Pitajte u vezi zdravlja

dobar dan svima:) Evo o cemu se radi:
Danas,cim sam se probudila,opazila sam da je moj kartuzijski macak(10 meseci) povratio nasred sobe.:confused: To se nije desilo danas prvi put,vec se desavalo i juce,na dva mesta.Zaista sam se uplasila za njega.Hranimo ga pravilno,sa royal cannine hranom,nikad nije jeo neku nekvalitetnu hranu.Stvarno ne znam od čega je povratio... Samo se nadam da nije ništa ozbiljno.Htela bih da vas pitam da li mozda znate sta je u pitanju?:( unapred hvala

Ništa nije,ne strahuj.
Prejeo se.
Za dan-dva sve će biti u redu.

Sledeći put pomiriši tu povraćku, ako miriše na kiselinu to je ok....ako na trulež...ne valja.
Neki nedefinisani virus je u toku izaziva proliv i povraćanje i kod vakcinisanih, dobro je što je prolaznog karaktera.
Najvažnije da je mačka vakcinisana.

Ja mogu samo da ti kazem laicki, na osnovu mog iskustva sa mackama.
Postoji puno razloga zbog cega macka moze da povraca. Moze biti simptom neke bolesti, ali mozda je i progutala nesto,. recimo deo neke igracke, pa okusava da izbaci. Mozda je jela nesto hladno iz frizidera, ako drzis kesice i konzerve u frizideru, pa joj nije prijalo. Povracanjem izbacuju i dlake nakupljene u zeludcu...
Bitno je da pratis da li ima nekih promena u ponasanju, da li ima apetit kao i pre i koliiko vode pije, sto je bitno kad maca povraca da ne dodje do dehidracije, koliko cesto ide u wc i kakva joj je stolica...
Ako ima promena ili se povracanje nastavi treba pitati veterinara.

Poslednja izmena:
Ja mogu samo da ti kazem laicki, na osnovu mog iskustva sa mackama.
Postoji puno razloga zbog cega macka moze da povraca. Moze biti simptom neke bolesti, ali mozda je i progutala nesto,. recimo deo neke igracke, pa okusava da izbaci. Mozda je jela nesto hladno iz frizidera, ako drzis kesice i konzerve u frizideru, pa joj nije prijalo. Povracanjem izbacuju i dlake nakupljene u zeludcu...
Bitno je da pratis da li ima nekih promena u ponasanju, da li ima apetit kao i pre i koliiko vode pije, sto je bitno kad maca povraca da ne dodje do dehidracije, koliko cesto ide u wc i kakva joj je stolica...
Ako ima promena ili se povracanje nastavi treba pitati veterinara.

:amen:

Veterinarka je rekla da je verovatno uzrok to sto jos uvek nije kastriran i ludi za macama. Dodaj tome i to da vise nije hteo da se skrasi u kuci, vrati se mrsav i izgladneo, verovatno i pad imuniteta i stres. Jer kada se vrati u stan postaje i previse mazan, juri me po kuci da mi sedne u krilo. Prvo mi bilo simpaticno, posle sam se zabrinula da nije anaksioznost ili da nije nesto bolestan. Ne pustam ga napolje vec tri nedelje i sad vec divlja po stanu.
Radjen je bris na gljivice samo, negativan je. Prepisan je Klindamicin losion, uzela sam najslabiji od 1%.
Bila je jedna kontrola pre vise od nedelju dana, trebalo bi mozda opet da ga vodim?

Moze li neko da mi da savet u vezi sa bolesnim labradorom . Imao je parazite. Veterinar mu je tri dana davao inekcije . Danas je pas povratio nesto sto podseca na izmet. Veterinar mi je juce rekao da se stvorio cep. Danas kad sam ga pozvala da dodje on je rekao da nema vremena danas i da mu stavljam sapunicu kako bi isao napolje. On i dalje povraca i ne ide u wc. Sta da radim?

Mačke su mi se nečim otrovale, ne znam kako jer su stalno u kući i u dvorištu koje je malo. Nisu imale snage ni na noge da stanu, davanjem andola, zeolita, aktivnog uglja i melka na špric malo im je bolje, ali nikako da ozdrave, kao prebijene su, sumnjam da je to zbog zatvora. Guglanjem sam našao, da im se može davati parafinsko, laneno ulje, laksans. Hoću da pokušam i sa klizmom,

treba mi savat oko svega, a najviše oko klizme :http://o-mackama.blogspot.com/

Moze uraditi klistir koji ce otkloniti stvrdnuti ,,cep" i olaksati praznjenje creva,i smanjiti mogucnost mikropovreda anusa izazvanih previse tvrdom stolicom.Klistir mozete uraditi i sami macki,mada se ja nisam usudila da to probam.Kupite mikroklizmu u humanoj apoteci (klizma za bebe),napunite je rastovorm mlake vode,parafinskog ulja i nekog skroz prirodnog sapuna (doduse,tesko je to naci ).Uvedite klizmu u anus prvo lagano,oko pola cm,cm u dubinu,istisnite malo te mesavine,sacekajte,zatim uvedite malo dublje pa opet istisnite...

Čime u stvari napuniti klizmu, nađoh na internetu, da ima da se kupi neki gotovi glicerin, da li je to istina, čime spolja podmazati klizmu. Ako je neko imao iskustva, molim pomoć !

Zna mimi s mom o mom problemu. Vec sam pisala na ovom podforumu...
Imam zenku, sterilisanu, Havanezerku, ima sest godina.
Prosle godine u maju je imala ispadanje patele na zadnjoj levoj nozi. Bila je kod veta i pila je lek za ojacavanje zglobova. Glukozamin. Tako nekako.
Posle toga nije imala ispadanje, evo godinu i po i pre tri dana se desilo da joj opet ispadne patela. :(
I sad opet ne moze lepo da stane na zadnju levu šapu. :(
Jao, šta da radim da joj olaksam??? Da li je to boli. Ona ne cvili kad hoda, ali primecujem da vise nije onako aktivna.
Ne mogu da je gledam kako se muči, srce ce mi prepući.
Naravno, odmah sam je odvela kod veta, namestio joj je patelu, i cim je dosla kuci, odmah joj je ispala. :...(
Ja je ponovo odvedem kod veta i ponovi se ista stvar kod kuće.
Inace, vec pije Glukozamin tablets, redukovala sam joj ishranu, jer hoce i od toga da ispadne patela.
Vet mi kaze da mogu i ja sama da joj vratim patelu u kanal, zljeb, ali posle sam procitala na nekom sajtu da to mora da radi iskljucivo veterinar.
Ja jednostavno ne smem sama da petljam, da ne napravim jos goru stvar.
Jedva tom nogom dotice pod.
Sad se pitam zasto se to moralo desiti i da li to znaci da ipak mora da ide na operaciju. Vet mi kaze da nije toliko hitno, da sacekam jos, ali ja vec gubim strpljenje i ne zelim da mi Mili pati.
Da li neko zna koliko bi koštala operacija na Veterinarskom fakultetu. ili mozda neko zna nekog dobrog vet hirurga?
Molim Vas za pomoć, ako neko nešto zna. Da li ja smem (kao sto mi je rekao doticni veterinar), sama da eksperimentisem sa njenom nogom, pa po principu verovatnoce odnosno nekom ludom srecom, da joj vratim patelu na mesto.
A nije resenje da je stalno vodim kod veterinara da joj namesta nogu. To je jednostavno nemoguce svakodnevno raditi.
Pitala sam ga da li moze da dobije neki povez, nesto kao elasticni zavoj da joj se taj zglob malo stegne, on mi je rekao da ne moze, da se to ne radi. Ne znam, meni njegov odgovor nije logican.
Ocajna sam.
Da li je jos neko imao ovakvo neprijatno iskustvo sa svojom kucom???

Postoje Hill's granule za obnovu zglobova u dijetalnoj varijanti, koliko se secam, malo su skuplje bile od klasicnih superpremium granula kad sam ih uzimala svom Gizmu. Razmisli i o njima. Smes, ako si dovoljno hrabra, da pitas veta da ti pokaze kako sama da joj vracas zglob ali znajuci tebe, ne da si kukavica ovako, naprotiv, ali da si kukavica kad je ona u pitanju, ne verujem da ces da se odvazis. Pitaj na faksu, na katedri za hirurgiju, mislim da su korektni sa cenama a svakako su strucni. Ima jos hirurga ali ne mogu nikoga da ti preporucim, sve bi to bilo rekla-kazala.

Mimi, budi drugarica pa napisi koju o sterilizaciji.
Ja sam letos usvojila jedno slatko meshance, ona je ostala kod mog brata u Zajecaru,sada ima izmedju 7-8 meseci i ja bih da se sterilise sto pre
jer ce verovatno teranjue poceti za desetak dana.

Koliko dugo mora da se vodi racuna o rani od operacije?

Prvo zbog čega misliš da su se otrovale, u najvećem broju slučajeva mačka je bolesna od virusnih infekcija od kojih je najopasnija mačija kuga. Vlasnicima prvo na pamet trovanje.
Dakle treba da se izmeri telesna temperatura, andol se ne daje mačkama zbog toga što ne mogu da ga metabolišu.
Pretpostavljam da nisu vakcinisane. Niko nije umro od zatvora zato nemoj da gubiš vreme sa time već obrati pažnju na druge simptome.

Mimi, ja naravno sve to znam, samo sam te zamolila (rekla si i sama da imas sterilisanu kuju) da mi kazes koliko dana traje taj oporavak
od operacije i na sta treba da se pazi.

Oporavak traje nekoliko dana,ako se nista ne iskomplikuje,recimo 7 dana nakon operacije treba paziti da kujica ne lize ranu,dobija antibiotike i u principu to je to.
Jednoj mojoj kuji je rana bila zatvorena nakon 3 dana,dok je druga muku mucila 2 nedelje jer joj je organizam odbacivao konce kao strana tela pa se rana nekoliko puta iznova otvarala. Konci inace bili oni koji absorbuju,a ne oni koji se vade.

Oporavak traje nekoliko dana,ako se nista ne iskomplikuje,recimo 7 dana nakon operacije treba paziti da kujica ne lize ranu,dobija antibiotike i u principu to je to.
Jednoj mojoj kuji je rana bila zatvorena nakon 3 dana,dok je druga muku mucila 2 nedelje jer joj je organizam odbacivao konce kao strana tela pa se rana nekoliko puta iznova otvarala. Konci inace bili oni koji absorbuju,a ne oni koji se vade.

Hvala:heart:

Mačke su mi se nečim otrovale, ne znam kako jer su stalno u kući i u dvorištu koje je malo. Nisu imale snage ni na noge da stanu, davanjem andola, zeolita, aktivnog uglja i melka na špric malo im je bolje, ali nikako da ozdrave, kao prebijene su, sumnjam da je to zbog zatvora. Guglanjem sam našao, da im se može davati parafinsko, laneno ulje, laksans. Hoću da pokušam i sa klizmom,

treba mi savat oko svega, a najviše oko klizme :http://o-mackama.blogspot.com/

Moze uraditi klistir koji ce otkloniti stvrdnuti ,,cep" i olaksati praznjenje creva,i smanjiti mogucnost mikropovreda anusa izazvanih previse tvrdom stolicom.Klistir mozete uraditi i sami macki,mada se ja nisam usudila da to probam.Kupite mikroklizmu u humanoj apoteci (klizma za bebe),napunite je rastovorm mlake vode,parafinskog ulja i nekog skroz prirodnog sapuna (doduse,tesko je to naci ).Uvedite klizmu u anus prvo lagano,oko pola cm,cm u dubinu,istisnite malo te mesavine,sacekajte,zatim uvedite malo dublje pa opet istisnite...

Čime u stvari napuniti klizmu, nađoh na internetu, da ima da se kupi neki gotovi glicerin, da li je to istina, čime spolja podmazati klizmu. Ako je neko imao iskustva, molim pomoć !

Za podmazivanje spolja moze cak i obicno suncokretovo ulje, Pavloviceva mast ili tako nesto, cime je napuniti unutra, ce znat u humanoj apoteci. Opstipacija sama po sebi je, kao sto kaze i NF, uvek samo simptom koji ukazuje na nesto drugo.

Prvo zbog čega misliš da su se otrovale, u najvećem broju slučajeva mačka je bolesna od virusnih infekcija od kojih je najopasnija mačija kuga. Vlasnicima prvo na pamet trovanje.
Dakle treba da se izmeri telesna temperatura, andol se ne daje mačkama zbog toga što ne mogu da ga metabolišu.
Pretpostavljam da nisu vakcinisane. Niko nije umro od zatvora zato nemoj da gubiš vreme sa time već obrati pažnju na druge simptome.

Kod panleukopenije su potpuno, da kazemo, obrnuti simptomi-proliv i povracanje, ne opstipacija. A primecujem da se sve cesce javlja i FIP u obe forme, meni je pretprosle godine macak uginuo od suvog, a pre neki dan vidim na fb da je neka mackarka unela sa ulice vlazni. Slazem se za andol. SVakako im treba brz oporavak u vidu lako svarljivih proteina.

Mimi, ja naravno sve to znam, samo sam te zamolila (rekla si i sama da imas sterilisanu kuju) da mi kazes koliko dana traje taj oporavak
od operacije i na sta treba da se pazi.

Prosek je nedelju dana i prva 2-3 dana su recimo kriticna, tad su im preko potrebni antibiotici, redovno merenje temperature i ciscenje rane. Konci se skidaju u proseku posle 7-10 dana (ako se stave nerazgradivi) i konkretno ovoj mojoj se posle (:eek: vec je toliko proslo!) 2 godine vise ne vidi ni oziljak.

Niko nije umro od zatvora zato nemoj da gubiš vreme sa time već obrati pažnju na druge simptome.

Tri mačke spavaju zajedno u kutiji u pretsoblju. Starija je oko 9 meseci, a druge dva su rođena braća sa oko 5 6 meseci,

odjednom je taj stariji počeo da kunja, tj da se ne miče iz kutije i samo da leži. Ne znajući to za andol dao sam dva puta i da li zbog toga ili nečeg drugog , on je povratio neku odvratnu masu karamel i pole toga bilo mu je bolje. Ali ova dva jadnika su jako loše izgledali i oboleli su ubzo potom. Nisu moglni na noge. Dao sam im dva puta antibiotik ali izgleda da im nije pomogao. Čini mi se da im je najviše pomogao zeolit. Sad već mogu da se šetaju, jedu. Da li se na osnovu ovoga nešto može zaključiti ?

Ako andol ne deluje, šta davati mačkama za poboljšanje cirkulacije ?

Nisu vakcinisane nažalost, da li postoji ograničene u uzrastu za to, koliko vakcina se daje, da li su skupe i da li postoji rizici od vakcinacije ?

hvala onima koji su odgovorili na pitanje

Tri mačke spavaju zajedno u kutiji u pretsoblju. Starija je oko 9 meseci, a druge dva su rođena braća sa oko 5 6 meseci,

odjednom je taj stariji počeo da kunja, tj da se ne miče iz kutije i samo da leži. Ne znajući to za andol dao sam dva puta i da li zbog toga ili nečeg drugog , on je povratio neku odvratnu masu karamel i pole toga bilo mu je bolje. Ali ova dva jadnika su jako loše izgledali i oboleli su ubzo potom. Nisu moglni na noge. Dao sam im dva puta antibiotik ali izgleda da im nije pomogao. Čini mi se da im je najviše pomogao zeolit. Sad već mogu da se šetaju, jedu. Da li se na osnovu ovoga nešto može zaključiti ?

Ako andol ne deluje, šta davati mačkama za poboljšanje cirkulacije ?

Nisu vakcinisane nažalost, da li postoji ograničene u uzrastu za to, koliko vakcina se daje, da li su skupe i da li postoji rizici od vakcinacije ?

hvala onima koji su odgovorili na pitanje

S obzirom da im je zeolit pomogao, najpre ce biti ili neki banalni stomacni virus ili, kao sto sumnjas, trovanje. Ne postoji ogranicenje za vakcinaciju, samo moras da imas uslove da ih posle svake vakcine drzis oko 2 nedelje unutra a pre toga treba da budu i ociscene og glista i potpuno zdrave. Vakcinises ih dvokratno u razmaku od 4 nedelje, pa ponovo za godinu dana i posle je dovoljno na 3 godine. Vakcina za jednu macku je kod veterinara u proseku oko 15 evra, gore-dole, mozda dobijes popust na veci broj zivotinja. Rizici od vakcinacije postoje 1. ako je vec u inkubaciji odredjene bolesti i primi vakcinu gotovo iskljucivo ce da ugine i 2. da malo burnije odreaguje-u smislu blago povisene temperature i stomacnih smetnji, isto kao i ljudi, nista drasticno. Veterinar (onaj savestan a nadam se da su mahom takvi) ce prvo na osnovu opsteg pregleda da se uveri da je macka zdrava pre nego sto joj da vakcinu tako da ono pod 1 najcesce pada u vodu.

samo moras da imas uslove da ih posle svake vakcine drzis oko 2 nedelje unutra a pre toga treba da budu i ociscene og glista i potpuno zdrave

Jedino mogu da ih zadržim unutra ako ih stavim u kavez. Da li se mogu kupiti neki namenski kavezi za mačke i koliko koštaju ? Protiv sve kojih bolesti postoje vakcine, tj koliko vrsta vakcina se daje ? Ako andol ne deluje kod mačaka, da li deluje aspirin, za poboljšanje cirkulacije ?

Back