Pitajte u vezi zdravlja

Cao Srdjane, evo i mog problema.
Imam dalmatinca koji je star 9 godina. Od pre par meseci su pocele da mu se pojavljuju male "grbice" na telu, ispod koze. Ima dve na stomaku i jednu 'Ispod pazuha" lice na male zlezdice, precnika su oko 2cm, poluloptaste, mekane i neosetljive na dodir. On je veseo, lepo klopa, igra se, juri zenske...
Da li je to normalna pojava kod starijih kuca, kao neko masno tkivo, ili bi trebala da odem kod veterinara nekog da ga pogleda.
Unaprad hvala

smeh:
Prethodne noći se Dona (štenac škotskog ovčara, stara 10-tak nedelja) dokopala svinjske kosti i ujutro se pojavio problem:roll: . Najpre je odbila hranu (što se inače ne dešava!), a zatim se baš nekako rastužila i legla u ćošak. Ustajala je povremeno i naprezala se kao kad hoće da izbaci izmet, ali se ništa nije dešavalo. I jako često se lizala u predelu anusa, tako da smo primetili da joj odatle viri parče kosti!

U konsultaciji sa veterinarom uspeli smo to da joj izvadimo (doslovce je rekao: „Nema drugog načina. I ja ću uraditi isto to, izbacila bi ona to i sama, ali je ovako lakše za nju“),:? parče kosti se nezgodno okrenulo i preprečilo. U svakom slučaju istog trenutka je živnula, posle pet minuta lepo jela i nastavila da skače, gricka nas, vuče za pantalone, „ošamućuje“ papuču... i radi sve ono što rade štenci. :D

Juče je lepo i jela i obavljala sve što treba, jutros takođe, jedino se malo češće liže u predelu anusa, što je razumljivo jer je sve to iziritirano i verovatno je boli. :(

Ono što me sad iznenađuje, to je da ponovo odbija hranu i nekako je previše mirna... Moguće je da se umorila, ali je nemoguće da nije gladna. Veterinar mi je juče rekao da sigurno nema nikakvih unutrašnjih povreda od te koske, jer da ima „ne bi bila živa“. Ono što me brine i buni to je što odbija da jede... a ne mogu da budem mirna zbog tog jučerašnjeg „incidenta“. Naravno da u međuvremenu nije imala prilike da dobije bilo kakvu kost! :evil:

Sta se desilo sa malenom? Jel dobro?

Imam stene staro 2,5 meseca, pre dva dana smo joj stavitli frontlajn u ampuli jer je krpelj nasao cak i na terasi! Cula sam da je on dobar i protiv buva, medjutim ona se i dalje cese, pa sad ne znam da li bi valjalo da joj naprskam i frontlajn u spreju, jer ogrlice ne podnosi.
Ako ne frontlajn, sta onda? Pomagajte ljudi :)

Milan91:
Evo da se ja javim,nisam bio na ovom forumu i tek sad vidim vase odgovore.Hvala svima na odgovorima,ja sam bio jos davno kod veterinara na veterinarskom fax-u.Pregled 500din,onda kao su ustanovili da je kao mozda polomio nogice,snimanje jedne noge 1400din.Onda posle nosi se snimak opet kod doticnog veterinara 500din,onda sigurno stavljanje gipsa i tu jos dati para i to ispadne dosta para...Ja sam ga vratio kuci i mogao samo da ga posmatram,i onda je tako sa povredjenom nogom jedan dan uspeo da izleti iz kaveza,mi smo ga toliko pustali i molili da izadje i nista,i nasao je da izleti :) Jos nesto sto sam saznao od coveka ciji je ustvari papagaj,to da on ima 6godina,a ne 3 kao sto su mi rekli :( I tako je on bio mucio se,i onda sam primetio da je prestala da ga boli druga nogica,onda je bio sav zivahan,pevao,ali ga je bolela nogica.I onda posto nismo znali sta da radimo mislili smo da ga damo na veterinarski fax,prvo su rekli da moze,i sutradan kad smo zvali kaze ne moze i dobro on je ostao zivahan ali ga je bolela nogica.I do pre jedno 7 dana,ja vidim opet njega krenula da boli i druga i opet je lezao dole cutao,i videlo se da mu nije lako.Opet je krenula da ga boli,posto nam je ta veterinarka rekla da mu kao masiramo nogicu mozda mu prodje,i pre 3 dana zamolio sam komsinicu da to uradi jer ja nisam mogao,i onda je to uradila i vratila ga u kavez.Ja sam otisao u skolu,kuci nije bilo nikog i kad sam se vratio vidim on dole i zaburio glavu,ja rek'o mozda jede,ja kucnem o kavez on nista,otvorim kavez on nista i ustanovim da je uginuo.Samo sam prekrio kavez i jednostavno nisam mogao da ga izvadim ili bilo sta uradim,toliko mi je zao.Jadnik,mozda je tako i bolje mucio se oko noge,verovatno da je to kao kod starih ljudi kad dodju u 70god. njih krenu da bole noge,tako je izgleda bilo i sa njim...ili mozda je za sve kriva ona mala klinka.

Evo danas sam isao i uzeo sam novog,nisam hteo da bude iste boje da me ne seca na mog proslog ali jbg opet mi je ostala ta navika da ga zovem Mićo,i dok nije bio tu ja sam imao naviku da vicem mićo toliko sam se navikao.Nista jbg ide zivot dalje,ovog novog ja cu sam da pripitomim i ja da ga odgajim.Izabrao sam najzivahnijeg u grupi,cim sam ga doneo kreuo je ko lud da skace po kavezu,gore dole,bas je zivahan.E sad jedno 2 h je isao po kavezu levo-desno,provalim ja da mu smetaju zvukovi,znam da ne valjda ga pomerati u drugu sobu ali ja sam ga odneo u svoju u tisinu i odmah se smirio.Posle sam ga vratio pa je opet malo ludovao i konacno se smirio,verovatno je bio uzbudjen nije poznavao sredinu.Sad je zaspao ;) i sto je najzanimljivije ima jako velike oci,on je plave boje,za zutom kapicom na glavi,i tigrastim krilima.Toliko ima velike oci da ne poverujes,i zato sam ga nazvao Oki ;)

Ja ima Rozelu.Ona zivi 30 godina, a stara je 1,5 godina.Ima da se nazivi! ;)

Pozdrav svima! Imam i ja jedno pitanje.
Koja je hrana(proizvdjac) dobra za stene u razvoju,a kasnije za odrasle pse?
Koje vitamine koristiti u razvoju steneta i koji su vitamini dobri za stalnu upotrebu i kod odraslih pasa?
Pitanje je prvenstveno za veterinara a i svi ostali odgovori su dobro dosli.

Imam problem kad psu stavim povodac na vrh vrata odmah iza glave da bi ga podigao da ispravi noge kad ga postavljam u stav on pocne da se gusi i kao da hoce da ispovrati ali nikad nista nepovrati ,ili kao da pocne da kaslje .

Ja ga uopste nestezem jako ,to sam radio i ranije i nikad nisam imao problema sa tim .

Da li je neko imao slicnih problema i kako da ga resim ?
I molim veterinara da mi odgovori ?

Jevdjevic:
Koje vitamine koristiti u razvoju steneta i koji su vitamini dobri za stalnu upotrebu i kod odraslih pasa?
Pitanje je prvenstveno za veterinara a i svi ostali odgovori su dobro dosli.

Za početak, evo linka jedne teme, pa ako ne nadješ odgovore, onda ćemo da vidimo za neki savet.

http://forum.krstarica.com/threads/120267&highlight=hrana

spparow:
Imam problem kad psu stavim povodac na vrh vrata odmah iza glave da bi ga podigao da ispravi noge kad ga postavljam u stav on pocne da se gusi i kao da hoce da ispovrati ali nikad nista nepovrati ,ili kao da pocne da kaslje .

Ja ga uopste nestezem jako ,to sam radio i ranije i nikad nisam imao problema sa tim .

Da li je neko imao slicnih problema i kako da ga resim ?
I molim veterinara da mi odgovori ?

Povremeno se dešavalo mom psu, možda da mu staviš ogrlicu baš na sam pregib vrata odmah ispod vilice, ali najbolje je svom psu da "podigneš" noge, tj. pažnju jeste uz neki omiljeni predmet, hranu ili bilo šta što ga čini što bi se reklo "budnim i spremnim"! Da li mogu da znam koja je rasa u pitanju? I zašto je potrebno dizati mu noge, jel se pas opusti, oklembesi?

tanana...:
Imam ogroman problem...

Psa sam naucila da vrshi i malu i veliku nuzdu napolju...
Medjutim od pre neki dan je samo nocu poceo da pishki i to samo tamo gde spava(na dvosedu u dnevnoj sobi) Zdrav je i u toku dana normalno vrshi nuzdu i kad ga izvedemo napolje inace nepada mu na pamet da to radi u kuci...
Pomozite!!!
Pa mislim da ovo nije bas pitanje za veterinara jel to se lekovima ne moze resiti.Tu pomaze jedino staro dobro kaznjavanje ako ga uhvatite na delu.

iwana81:
Imam stene staro 2,5 meseca, pre dva dana smo joj stavitli frontlajn u ampuli jer je krpelj nasao cak i na terasi! Cula sam da je on dobar i protiv buva, medjutim ona se i dalje cese, pa sad ne znam da li bi valjalo da joj naprskam i frontlajn u spreju, jer ogrlice ne podnosi.
Ako ne frontlajn, sta onda? Pomagajte ljudi :)

Prvo kupanje Neostomosanom pa onda Frontline.

Jevdjevic:
Pitanje je prvenstveno za veterinara a i svi ostali odgovori su dobro dosli.[/QUOTE

Odgovor je jednostavan koliko para toliko muzike.Znaci hrana za stenad bilo kod poznatog proizvodjaca je OK ,ona uglavnom sadrzi dovoljno vitamina i ostalih materija.Ako zelis da dodajes vitamine moze Cafortan ili neke slicne tablete.

Srdjan_NS:
Pa mislim da ovo nije bas pitanje za veterinara jel to se lekovima ne moze resiti.Tu pomaze jedino staro dobro kaznjavanje ako ga uhvatite na delu.

PUno hvala na odgovoru ali smo resili problem...Psa su istraumirale dve lutalice na sred Cacanskog trga koje su do slovce htele da ga ujedu!Naravno pse nisam oterala batinama ali tada je moj pas zalegao i nije hteo da usne pola sata ..Od tog dana josh tri pishkijo je nocu u krevet e posle je to zaboravijo i polako ga navikavam na druge pse...Jako je plashljiv ali i josh je shtene....Hvala joh jednom!

LepaLuki:
Cao Srdjane, evo i mog problema.
Imam dalmatinca koji je star 9 godina. Od pre par meseci su pocele da mu se pojavljuju male "grbice" na telu, ispod koze. Ima dve na stomaku i jednu 'Ispod pazuha" lice na male zlezdice, precnika su oko 2cm, poluloptaste, mekane i neosetljive na dodir. On je veseo, lepo klopa, igra se, juri zenske...
Da li je to normalna pojava kod starijih kuca, kao neko masno tkivo, ili bi trebala da odem kod veterinara nekog da ga pogleda.
Unaprad hvala
Cim su takve proemen nebi bilo lose da veterinar vidi pa ako treba da se radi i biopsija.

Samo da se pohvalim :) Radovi na veterinarskoj stanici se privode kraju, nazalost mozda cemo biti daleko onim akoji nisu iz vojdvodine.
Svi sa foruma ce biti dobrodosli i to ne naravno za lecenje nego da dodju u posetu.Takodje prve nedelje hirurgiju ce raditi veterinar iz Engleske i to po Srpskim cenama :)

kuca mi ima 2,5 meseca, hranim je 4 puta dnevno, dva kuvana obroka, dva puta granule i super klopa.
kad trebe da joj smanjim broj obroka, i da li treba da joj dodajem neke vitamine?
e, da i da li treba jaje da se daje i koliko puta nedeljno?
fala opet :)

Dok se Srdjan ne oglasi, odgovaraju njegove "virtuelne" sestre pa ako primaš savet .....

Ja sam mom kucovu davala 5 obroka dnevno, čini mi se da sam posle njegovog 6. meseca počela da izbacujem po jedan obrok, tako da je sa 12. meseci imao 1 obrok. O vitaminima je već bilo reči, najviše se pisalo o Cafortan-u koji je odličan preparat i daje se kuci posle 3. meseca starosti. To možeš da daš kuci a i ne moraš. S obzirom da kuca ima stvarno raznovrsnu ishranu i plus granuliranu hranu, po meni, ne bi joj trebao vitaminski preparat. Ja sam mom psu davala Cafortan jer je dobijao samo kuvano.
Jaje - poželjnije je davati ljusku od jajeta koje ćeš dobro da izmrviš u hranu, ponekad možeš i da daš živo jaje, ali ne često. Sa ljuskom kuca dobija kalcijum koji joj je potreban zbog razvoja kostiju.
Ako vidiš da kucina kilaža prelazi u gojaznost obavezno smanji obroke, jer zbog težine može da stagnira u razvoju da ne pišem kako im stradaju kičma i zglobovi.
Ako te ne mrzi, malo pročešljaj teme jer ima tekstova i o hrani i o vitaminima. O vitaminima smo skoro pisali. Ako stignem, staviću ti link.

Mili hvala puno :)
iscitala sam sve, nego nije mi bilo jasno da li pre 3 meseca treba davati vitamine, s'obzirom da dobija i granule, ali sad mi je sve jasno :)
ovo moje cudo nema sanse da se ugoji, s;obzirom da je lovacki pas i miruje samo kad spava :)
hvala jos jednom!

Mili:
Dok se Srdjan ne oglasi, odgovaraju njegove "virtuelne" sestre pa ako primaš savet .....

Ja sam mom kucovu davala 5 obroka dnevno, čini mi se da sam posle njegovog 6. meseca počela da izbacujem po jedan obrok, tako da je sa 12. meseci imao 1 obrok. O vitaminima je već bilo reči, najviše se pisalo o Cafortan-u koji je odličan preparat i daje se kuci posle 3. meseca starosti. To možeš da daš kuci a i ne moraš. S obzirom da kuca ima stvarno raznovrsnu ishranu i plus granuliranu hranu, po meni, ne bi joj trebao vitaminski preparat. Ja sam mom psu davala Cafortan jer je dobijao samo kuvano.
Jaje - poželjnije je davati ljusku od jajeta koje ćeš dobro da izmrviš u hranu, ponekad možeš i da daš živo jaje, ali ne često. Sa ljuskom kuca dobija kalcijum koji joj je potreban zbog razvoja kostiju.
Ako vidiš da kucina kilaža prelazi u gojaznost obavezno smanji obroke, jer zbog težine može da stagnira u razvoju da ne pišem kako im stradaju kičma i zglobovi.
Ako te ne mrzi, malo pročešljaj teme jer ima tekstova i o hrani i o vitaminima. O vitaminima smo skoro pisali. Ako stignem, staviću ti link.

Moja virtuelna sestra je odlicno odgovorila.Nema neke velike potrebe za dodavanjem vitamina ako se vec daje dovoljno kvalitetne hrane.Ako se daju granule (neke junior,po mogustvo od poznatijeg proizvodjaca) nema potrebe dodavati nista.Sto se tice jaja,moze se davati celo zivo jaje jednom dva puta nedeljno ili samo ljuska isitnjena ali nikako kuvana.

dajem joj Royal Canin medium junior, tako nesto :)
nesto mi zao da joj dajem samo granule pa joj i kuvamo
u svakom slucaju hvala puno
pozdrav!
P.S znaci ne treba ni posle treceg meseca da joj dodajem vitamine ako je hrani granulama ili treba?
znam, dosadna sam :)

Mili:
Povremeno se dešavalo mom psu, možda da mu staviš ogrlicu baš na sam pregib vrata odmah ispod vilice, ali najbolje je svom psu da "podigneš" noge, tj. pažnju jeste uz neki omiljeni predmet, hranu ili bilo šta što ga čini što bi se reklo "budnim i spremnim"! Da li mogu da znam koja je rasa u pitanju? I zašto je potrebno dizati mu noge, jel se pas opusti, oklembesi?

ne on je sasvim cvrst i sve to nego kda ga posavljem u stav neki put krivo postavi prenje noge , i onda da mu ja nebi pomerao jednu po jednu nogu ja mu postavim ruku ispod grui i povodac mu zategnem i podignem ga malo ,ranije se nije gusio i nije uopste reagovao a sad se gusi .

iwana81:
dajem joj Royal Canin medium junior, tako nesto :)
nesto mi zao da joj dajem samo granule pa joj i kuvamo
u svakom slucaju hvala puno
pozdrav!
P.S znaci ne treba ni posle treceg meseca da joj dodajem vitamine ako je hrani granulama ili treba?
znam, dosadna sam :)

Ne brini nista,dajes odlicnu hranu i nista drugo mu ne treba.Ne vodi brigu ni o vitaminima ni o bilo cemu drugome nego uzivaj u svome ljubimcu.

Zvezdica:
Da li mozes da posaljes fotku? To bi bilo najbolje, da vidimo na sta lici.
Da li je ta izraslina pomicna, ili ne (da li moze da se pomera tamo-amo ili je cvrsto vezana za tkivo ispod?) Da li raste?
Sto se tice kesica, one obicno ne idu na dole, vec ka uhu, a spuste se malo ka grudima samo kada su zaista pune, tako da ne verujem da je kesica. Mozda je limfna zlezdica, ali samo ako nije previse veliko i ako moze da se pomera (moj hrcak je imao upalu i izasla mu je zlezda, koja je mogla da se pomera sve od ledja pa do vrata), ali to onda znaci da hrcak ima neku upalu u organizmu.

Hrcak je zapravo veoma izdrzvljiva zivotinja i nece ispoljavati znake bolesti (malaksalost i sl.) osim ako nije zaista na ivici snage, to je njihov mehanizam kojim se brane od grabljivica (da ih ne primete da su bolesni pa da se namere na njih). To je sve sto mogu da ti kazem napamet, nisam veterinar ali imam dosta iskustva sa Sirijskim hrckom, a nasi veterinari su dosta losi kada su u pitanju glodari. Probaj na veterinarskom fakultetu ako si iz Beograda, oni imaju dosta dobre veterinare. Sto se tice te masti, izgleda da mu ne prija, mada to moze biti zbog mirisa (valja se po pilejvini da bi vratio svoj miris). Treba videti da li je uopste u pitanju otok ili izraslina.

Cini mi se da izraslina (meni vise lici na otok) nije pomicna i poprilicno je velika, ne raste vise, a sada se pojavila i neka crvena tackica.

Stvarno ne znam sta cu da mu radim, plasim se da nije neka bolest koja prelazi na ljude.
Zao mi je da ga pustim tako sa tim da se bori sam... :(

Evo slicica. Ne znam koliko mozete da vidite, nisam mogla bolje da ga uhvatim... Izraslina je bas velika (slika u kavezu) to naduveno sto se vidi ispod desne sape (nase levo)

Prilozi

• P3120024.jpg
    P3120024.jpg
    90,8 KB · Pregleda: 16
  • P3120033.jpg
    P3120033.jpg
    59,6 KB · Pregleda: 16

Back