da prava dijagnoza tvom psu nikako nije stenecak i takodje sumnjak da i jedan veterinar kod nas poseduje antivirusne lekove za stenecak.Ako nije problem jel mozes da pitas veterinara sta je tacno dobio,ako pocne prica jedan jel itd onda sigurno nista antivirusno nije davao.Ne volim negativno o kolegama da se izrazavam ali nekada me iznervira koliko neki hoce da zarade tako sto ce izazvati strah kod ljudi.

Ljudi pomagajte.
Imamo kuce labradora zenka 4.5 god.Pre nedelju zakacila je krpelja na Adi.
Odveli smo je kod veterinara i on joj je skinuo krpelja.Uocili smo crvenilo ispod krpelja.
Sad u nedelju pojavili su se prvi simptomi.
Trese se,ne jede nista,povraca,mokraca je crvena(pored ovoga ona po stanu ostavlja krv),ne moze na noge,temparatura 41,suze joj oci,strasno tesko dise.
Odveli smo je kod veterinara,rekao je da se to desava zbog krpelja i dao joj je vecu kolicinu inekcija.Infuziju nije primala,rekao je da nije potrebna.Nista nije jela.Povraca.Vodu hoce.
Danas je opet vodjena na inekcije,temparatura je bila 39.8 ali i dalje otezano dise,sad mi se cini jos gore,povracala i danas.
Od kad smo se vratili od veterinara ne moze na zadnje noge,iskrivile su joj se i ne moze da se osloni.Dal da radimo test za lajmsku bolest?Dal da idemo do veterinarskog fakulteta?
Jel ovo od krpelja?Jel moze starije kuce da oboli od stenecka ili ukazuje na nesto drugo???

Ne znam sta bi ti rekla strumfeta, ne znam jesi procitala moj post, moj Gagi je imao gotovo iste simptome: povracanje, temperaturu, tesko disanje, crvena mokraca, malaksalost. Trebali bi joj mozda dati infuziju, moj Gagi se stvarno preporodio otkad ju je primio, iz minute u minut mu je bolje, a ako nista ne jede potrebna joj je da se i njen organizam okrijepi. Mozda ce ti Srdjan reci nesto vise:.

Ovako.Objasnio nam je da je dao serum za krpelje i gvozdje i koktel vitamina.Sad nam je u telefonskom razgovoru objasnio da ne moze na noge zbog gvozdja i da mora da se masira i da je siguran u dijagnozu.Pregledao joj je oci i zube danas.Juce je spominjao da moze da dodje i do zutice.
A infuziju nece da joj da kaze nema potrebe iako smo mi nekoliko puta pitali,ona nije nista jela od subote.Pocelo je povracanje u nedelju.
Sutra smo ugovorili vadjenje krvi.Sutra cu ja insistirati da joj da infuziju.
Sad cu da vidim selena 52 tvoj post.Sta je to leptospiroza?Da idem na google?Hvala svima.

Back